Sulejman Veličanstveni

Laci, a koju bi ti glumicu odabrao za ulogu Hurem sultanije? :)

Evo, baka je to objasnila kako treba.

Hurem je ključ nezamislivih promena za to vreme. Kako reče baka, nema tu hemije, suptilnosti, nema glume bre. Ta glumica je vrlo sirova u svom delovanju da ubije i najmanje simpatije koje bi trebalo da steknemo obzirom da je tuđinka, robinja, kojoj se na vrat nakačila celokupna tradicija, istorija Turske, robinje, sultanije itd.
Hurem je bila žena koja je "drmala" jednom od najvećih svetskih imperija !
Veliki je to zadatak. Ova devojka (glumica) - ne odgovara. :sad2:

...Slazem se, iako mi fizicki aspekt izbora ne smeta toliko koliko nedostatak hemije izmedju glavnih glumaca i neuverljivo donosenje emocije koja je okosnica price...Glumica koja treba da docara najvecu ljubav u osmanskoj istoriji nije u stanju da iznese pozitivnu emociju...Njen senzibilitet takodje ne odgovara - nedostaje suptilnost i rafiniranost koji su morali biti odlike zene koja je u to vreme i u takvom okruzenju postigla do tada nezamislivo...Rafiniranost nedostaje i njenoj fizickoj pojavi...Hurem nije opisivana kao posebno lepa zena, ali je bila krhka, sitne gradje i svakako ne vulgarne pojave na cemu se u serijalu insistira...

Bako,

Osim što si iznela ono šta nisam umeo reći, zahvaljujem ti se na trudu i na ukupnom doprinosu na ovoj temi. Ne znam čime se baviš ali ovo ti ide sjajno. Mi forumaši, kao da imamo reportera iz centra zbivanja koji zna sve detalje. :)

Volim i ja epiku (mada vise liriku):)
Ne znam otkud ova cifra, meni je glupo da se daje i da se sad posle toliko vremena i toliko vekova pod Turcima- prebraja. To je neko ofrlje, a onda su drugi privhatili...

Jesmo, izmesani smo, imamo mi dosta njihovih gena, obicaja sto je normalno..
Mislim ipak, da se Turkinje nisu mesale sa Srbima u ono vreme (kako bi to bilo moguce) ali pravo prave bracne noci je (tamo gde se nije moglo izbeci) pripadalo Turcinu (agi, gospodaru..kako god) i ko sad moze reci da li dete koje ce se roditi nije zaceto upravo tada?

Mislim, oni su meni SADA simpaticni, volim njihovu lietrauturu, gledala sam goste iz Turske (glumce), ima mnogo toga sto mi je simpaticno, neke reci lako prepoznamo, recimo cuh jednom da Nezla rece BARABAR, i sad se kod nas u nekim krajevima moze cuti to, a znaci, zajedno, uporedo, jedno kraj drugog i prosipanje vode kad negde neko podje, ima toga:)

Sulju ne mogu ocima da vidim, ne mogu i neka me na kolac nabiju ali ne mogu i necu!

zakon prve bračne noći,,, ali prvo dijete se ubijalo čak i kad je rođeno 11 mjeseci poslije prve bračne noći... toliko o nama kao turcima

Me, too. Dekoltirane, ali zato niko ne sme da ih gleda, inače, ode glava... :lol:

E to je pravi izazov. Gledati ili ne pitanje je sad.
lol.gif

Da li neko zna gde je serija snimana? Tj da li je snimano u studijima ili ima malo autentike, tj pravog Topkapija? Bio sam jednom u palati, ali mi i nije bila toliko interesantna koliko me sada to sve zanim aponovo da prodjem..***, harem je tada bio pod rekonstrukcijom i nisam mogao da udjem..

Da li neko zna gde je serija snimana? Tj da li je snimano u studijima ili ima malo autentike, tj pravog Topkapija? Bio sam jednom u palati, ali mi i nije bila toliko interesantna koliko me sada to sve zanim aponovo da prodjem..***, harem je tada bio pod rekonstrukcijom i nisam mogao da udjem..

...Ne, Topkapi palata je pod zastitom drzave, stalno je otvorena za turisticke posete i producenti nisu dobili podrsku relevantnih drzavnih, a pre svega kulturnih institucija kada je snimanje na autenticnim lokacijama u pitanju, osim malobrojnih scena eksterijera... Za potrebe snimanja koristi se prostor od 5000 m2 (ukljucujuci eksterijere), a ukupna površina samog izgrađenog seta, sa reprodukovanim delovima, odnosno, izvesnim brojem prostorija Topkapi saraja, je 2100m2...Bilo bi nepotrebno, tehnicki neizvodljivo i finansijski neisplativo reprodukovati kompleks koji se prostire na povrsini od 592,600 - 700,000 m2, koliko zauzima sam Topkapi...Serija se, inace, snima na 12 različitih lokacija...Ibrahimova palata je zapravo sastavni deo kompleksa Yıldız Teknik Üniversitesi (kampus Univerziteta, naselje Davutpaşa u Istanbulu)...Snimci sultanske baste su napravljeni u vrtovima gostinske kuce Nemackog konzulata (naselje Tarabya, Istanbul), scene iz sume su snimane u juznom delu Istanbula (Boğaz)...Snimanje se, takodje, odvija na dosta istorijskih lokacija u Istanbulu kojima su dobili pristup, izuzev Topkapi palate, te u studiju TEM Stüdyoları gde su postavljeni setovi harema, sultanove odaje, kao i ostale prostorije koje vidimo u seriji, na ukupno 2100 metara kvadratnih unutrasnje, studijske, povrsine...

Poslednja izmena:
...Postoji ogroman broj izuzetno kvalitetnih, profesionalnih i amaterskih, turistickih fotografija i video zapisa Topkapi palate i znamenitih lokacija u Istanbulu, koje mozete lako pronaci ukoliko ukucate termin 'Topkapi' u Google ili pretrazivac na YouTube-u...

...Izdvojila sam posebnu, 360 stepeni virtuelnu razglednicu harema u sklopu Topkapi palate kojom mozete sami da navigirate uz pomoc jednostavnih opcija i mape...Takodje mozete iz menija na vrhu stranice izabrati i druge lokacije koje mozete virtuelno obici na isti nacin...Meni je na dvojezican, konkretna verzija je na engleskom...Uzivajte, topla preporuka:... :)

http://www.360tr.com/34_istanbul/topkapi/english/

...Mozete povecati sliku preko celog ekrana i kursorom misa kliknuti (i zadrzati levi click) bilo gde kako biste brzo navigirali kroz svaku prostoriju i pogledali je od poda do plafona iz perspektive 360 stepeni...Mozete u tu svrhu koristiti i komande u dnu slike, kao i priblizavati zanimljive detalje (zoom-irati), setati iz jedne u drugu prostoriju i obici citav, za turiste otvoren, deo harema...

Poslednja izmena:
posteno kako mi se pokvario TV iznervirao sam se i ne gledam 2,3g tv cito kako kad kod mojih inace samo sam na pc... eto ja kod drugarice malo zavirijo na TV Dja mo se serija nije losa zanijmljiva, kako god se dovatim i navatam seriju gledam inace ovako nista :)

i ja kazem da su negde objavili da je Topkapi palata...mozda oni grese,mada kad je Tv Prva Turska televizija u pitanju,ne verujem da grese :lol:

...Nazalost, grese...Serijal bi bio mnogo kvalitetniji da je produkcija imala podrsku drzave u tom smislu, ali je bilo nemoguce okupirati autenticne lokacije u trajanju od 3-4 godine, koliko ce trajati snimanje serijala...O steti koju bi filmska ekipa nanela istorijskim lokacijama da i ne govorimo...Prostorije u kojima se snima verna su reprodukcija...Greske koje Prva TV pravi, odnosno, angazovani prevodioci, vec su poslovicne...Tako je Sulejmanova prva zena (u serijalu prva, zapravo druga prema istorijskim podacima), Gulfem-hatun, od strane prevodioca proglasena prvom zenom njegovog oca, Selima I, iako je jasno da to nije, po godinama, mogla biti...Zanimljivo je i da prevodioci sa turskog ne poznaju istoriju zemlje ciji jezik profesionalno koriste, iako neko veliko predznanje nije neophodno - sve sto se moze saznati u zvanicnim arhivima, dostupno je radoznalom korisniku interneta online...:)

Back