Sulejman Veličanstveni

Glumica i scenaristkinja Meral Okay umrla je jutros u svom stanu u Istanbulu, kako je preneo glumac Ali Sunal na svom Twitter nalogu. Preminula je u 53. godini.

Okay se lecila od raka. Trenutno je radila na TV hitu Velicanstveno stolece (Sulejman Velicanstveni/Sultanov harem), koji je postigao odlican uspeh u Turskoj i zemljama.u kojima se emituje.

Okay je slavu stekla sa TV hitom Drugo prolece (1998-2001). Glumila je u mnogim turskim filmovima i serijama. 1984 se udala za glumca Yaman Okaya koji je umro deset godina kasnije, takodje od raka u 41. godini.

411344_342151675832072_206801676033740_846077_1892202398_o.jpg

Ja se pitam da li postoje zapisi o tome da se se Sultanova prva žena (u seriji je zovu Mahidevran, drugačije je istorija zabeležila) i Hurem zaista na ovako, često i niske načine, otimale oko sultana i njegovu naklonost, ili je to (donekle logična) pretpostavka scenarista?

Ja se pitam da li postoje zapisi o tome da se se Sultanova prva žena (u seriji je zovu Mahidevran, drugačije je istorija zabeležila) i Hurem zaista na ovako, često i niske načine, otimale oko sultana i njegovu naklonost, ili je to (donekle logična) pretpostavka scenarista?

...Mahidevran ili, kako su je jos zvali, Gulbehar (prolecna ruza), bila je zapravo treca, uslovno receno, zena Sulejmana I (formalnih brakova sultana i naloznica, odnosno majki njegove dece, nije bilo - Hurem je prva i poslednja kojoj je to poslo za rukom, ali je i taj podatak diskutabilan - zenama su smatrana majke princeva, dok su druge konkubine sa kojima je imao intimne susrete rangirane kao miljenice, ili, ukoliko taj status izgube, kao obicne naloznice/robinje-dzarije)...Prva je bila Fulan-hatun, a treca Gulfem (u serijalu se ne pominje Fulan, vec Gulfem ima status prve zene)...
...Postoje istorijski zapisi o netrpeljivosti i krvavoj tuci izmedju dve zene, koju je vesto isprovocirala Hurem, znajuci da ce kazna za Mahidevran, ukoliko uspe da je navede na fizicki obracun i ne uzvrati njene napade, biti proterivanje iz harema, odnosno palate, sto se i dogodilo...Istorija belezi da je Mahidevran, izgubivsi kontrolu, toliko povredila Hurem u tuci, da ova nije mogla nedeljama da napusti svoje odaje, a Sulejman je, zgrozen incidentom, proterao Mahidevran zauvek u Manisu, gde joj se pridruzio i sin, princ Mustafa, koji je bio direktan povod za ovaj sukob...Naime, Hurem je, smatra se, glavni vinovnik Mustafine prerane smrti od oceve ruke, posto je sa zetom, Mihrimahinim suprugom Rustem-pasom Opukovicem (koji je nasledio na mestu velikog vezira takodje Hureminom zaslugom pogubljenog Ibrahim-pasu), ubedila Sulejmana u Mustafinu izdaju, falsifikujuci pismo koje je on, navodno, uputio persijskom sahu...
...Ni njeni sinovi nisu prosli, nazalost, mnogo bolje od starijeg polubrata:...Selim i Bajazit su se sukobili oko trona, a Sulejman je naredio Bajazitovo pogubljenje, kao i ubistvo njegovih maloletnih sinova, od kojih je najmladji imao samo 3 godine...Mehmet je umro od, smatra se, boginja, u 21. godini, Dzihangir zbog fizickog deformiteta nije mogao biti kandidat za presto, te je Sulejmana, nakon sto je pogubio dvojicu sinova, a Mehmeta i Dzihangira izgubio zbog bolesti (smatra se da je Dzihangir umro od tuge za polubratom Mustafom), nasledio mozda najmanje podoban od muske dece - Selim II, poznat kao Pijani ili Plavi Selim...Vladao je samo 8 godina, posvetivsi se dvorskom zivotu i hedonizmu, da bi svoj kratki zivot zavrsio padom u hamamu potpuno omamljen od alkohola u kojem je neumereno uzivao...Smatra se da njegovom vladavinom pocinje propast Osmanskog carstva, za koju se, zbog spletki i uticaja na Sulejmana, dirketno okrivljuje Hurem...Sa Hurem pocinje tkzv. Sultanat zena, karakteristican period u istoriji Osmanske imperije koji su obelezile mocne zene u cijim je rukama bila fakticka vlast...Turski narod je, uprkos dobrocinstvima i brojnim zaduzbinama koje je podigla, nikada nije zavoleo, kao ni njenu decu, dok su Mahidevran i Mustafa uzivali veliku naklonost naroda... :)

Ljudi, nekim nenormalnim cudom ne odgledah vecerasnju epizodu..'ocu se roknem!!! Aj neka mi neko kaze koja je ovo bila epizoda po redu i da li je negde mogu odgledati, sa prevodom naravno na netu? Ne znam da li cu moci sutra da gledam reprizu na tv..

Sulejman Veličanstveni je prilično poučna isorijska serija.Govori o životu današnjeg doba nemilosrdne Osmanske vladavine.Kvalitetno je urađena,pogotovo enterijer i odeća koju nose glumci.Koliko sam čula,zasnovana je na istinitom događaju.Čak su i Turci branili njeno prikazivanje u zemlji i bili ljuti na Halila Erguna koji je prihvatio ulogu.Jer,otkriva se njihova istorija i isina izlazi na svetlost dana.Zapravo vidimo i surovost takvog života.Mogao je imati žene iz celog sveta.Svaaka mu je bila dostupna.Imao je ogroman harem i svi su mu bili podčinjeni.A jadne žene su bile kao ptice u kavezu..

----
Sulejman Veličanstveni je prilično poučna isorijska serija.Govori o životu današnjeg doba nemilosrdne Osmanske vladavine.Kvalitetno je urađena,pogotovo enterijer i odeća koju nose glumci.Koliko sam čula,zasnovana je na istinitom događaju.Čak su i Turci branili njeno prikazivanje u zemlji i bili ljuti na Halila Erguna koji je prihvatio ulogu.Jer,otkriva se njihova istorija i isina izlazi na svetlost dana.Zapravo vidimo i surovost takvog života.Mogao je imati žene iz celog sveta.Svaaka mu je bila dostupna.Imao je ogroman harem i svi su mu bili podčinjeni.A jadne žene su bile kao ptice u kavezu..

?

?:eek:
Izvini, ali ovo je jače od mene...

Si išla ti u školu?!

Back