Sujeta

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
1. Kako da uklonim sujetu iz sebe?

2. Šta vi mislite o njoj, mislite li, kao ja, da je sujeta(gordost) loša po čoveka i njegovo razmišljanje/delanje, ili je čak korisno da čovek na sve druge ljude gleda inferiorno?

3. Koja je nijansa koja razlikuje gordost od ponosa? Ne zaboravite da na engleskom gordost i ponos imaju jednu reč - pride...

Nikako, ti si ta sujeta.

2. Šta vi mislite o njoj, mislite li, kao ja, da je sujeta(gordost) loša po čoveka i njegovo razmišljanje/delanje, ili je čak korisno da čovek na sve druge ljude gleda inferiorno?

Nije korisno, ali je neizbežno. Čak i kad bi uspeo u nastojanju da na druge gledaš ravnopravno, ubrzo bi počeo to da smatraš dokazom svoje veličine i veće vrednosti.

3. Koja je nijansa koja razlikuje gordost od ponosa? Ne zaboravite da na engleskom gordost i ponos imaju jednu reč - pride...

Mislim da tu nema nijansi.

Engleski je trgovački, vrlo jednostavan jezik. :mrgreen:

Čovek koji se pita kako da "izbaci sujetu iz sebe" verovatno ima manjak iste; i, shodno tome, zapravo nikakav problem. Sujetni ljudi nikad ne misle o sebi u tim okvirima; i čak i da misle; to ih ne opterećuje.

Ja pravim razliku između ponosa i sujete, mada ne onakvu kakva se uopšteno podrazumeva. Dešava se da obe te stvari budu neargumentovane - ali, gle!

Dešava se i da stoje na temeljima. Čvrstim.

Više nego često, "sujeta" je ocena posmatrača; drugih. Ljudi su skloni da svakog vraga krste tim imenom. Sujetnim će nazvat svakog ko pokaže da je od njih pametniji ili sposobniji, i svestan toga - što sam oduvek smatrala za posebnu vrstu gadosti. Jer, ako si od nekog pametniji ili sposobniji, i daš do znanja da to jesi; o čijem se problemu, u stvari, radi? Šta je u pitanju? Kurtoazija? Pravila ponašanja? Socijalne norme? Da li se pristojan čovek mora praviti nevešt; i ako mora, ko je odredio da mora? U kom to kamenu stoji uklesano?

Najveća civilizacijska zla čoveka potekla su iz činjenice da su se pametni ljudi ponašali pristojno; ćutali u vremena glasnih budala i okretali drugi obraz - bivajući, jelte, veći ljudi.

I dočekavši da većima od sebe vide budale.

Uzevši u obzir ishod, moglo bi se zapitati ko je u stvari tu budala.

1Dal,
Proces našeg duhovnog razvitka nije komplikovan ali iziskuje da se sa njim malo upoznamo.
Zamisli svoj trenutni "kapacitet" poput jedne sobe. U njoj možeš smestiti sve pasije ali i ljubav. Pravilo je da prazan prostor nije moguće da postoji. Ako bi izbacio sujetu onda bi nešto drugo moralo da zauzme taj prostor. Šta bi ti najradije voleo da se tu proširi? Evo linka pa odaberi neku od dole navedenih pasija;

http://forum.krstarica.com/showthread.php/462461-Sedam-smrtnih-grehova?p=17594263#post17594263

Pretpostavljam da bi odabrao ljubav. Medjutim, ljubav je najprirodnija i najjednostavnija ali je najteže do nje doći i najteže je ispuniti sebe ljubavlju. istovremeno, mi ne bismo mogli da se snadjemo ako bi neko magičnim štapićem u nama načinio promenu - jednostavno trenutna kombinacija sastava one naše zamišljene sobe predstavlja našu svest...
Jedino ispravni ili najispravniji način je da kada postanemo svesni da nam neka od pasija smeta da ne usmeravamo pažnju na nju već da usmerimo pažnju na najviši oblik ljubavi. Seti se onih mnogih citata raznih duhovnih učenja i učitelja koji su govorili da na šta mislimo to i postajemo ili da su misli stvarnost ili kakve su nam misli takvi smo...
Usmeravanjem misli na ono što je najviše, što je ljubav mi polako takve kvalitete useljavamo u sebe. Useljavanje nečeg što je pozitivno u onui našu sobu znači da nešto drugo mora biti izgurano. Šta će biti izgurano? Ono što je počelo da nam smeta. Čega smo postali svesni da nam smeta. Tada će mo i sami početi uočavati promenu kod sebe.
Oni koji usmere pažnju na negativnost i bore se sa njome najzad shvate da su izgubili bitku jer se ona sve više uvećava. Zašto? Pa na nju su usmerili svoju pažnju i svoje misli, njome su obuzeti.
Za ohrabrenje je da kada postanemo svesni da nam nešto smeta tada je znak da je najveći posao već uradjen.

U zavisnosti od tvojih shvatanja i ubedjenja možeš primeniti nešto što će ti pomoći. Ako si Hrišćanin možeš pevušiti reč Hrist tiho u sebi ujutru ili uveče. Ako si sledbenik neke druge religije odaberi sebi svetu reč. Ako si ateista pevuši reč Ljubav - nekoliko minuta pre ili posle spavanja.

Evo još jedne vežbe; Zatvori oči i iz svog srca izvadi zlatni kovčežić. Otvori ga i iz njega izvadi malu saksiju sa najlepšim cvećem. Tu saksiju u svojim mislima pokloni osobi koju si povredio svojom sujetom (ako oceniš da jesi)... Taj gest možeš potvrditi malim dobrim gestom ili poklonom u realnom dnevnom dogadjaju.

Nijedna pasija nije dobra po nas i naše dobro bitisanje i srećno funkcionisanje u ovom svetu. Sve pasije nas izoluju i drže sreću podalje od nas samih.
Kako ignorisati ljude kada život od nas očekuje da naučimo da ih volimo budući da nas samo ljubav u našim srcima može činiti srećnim.

Na ovo pitanje ti možda pre može odgovoriti stručnjak za srpski jezik.
Meni je to jedno te isto.

Šta više, ako se ispunimo ljubavlju više nas nije briga šta smo sve izgurali iz one zamišljene sobe.

Pozdrav!

Poslednja izmena:

pa sad
većina ljudi računam da gleda da se oseća superiorno i najbolje moguće u vezi sa sobom
u prrincipu to uopšte nije loše
samo treba napraviti kakvu-takvu crtu izmedju svoje mentalne projekcije i minimuma realnosti
kad neko naglašava sujetu
uglavnom mi se čini da sebe ubeđuje u sliku
koja baš i nije takva
više kroz umanjivanje drugih nego kroz poređenej s boljima i sumiranje svojih kvalieta
tako moža i nije najbolje

pa, gordost je nadrkanost a ponos je svest o vrednosti svojih dela i sebe

okupaj se, izdepiliraj, nalakiraj nokte, namirisi, obuci najprovokativniju haljinu, stavi periku i setaj malko ispod mosta. kad budes vido komentare i soetis truo zadah dok ti se pijani muski polusvet unosi u lice balaveci i masuci polnim organom nestace sujeta iz tebe i shvatices da si samo obicno parce mesa

Hvala svima na odgovorima :)
U međuvremenu naišao sam na zanimljiv deo teksta
"Čovek se još više ljuti ako pretpostavlja da, ili uopšte nema ili da samo neznatno ima, ili se i drugima čini da nema one kvalitete koje mu izvrću potsmehu. Kad bi međutim, bio čvrsto uveren da zaista ima one kvalitete koje mu izvrću potsmehu, onda na to ne bi obraćao pažnju."
Iz svog iskustva znam da kada sam bio zadovoljan sobom i svojim "delima" a i samouveren, ne bih osećao sujetu,a u suprotnom bi se ona pojavila, tako da je poslednja rečenica citiranog teksta tačna..
Pretpostavljam da je sujeta osećanje čiji je posao da održi/podigne ego, kada to razum nije u stanju usled manjka realnih dokaza za uspeh tog pojedinca :lol:

okupaj se, izdepiliraj, nalakiraj nokte, namirisi, obuci najprovokativniju haljinu, stavi periku i setaj malko ispod mosta. kad budes vido komentare i soetis truo zadah dok ti se pijani muski polusvet unosi u lice balaveci i masuci polnim organom nestace sujeta iz tebe i shvatices da si samo obicno parce mesa

Jel si besan? A?? :per:
Evo ga Plavi most, na manje od 2km od mene, dodži da šetamo zajedno :per:

gord je neki koji stoji sam i dize glavu... a ponosan je neki koji nece da pus.hi direktoru

Engleski je trgovački, vrlo jednostavan jezik. :mrgreen:

Čovek koji se pita kako da "izbaci sujetu iz sebe" verovatno ima manjak iste; i, shodno tome, zapravo nikakav problem. Sujetni ljudi nikad ne misle o sebi u tim okvirima; i čak i da misle; to ih ne opterećuje.

Ja pravim razliku između ponosa i sujete, mada ne onakvu kakva se uopšteno podrazumeva. Dešava se da obe te stvari budu neargumentovane - ali, gle!

Dešava se i da stoje na temeljima. Čvrstim.

Više nego često, "sujeta" je ocena posmatrača; drugih. Ljudi su skloni da svakog vraga krste tim imenom. Sujetnim će nazvat svakog ko pokaže da je od njih pametniji ili sposobniji, i svestan toga - što sam oduvek smatrala za posebnu vrstu gadosti. Jer, ako si od nekog pametniji ili sposobniji, i daš do znanja da to jesi; o čijem se problemu, u stvari, radi? Šta je u pitanju? Kurtoazija? Pravila ponašanja? Socijalne norme? Da li se pristojan čovek mora praviti nevešt; i ako mora, ko je odredio da mora? U kom to kamenu stoji uklesano?

Najveća civilizacijska zla čoveka potekla su iz činjenice da su se pametni ljudi ponašali pristojno; ćutali u vremena glasnih budala i okretali drugi obraz - bivajući, jelte, veći ljudi.

I dočekavši da većima od sebe vide budale.

Uzevši u obzir ishod, moglo bi se zapitati ko je u stvari tu budala.

:klap: originalnije i tacnije je tesko formulisati:D

Back