Sulejman Veličanstveni

Iz epizode u epizodu, sve više mislim da je Hurem nenormalno glupa!

...Nazalost, scenario je najslabija karika serijala od pocetka do poslednjih epizoda koje sam odgledala sa izrazitom tendencijom povladjivanja zahtevima publike koja zeli bajku o nepobedivoj Hurem...Uopste nije bitno kako ce se to postici i zato imamo neverovatno nelogicne momente i zaplete, poput niza vecerasnjih...Sulejman je statista u serijalu, sto je, cini mi se, ocigledno...Pricu nosi nekolicina odlicnih sporednih likova (Zumbul, Nigar, Daje, Matrakci, Gul...), uz maestralnog Okana Yalabika u roli Ibrahima, odlicne Nur Fettahoglu (Mahidevran) i dobre Selmu Ergec (Hatidze) i Nebahat Cehre (Valide)...

I sada, kada je Hurem sredila i Izabelu i sluskinju, nikome nista????

...Kao sto vidis...Scenaristicki biser...:)...Iz mog ugla izuzetno lose predstavljanje vladajuceg para - Sulejaman, poznat kao Zakonodavac i pravedan, prosperitetan vladar, prikazan je kao slabic, covek diskutabilne mentalne i emotivne stabilnosti, podlozan manipulaciji, patoloskog odnosa prema jednoj zeni...Ona je bolesno ambiciozni, labilni, manipulativni oportunista i hladnokrvni ubica...Zanimljiv nacin na koji su producenti odlucili da predstave najeminentnijeg vladara u svojoj istoriji...Nije problem sto je scenario krenuo u pravcu sapunice, vec sto je ovo zalosno losa sapunica...I fascinira me, nesmanjenim intenzitetom broj gledalaca koji u potezima i mentalnom sklopu Hurem ne vide nista lose, cak ih odobravaju...Bar neki zanimljiv moment serije koja ce se tak sada pretvoriti u bajku o Hurem i besomucnu, vecito nespesnu hajku na nju u stilu 'sama protiv svih' (i zlih)...Od prve do 63. epizode prakticno pratimo sukob 3-4 lika i vec na sredini druge sezone, bas po odlasku Izabele, oseca se veliki zamor materijala i prazan hod...

Scenario postaje vrlo stupidan i konfuzan
Sa jedne strane se velica otomanska imperija kao da je tamo carovalo drugarstvo, sve lepo, nezno, kuce od cokolade, prozori od marmelade, pravicnost do yaya, moc samo takva
A ovamo vodja te imperije maltene kostunica svog vremena :lol:
Valjda su u tom kontekstu ostavili gledalistu da nagadja nije li princeza zapravo spavala, i nije li je taj genije poslao nazad onako obescascenu i ponizenu, e da bi pokazao nevernicima kako ce sve da ih qara budu li mu neposlusni

A sa ovakvim ponasanjem Hurem bi ko sto neko rece pozivela kratko u haremu iz tog doba

E,na kraju će i ovde izgleda biti neko sam sebi otac...:) Više se ne zna ko koga ubija,truje,voli,mrzi...
Sultan toliko "volio"princezu i brinuo se za nju,da bi njen nestanak primio prilično ravnodušno I brzinom svjetlosti zaboravio da je i postojala...
Ajde što scenario ima rupa,nego mi i psihologija likova ne štima...svi ispadoše hladnokrvne ubice...i Hurem,i Ibrahim,i sultan,i majka sultanova,i Nigar kalfa,i ona služavka,kako se zvaše...Nešto ih je mnogo na malom prostoru...

Poslednja izmena:
Potpuno sam izgubila volju za gledanjem Sulje.
Danas sam "bacala pogled" dok sam gledala "Uvod u anatomiju", što preko USB-a, što na B92.
Posrećilo mi se da baš u tim trenucima u'vatim Bali bega na dužnosti. :D

Sad kad bude letnja pauza, najverovatnije ću gledati preko neta da je se što pre otkačim.
Ono... ne gleda mi se mnogo, ali me ipak zanima šta će biti, kad sam već "načela" seriju. :/

Bonzi, da li sada u Turskoj pocinje treca sezona?

Procitah skoro na fejsbuku da je na kraju druge sezone Nigar-kalfica zavrsila u celiji jer je otkriveno da nosi pasinu bebu, da iza toga stoji Hatidze, a da je Hurem konacno dobila krunu i postala zvanicno sultanija, sa zvanjem Valide-sultan.. Jer je Mahidevranka ostala bez tog polozaja zbog toga sto se razduzila na sve strane :)

Nasao sam neke slike iz epizode koja ce tek biti kod nas, u pitanju je Suljina mladost, pa evo kako su glavni likovi izgledali u mladjim izdanjima, bas sam sada nasao slike:

Sulja
0782a.jpg

Mahidevran
a14c8.jpg

Valide sultan
c5c39.jpg

Hatidze :roll:
9c976.jpg

i na kraju, ne verujem koliko lice ovaj glumac sto igra Ibrahima u mladosti... neverovatno koliko Gökhan Altınışık i Okan Yalabık lice . . .

Ibrahim
1091_7.JPG

okan-yalabik-resimleri-3.jpg

Poslednja izmena:

Back