"Sujeta, moj omiljeni greh"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sujeta je pohlepa za slavom.Precenjivanje sebe.
Slabost koja se manifestuje ranjivoscu...
Drugi naziv za sujetu - tastina je dobila naziv po tasti ,koja kao majka ,cesto uzdize svoju cerku iznad vrednosti zeta, dok vrednosti zeta umanjuje.

Poslednja izmena:
Sujeta je prekomerna (pre)osetljivost na bilo kakvu kritiku ili nešto što liči na kritiku. I proizilazi iz prevelikog samopouzdanja i sigurnosti u svoje stavove i mogućnosti.

Čini mi se da bi ovo bila najprostija definicija

Tako nekako i ja shvatam ali maxa kaže da je sujeta i kada te neko manipulativno provocira i ti reaguješ na to bilo kako. Čak i odlaskom, jer ti je povređen ego.
Ja ipak mislim da si ti maxo pomešao sujetu i ego. Ego svi imamo, tačno, ali nismo svi sujetni.
I kada uvrediš nekog, to u suštini znači da si povredio njegovu ličnost, njegovo ja, njegov ego, pa ipak se ne može reći da je u pitanju povređena sujeta. Eto, čak i postoji izraz za to- povređena sujeta, a to nije isto što reakcija na (manipulativnu) provokaciju, uvredu itd.
Zato i postoje različite reči koje opisuju naša psihološka stanja, inače bi sve moglo da se relativizuje.
A relativizacija može da bude opasna manipulacija.

Sta definises kao ego?Ako definises to kao egoizam ,onda da.Samo sto egoizam ima vise nacina ispoljavanja pohlepa za vlascu, bogatstvom ,slavom.

Isus je velika karakterna licnost ali nije sujetan.Niti je egoista.
Cuj, Isus je imao sujetu ogromnu i ogroman ego. Izjava "Ja i Otac smo jedno" i "Nista ne moze do Oca nego preko mene".
To je ekstremna sujeta, sizofrenicarska.

Back