Subvencije za kupovinu ekoloških vozila u državama regiona

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.068
1705063007-shutterstock_636632101-750x530.jpg

Tragom vesti da je Vlada Republike Srbije 1. februara usvojila Uredbu o subvencionisanju kupovine električnih vozila u 2024. i da je 12. februara počelo podnošenje zahteva, Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova je istraživala kakve programe o zaštiti vazduha imaju zemlje u regionu bilo da su članice EU ili to žele da postanu.
Naime, sve vlade ovih zemalja rešavaju pitanja modernizacije voznog parka nastojeći da potpomognu zamenu vozila sa SUS motorima ekološki prihvatljivijim i tako značajno smanje emisiju štetnih gasova, prenosi na svom sajtu Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Slovenija
U Sloveniji će i ove godine biti nastavljena praksa državnih dotacija za kupovinu električnih automobila. I dalje će biti različiti uslovi za pravna i fizička lica. Pravna će moći da ostvare subvenciju samo za nova, a fizička i za polovna električna vozila. Vrednost vozila koja pravna lica mogu da kupe uz subvenciju mogu da koštaju najviše 65.000 evra. Kod fizičkih lica visina subvencije (maksimalna će biti 6.500 evra) zavisi od vrednosti vozila. Najavljuju se, po prvi put i subvencije za električne bicikle ali i uvođenje poreza za vlasnike električnih vozila od 1. juna ove godine.

Hrvatska
Hrvatska je državne podsticaje za kupovinu ekoloških vozila uvela još 2014. ali je prošle 2023. ova subvencija na iznenađenje mnogih, izostala, uz obrazloženje nadležnog „Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“ da se izrađuju novi pravilnici. Sada mediji, ali i Auto moto savez Hrvatske, nezvanično tvrde da se očekuje da „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“ uskoro raspiše „Javni poziv“ za dobijanje subvencija, čiji će iznos, kako se navodi na sajtu ovog fonda, biti maksimalno do 40 odsto vrednosti vozila u zavisnosti od vrste. U 2022. visina podsticaja je bila oko 10.000 evra za električna i 5.000 evra za plag- in hibride (tada je vrednost iskazivana u kunama a u međuvremenu je uveden evro).
Zanimljivo je da u Hrvatskoj mnoge javne službe same finansiraju kupovinu isključivo električnih vozila pa tako Hrvatska pošta ima oko 470 električnih vozila i sama razvija svoju mrežu punionica, Procenjeno je da je samo na razlici u ceni „goriva“ Pošta Hrvatske uštedela oko 240.000 evra prošle godine.

Crna Gora
U Crnoj Gori je pored stimulisanja kupovine eko vozila za fizička i pravna lica (5.000 evra električna, 2.500 evra hibridna) stimuliše se, odskoro, i nabavka ekoloških vozila za javni sektor i to sa 7.500 evra za električna i 4.000 evra za hibridna vozila. Javni poziv je raspisan 8. decembra 2023. i još je u toku.

Bosna i Hercegovina
U Bosni i Hercegovini je u prošloj godini za kupovinu ekoloških vozila odobreno 1.000.000 KM – 500 hiljada za pravna i 500.000 za fizička lica. Za električna vozila iznos subvencija je bio 10.000 KM, za plug-in hibride 7.000 i za hibride 5.000 KM. I u ovoj godini se očekuje nastavak ove prakse.

Severna Makedonija
I u Severnoj Makedoniji su svesni da moraju da podstaknu kupovinu ekoloških vozila. Još 2017. se počelo sa subvencijama, one su narednih godina dostigle i 5.000 evra za električna vozila, ali prošle godine sredstava u budžetu nije bilo. Da li će ih ove godine biti ostaje da se vidi, a prema dostupnim informacijama iz makedonskih medija, koji se pozivaju na „dobro obaveštene izvore“ biće subvencija i za električna i hibridna vozila ali i za vaučere za ugradnju TNG ili metanskih uređaja.

Albanija
Albanija do sada nije imala direktne subvencije za nabavku eko vozila ali je uvoz električnih vozila oslobođen carine, PDV (17 odsto), ne plaća se putarina, tu su olakšice za porez, besplatno parkiranje i slično. Država, koja se nada većim prihodima od turizma, stimuliše postavljanje električnih punjača u gradovima i duž glavnih saobraćajnica i elektrifikaciju javnog prevoza.
I za kraj jedna zanimljivost: Velika Britanija će Albaniji dati 15 električnih vozila (i 22 minibusa) vrednih 1,5 milion funti u znak zahvalnosti što je Vlada Albanije pristala da preuzme 200 albanskih kriminalaca koji kaznu služe u britanskim zatvorima.
link
 
Kod nas je problem što se može dobiti subvencija samo za vozilo koje ima kod nas dilera, a recimo najjači igrači na tom polju (Tesla i BYD) još nemaju.
I sta je tvoj problem sa tim? Onaj ko konkurise za srpsku subvenciju kupi Teslu u Hrvatskoj recimo, tamo plati porez drzavi, a jos bitnije, prodavac kao pravno lice placa poreze Hrvatskoj a Srbija sve to subvencionise i na taj nacin puni hrvatski budzet povecanjem prometa hrvatskom prodavcu. Ima li tu logike? Jedino logicno je da svi koji su ukljuceni u to poreze placaju u Srbiji pa da onda Srbija daje subvencije tj jednim udarcem dve muve, vise $$$ u opticaju u samoj Srbiji i ekologija.
 
Da si lepo otišao na sajt ministarstva (kao što očigledno nisi) tu bi video da moraš dostaviti podatke od prodavca ili lizing kuće (sa PIB-om i ostalim) preko koje kupuješ. Njima se isplaćuje subvencija, a ti dobiješ auto sa cenom umanjenom za 5000.
Znači ne može auto koji nema ovde predstavnika.
Tu sad ima začkoljica da će se neki veoma povoljni automobili pojaviti tek kasnije ove godine, a do tad ukupna predviđena suma za subvencije možda bude i potrošena.
 
Kod nas je problem što se može dobiti subvencija samo za vozilo koje ima kod nas dilera, a recimo najjači igrači na tom polju (Tesla i BYD) još nemaju.
Najveći je problem što hibridna vozila nisu subvencionisana.
Iskreno čisto električno vozilo je još veliki rizik ovde s obzirom na infrastrukturu. Takođe hibridi se nalaze za neke pristojne novce, koji električni ima bez 50K ?A onda 5k ne znači ništa skoro.

Jel ima spisak modela koji ulaze u subvenciju?
 
Baš se juče čuo sa prijateljicom crkla od smeha, kaže novi hibrid 20.000 evra skuplji od prethodnog novog auta koji je kupila ne pada joj na pamet da menja auto.
Hibridi su skuplji oko 5k od benzinskih modela u rangu automobila 25-40K. Da kažemo srednja klasa automobila i srednja klasa kupaca.
Tu bi tih 5K taman leglo. Za ove ozbiljnije brendove i jača vozila je smešno.
 

Back
Top