Subvencije za poljoprivredu.

U principu država ne bi trebala nikome ništa da pomaže finansijski osim u vrlo, vrlo retkim situacijama. Zalažem se za onaj pravi ekonomski liberalizam kakav je u USA, zahvaljujući kome je to ekonomski najmoćnija država otkad postoji i nikada nije prolazilo duže od 2-3 godine dok se nije oporavila od "ekonomske krize".

Zatadak države je da stvori ambijent pogodan za razvoj privatnog biznisa i da se bori protiv monopola. Zato su evropska ili na rubu propasti ili će propasti za par decenija. Država sada mora intervenisati u korist malih gazdinstava jer je intervenisala potpuno suludo u korist velikih poljoprivrednih magnata. Da napravi balans.

U principu, u Americi imate velike multinacionalne poljoprivredne kompanije sa značajnim vlasništvom zemljišta koje prodaju jeftinu GMO hranu i zarade enormno više od manjih gazdinstava. Ali male farme se tamo baziraju na organskoj hrani koju prodaju pod tom markom. A organska je 3-4 puta skuplja tako da fino zarađuju.

Srbija ide u tom pravcu. Matijević, Tenis, M. K. i ostali postaju veleposednici i snabdevaće Srbiju hranom visoke potrošnje (GMO). Treba sada omogućiti ambijent manjim gazdinstvima za proizvodnju organske hrane i to je to. S tim što je Srbija totalno glupo odigrala ovu partiju. Prvo je trebao da se podigne standard građana pa tek onda da se ide u poljoprivrednu reformu, jer ko će kupovati organsko sa platom od 200€.

Naravno, prodaju zemlje strancima treba zabraniti - osim strancima u pograničnim oblastima (ovo već postoji u Mađarskoj i Slovačkoj).

Америка није постала економски моћна на основи привредног либерализма него на пљачки у сваком смислу а велику депресију је тек ратом одложила и социјалистичким мерама решила.

Америка није постала економски моћна на основи привредног либерализма него на пљачки у сваком смислу а велику депресију је тек ратом одложила и социјалистичким мерама решила.

to je kao ona uličarska šema...jedan, na jedan...Majk Tajson sa nekim klincem

Srbija "gubi još jedno Kosovo"

Vrdnik -- U 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, a oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, dok je njihova ukupna površina veličine Kosova i Metohije.

Uz negativni demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je na Forumu "Hrana za Evropu predsednik Odbora za selo Srpske akademija nauka Dragan Škorić.

"U Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe", naveo Škorić podatke iz studije SANU o propadanju sela u Srbiji.

Škorić objašnjava da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika.

Poštu, navodi on, nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 sela nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak.

Samo u oblasti stočarstva kada je reč o potencijalu, srpska sela bi mogla da ostvare 24 milijarde dolara do 2040. godine, napomenuo je Škorić.

Na dvodnevnom 7. forumu "Hrana za Evropu" po prvi put se predstavlja i nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju "Srbija 2040".

Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović istako je otvarajući Forum, da Studija predstavlja dokument pripreman sa ciljem da bude "objektivan prema prošlosti i dostojan da bude putokaz za budućnost".

"Uvereni smo i da je Srbiji takav dokument neophodan, a da su Ekonomski institut i SANU dostojni i pozvani da budu 'centar sabornosti' u njegovoj izradi", ocenio je direktor Instituta.

U daljem radu Foruma čestvovaće i predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici Vlade, ministarstava, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih i prehrambenih kompanija i zadruga.

Organizatori Foruma su beogradski Ekonomski institiut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, a partneri su Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Perutnina Ptuj, Viktorija grupa, Atlantik grupa, Delta agrar, Al Ravafed Srbija i Gradske pijace.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=11&dd=18&nav_category=12&nav_id=1326741

Propadamo vrtoglavom brzinom i kao nacija za par vekova nećemo ni postajati na ovim prostorima.
Bićemo narod raštrkan po svetu a na ovim prostorima će živeti neki drugi narodi zato što smo nesposobni da uredimo svoje dvorište.

Ali nema veze, Soros je bitan prvo njega da resimo :super:

Sekta koja finansira Soroša je razlog zbog kog se sve to i događa.

Субвенције за пољопривреду су одлична ствар, само када би држава у потпуности стала иза сељака.

Сав вишак производа треба да се узвози.

Али као у свему је потребан континуитет и квалитет.

Сви који су побегли са села, вратили би се тамо да могу да живе као људи.

А не да се гледа у резултате избора, ко ће да победи па ће према своме нахођењу да организује пољопривреду....итд

На жалост ДРЖАВА и НАДЛЕЖНО МИНИСТАРСТВО директно УНИШТАВА СЕЛО И СЕЉАКЕ...... у томе је проблем........

Ja prijatelju nudim đžabe zemljište još dajem i lovu samo da Srbi obrade ali slaba vajda.Neće Srbi da prepišu Švajcarski sistem verovatno ih strah hvata od neke revolucije.

Nema ništa džabe prijatelju, nego ,da platiš pošteno, možda bi i pronašao nekog da ti odradi poso.

Da Srbija daje subvencije za proizvodnju organic hrane koliko daje strancima za otvaranje radnih mesta u šrafciger industriji, sva sela bi bila puna i za tvoje zemljište bi se nadmetali na licitaciji.
Onda teško da bi ko prodavo dedovinu arapskim poljoprivrednicima.

Nema ništa džabe prijatelju, nego ,da platiš pošteno, možda bi i pronašao nekog da ti odradi poso.

Da Srbija daje subvencije za proizvodnju organic hrane koliko daje strancima za otvaranje radnih mesta u šrafciger industriji, sva sela bi bila puna i za tvoje zemljište bi se nadmetali na licitaciji.
Onda teško da bi ko prodavo dedovinu arapskim poljoprivrednicima.

E prijatelju nisi baš u toku iako živiš tamo.Reci al pošteno jel bi mogo da otvoriš radno mesto sa desetak hiljade franaka.Kada bi to tako lako bilo ne verujem da bi u Srbiji
bilo nezaposlenih.

Naravno da bih mogao.
To je sasvim dovoljno za start.
U Srbiji se vodi politika rasterivanja stanovnistva.

Vidiš prijatelju ako to uspeš ja bi te postavio za ministra privrede.Uzmimo recimo da otvoriš jedno radno mesto daš nekakvu platu i taj radi jel će uspeti taj da zaradi
tu svoju platu.Bolje rečeno jer ćeš moći njegovim radom pokriti njegovu zaradu bez obzira kolika je?

Da naravno ako je po tvom računu ali istina je drugačija.Poznato ti je kada neko dođe da radi i ti mu daš neku platu on radi kod tebe i kaže ti:Ti se bogatiš ne mene.
Svašta sam doživeo svojevremeno recimo nudio duplu platu od njegove.Oedgovor je bio niko ti neće radi za tu platu.Ja sam reko da ja ovde trčim i kada mi daju 5%
a neka duplu za to nisam ni čuo.Kaže čovek ovako: "znaš on malo raducka malo kraducka ipak ima više". Veruj tako je to bilo prijatelju.

Prijatelju pokušaj da se skoncentrišeš i pišeš kraće, ali smislene rečenice.

Ovde se ne radi o tme da država nekom daje platu jer plata se zarađuje a ne dobija.Država treba da pomaže sopstvene građane u nastojanju da se samozaposle bar onoliko koliko to čini za strane investitore.
Subvencije za samozapošljavanje u poljoprivredi, a i uopšte bilo gde, sprečile bi depopulaciju ovih teritorija.

Prijatelju pokušaj da se skoncentrišeš i pišeš kraće, ali smislene rečenice.

Ovde se ne radi o tme da država nekom daje platu jer plata se zarađuje a ne dobija.Država treba da pomaže sopstvene građane u nastojanju da se samozaposle bar onoliko koliko to čini za strane investitore.
Subvencije za samozapošljavanje u poljoprivredi, a i uopšte bilo gde, sprečile bi depopulaciju ovih teritorija.

Konkretno ima li neki sajt da neko traži domaćeg investitora ili nekog gastarbajtera za neki svoj poso?

Konkretno ima li neki sajt da neko traži domaćeg investitora ili nekog gastarbajtera za neki svoj poso?

Bilo bi super kad bi i jedan takav sajt za posredovanje pod pokroviteljstvom države bio otvoren, al eto niko to do sad nije počeo.

Tebi eto odlične prilike da samostalno otvoriš upravo jedan takav sajt , mene ako se setiš da pozoveš na banket kad budeš slavio uspešni biznis, dobro, a ako ne opet dobro.

Ne bavim se na ovoj temi sajtovima za posredovanje u vezi investicija i ortakluka, al to ionako ne biva preko sajta nego se dogovori uživo na licu mesta, pa se onda potvrdi uz prasetinu i muziku u kafani.
Ovo je prijatelju tema o državnim podsticajnim sredstvima i tome kako država sve te novce za subvencije koje sad daje kojekome može i treba da usmeri u podršku samozapošljavanja i nataliteta kroz program podrške mikro seoskim gazdinstvima.

Bilo bi super kad bi i jedan takav sajt za posredovanje pod pokroviteljstvom države bio otvoren, al eto niko to do sad nije počeo.

Tebi eto odlične prilike da samostalno otvoriš upravo jedan takav sajt , mene ako se setiš da pozoveš na banket kad budeš slavio uspešni biznis, dobro, a ako ne opet dobro.

Ne bavim se na ovoj temi sajtovima za posredovanje u vezi investicija i ortakluka, al to ionako ne biva preko sajta nego se dogovori uživo na licu mesta, pa se onda potvrdi uz prasetinu i muziku u kafani.
Ovo je prijatelju tema o državnim podsticajnim sredstvima i tome kako država sve te novce za subvencije koje sad daje kojekome može i treba da usmeri u podršku samozapošljavanja i nataliteta kroz program podrške mikro seoskim gazdinstvima.

Prijateljeu ima gde si u pravu a ima gde nisi.Meni je dobro,ali sam takođe srećan kada je i drugom dobro.Svojevremeno je čak bilo i ministarstvo za dijasporu.Nisam siguran
kako se zvala ona što je kasnije vodila tu kancelariju i predlagala da pomažemo svoj kraj familiju komšije i tome slično ali nažalost to nije zaživelo.Mislim da je o tome
i onaj Gašić nešto pričao kada nađem postaviću pa proceni jel dobra ideja.Moguće da sam ja jedini što ne tražim da zaradim pogotovu u Srbiji.

Back