"Sujeta, moj omiljeni greh"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sujeta == Ego.

Sujeta je jako bitna, bez nje ne bi bilo izuzetnih individua a bez izuzetnih individua ne bi bilo napretka covecanstva.

Medjutim, problem nastaje kada mnogi krenu da tripuju da su te izuzetne individue, poput Mocarta, Tesle, Ničea, Aristotela i mnogih drugih.

Sujeta mora biti jaka da bi covek bio uspesan i srecan. Ali uz sujetu je bitno da ide i jaka emocionalna inteligencija, a to je nesto na cemu se niti siistemski ne radi kako treba, niti roditelji (u najvecem broju) ne umeju da podsticu njen razvoj kod dece.

Da plasticno objasnim:
Emocionalna inteligencija je kao dobar upravljac, gume, kocnice i ogibljenje na ferariju.
Sujeta/Ego su motor ferarija.

Poslednja izmena:
Сујета је од црквенословенског корена речи "сује" што на нивосрпском значи празно, упразно усмерено... Везано је за емоције углавном, а ређе за умовање тј. Интелект

Кад предмет поштовања и љубави постане нешто празно, привремено и невечно, то се сматра сујетним тј. Празнољубним... Улудо симпатисаним и духовно бескорисним

Већим делом се односи на лепоту лица, порекло или претерану негу тела или пак душевних предмета нпр људских наука, обичаја и закључака, а ређим делом самозадовољством и ласкањем себи због духовне култивисаности душе...

Мислим да постоји разлика у количини и врсти. И код мене је има а уско је везана са поносом. У том смислу јесам сујетна, не могу допустити да ме неко прави лудом, да више верујем његовим речима него својим очима. Ако је цар го ја ћу то рећи. Значи, нема оне сујете да се лажно дивим одећи коју виде само одабрани јер желим да верујем да сам одабрана, него она где не дозвољавам да ми се вређа здрав разум. Нећу се повиновати макар једина остала. Такође сам у фазону- кога нема без њега се може. И то је врста сујете која је код мене баш изражена. Не јурим ничију наклоност и пажњу, пре бих умрла.

Иначе, за мене је од свих грехова најгора прождрљивост јер је људи најтеже контролишу. Прождрљивост у сваком смислу- дај ми, дај, треба ми, све ми треба. Трпај, трпај. Ждери, скупљај. То чак нема везе са среброљубљем него са тешкоћом да се заситиш, свега ти мало. Као да си неиживљен. Највише ми се гади. Некако је аљкав :lol: грех. Без мере и самопоштовања. Такав човек је баш беда, карактерна беда.

Сујета је од црквенословенског корена речи "сује" што на нивосрпском значи празно, упразно усмерено... Везано је за емоције углавном, а ређе за умовање тј. Интелект

Кад предмет поштовања и љубави постане нешто празно, привремено и невечно, то се сматра сујетним тј. Празнољубним... Улудо симпатисаним и духовно бескорисним

Већим делом се односи на лепоту лица, порекло или претерану негу тела или пак душевних предмета нпр људских наука, обичаја и закључака, а ређим делом самозадовољством и ласкањем себи због духовне култивисаности душе...
Sujeta i sujeverje imaju isti koren reči ?

.... Nekako mi se čini da smo (i ovde) strogi prema drugima,.. kao - ja nisam,..
ali recimo - ja jesam :) ,.. i kako ju obuzdavam, kontrolišem, potiskujem,.. ?

Mislim da je Niče prilično u pravu. Kad razmislim, sujeta je i iznad rauzma, tako da nisam sigurna šta je uzrok a šta posledica.
Iznad razuma ( kod mene ) nije ništa,.. ni ljubav :)
A, sa ovim:
,,Svako poseduje onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.'' se apsolutno slažem,..
jer je pamet ta koja će obuzdati svaki greh, pa i sujetu :),.. razum,..
A da li sam sujetan,.. pa naravno,.. važnije je pitanje : da li sam (koliko) pametan, da mogu sve svoje mane i grehove da kontrolišem,..
Jedna stara (možda bi si i Niče saglasio:) "Para i pameti - nikad dosta",.. implicira, da svakome nedostaje (još) razuma, tj. da je svako sujetan :) .

I još neš' moja preporuka : Oni koji ne znaju sa svojom sujetom,.. nisu je apsolvirali ( ne priznaju šta ne znaju i koje i kolike su im mane ) ne trebaju i ne mogu dugo da rade kao lideri ili prosvetari (naročito ovo drugo)... kao u filmu,.. mnogima je taj greh - kod drugih - omiljen :) .. i deci (omladini).

Poslednja izmena:
Sujeta i sujeverje imaju isti koren reči ?
Да... Буквални превод је празно-та и празно-верје

.... Nekako mi se čini da smo (i ovde) strogi prema drugima,.. kao - ja nisam,..
ali recimo - ja jesam :) ,.. i kako ju obuzdavam, kontrolišem, potiskujem,.. ?
Не можеш сам без Бога против празноте никако, особина је сујете да што је више одбацујеш, јаче те напада, ко кад гураш надуван балон у воду... Што јаче је загњуриш више одскочи...

У супротном, кад јој се не супротстављаш, постајеш све слепљи да је имаш као уљеза у себи...

Сујета је дух, и само је Духом (надумно) можеш обуздати... Тешка прича, није психолошка, већ изнад психе

Sujeta je zlo ,bolest i ne treba da postoji.
Није зло само по себи, већ у зависности усмерења ка добру или злу...

Кад си у празноти према злу, сујета врши своју сврху незаинтересоване празноте саосећања ка злу.. и обрнуто... Кад сујети тј празни добро, постаје болест

Сујета је више нешто средње, као што је душа средина између духа и тела...

Не можеш сам без Бога против празноте никако, особина је сујете да што је више одбацујеш, јаче те напада, ко кад гураш надуван балон у воду... Што јаче је загњуриш више одскочи...
Efekat opruge (federa),.. ok, ali ne bih ja generalizovao to,.. da li joj se neko može odupreti ili (nevezano za religiju, koja je ovde svakako dobrodošla), ali ne verujem ( ne znam ) da li je Niče bio vernik, pa ju je ipak povezao sa razumom, a ne sa verom.
У супротном, кад јој се не супротстављаш, постајеш све слепљи да је имаш као уљеза у себи...
Moguće ( sigurno) da postoje takvi ljudi,.. a tema je moj omiljeni greh,.. da li se misli na moje omiljeno "oružje" protiv drugih, ili na savladavanje svog greha ? - nije mi jasno. ( U filmu je msm ono prvo)
Сујета је дух, и само је Духом (надумно) можеш обуздати... Тешка прича, није психолошка, већ изнад психе
Ja opet kažem,.. da iznad razuma ( kod mene ) nema dalje :)
--------------------------------------
Ili recimo - Neko Pametan na internetu me pita:
Da li Vam je važno da prvi imate najnoviji mobilni telefon ili da stanujete u najboljem delu grada?
Ako je odgovor potvrdan, znajte da niste usamljen slučaj, budući da živimo u svetu u kojem dominira sujeta.
Vi želite da izgledate i da se osećate dobro, i zbog toga ste spremni na razne žrtve kako biste održali sjajnu „sliku“ o sebi.

U ovom tekstu saznaćete kako da Vam sujeta ili taština ne upropasti život i kako da je se efikasno oslobodite.
O njoj se puno priča i podjednako često piše, ali mnogi još uvek ne znaju šta je sujeta.
Sujeta je osobina koja se sastoji od mešavine nesigurnosti i ponosa....
..................
Da li je baš tako ?

Poslednja izmena:
Ninocka sve si u pravu.........:cao:
Hvala..na takvom misljenju ali mislim da nisam uvek za sve u pravu , i da mogu da pogresim kao sto sam gresila ali sam uvek bila svesna svojih gresaka i spremnosti da kazem izvini, pogresila sam i da ispravim gresku ako mogu i najvaznije da gresku ne ponovim.

Meni je rec “izvini” magicna jer je kompleksna , dramaticna i prakticno ocrtava karakter osobe koja je u stanju da kaze “izvini” i one osobe koja nije u stanju da kaze “izvini”

Ta rec nosi u sebi mnogo toga i onaj ko je izgovori tj pre nego to je izgovori treba dobro da razmisli jer ta jedna rec “izvini” pre svega nosi zrelost i odgovornost prema drugima i prema sebi samima.Od sujetne osobe tesko da cete cuti “u pravu si “ ili “pogresdio/pogresila sam” i “izvini”

Shodno tome namece se pitanje Koliko je kada se izgovori rec “izvini” iskreno

Ne, taman posla. Ne kažem da nemam, osetim je sa vremena na vreme i trgnem se, borim se. Ljudsko biće sam, žena :cao:
nema osobe koja nije bar malo sujetna

Nego

Da li ste primetili koliko je sujeta zastupljena u komunikaciji izmedju ljudi u zivotu a i na drustvenim mrezama. Sve više dominira potreba ljudi da budu uvek u pravu, da su bitni i vazni.

O cemu se tu radi ?.Da li su takve osobe nezadovoljne sobom i svojim zivotom ?

Mislim da nema razlike izmedju muske i zenske sujete.Razlika postoji samo u nacinu na koji sebe pokazujemo drugima, i taj nacin prezentacije je veoma vazan jer mnogo govori o tome ko smo i kakvi smo.prema drugim ljudima, a onda i prema sebi.

Pogresan nacin prezentacije mozemo videti konkretno ovde na forumu..primetili ste veliki broj onih koji imaju potrebu da u svemu i uvek budu u pravu, da nam naturaju svoje stavove i misljenje kao jedine i ispravne i cim se ne slozite sa njim, odmah krenu da vas etiketiraju i ubedjuju da nemate pojma, da to sto mislite nije tacno i da su vasi stavovi pogresni i da ste ustvari vi ti koji ste sujetni i naravno uvek se nalaze uvredjeni, spremni cak i da vas uvrede

Primera radi na Politici gde su suprostavljeni razliciti politicki stavovi i misljenja cesto mozete cuti” nemas pojma, budalo, glup si,idi ubi se itd.”

nema osobe koja nije bar malo sujetna

Nego

Da li ste primetili koliko je sujeta zastupljena u komunikaciji izmedju ljudi u zivotu a i na drustvenim mrezama. Sve više dominira potreba ljudi da budu uvek u pravu, da su bitni i vazni.

O cemu se tu radi ?.Da li su takve osobe nezadovoljne sobom i svojim zivotom ?

Mislim da nema razlike izmedju muske i zenske sujete.Razlika postoji samo u nacinu na koji sebe pokazujemo drugima, i taj nacin prezentacije je veoma vazan jer mnogo govori o tome ko smo i kakvi smo.prema drugim ljudima, a onda i prema sebi.

Pogresan nacin prezentacije mozemo videti konkretno ovde na forumu..primetili ste veliki broj onih koji imaju potrebu da u svemu i uvek budu u pravu, da nam naturaju svoje stavove i misljenje kao jedine i ispravne i cim se ne slozite sa njim, odmah krenu da vas etiketiraju i ubedjuju da nemate pojma, da to sto mislite nije tacno i da su vasi stavovi pogresni i da ste ustvari vi ti koji ste sujetni i naravno uvek se nalaze uvredjeni, spremni cak i da vas uvrede

Primera radi na Politici gde su suprostavljeni razliciti politicki stavovi i misljenja cesto mozete cuti” nemas pojma, budalo, glup si,idi ubi se itd.”
Што се тиче екипе на Политици, сујете итекако има.
Додуше, тамо је мало више "пацијената" да се тако изразим.
Али, та скоро патолошка потреба за убеђивањем других у своје ставове јесте сујета.
Непогрешивост која постоји само у глави сујетене особе је веома опасна.
Ајде на форуму кад се свађају, него иначе у животу омета нормално расуђивање.
Мени је 25 година шеф, па други, па ево и трећи екстремно сујетна особа, тј. више њих.
Такве није брига какву ће штету направити мојој каријери или угледу фирме.
Само да они буду у праву.
Грзно.

Што се тиче екипе на Политици, сујете итекако има.
A, gde je nema ? Možda je tamo ima više.
Додуше, тамо је мало више "пацијената" да се тако изразим.
Али, та скоро патолошка потреба за убеђивањем других у своје ставове јесте сујета.
Ili navijanje,.. kao u fudbalu,.. Zvezda je bolja :) (i kad nije), ali se u sportu stvari utvrde utakmicom a kod visoke politike,.. sve je moguće,..
Непогрешивост која постоји само у глави сујетене особе је веома опасна.
Po koga je opasna ? Po nosioca glave ili po okolinu :)
Ајде на форуму кад се свађају, него иначе у животу омета нормално расуђивање.
Мени је 25 година шеф, па други, па ево и трећи екстремно сујетна особа, тј. више њих.
kako je stigao do tog mesta,.. ? Ja napisah, da takvi nisu za lidere,.. jer će im podčinjeni, podmetati, mrzeti ih,.. "bušiti"
Такве није брига какву ће штету направити мојој каријери или угледу фирме.
Само да они буду у праву.
Грзно.
no coment :)

Mislim da nema razlike izmedju muske i zenske sujete
Ima,.. ženska je legendarna :flert:
.Razlika postoji samo u nacinu na koji sebe pokazujemo drugima, i taj nacin prezentacije je veoma vazan jer mnogo govori o tome ko smo i kakvi smo.prema drugim ljudima, a onda i prema sebi.
Slažem se,.. Da li se ulagujemo,.. jer očekujemo korist,.. itd,..
To je samo sukob mišljenja,.. preteruješ..

Ali vidi ovako_ Nikada me niko nije nadvisio ( na forumima u verbalnim duelima) samo u jednoj oblasti: U biljkama,.. znaš li zašto ?
( A, znam da nisam najbolji,.. imam drugare koji znaju više od mene :) (ima veze sa temom,.. tj. sujetom - nije spam )
Vređaju oni koji nemaju argumente, a primitivci su.

Poslednja izmena:
Vanity koja je citirana u prvom postu je reč koja nije sasvim adekvatna našoj reči sujeta.

Vanity je 1.inflated pride in oneself or one's appearance

2: something that is vain, empty, or valueless
Ispraznost.

Ako se setimo tog filma, kad je al paćino rekao to? Nakon što ga je sujetom namamio na greh. Ono kad ti neko kaže ima od tebe boljih, a ti onda kažeš e neće moći, sad ću da ti dokažem da sam najbolja. Potreba za dokazivanjem. Kada postoji? Čemu služi? Onda kada našu vrednost stavljamo u ruke posmatrača koje želimo da udivimo. Jer kada nam se oni dive, tada imam vrednost. Ako mi se ne dive moja vrednost je upitna.

Ja sam imala puno sujete u školi i na faksu a i kasnije u poslu. Želela sam da budem najbolja. Učila sam puno da dokažem da mogu biti bolja od svih.
Ali onda kad si prošle neke god shvatih da sam u tom dokazivanju izgubila vreme za zadovoljstva. I počela sam da odvajam šta je nužno za posao od dokazivanja. I tako sam došla u situaciju da mi se skoro niko više ne divi na poslu jer s a m prestala puno raditi. Ali sam dobila nešto drugo. No, prvo mi je teško palo da nisam naj. Sad sam se navikla i to je dobro za mene. Prosto, važnije od mišljenja drugih je moja lična sreća.

Pa niko nije naj,.. i ne treba se praviti pametan u onome gde nisi u sve , do u detalje siguran ( kao u fizici,.. matematici,.. )
A, odgovor na moje pitanje.
Ali vidi ovako_ Nikada me niko nije nadvisio ( na forumima u verbalnim duelima) samo u jednoj oblasti: U biljkama,.. znaš li zašto ?
( A, znam da nisam najbolji,.. imam drugare koji znaju više od mene :) (ima veze sa temom,.. tj. sujetom - nije spam )
Pišem, samo ono što jako dobro znam,.. a što ne znam,.. ( a, bitno je i što znam šta ne znam !) ne pišem :) - to je recept za savladavanje sujete,.. znaš ko si i gde si,.. znaš da samo bena sve zna.

-------------------
ps: Malinini, prosta ti bila,.. moja *** živa :D

Back