Sulejman Veličanstveni

...U turskoj stampi se uvek spekulise mnogo i veoma mastovito...Navodno ima poremecaj metabolizma...Ona sama je svojevremeno rekla da joj metabolizam nije isti kao ranije, te da ne moze vise da jede sve sto je mogla, a da se to ne odrazi na kilograme...Moguce da zaista ima zdravstveni problem uzrokovan promenom podneblja i drugacijom ishranom, kao i stresom koji ovako zahtevna svakodnevna snimanja izazivaju, a takodje je moguce da jednostavno jede kaloricnije nego ranije, jer se nemacka i turska kuhinja veoma razlikuju...Meni licno njena tezina ne smeta, cak deluje logicnije da zena koja je rodila 4 dece jedno za drugim u 16. veku ima obliju figuru, sto je ujedno i bio ideal lepote u to doba, a i mnogo kasnije (Turci su poznati po sklonosti ka svetloputim, punijim zenama i to se promenilo tek kod poslednjih generacija na zapadu edukovane omladine u najvecim gradovima)...Vise mi smeta njen skucen glumacki i emotivni izraz, jer ostajem pri utisku da lose donosi emociju, posebno pozitivnu i da u scenama sa Sulejmanom njeno lice ne reflektuje nikakva osecanja...

:)...Nisam znala za standardne hotele, ali ako ti je za utehu, identicna situacija je u tkzv. restoranima zdrave hrane (od vegetarijanskih, preko organic do veganskih), svuda u svetu, gde sluze izuzetno lako termicki obradjenu hranu...Supe, one klasicne, pa i 'zdrave', odavno na svim mogucim mestima na kojima postoji take out opcija (mogucnost da poneses sa sobom), bez obzira da li ces to uciniti ili ne, sluze u soljama...Ili keramickim/porcelanskim ili klasicnoj kartonskoj ambalazi sa plasticnim poklopcem u koju se pakuju topli kafeni napici/caj za poneti...Englezi i kod kuce imaju naviku da supe piju iz solje...U samoposlugama imas da kupis kartonsku casu, poklopljenu, u kojoj vec postoji instant supa (na primer japanski miso) i samo sipas vrelu vodu iz ketlera preko...:D Prakticno je, ali nije uvek najukusnije...

Poslednja izmena:
Kako se sada bezveze osećam... Tek sada sam video temu...:dash:

Nego, jako sam voleo "Lišće" i bio sam siguran da neću gledati seriju koja počne posle njega jer sam mislio da bi "pokvarilo utisak"... Ispostavilo se da je ova serija potpuno drugačijeg tipa od Lišća (nije bolja, ni blizu ali je opet jako jako dobra)... Zapravo, tek sam faktički počeo da je gledam...

Glavni razlog je zapravo Hurem... Kakav je ona meni lik... Oduvek sam voleo osobe kojima niko ne može ništa, a još ako je to žena (što je zaista retkost) to je po meni pun pogodak... Zaista je obožavam... Sama produkcija serije je na veoma visokom nivou i vidi se da su se trudili da naprave "istorijski spektakl" u obliku serije i mogu da kažem slobodno - uspeli su...

:)

Malkočoglu Bali-Beg je super lik. Baš mi se dopada njegova dečačka zaljubljenost. Kao klinac je :lol: pravo osveženje za seriju. Jedan pravi iskren i naivan (što će reći glupkast :lol: ) junak, nedorastao manipulantu Ibrahimu. A tek Ajbige ... :rumenko: Jedva čekam da dođe. :heart:

Ova glupača, princeza De Kastilja, mislim da ružniju za malo pa nisu našli. Promašaj totalni. Ne znam čime je zaslužila da upadne u seriju kao lik, možda zbog reakcije Hurem ??? Bez veze. :roll: Trepće, onako buljava, ko svraka na jugovinu, nadobudna i potpuno nesimpatična. (Udri je Hurem, jeeeeee :super: )

bem mu sve po spisku al stvarno je baja !
jos ono na pendzeru.... UH!
Turska verzija mog i samo mog ovog
158189005631452715_26gTDhfI_b.jpg

7507v201110060309420633533.flv.jpg

Jeste li znali da je Matrakčija po istoriji zapravo Srbin...? Bio je inače tada jedan od najškolovanijih ljudi u celom carstvu... Iako se to u seriji ne vidi...
Meni je i on ok lik...
Čak se zbog Matraka u jednoj sceni čuje pesma na srpskom jeziku...zapravo ne da se čuje nego je neka žena celu otpeva... Mislim da se pesma zove Sedejfu majka buđaše (ne verujte mi, nisam siguran)... Ako nekog zanima mogu da postavim link sa yt-a gde je ta epizoda i napisaću koji minut je u pitanju, mislim da je lepo pogledati/poslušati jer ta žena prelepo peva a da samo vidite kako je sve žene pažljivo slušaju...
Ibrahima mrzim, Hurem rules...

Jeste li znali da je Matrakčija po istoriji zapravo Srbin...? Bio je inače tada jedan od najškolovanijih ljudi u celom carstvu... Iako se to u seriji ne vidi...
Meni je i on ok lik...
Čak se zbog Matraka u jednoj sceni čuje pesma na srpskom jeziku...zapravo ne da se čuje nego je neka žena celu otpeva... Mislim da se pesma zove Sedejfu majka buđaše (ne verujte mi, nisam siguran)... Ako nekog zanima mogu da postavim link sa yt-a gde je ta epizoda i napisaću koji minut je u pitanju, mislim da je lepo pogledati/poslušati jer ta žena prelepo peva a da samo vidite kako je sve žene pažljivo slušaju...
Ibrahima mrzim, Hurem rules...

Postavljaj! :D

Da li mi moze neko (a ovde sigurno neko barata turskim jezikom) napisati lepo kako tacno izgovaraju recenicu kada najavljuju Suljin dolazak u neku odaju i td. Dakle po meni, po izgovoru to deluje dosta tesko i komplikovano ali ako neko tacno zna da mi napise.

Da li mi moze neko (a ovde sigurno neko barata turskim jezikom) napisati lepo kako tacno izgovaraju recenicu kada najavljuju Suljin dolazak u neku odaju i td. Dakle po meni, po izgovoru to deluje dosta tesko i komplikovano ali ako neko tacno zna da mi napise.

...Destur! Sultan Süleyman Han hazretleri!...

...Sve se cita upravo ovako kao pise, osim poslednjeg glasa 'i' u poslednoj reci 'hazretleri', koji se izgovara kao engleski neodredjeni clan 'a'...

Poslednja izmena:
Totalno sapunjavi, suvišni, patetični, nerealni i glup momenat u seriji jeste kada za vezu Nigar kalfe i Ibrahima sazna Valide, pa pada u postelju, zaboga, potrešena time. Sumnjam da je tako nešto moglo da se desi.
Preterano istaknuta epizoda kojom ne znam šta je htelo da se postigne.
Ibrahim je stradao iz sasvim drugog razloga, a ne zbog veze sa nekom tamo. Ako je toga uopšte i bilo.
A i sve da je tako, da je bilo veze, da je sultanija majka saznala, da je reagovala tako burno... onda je to idiotizam onog vremena: višestrukost aršina. Njen sin mogao je da ima 75297529875297259 žena, a za to što je njenu priglupu ali nadmenu ćerku prevario muž, ona bi da mu odseče glavu.
Žalosna je i sama pomisao scenariste da izdaju Ibrahima kao muškarca stavi u isti rang (po težini ''prekršaja'') kao izdaju položaja i imperije.

Back