Sulejman Kanuni (Velicanstveni)

Hvala na pojašnjenju, već sam se bio zabrinuo.....

Što se tiče "Primorske Srbije" - no comment....

Što se tiče ove dvojce, meni je skočio tlak kad sam vidio postavljen tekst, pa onda nakon toga dva posta niže od postavljača objašnjenje da je on to samo copy-paste, inače nema pojma o temi nego je to samo tako...

Poslednja izmena od moderatora:

Za mene? ;)

Je l' to negativna reakcija? :mrgreen: U odbranu srpske istoriografije, to se zaista nigdje ne tvrdi i takva klasifikacija (koja je inače mislim ušla preko hrvatskih istoriografa koji su se u XVIII st. bavili srpskom nacionalnom istorijom) nije ušla u ustaljenu formulaciju - no, hrvatska istoriografija još uvijek nije to napustila (stanovište Nade Klaić nema mnogo pristalica i i dalje se dominantno upotrebljaju izrazi kao 'Panonska Hrvatska' i 'Primorska Hrvatska').

Što se tiče ove dvojce poturčenjaka, meni je skočio tlak kad sam vidio postavljen tekst, pa onda nakon toga dva posta niže od postavljača objašnjenje da je on to samo copy-paste, inače nema pojma o temi nego je to samo tako...

E, to je ponavljajući problem na ovom forumu...

Bravo!. Samo se ne slazem da je sultan Sulejman ubio svoje sinove Mustafu i Mehmeta,jer je poznato da ih je mnogo voleo.Mislim da su oni stradali na neki drugi nacin

Хвала.

У Отоманској империји није било много мјеста за љубав. Оба сина су убијена по Сулејмановом наређењу. Нико ништа озбиљније није смио урадити без њега.

На Мустафу су налагали да жели подићи побуну против Сулејмана, јер је уживао велико поштовање у армији, био изузетан војник, моралан, праведан, способан и објективно прави наслиједник Сулејмана Величанственог. Ипак, ту долази до изражаја турска карактеристика.

Подао, лажљив и лукав народ.

Међу таквим се нашло довољно њих да створе смутње у Сулејмановој глави, а да он одреагује смакнућем "непослушног" сина. Без обзира на емоције, такве ствари нико није толерисао од отоманских султана, поготово што је и отац Сулејмана, Селим Први освајач Египта, на власт дошао побуном.

Сулејман је морао реаговати и погријешио је.

Најмлађи син од преостала два је био способнији од Селима и њега је промовисала амбициозна Рокселана као наслиједника Сулејмана. Ипак Селим други је имао првенство као старији брат, што је резултовало побудном најмлађег. Мехмед Соколовић је обавио прљави посао у име Сулејмана, угушио побуну најмлађег сина, а затим га и смакнуо.

Врло незгодно вријеме.

ОД Сулејмана је много интересантнија личност Мехмед Паше Соколовића (Бајице) и његово балансирање и проактивизам у окружењу гдје се за најмању грешку (измишљену понекад) цијена плаћала животом, а он је догурао до највишег достојанства до ког један поданик султанов може доћи.

Генијална фигура. Србин. Није ни чудо што након његовог убиства и промовисања везира албанског поријекла, почиње незаустављива ерозија османске моћи.

Чак и за вријеме Селима другог није се осјећала трулост новог султана, јер је АПСОЛУТНО СВЕ послове државе у његово име обављао Мехмед Соколовић. Такву моћ у својим рукама ниједан Велики везир није имао. НИ прије њега, ни послије. И једини је који је био Велики везир у служби чак три султана!!!

Poslednja izmena:
Da bi neki drzavnik bio veliki potrebno je bar dva uslova: da se sloze istorijske okolnosti i da ima bar malo osjecaja da te okolnosti prepozna. Svi veliji ljudi (u svom vremenu) ne mora da znaci da bi bili veliki u nekom drugom vremenu i nekim drugim okolnostima. Sulejman je svakako bio sultan koji je obelezio vrijeme u kom je zivio, pa se osmanska istorija recuna prije i poslije Sulejmana. Na prostoru Balkana (i srednje Evrope) Sulejman je predvodio tri osvajacka pohoda, i u trecem pohodu bilo je pitanje nedelja kad ce i Bec pasti u ruke Osmanljija a onda je sultan iznenada umro pa je veliki vezir (Mehmed-pasa Sokolovic) bojeci se borbe oko prestola prekinuo opsadu i vratio se sa vojskom u Carigrad.
Interesantno je reci da je Mehmed-pasa gotovo dva mjeseca od vojske krio da je sultan preminuo i tako sacuvao red u vojsci i drzavi sve do izbora novog sultana (Selima II) koji je usput receno bio Mehmedov tast.
Zbog borbi oko prestola Sulejman je ubio dva svoja sina za koje istoricari tvrde da su bili izuzetno sposobni princevi pa je tako kao naslednik krune ostao Selim koji je vazio za pijanicu i razvratnika i zbog toga se i danas javlja sumnja da ovaj princ i kasniji sultan ustvari i nije bio Sulejmanov bioloski sin. Da je ubistvo princeva bila zavjera robinje iz harema a kasnije sultanije Mirham (inace ruskinje Roksaline)
Bilo kako neko gledao na tursku drzavu i tadasnje Osmansko carstvo za Sulejmana se moze reci da je bio jedan od najvecih drzavnika toga vremena a svakako najveci u dinastiji koja je dala 37 sultana. Na zalost (ili na srecu :mrgreen: ) njegov naslednik Selim nije nastavio tako uspjesno da vlada kao njegov otac a kasnijim naslednicima se nikada vise nije pruzila takva prilika.

Сјајан посто и обсервација.

Ипак морам те исправити када је у питању болдовано.

Беч тада није могао пасти, јер су након освајања Сигета Турци већ зашли у октобар и улазили су у зиму, а Османлије никад нису зими ратовали, него су се враћали у своје базе. Османско царство је толико било нарасло, да је подизање војске из Цариграда захтјевало много предуслове да буду испуњени да би неки поход имао смисла и био могућ за извођење. Аустријски цар (чини ми се Максимилијан) је био свјестан овога избјегавао је судар са Турцима, управо чекајући да дође хладно вријеме и да се Турци повуку, а браниоце Сигета је оставио на милост и немилост Турцима, због чега је био презрен у цијелој Европи.

Занимљиво је да су аустријске јединице, које су биле у приправности, након што су сазнале да се Турци повлаче, почеле за пљачком и клањем властитог живља. Невјероватан примитивизам је испољавала Аустрија и недисциплину.

Што се тиче Мирхам. Она је била Сулејманова кћерка, а не жена. Мирхам није Рокселана. Нисам сигуран, али мислим да јој је она кћерка.

Одакле ти информација да Селим није био Сулејманов син? Ипак је Рокселана превише вољела Сулејмана да би га варала. Бар тада кад му је рађала дјецу. А мислиш да би неко смио имати петљу па да кресне султанову миљеницу? НАговијештај такве намјере би већ значио сигурну смрт. Какав наговјештај. Најмања сумња би била довољна.

Иначе, Селим други је познат као "плави султан" можда је и једини био свијетле косе, управо због мајке Рокселане од које је повукао словенску генетику :)

Što se tiče ove dvojce poturčenjaka, meni je skočio tlak kad sam vidio postavljen tekst, pa onda nakon toga dva posta niže od postavljača objašnjenje da je on to samo copy-paste, inače nema pojma o temi nego je to samo tako...

A neke se ljude ovdje banira, dok ovakvi ovdje dijele pamet.

Izvini ako si se u necemu naso uvredjen ali ja sam to kopirao iz knjige koju su pisali muslimani a ne srbi ,tako da nemozes da mi prebacas za to.A za Tlak ili kako mi kazemo pritisak uzimaj tablete kad imas slabo srce....

Беч тада није могао пасти, јер су након освајања Сигета Турци већ зашли у октобар и улазили су у зиму, а Османлије никад нису зими ратовали, него су се враћали у своје базе. Османско царство је толико било нарасло, да је подизање војске из Цариграда захтјевало много предуслове да буду испуњени да би неки поход имао смисла и био могућ за извођење. Аустријски цар (чини ми се Максимилијан) је био свјестан овога избјегавао је судар са Турцима, управо чекајући да дође хладно вријеме и да се Турци повуку, а браниоце Сигета је оставио на милост и немилост Турцима, због чега је био презрен у цијелој Европи.

Занимљиво је да су аустријске јединице, које су биле у приправности, након што су сазнале да се Турци повлаче, почеле за пљачком и клањем властитог живља. Невјероватан примитивизам је испољавала Аустрија и недисциплину.

Што се тиче Мирхам. Она је била Сулејманова кћерка, а не жена. Мирхам није Рокселана. Нисам сигуран, али мислим да јој је она кћерка.

Одакле ти информација да Селим није био Сулејманов син? Ипак је Рокселана превише вољела Сулејмана да би га варала. Бар тада кад му је рађала дјецу. А мислиш да би неко смио имати петљу па да кресне султанову миљеницу? НАговијештај такве намјере би већ значио сигурну смрт. Какав наговјештај. Најмања сумња би била довољна.

Иначе, Селим други је познат као "плави султан" можда је и једини био свијетле косе, управо због мајке Рокселане од које је повукао словенску генетику :)

Ime Sulejman je dobio po mudrom kralju Solomonu na turskom to je Suleman a istorija ga pamti kao Sulejman Velicanstveni (zbog svojih zasluga)oba prva sina su mu bili jako sposobni lepi i pametni a sto je najvaznije omiljeni u vojsci i narodu ali su imali jedan problem ,imali su pogresnu majku a spletkaros kakav je Roksalana se potrudila da ukloni sve bliske ljude ,cak je sredila da se zbog sumnje za izdaju ubije njegov najbolji drug iz detinjstva Ibrahim .Koliko je bio opcinjen Roksalanom najbolje se vidi to sto je satima i satima mogao da sedi i razgovara sa njom.Njen sin je bio Selim nesposobni koji je totalno predao rukovodjenje drzavom Sokolovicu .Sokolovic je bio desna ruka Sulejmanova i imao dosta zasluga za njegove uspehe.Sokolovic je upravljao carstvom i kasnije dok se nesposobni Selim jurio sa robinjama po novom amanu i tu se i oklizuno na plocice i od povrede kasnije i preminuo.

Da kazen nesto iz za Ibrahima koji je bio vrlo vazan sulatnu.Ibrahim je bio sin ribara iz Paraga Sultan Sulejman ga je upoznao za vreme lova jos dok je bio princ u Manisi.Isao je zajedno sa sultanom u pohode i mnogo puta mu je spasio zivot.Sultan je imao veliko poverenje u Ibrahima i smatao ga je za svog brata
Kasnije Ibrahim se tajno zaljubljuje u sultanovu sestru Hatidze, medjutim izpocetka njihova ljubav nije bila moguca zbog toga sto je trebao da bude vezil ili pasa da bio sa sultanovom sestrom.Sultan nije znao da je Ibrahim zaljubljen u njegovu sestru i resi da uda sestru za pasinog sina koji je bio ucitelj

Tek kasnije nakon povratka iz Rodosa sultan je imenovao Ibrahima za velikog vezira.Posle tog odlikovanja Ibrahim odlazi u Parag da potrazi svoju porodicu,dok je odlazio ostavlja pismo sultanu u kom je napisao da je zaljubljen u njegovu sestru.Sultan naredjuje da se odmah vrati iz Paraga i on se vraca sa svojim ocem i bratom.Kada je stigao u prestolnicu mislio je da ce ga sultan ubiti medjutim nije bilo tako.Sultan je raskinuo zaruke svoje sestre i odobrio Ibrahimu da se ozeni njegovom sestrom tako mu je postao zet.

Poslednja izmena:
Da kazen nesto iz za Ibrahima koji je bio vrlo vazan sulatnu.Ibrahim je bio sin ribara iz Paraga Sultan Sulejman ga je upoznao za vreme lova jos dok je bio princ u Manisi.Isao je zajedno sa sultanom u pohode i mnogo puta mu je spasio zivot.Sultan je imao veliko poverenje u Ibrahima i smatao ga je za svog brata
Kasnije Ibrahim se tajno zaljubljuje u sultanovu sestru Hatidze, medjutim izpocetka njihova ljubav nije bila moguca zbog toga sto je trebao da bude vezil ili pasa da bio sa sultanovom sestrom.Sultan nije znao da je Ibrahim zaljubljen u njegovu sestru i resi da uda sestru za pasinog sina koji je bio ucitelj

Tek kasnije nakon povratka iz Rodosa sultan je imenovao Ibrahima za velikog vezira.Posle tog odlikovanja Ibrahim odlazi u Parag da potrazi svoju porodicu,dok je odlazio ostavlja pismo sultanu u kom je napisao da je zaljubljen u njegovu sestru.Sultan naredjuje da se odmah vrati iz Paraga i on se vraca sa svojim ocem i bratom.Kada je stigao u prestolnicu mislio je da ce ga sultan ubiti medjutim nije bilo tako.Sultan je raskinuo zaruke svoje sestre i odobrio Ibrahimu da se ozeni njegovom sestrom tako mu je postao zet.

Ibrahim je bio grk preobracenik jos dok je bio dete .Naravno nasli su ga zadavljenog , bez odela na ulici damaska ,sto je znak da je pao u nemilost sultana .Koji je mnogo posle toga zalio i opet utehu pronasao u glavnom spletkarosu koji je i bio kriv za ibrahimovu smrt a to je pogadjate sultanija Roksalana.
Da bi razumeli kako je to sve funkcionisalo treba da znate sledece .Harem nije ono sto vi zamisljate vec prostorije za porodicu u kojima je sultanova majka vodila glavnu rec.Ona je ta koja je odlucivala kad ce koja od zena biti sa sultanom.Ona koja prva rodi dete postaje najvaznija ,njen status od obicne robinje se menja preko noci .Postaje jako bitna .Kako nebi imale previse uticaja kad bi sultanova majka videla da se previse zblizava sa nekom od zena nalazila bi novu, jos lepsu i mladju i prepredeniju i ubrzo bi sultan zaboravljao na ovu prvu i tako redom dok nije naisao na Hurem ili Roksalanu ,sto bi u bukvalnom prevodu znacilo Vesela ...Inace jevrejka poljakinja zarobljena negde u ukrajni kao Aleksandra Lisovska a sultanu ju je poklonio krimski guverner..I jedina je sa kojom se ozenio na zvanican nacin ...

Poslednja izmena:
Jos jedan kuriozitet vezan za sultana Sulejmana je legenda da se tajno preoblacio u dervisa i tako kao obican podanik setao gradovima imperije ,a da niko pa cak ni njegovi namesnici nisu znali o kome je rec .Tako je iz prve ruke znao kakvo je stanje medju njegovim podanicima...A to su radili i pre i posle njega sultani.

У које паре да је то легенда везана за оно "Кануни" - ако је неко законодавац, он је и правичан и лично спроводи ту правду. Такав тип приче постоји још од Пизистратове самовладе у Атини.

У које паре да је то легенда везана за оно "Кануни" - ако је неко законодавац, он је и правичан и лично спроводи ту правду. Такав тип приче постоји још од Пизистратове самовладе у Атини.

U bosni postoji legenda da je jedan sultan zamaskiran dolazio u gradove tada jos delimicno slobodne delimicno vazalne ugarskoj drzave i sastajao se sa velikasima nudeci im bolje uslove zivota .I agitovao da stanu na stranu turske i tako nezadovoljne ljude pridobijao pa je zato kobajagi bosna dobila privilegovan polozaj u odnosu na ostale .Inace i ovo su pisali muslimani pa nemogu da kazem koliko je tacno a koliko plod maste .Ali ima veze sa ovom pricom od pre ...

Da li ste culi za ovog sultana i koliko znate o njemu?

Ako mislis na Sulejmana I ko sto ocito mislis, on je bio najveci vladar 16-og vijeka.. osvojio Beograd, pobjedio Madjare, osvojio Transilvaniju, ugusio pobunu u Moldaviji, zauzeo velike teritorije u severnoj Africi, stigao do Beca ali ga nije mogao osvojiti iako je malo falilo. Bio jako skolovan, govorio je 5 jezika.

Ibrahim je bio grk preobracenik jos dok je bio dete .Naravno nasli su ga zadavljenog , bez odela na ulici damaska ,sto je znak da je pao u nemilost sultana .Koji je mnogo posle toga zalio i opet utehu pronasao u glavnom spletkarosu koji je i bio kriv za ibrahimovu smrt a to je pogadjate sultanija Roksalana.
Da bi razumeli kako je to sve funkcionisalo treba da znate sledece .Harem nije ono sto vi zamisljate vec prostorije za porodicu u kojima je sultanova majka vodila glavnu rec.Ona je ta koja je odlucivala kad ce koja od zena biti sa sultanom.Ona koja prva rodi dete postaje najvaznija ,njen status od obicne robinje se menja preko noci .Postaje jako bitna .Kako nebi imale previse uticaja kad bi sultanova majka videla da se previse zblizava sa nekom od zena nalazila bi novu, jos lepsu i mladju i prepredeniju i ubrzo bi sultan zaboravljao na ovu prvu i tako redom dok nije naisao na Hurem ili Roksalanu ,sto bi u bukvalnom prevodu znacilo Vesela ...Inace jevrejka poljakinja zarobljena negde u ukrajni kao Aleksandra Lisovska a sultanu ju je poklonio krimski guverner..I jedina je sa kojom se ozenio na zvanican nacin ...

Za harem si potpuno u pravu a vidim i da znas i za Hurrem.Samo da dodam jos nesto.Hurrem(Aleksandra) je bila iz Krima takodje kcerka ukrainskog popa ciju su porodicu ubil tatari.Zatim su Aleksandru prodali osmanlijama.Kada je dosla u harem bila je divlja i ne poslusna ali kasnije se malo smirila:DBila je ludo zaljubljena u sultana i jedino je sultan prema njoj bio popustljiv.Ibrahim nije podnosio Hurrem vise je postovao prvu sultanovu suprugu Mahidevran sa kojom je sultan imao sina Mustafu.

Sto se tice harema meni se najvise svidela ta kultura i cistoca u haremu.Kada bi doveli nove robinje u harem svaka je morala biti prvo okupana i pregledana kod vidarce(doktorke)Posle toga morale su da idu u skolu da bi naucile da se ponasaju.
Na prvom spratu harema bile su obicne robinje dok bi na drugom spratu bile sultanove miljenice koje su imale posebnu paznju(lepse odaje,nakit itd)

Za harem si potpuno u pravu a vidim i da znas i za Hurrem.Samo da dodam jos nesto.Hurrem(Aleksandra) je bila iz Krima takodje kcerka ukrainskog popa ciju su porodicu ubil tatari.Zatim su Aleksandru prodali osmanlijama.Kada je dosla u harem bila je divlja i ne poslusna ali kasnije se malo smirila:DBila je ludo zaljubljena u sultana i jedino je sultan prema njoj bio popustljiv.Ibrahim nije podnosio Hurrem vise je postovao prvu sultanovu suprugu Mahidevran sa kojom je sultan imao sina Mustafu.

Sto se tice harema meni se najvise svidela ta kultura i cistoca u haremu.Kada bi doveli nove robinje u harem svaka je morala biti prvo okupana i pregledana kod vidarce(doktorke)Posle toga morale su da idu u skolu da bi naucile da se ponasaju.
Na prvom spratu harema bile su obicne robinje dok bi na drugom spratu bile sultanove miljenice koje su imale posebnu paznju(lepse odaje,nakit itd)

Ja sam pronasao da je bila jevrejka...

A ovako je glasilo uputstvo koje je izdavao prilikom imenovanja velikasa iz kojeg mozete delimicno da zakljucite o njemu ;
Nemojte da vas prevari izgled vasih zvanicinka i osoblja .I nikad ne zaposljavajte one koji su pohlepni za materijalne stvari ,jer to su oni koji ce tlaciti obican narod,kojeg mi je Bog poverio,i ne izneverite moje vojnike i podanike koje vam poveravam.Tretirajte mlade kao svoju decu,stare kao svog oca ,a one vasih godina kao vasu bracu.

Mozda sam ime Mirham pomijesao, ali zena Mehmeda Sokolovica je bila Sulejmanova unuka a cerka selima II u to sam siguran,
Sto se tice Selima kao bioloskog sina Sulejmanovog samo prenosim sumnje koje turski istrazivaci podgrevaju a nikako ne tvrdim da sam u pravu.
A to ko bi smeo da kresne moze se odgovorit i kontra pitanjem "ko bi smeo da kaze da je kresnuo"? Sumnje su na jednog evnuha koji nije bio do kraja nesposoban za ljubav sto se cesto desavalo. Naime za novac se u Turskoj moglo sve kupiti pa i sopstvena jajca :D

Bec je spasijo ne obicna jaka zima 1529.

Vojska Osmanlija je bila na vrhuncu svoje moci i dosta modernija od bilo koje evropske u tom vremenu, kao sto je osmanska imperija bila modernija od svetog rimskog carstva.

Samo sto je posle Sulejmana dosli ne mocni sultani na moc gde su zene, majke i veziri vise imali moc nego sam sultan. Tako je Evropa po mnogo cemu napredovala i na kraju prestigla osmansko carstvo.

Mozda sam ime Mirham pomijesao, ali zena Mehmeda Sokolovica je bila Sulejmanova unuka a cerka selima II u to sam siguran,
Sto se tice Selima kao bioloskog sina Sulejmanovog samo prenosim sumnje koje turski istrazivaci podgrevaju a nikako ne tvrdim da sam u pravu.
A to ko bi smeo da kresne moze se odgovorit i kontra pitanjem "ko bi smeo da kaze da je kresnuo"? Sumnje su na jednog evnuha koji nije bio do kraja nesposoban za ljubav sto se cesto desavalo. Naime za novac se u Turskoj moglo sve kupiti pa i sopstvena jajca :D

Рокселана је имала све и била заљубљена у султана. Она ће поред султана да се креше са неким полуспособним евнухом. Дај, немој да се зезамо.

Иначе, што се тиче жене Мехмеда Соколовића, она се звала Есма чини ми се. И била је Селимова кћерка односно Сулејманова унука.

Nije voleo puno da prica i morala je da bude apsolutna tisina zamislite tu scenu ,gomila dvojrana vezira i ostalih u potpunoj tisini dok im on pokazuje rukom ili kako to vise jeste pokrtima prsta. A neki put samo klimanjem glave ...Inace zasluzan je za remek delo islamske arhitekture Topkapi palatu.U staroj palati je bio harem i cik pogodite kome su izgorele prostorije pa je morao da se preseli kod sultana .Roksalana se preselila i vise se nikad nije vratila.Kad je preminula on je danima zalio i govorio da nema nikog vise na svetu i da je potpuno sam.

.U staroj palati je bio harem i cik pogodite kome su izgorele prostorije pa je morao da se preseli kod sultana .Roksalana se preselila i vise se nikad nije vratila..

Ja pricam da je bila strasno promisljena, kakvo zaljubljivanje i bakraci...
Sumnje su da je to namjerno radila ne bi li oslabila one koji su ju zarobili. Svi istrazivaci se slazu da je njenim spletkama podriven autoritet Sulejmanovog sina od prve zene (Mustafe) zatim i njenog mladjeg sina samo da bi na presto dosao nesposoban sultan (Selim)
Ponavljam jos jednom ne tvrdim da je istina to da Selim nije bioloski sin Sulejmanov nego samo prenosim sumnje ponavljam turskih istrazivaca

Back