Стварни губици Србије у првом св. рату ?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.679
Синоћ слушам ову емисију на "Спутњику" где су гости рекли да цифра од 1.350.00 страдалих није стварна већ да то представља демографске губитке. Зна ли се колики су стварни губици Србије а колики губици Срба у Босни и преко Саве и Дунава ?

Ne zna se ni u DSR a kamoli PSR. Kako god ubedljivo procentualno najveći gubici, računajući poginule vojnike,umrle u Albaniji i na Krfu, umrle u Srbiji od gladi i tifusa. Čini mi se da je u samim bornbama manje od polovine stradalo.
Međutim s obzirom da je Vojvodina bila u K&K, a da na oslobođenim teritorijama u balkanskim ratovima(makedonija, kosovo, raška) nije sprovedena mobilizacija pa i nije bilo značajnog broja žrtava odatle, onda ispada da je od tadašnjih 4 mil ljudi koliko se uzima da je Srbija imala polovina bila na novooslobođenim teritorijama, praktično poginulo preko 40% stanovništva iz središta srpske države tačnije onoga što zovemo uža Srbija.A muškog stanovništva sigurno preko 60% . Debakl demografski.
Danas u Srbiji zbog toga demografski sviđalo se nama ili ne, uopšte nije nemoguće da ima više ili barem jednako potomaka srpskih AU vojnika iz Vojvodine, Bosne,Like,Korduna, Krajine...nego srpskih vojnika Kraljevine Srbije iz PSR, i da nije tog upliva bilo pitanje je koliko bi danas Srbija imala stanovnika.

Синоћ слушам ову емисију на "Спутњику" где су гости рекли да цифра од 1.350.00 страдалих није стварна већ да то представља демографске губитке. Зна ли се колики су стварни губици Србије а колики губици Срба у Босни и преко Саве и Дунава ?

Što se tiče Srbije, odgovor je: oko 300.000 vojnika i nešto više od 400.000 (možda i preko 450.000, za njih je uvek teže procenjivati) civila. Sveukupno nešto preko 700-750 hiljada duša.

колики губици Срба у Босни и преко Саве и Дунава ?

Skoro je nemoguće preciznije utvrđivati njihove stvarne gubitke. Međutim, imamo procene demografskih:

BiH 116.169 (14,01%), a što se tiče područja preko Save i Dunava: Mađarska 11.114 (66,93%), Banat 5.375 (2,29%), Baranja 39 (0,63%). Bačka nije imala gubitak. Hrvatska i Slavonija 31.031 (4,72%).

https://serbianstudies.weebly.com/uploads/2/6/6/1/26612077/srpske_studije_6.pdf

Poslednja izmena od moderatora:
Мислим да Срби у БиХ нису имали неке губитке за време ПСР
Nije ni da nisu, progonjeni su kako od legalnih struktura vlasti tako i od bandi ostrvljenih ''podanika'', od šuckora, koliko je samo naših ljudi pomrlo po austrijskim logorima i zatvorima gde su slati tokom čitavog rata. A bilo je i dobrovoljaca koji su ratovali u redovima srpske vojske.

Ne zna se ni u DSR a kamoli PSR. Kako god ubedljivo procentualno najveći gubici, računajući poginule vojnike,umrle u Albaniji i na Krfu, umrle u Srbiji od gladi i tifusa. Čini mi se da je u samim bornbama manje od polovine stradalo.
Međutim s obzirom da je Vojvodina bila u K&K, a da na oslobođenim teritorijama u balkanskim ratovima(makedonija, kosovo, raška) nije sprovedena mobilizacija pa i nije bilo značajnog broja žrtava odatle, onda ispada da je od tadašnjih 4 mil ljudi koliko se uzima da je Srbija imala polovina bila na novooslobođenim teritorijama, praktično poginulo preko 40% stanovništva iz središta srpske države tačnije onoga što zovemo uža Srbija.A muškog stanovništva sigurno preko 60% . Debakl demografski.
Danas u Srbiji zbog toga demografski sviđalo se nama ili ne, uopšte nije nemoguće da ima više ili barem jednako potomaka srpskih AU vojnika iz Vojvodine, Bosne,Like,Korduna, Krajine...nego srpskih vojnika Kraljevine Srbije iz PSR, i da nije tog upliva bilo pitanje je koliko bi danas Srbija imala stanovnika.

Slažem se. Mada je uža Srbija istorijski gledano oduvek "dobijala" stanovništvo iz Bosne,Like,Korduna, Krajine...

Što se tiče Srbije, odgovor je: oko 300.000 vojnika i nešto više od 400.000 (možda i preko 450.000, za njih je uvek teže procenjivati) civila. Sveukupno nešto preko 700-750 hiljada duša.
A до синоћ сам веровао да је Србија имала 1.350.000 мртвих. Такође водим расправу на једној ФБ групи која се зове "1.400.000 жртава Јасеновца". Моје мишљење као лаика је да у Јасеновачким логорима није страдало више од 750.000 Срба. То тврдим да основу свега до сада што сам прочитао, чуо и видео у вези тога. А верујем да укупан број српских жртава у НДХ до милион и сто хиљада максимум. Шта ти мислиш о томе ?

Nije ni da nisu, progonjeni su kako od legalnih struktura vlasti tako i od bandi ostrvljenih ''podanika'', od šuckora, koliko je samo naših ljudi pomrlo po austrijskim logorima i zatvorima gde su slati tokom čitavog rata. A bilo je i dobrovoljaca koji su ratovali u redovima srpske vojske.
Па добро, можеш да будеш у затвору, али ниси погинуо, могу да ти запале радњу али опет си жив итд. А било их је и који ус ратовали у редовима Аустро- Угарске

75348902_2486402581685066_1250912192782401536_n.jpg

A до синоћ сам веровао да је Србија имала 1.350.000 мртвих. Такође водим расправу на једној ФБ групи која се зове "1.400.000 жртава Јасеновца". Моје мишљење као лаика је да у Јасеновачким логорима није страдало више од 750.000 Срба. То тврдим да основу свега до сада што сам прочитао, чуо и видео у вези тога. А верујем да укупан број српских жртава у НДХ до милион и сто хиљада максимум. Шта ти мислиш о томе ?

To je teško jer je jedino zvanično popisivanje ratnih žrtava uopšte na teritoriji SFRJ u DSR i to i sa kvinsliškim snagama i folksdojčerima dalo cifre daleko različite od procena datih na kraju rata(1,7) koje su se koristile i za pitanje ratne odštete od nemaca pa se nije dalje forsiralo i preciznije utvrđivalo do 80-ih a oi su posle dali cifre u rangu 1.1 mil poginulih a i to je pitanje kako su došli do toga i koliko je tačno. Ali kako god okreneš priče o 1.4 mil samo u Jasenovcu su sulude u svakoj varijanti.

To je teško jer je jedino zvanično popisivanje ratnih žrtava uopšte na teritoriji SFRJ u DSR i to i sa kvinsliškim snagama i folksdojčerima dalo cifre daleko različite od procena datih na kraju rata(1,7) koje su se koristile i za pitanje ratne odštete od nemaca pa se nije dalje forsiralo i preciznije utvrđivalo do 80-ih a oi su posle dali cifre u rangu 1.1 mil poginulih a i to je pitanje kako su došli do toga i koliko je tačno. Ali kako god okreneš priče o 1.4 mil samo u Jasenovcu su sulude u svakoj varijanti.

Ne sa; bez. Nisu oni bili popisivani.

Bilo je ovde dosta tema kao ova; ako hoćeš, baci pogled na neke od njih, ne ulazi mi se ponovo u ovu diskusiju.

https://forum.krstarica.com/threads/broj-stradalih-srba-u-svetskim-ratovima.805120/

Bilo je baš dosta diskusija na tu i slične teme. Meni se više ne ulazi u nju i odlučio sam da ne učestvujem više u sličnim diskusijama, jer mi deluje da još nije došlo vreme za tako nešto, ipak, da se potpuno može otvoreno govoriti o tom razdoblju. Rane su i dalje u velikoj meri sveže i nema dovoljne istorijske distance da bi se posmatralo sa hladne glave. Nekoliko puta kada sam odlučivao da otvorim tu temu, zažalio sam jer bi me više od pola foruma dočekalo na nož. Dakle, još nismo sazreli dovoljno da pričamo o Drugom svetskom ratu (letimični uvid u potforum DSR, koga izbegavam ko đavo od krsta i koji je najvećim delom smeće za prepoucavnje pristalica nekoliko različitih pogleda na prošlost, sa konstantim kopiranjima i štanjcanjem dugačkih tekstova, i empirijski dokazuje to).

Pitaj me ponovo, jednog dana, kada malčice više odrastemo. Ako te baš interesuje, pretraži moje stare poruke; pisao sam dosta i postavljao većinu originalnih dokumenata i literature na tu temu (postavio sam originalni izveštaj državne komisije Jugoslavije, rezultate istraživanja u kojem je učestvovao i Srba Živanović, pa preko studija Kočovića, Žerjavića, Cvetkovića i dr. sve do podataka Gideona Grajfa iz one velike knjige što je skoro izašla). To je jedan od onih istorijskih problema koji ima mnogo više literature koja o njemu diskutije nego same građe koja postoji (nekoliko puta više) a to znači da se može napisati i jedan celi jasenološki doktorat, bez upotrebe i jednog jedinog primarnog izvora, dakle samo koristeći piskaranje (od kvalitetnih studija do, u ogromnoj većini, žute štampe i političke propagande).

Poslednja izmena:

Back