... mada ja nisam nešto pretjerano oduševljen Rusima. Definitivno su narod krajnosti. Ako je bal nek je maskenbal, ako je komunizam nek je staljinizam (jes da ima i gorih stvari i od maskenbala i od staljinizma). Dok se nije zadimio moskovski Beli Dom i dok nisu tenkovi zaorali po ulicama, u Moskvi nisi imao jednog jedinog restorana. A s druge strane carica (neka ruska da ne guglam) je napravila najskuplju carsku krunu u istoriji ljudskoj, finansijski - nešto kao kad bi se Srbi složili i napravili repliku Keopsovu piramidu, sve po JUSu! Njihova verzija Golog Otoka je ubila koliko miliona ljudi (nisam komunista), ako štede - štede i od sopstvenih usta, ako troše - troše ko da je Jupiter skrenuo s putanje i planira da pojede sve unutrašnje planete.
Ali ima neka tajna veza, i uvijek će biti (Hvala Bogu!). Možda je ta nit Pravoslavlje, možda slovenstvo ali ne kao etnos (to ne postoji!), već kulturološki - ćirilica, azbuka, muzika, jezik, odjeća, književnost (iako sumnjam da Rusi za lektiru imaju nekog Srpskog pisca). I najvažnija spona je što vole što su Rusi !!! Neće ti ni jedan Rus reći "e danas ću biti malo Evropejac", pa malo Amerikanac, pa malo Azijat, pa malo Mufa, pa malo Kike, pa malo Ja... RUS je RUS i nema tu dva zeca - tri zeca. Čak i oni drugi narodi što žive u Rusiji se smatraju prvenstveno Rusima pa tek ostalima, zna se šta je Majka (a i Ćaća, zavisi ko kako zove - mi kažemo otadžbina, neko lhijepa domovina). I prije će Univerzum ili Kreator, Bog, Vishnu, Tata Brada završiti na pajdu a Bajaga i Miro Škoro dobiti raspon glasa veći od pištaljke nego da ti narodi udare na svoju Zemlju. Mada ima i biće i takvih slučajeva, ali u generali NIKAD.
E ... Srbo voli što je Srb, osim khm khm... Rus voli što je Rus! Mi smo malo više mediteransko-turskoćeifški-balkanski mentalitet, i to je dobra stvar. Niko nas nije pokorio i svi osvajači su sa sobom u povlačenju odnijeli ono Srb pa ubacili u svoj mediteranski ili u svoj turski mentalitet, a ono najvažnije (krv) što su htjeli posijati nisu uspjeli. Već ajmo pravac Sofija pa Istanbul!
... odo sad spavati, izašao sam iz treće...