Sulejman Kanuni (Velicanstveni)

Evo ukratko i biografije

Sultan Sulejman I. (Kanuni = Zakonodavac, Velicanstveni)

SULEYMAN I El Kanuni (Zakonodavac)
27. April 1495.- 6-7. Septembar 1566.
Vladao: 1520.-1566.
Otac: Yavuz Sultan Selim
Mati: Hafsa Hatun
Zene: Hurrem Haseki Sultana, (Roxelana) Ukrajinka, inace francuska metresa,Mahidevran Kadin, Gulfem Hatun, Fulane Hatun.
Sinovi: Selim II, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa.
Kcerke: Mihriman Sultan, Raziye Sultan.

Sultan Sulejman I dodje sa svojih 26 godina, 20.9.1520.g. na vlast gdje ce u narednih 46 godina vladati. On je bio i najznacajniji osmanski vladar koji je sam ucestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. 1521.g. bi Beograd zauzet, a 1522.g. ostrvo Rodos, sjediste rodizerita bi opsjedano. Zbog toga sto hrabri i borbeni vitezovi ne prihvatise ponudu da budu oruzana pratnja, bijahu svi redom posjeceni od janjicara. Osvajanjem ostrva bijase put do potcinjenog Egipta slobodan te su tim Osmanlije imale potpunu kontrolu nad trgovinom Venecije i Dzenove u Istocnom Sredozemlju.

1525.g. bijahu ponovno pripreme za jedan veliki vojni pohod. Trupe su poslate kako kopnom, tako Dunavom u pravcu Beograda. Nakon sto je vojska presla rijeku Dravu, dodje 28.8.1526.g. do bitke kod Mohaca sa ugarskom vojskom pod vodjstvom samog kralja Ludviga II. Ugarski kralj izgubi zivot, a vojska bi strasno porazena.

Po odredbi Presburg-Beckog sporazuma bi ugarska kruna prenesena u kucu Habsburga. Ferdinand I od Austrije postavlja kao svoj politicki cilj odbranu Zapadne Evrope od daljih prodora Turaka.

Sultan Sulejman I i njegov Veliki vezir Ibrahim Pasa dadose da glavni grad Ugarske izgori u plamenu. U isto vrijeme vodjeni su ratovi u Bosni, Dalmaciji i Sloveniji. Osmanski sultan daje da se postavi knez iz Rumunije, Johann Zápolya kao novi kralj Ugarske. Kako Ferdinand I takodjer dize glas na pravo na ugarsku krunu, dodje do rata sa Habsburgovcima.

Osmanska vojska je bezuspjesno opsjedala Bec od 27. septembra do 15. oktobra. Za vrijeme povlacenja trupa bijase sire podrucje oko Beca, a kasnije i Stajerske opljackano, poharano i popaljeno od strane Mihaloglu Mehmed Beya kao i od samih akincija.

Prilikom jednog vojnog pohoda u Aziji 1534.g. bijase Bagdad i Tebris ponovno zauzet od strane perzijske vojske. Opsada venecijanskog ostrva Krfa ne bijase krunisana uspjehom. Pobuna u Moldaviji bijase licno od Kanuni sultana Sulejmana I ugusena.

Nakon smrti Johanna Zápolyasa 1540.g. bijase Ugarska anektirana i upravljana od jednog osmanskog beglerbega iz Budima. Tako dodje i do potpisivanja mirovnog sporazuma izmedju Ferdinanda I i sultana Sulejmana I na sedam godina, pri cemu vladar Austrije morade da daje Turcima godisnji tribut. Od vremena vladavine Sulejmana I "Visoka Porta" bijase pojam za osmansku vladu. Svoj zadnji vojni pohod poduze sultan godine 1566. da zauzne Seged. Stari Sulejman I umrije 6.9.1566.g. prije nego grad Seged bi zauzet.

Poslednja izmena:
Па оне се информише о Сулејману преко серије... Јооој....

А у аутентичност турског приказивања историјских догађаја сам се неколико пута увјерио. Једном су ми из џепа избили фине паре за најобичнију подлу турску пропаганду.

А ја мислио биће представа на високом нивоу... То је била тачка на и процјене турског карактера и вјеродостојности.

Serija je istinita i ima dosta informacija u vezi sultana koje niste znali

A sto se tice prestave koje si gledao to se desava i kod nas.Na primer kada odes u i kino i film ti se ne svidi ti se razocaras i bude ti zao para koje si dao za kartu... i jos nesto jeli ti na osnovu neke predstave ocenjujes neciji karakter

Poslednja izmena:
Evo jos nesto u vezi Hurrem(Rokselana)

Mletački poslanik Da Zara je pisao: On (Sulejman) je tako voli i toliko joj je veran, da se svi njegovi podanici čude i govore, kako ga je opčinila. Oni je nazivaju "ziadi" - veštica. Zbog toga su ona i njezina deca omrznuti i u dvoru i u vojsci, ali niko ne sme ništa reći protiv nje, jer je on voli. Ja sam samo loše čuo o njoj i njenoj djeci, dok se o prvorođenom (Mustafi) i njegovoj majci (Gulbehar) samo dobro govori.
Narod je dakle verovao da je Rokselana čarolijama vezala sultana za sebe. Tako je postala veštica, i nije uspela pridobiti ljubav naroda, niti preko svojih mnogih zadužbina - među njima je pet džamija, jedna kuranska škola, jedna narodna kuhinja za siromašne, jedna bolnica i nekoliko derviških manastira. S ljubomorom su podanici pratili veliku ljubav njihovog gospodara prema toj bivšoj robinji.
Uticaj Rokselane na Sulejmana je iz godine u godinu bio sve veći. Kad je Sulejman bio u ratnim pohodima, zaljubljeni bračni par je preko pisama održavao prisan kontakt.
Tako je Rokselana jednom napisala: Moj gospodaru, deo moje duše, koji si sunce moje zemlje i temelj moje sreće. Kada bi znao kako zbog našeg odvajanja moja duša gori i kako se cepa i kako moja ljubav prema tebi ne poznaje dana ni noći, kao bespomoćna tone u moru čežnja... na što joj je Sulejman odgovorio: Tvojoj ljubavi sam sinoć poslao moje osećaje. Dopusti mi - kada te samo promatram, meni tvoja lepota izgleda kao jedan noćni leptir. Moja ljubljena, ti si svetlo, a ja leptir u tvojoj ljubavi. Kao kada bi se u ružinom vrtu lepote želela uhvatiti ptica srca, takvo je i stanje jednog zaljubljenog koji bi se uhvatio u mreži ljubavi.

p.s ovo nije iz serije

Poslednja izmena:
Старовлах тврди да код Рокселаниног љубавника, тај процес није изведен до краја... Замисли :)
Kazi mi da li ti mislis da je Stefan Decanski stvarno progledao cudom bozijim ili je po srijedi bila prevara i neizvrsenje naredbe njegovog oca Milutina?
Naprijed sam napisao od koga poticu sumnje o tome ciji je Selim sin, ali je izgleda za tebe ovaj nobelovac nepoznat.
Niko ne tvrdi da je to bila svaleracija nego namjerna prevara zarad unaprijed smisljenog cina.

a sta ako nisu izmisljotine

Jedino sto mogu da kazem da je delimicno tacno je to da je Roksalana oteta samo nekoliko meseci pre nego sto je trebala da se uda ,tatari zaslepljeni njenom lepotom su je sacuvali za svog gospodara koji je resio da je pokloni Sulejmanu .Ipak harem je bio pun spleki i intriga i lako se gubila glava .Ono sto je razumljivo je da su takve price su bile samo puka propaganda kako bi se podrio neciji autoritet .Intrige koje su smisljali kako bi se resavali svojih konkurenata.Treba znati da su to radili iz sopstvenih interesa sultanije koje su rodile musku decu kasnije ,mogle su samo da ocekuju sigurnu smrt svojih sinova .Mi smo gledali u kosovskom boju kako Bajazit ubija brata ,takav je bio obicaj,da bi se izbegla borba za vlast. Ostali sinovi bi bili odma po krunisanju sultana predavljeni i da bi ih zastitile majke su izvodile razne spletke .A super majstor nad majstorima za intrige je bila Hurem ili Roksalana.Normalno je da su izmisljali i o njoj price. Selim nije bio ni drugi vec treci po redu za nasledstvo .Predhodna dva princa su uklonjeni Mustafa je predavljen ispred oca a Bajazit je cak vodio bitku sa Selimom ali je izgubio. .

Poslednja izmena:
Serija je istinita i ima dosta informacija u vezi sultana koje niste znali

A sto se tice prestave koje si gledao to se desava i kod nas.Na primer kada odes u i kino i film ti se ne svidi ti se razocaras i bude ti zao para koje si dao za kartu... i jos nesto jeli ti na osnovu neke predstave ocenjujes neciji karakter

Представе које сам гледао у Турској су биле постављене од "врхунских историчара", "престижних" кореаографа и слично.

Затекао сам примитивизам прве класе и манипулацију историјом достојну сваког гађења.

А карактер Турака сам оцијенио на основу много параметара. Представа која је ставила тачку на и је дефинитивно распршила било какву могућност другачијег посматрања њиховог карактера.

Турци су народ који је преварантски од најнижег слоја, па до највишег слоја њиховог друштва.

Poslednja izmena:
Kazi mi da li ti mislis da je Stefan Decanski stvarno progledao cudom bozijim ili je po srijedi bila prevara i neizvrsenje naredbe njegovog oca Milutina?
Naprijed sam napisao od koga poticu sumnje o tome ciji je Selim sin, ali je izgleda za tebe ovaj nobelovac nepoznat.
Niko ne tvrdi da je to bila svaleracija nego namjerna prevara zarad unaprijed smisljenog cina.

Поредиш Стефана Дечанског (потенцијалног наслиједника, једног од Немањића) и неког маргиналног евнуха? Немој бранити неодбрањиво. Одустани просто.

Да би нобеловац могао тврдити те ствари, мора остати негдје записана сумња у нешто слично.

Да је остало записано, то би било познато и Сулејману. Али видиш није, чим се покопоао поред Рокселане.

To apsolutno nema veze sa Roksalinom o kojoj mi pricamo

Citajuci pazljivo Zenidbu Cara Dusana-dolazi se do zakljucka da je pesma iz Osmanlijskog perioda..
Ledjani su turski naziv za Poljsku i Poljake..
Latini su Srblji koji su priznavali Papu-rodni grad Roksandin -Rogatin u danasnjoj Ukrajini -u to vreme je bio deo Poljske..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:P7080415.JPG

U to vreme svi Sloveni su bili Srblji i vazio je naziv Latini za papine Srbe..

Poslednja izmena:
Kakav car Dusan i Stefan Decanski gde ste vi odlutali kakve oni imaju veze sa Roksalenom

Jedno je tacno Selim je sin Roksalane i Sulejmana o tome nema rasprave,

Citajte pazljivo pesmu

http://sr.wikisource.org/wiki/Женидба_Душанова

Sluga je Todor Vezir-u Nemanjica Srbiji nisu postojali veziri..

Dusanova zena Jelena je iz Bugarske-nema veze sa Latinima i Ledjanima..

Danasnja pesma Zenidba Dusanova mozda nije originalna verzija..

I u pesmi Zidanje Skadra pise da su Skadar zidali Mrnjavcevici iako je Skadarska tvrdjava zidana minimalno 1500 godina pre Mrnjavcevica..

Citajte pazljivo pesmu

http://sr.wikisource.org/wiki/Женидба_Душанова

Sluga je Todor Vezir-u Nemanjica Srbiji nisu postojali veziri..

Dusanova zena Jelena je iz Bugarske-nema veze sa Latinima i Ledjanima..

Danasnja pesma Zenidba Dusanova mozda nije originalna verzija..

I u pesmi Zidanje Skadra pise da su Skadar zidali Mrnjavcevici iako je Skadarska tvrdjava zidana minimalno 1500 godina pre Mrnjavcevica..

Ja ti preporucujem da malo bolje pogledas temu mi pricamo o sultanu Sulejmanu

Представе које сам гледао у Турској су биле постављене од "врхунских историчара", "престижних" кореаографа и слично.

Затекао сам примитивизам прве класе и манипулацију историјом достојну сваког гађења.

А карактер Турака сам оцијенио на основу много параметара. Представа која је ставила тачку на и је дефинитивно распршила било какву могућност другачијег посматрања њиховог карактера.

Турци су народ који је преварантски од најнижег слоја, па до највишег слоја њиховог друштва.

O.k.To je tvoje misljenje ali znas i sam da i prevaranata ima i kod nas

Poslednja izmena:
O.k.To je tvoje misljenje ali znas i sam da i prevaranata ima i kod nas

Превараната има свуда.

Код Турака, преварант је онај који ти продаје робу на базару, преко универзитетских професора, па све до оних који владају државом

Није Њгош случајно рекао: "Нико крупно ка 'Турчин не лаже"

Ja ti preporucujem da malo bolje pogledas temu mi pricamo o sultanu Sulejmanu

Postoji verovatnoca da je Zenidba Cara Dusana-prepevana pesma Zenidba Sulejmana Velicanstvenog..

Roxelina-Aleksandra ili Roksanda je imala veliki uticaj na Sultana Sulejmana..

Za vreme Sulejmanove vladavine Turska je izuzetno mocna-imala je najjacu armiju..

Vecinu ratova je vodila na Istoku-u to vreme evropske drzave su bile slabe i razjedinjene -Turska je mogla osvojiti i islamizirati Evropu..

Roxelina je svojim uticajem na Sulejmana spasila Evropu od Turske Armije..

Vodeci kadrovi su slovenskog porekla..

Posle smrti Rokseline i Mehmed Pashe Sokolovica vodecu ulogu u upravljanju Carstvom su preuzeli Arnauti..

Postoji verovatnoca da je Zenidba Cara Dusana-prepevana pesma Zenidba Sulejmana Velicanstvenog..

Za vreme Sulejmanove vladavine Turska je izuzetno mocna-imala je najjacu armiju..

Vecinu ratova je vodila na Istoku-u to vreme evropske drzave su bile slabe i razjedinjene -Turska je mogla osvojiti i islamizirati Evropu..

Posle smrti Rokseline i Mehmed Pashe Sokolovica vodecu ulogu u upravljanju Carstvom su preuzeli Arnauti..

To je nemoguce

Poslednja izmena:

To su gluposti evropu ako hoces je spasila zima i prevelike distance izmedju Istanbula i Beca.

I naravno nesposobnost njegovih naslednika da modernizuju vojsku i medjuvremenu je bio tridesetgodisnji rat u kome su se taktike i tehnike radikalno menjale, Turci su to prespavali.

Bitka na Mohackom polju

Na Mohačkom polju, koje predstavlja mađarski dio Baranje u blizini Drave, odigrala se 29. augusta 1526.god. bitka između ugarsko- hrvatske i turske vojske. Tursku vojsku predvodio je sultan Sulejman II Veličanstveni, koji je vladao od 1520. – 1566, a hrvatsko ugarsku kralj Ludovik II. U ovoj bici na ugarsko-hrvatskoj strani učestvovalo je oko 150000, a na osmanlijskoj oko 100000 vojnika. Osmanlije su bile bolje naoružane topovima kojih je bilo oko 150, dok su Mađari imali 150. Pobijedile su turske snage za nepuna tri sata. Gubici Mađara.. bili su 28 000 prema Osmanskim analima ,a prema mađarskim 20000 vojnika i 7 konjičkih odreda. Ovom bitkom propalaje vlast ugarske dinastije Jagelovića. Nakon poraza Hrvatsko-mađarskih snaga, Osmansko carstvo osvajilo je Liku, Dalmaciju, i Slavoniju.

Turskim porazom kod Siska 1593. godine mnoga hrvatska područja vračena su pod Austrijsku vlast. Turci nisu uspeli pokoriti čitavu Ugarsku. Iako su provalili u Budim, ubrzo su se morali povući i nisu ga osvojili sve do 1541. Ipak, ova je bitka označila kraj moći Ugarskoga kraljevstva. Borbe su nastavljene kroz sledeća dva veka što je osiromašilo Hrvatsko-ugarsko kraljevstvo. Stanovnovštvo se selilo prema zapadu i kasnije je dovelo do mešanja stanovništva u opustošenim krajevima.

Sulejman II je prešao Dravu i Dunav i našao se u istočnoj Ugarskoj gdje vlada dinastija Jagelovići. Ludovik Jagelović je krenuo u rat protiv Turaka. Prikupio je vojsku i krenuo zaustaviti Sulejmana na Mohačkom polju. Tamo se 1526. godine odigrala sudbonosna bitkau kojoj su Turci pobijedili. Ludovik je poginuo u toj bitci. Utopio se u močvari jer je na sebi ima željezni oklop s kojim se nije mogao izvući.

Ne samo da su Hrvatska i Ugarska ostale bez kralja nego je Mohačka bitkaznačila kraj kraljevine Hrvata i Ugara. Turci su zauzeli čitavu istočnu Ugarsku i čitavu istočnu Hrvatsku i zaustavili su se tek pred Viroviticom. Čazmom i Ivanić Gradom. Na tom području stanovništvo je počelo bježati. Turci su napadali i iz Bosne pa su osvojili Dalmaciju i Liku do rijeke Krbave.

I Hrvatska i Ugarska su bile pre propasti. Plemstvo je tražilo spas. I jedni i drugi su našli spas u Habsburgovcima. Tada nastaje Habsburška monarhija.

Poslednja izmena:

Back