Alternativna istorija Srbije

Meliot

Elita
Poruka
22.793
Kako bi tekla istorija Srbije da je kojim slučajem u Srbiji pobedila katolička struja (Vukan Nemanjić na primer) i da Turci nisu došli na Balkan? Mislim da su ta dva događaja uveliko odredila sudbinu Srbije, odnosno odluka da se prihvati pravoslavlje i pad Srbije i Balkana pod Osmanlijama. Kakva bi Srbija danas bila da se točak istorije "zavrteo" na drugu stranu u tim slučajevima?

Poslednja izmena:
Moje neko mišljenje je da je Srbija prihvatila katoličanstvo Osmanlije nikada ne bi osvojile Srbiju, a ako bi je osvojile ne bi to dugo trajalo, kao u slučaju Mađarske na primer. Srbija bi se protezala do Save i Dunava, a u Bosni se ne bi razvila Crkva bosanska nego bi i ona bila katolička. Arhitektura i slikarstvo bi pratili zapadnohrišćansku umetnost pa ne bi imali vizantijski stil u arhitekturi i slikarstvu i njegove srpske varijatete.

A sa druge strane da je Srbija prihvatila katoličanstvo lišila bi se istočnjačke duhovnosti i utonula u zapadnjačku pragmatičnost.

Ista ona sila koja je Osmanlije dva puta odbacila od Beča ili koja je Arape isterala sa Apeninskog i Pirinejskog poluostrva.
Svakako da su se Osmanlije pred Becom razvukle van granica svoje vojne snage. Ali koliko je realno da se ,u 14 ili 15 vijeku ,ta sila organizuje da ode preko Dunava i sprijeci osvajanje Srbije. Da malo ne preuvelicavas zelju katolika da se zrtvuju za druge katolike jer je ipak Madjarska bila 150 god pod Osmanlijama.

Srbija bi se protezala do Save i Dunava, a u Bosni se ne bi razvila Crkva bosanska nego bi i ona bila katolička.
Ovo je zaista interesantan point imajuci u vidu da u slucaju katolicke Srbije nema vise referentne tacke za razlikovanje Srba i Hrvata. Tu se postavlja pitanje- da li bi katolicka Srbija dala osnovu za izgradnju velike Hrvatske tj da li katolicka Srbija ima neku komparativnu prednost nad pomorskom Hrvatskom pa da se neka potencijalna i realno izvodiva unija odigra tako da ta unija konacno i bude velika Srbija.

Tesko mi je da zamislim da dvije katolicke evropskezemlje sa istim ili slicnim jezikom u doba nacionalizma barem ne probaju uniju.

Ovo je zaista interesantan point imajuci u vidu da u slucaju katolicke Srbije nema vise referentne tacke za razlikovanje Srba i Hrvata.
Mislim da bi u tom slučaju došlo do razlikovanja Srba i Hrvata jer ne bi bilo Bečkog književnog dogovora.
Da malo ne preuvelicavas zelju katolika da se zrtvuju za druge katolike jer je ipak Madjarska bila 150 god pod Osmanlijama.
150 godina nije 500 godina koliko su neki delovi Srbije bili pod Osmanlijama.

Mislim da bi u tom slučaju došlo do razlikovanja Srba i Hrvata jer ne bi bilo Bečkog književnog dogovora.
Ne znam na osnovu cega to mislis posebno imajuci u vidu sta se desilo u ostatku Evrope sa mnogo manje slicnim narodima koji su se u toku nacionalizma sjedinili u jednu narodnu masu. Posebno treba imati u vidu mogucnosti da Hrvati ili srbi zavrse u istoj drzavi tj nekom od velikih Carstava ( najvjerovatnije Austrougarsko ali zasto ne i neko lokalno katolicizmom nadojeno kraljevstvo. Mislim da potcjenjujes unitaristicke procese katolicanstva na Balkanu a imamo pred ocima sjedinjavanje prilicno razlicitih katolickih masa u Hrvate. Isto tako treba uzeti u obzir da bi postojala mogucnost da se feudalne krune Hrvata i Srba ujedine putem braka ili slicno. Uglavnom bilo bi zaista interesantno da se izlozeni scenario stvarno i desio.
Posebno bi bio interesantan scenario u kojem se pravoslavna Bugarska ( u ovom scenariju) eksponent ruskih interesa na Balkanu) sukobljava oko teritorije sa Srbijom u saveznistvu sa Hrvatima hahah
150 godina nije 500 godina koliko su neki delovi Srbije bili pod Osmanlijama.
Svakako nije ali tu se postavljaju dva pitanja: zasto bi katolicke sile zbog cinjenice da je Srbija katolicka bile spremnije i bolje ratovale (sve do mislim pocetka 18 vijeka )isprotiv Turske nego sto jesu. Da li su bas katolicke zemlje “brigale” za druge da bi ulozile ekstra napore. Ako imamo u vidu 30 godisnji rat i ne bas.
Drugo pitanje tj moje misljenje je da bi Turci ako bi stvarno postojao dodatni motiv velikih sila za oslobodjenje Srbije protjerali katolicko stanovnistvo Srbije bez razmisljanja; (da li se tako nesto desilo u Bosni?) ili bi nekoj Bugarskoj crkvi dali prostor da djeluje i preobrati jezicki i etnicki blisko stanovnistvo?

Ne znam na osnovu cega to mislis posebno imajuci u vidu sta se desilo u ostatku Evrope sa mnogo manje slicnim narodima koji su se u toku nacionalizma sjedinili u jednu narodnu masu. Posebno treba imati u vidu mogucnosti da Hrvati ili srbi zavrse u istoj drzavi tj nekom od velikih Carstava ( najvjerovatnije Austrougarsko ali zasto ne i neko lokalno katolicizmom nadojeno kraljevstvo. Mislim da potcjenjujes unitaristicke procese katolicanstva na Balkanu a imamo pred ocima sjedinjavanje prilicno razlicitih katolickih masa u Hrvate. Isto tako treba uzeti u obzir da bi postojala mogucnost da se feudalne krune Hrvata i Srba ujedine putem braka ili slicno. Uglavnom bilo bi zaista interesantno da se izlozeni scenario stvarno i desio.
Posebno bi bio interesantan scenario u kojem se pravoslavna Bugarska ( u ovom scenariju) eksponent ruskih interesa na Balkanu) sukobljava oko teritorije sa Srbijom u saveznistvu sa Hrvatima hahah

Svakako nije ali tu se postavljaju dva pitanja: zasto bi katolicke sile zbog cinjenice da je Srbija katolicka bile spremnije i bolje ratovale (sve do mislim pocetka 18 vijeka )isprotiv Turske nego sto jesu. Da li su bas katolicke zemlje “brigale” za druge da bi ulozile ekstra napore. Ako imamo u vidu 30 godisnji rat i ne bas.
Drugo pitanje tj moje misljenje je da bi Turci ako bi stvarno postojao dodatni motiv velikih sila za oslobodjenje Srbije protjerali katolicko stanovnistvo Srbije bez razmisljanja; (da li se tako nesto desilo u Bosni?) ili bi nekoj Bugarskoj crkvi dali prostor da djeluje i preobrati jezicki i etnicki blisko stanovnistvo?
Srbija i Bosna su postojale već kao zasebni politički entiteti u odnosu na Hrvatsku. U Osmanskom carstvu na primer nije došlo do sjedinjavanja Srba i Bugara nego je među narodom ipak ostala svest o pripadnosti određenoj državi iz prošlosti. Mislim da bi se takvi procesi desili i u toj nekoj hipotetičkoj situaciji da su Srbi postali katolici a Srbija prisjedinjenja Habzburškoj monarhiji nakon nekog hipotetičkog oslobođenja od Turaka.

U Osmanskom carstvu na primer nije došlo do sjedinjavanja Srba i Bugara
Pa I kako bi doslo do sjedinjavanja Srba i Bugara kad tad nije ni postojalo nacionalnog pokreta, drugaciji jezik i druga crkva i drugaciji ejalet tj administrativno upravni centar.Ali svakako katolicki Hrvati i katolicki Srbi pod istom Krunom sa istim jezikom bi se izmijesali u kratko vrijeme. Ko zna mozda bi i Jugoslavija opstala haha

Srbija i Bosna su postojale već kao zasebni politički entiteti u odnosu na Hrvatsku.
Koliko je po Evropi postojalo posebnih politickih entiteta a koje su se zbog jezicke i geografske bliskosti ujedinile. Zapravo ekstremista manjina se nije ujedinila. Posebno imajuci u vidu da bi sva prilika bila da jedan kralj objedini Hrvatsku , srpsku i bosansku krunu putem zenidbe najvjerovatnije da on ne bi trpio podvojenost podanika.

Koliko je po Evropi postojalo posebnih politickih entiteta a koje su se zbog jezicke i geografske bliskosti ujedinile. Zapravo ekstremista manjina se nije ujedinila. Posebno imajuci u vidu da bi sva prilika bila da jedan kralj objedini Hrvatsku , srpsku i bosansku krunu putem zenidbe najvjerovatnije da on ne bi trpio podvojenost podanika.
Koji na primer? Moravci su postojali kao zasebna etnička cleima dok nije stvorena Čehoslovačka. Slovenci su opstali u okviru AU, nisu pripojeni Hrvatima iako je dosta njih germanizovano.

Ovo je zaista interesantan point imajuci u vidu da u slucaju katolicke Srbije nema vise referentne tacke za razlikovanje Srba i Hrvata. Tu se postavlja pitanje- da li bi katolicka Srbija dala osnovu za izgradnju velike Hrvatske tj da li katolicka Srbija ima neku komparativnu prednost nad pomorskom Hrvatskom pa da se neka potencijalna i realno izvodiva unija odigra tako da ta unija konacno i bude velika Srbija.

Tesko mi je da zamislim da dvije katolicke evropskezemlje sa istim ili slicnim jezikom u doba nacionalizma barem ne probaju uniju.

Pa probali su i bez "zajedničkog katoličanstva" :lol: Zna se kako je završilo. Inače Srbi i Hrvati su bili razlikovani i prije šizme tako da ništa od velike Hrvatske odnosno velike Srbije.

Koji je po tebi trebao da postoji a utopio se u gore pomenute narode?
Daj molim te , to sto Sicilijanci nijesu poseban narod je samo slucaj. Imam druga iz Champagne u Francuskoj, kaze covjek ima dnevnik svog prapradjeda koji se tu doselio i kuka da se doselio medju tudjine. Na kraju krajeva imamo okolo sebe Albance koji su se i pored ogromnih razlika pojedinih njihovih grupacija na znatno vecem nivou od Srba i Hrvata ujedinili i bez kralja i zajednicke vjere a ti tvrdis da bi se katolicki Srbi i Hrvati nekako odrzali u slucaju sjedinjenja srpskih i hrvatskih teritorija ( bosansku i srpsku krunu je vec Tvrtko ujedinio) pod jednim kraljem Sta bi to sprijecilo sjedinjavanje te dvije populacije u uslovima podanstva istom kralju i vjeri? Morao bi barem 3 stvari da navedes a ovako sve ostaje deklarativno na nivou pukog vjerovanja tipa srbi i Hrvati se vec razlikovali ranije pa ce se Za uvijek (kao da se Sicilijanci i Venecijanci nijesu pa se sjedinise).

Daj molim te , to sto Sicilijanci nijesu poseban narod je samo slucaj. Imam druga iz Champagne u Francuskoj, kaze covjek ima dnevnik svog prapradjeda koji se tu doselio i kuka da se doselio medju tudjine. Na kraju krajeva imamo okolo sebe Albance koji su se i pored ogromnih razlika pojedinih njihovih grupacija na znatno vecem nivou od Srba i Hrvata ujedinili i bez kralja i zajednicke vjere a ti tvrdis da bi se katolicki Srbi i Hrvati nekako odrzali u slucaju sjedinjenja srpskih i hrvatskih teritorija ( bosansku i srpsku krunu je vec Tvrtko ujedinio) pod jednim kraljem Sta bi to sprijecilo sjedinjavanje te dvije populacije u uslovima podanstva istom kralju i vjeri? Morao bi barem 3 stvari da navedes a ovako sve ostaje deklarativno na nivou pukog vjerovanja tipa srbi i Hrvati se vec razlikovali ranije pa ce se Za uvijek (kao da se Sicilijanci i Venecijanci nijesu pa se sjedinise).
Kako nije došlo do sjedinjavanja Srba i Bugara u Osmanskom carstvu? Ostanu među narodom priče o kraljevima i bitkama.

Kako nije došlo do sjedinjavanja Srba i Bugara u Osmanskom carstvu?
Vec sam ti objasnio da niti su bili u istom administrativnom entitetu , niti crkvenoj teritoriji ,niti su govorili isti jezik. E tamo gdje jesu bili ili gdje su se ti uticaji prepletali, ili su se sjedinili ili je trebao nacionalizam i snaga drzave da im kaze ko su.
Pa stvarno znas i sam Da su kojim slucajem, Bugari zauzeli Nis ,Pirot a ne Srbija, vidjeli bismo sto ne bi doslo do sjedinjavanja na tim teritorijama.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je ovdje dodati da bi u slucaju katolickog srpstva ,stvaranje Albanije u danaanjim granicama bilo nemoguce jer nista ne bi stajalo na putu procesima sjedinjavanja uslovno receno Albanaca i Crnogoraca. Mislim da je svakako jasno da bez Turaka nema Albanaca niti drzavnoati CG pa ni Crnogoraca.
Evo su me bolji znalci istorije ispravili jer sam zaboravio mogucnost da se katolicka Evropa u 15 vijeku organizuje i omoguci opstanak Skenderbegove kvazi drzave sto bi bitno opredijelilo istoriju Balkana.

Купио сам књигу Марковића и Антића прије 2 године, нисам је отворио. Читао сам по интернету одломак о 27.марту из те књиге, није ми се свидио.
Алтернативна историја је бесмислена јер занемарује кључни фактор, непредвидљивост.

Kako bi tekla istorija Srbije da je kojim slučajem u Srbiji pobedila katolička struja (Vukan Nemanjić na primer) i da Turci nisu došli na Balkan? Mislim da su ta dva događaja uveliko odredila sudbinu Srbije, odnosno odluka da se prihvati pravoslavlje i pad Srbije i Balkana pod Osmanlijama. Kakva bi Srbija danas bila da se točak istorije "zavrteo" na drugu stranu u tim slučajevima?
Hm, upoređujući sa evropskim gradovima koji nisu imali turska osvajanja , a s obzirom na položaj Žiče, danas bi na tom mestu, odnosno oko manastira imali sačuvane građevine iz svih vremenskih epoha i bio bi to jedan lep grad za posetiti. Atraktivan, koliko za domaće, toliko i za strane turiste.

Ovo je zaista interesantan point imajuci u vidu da u slucaju katolicke Srbije nema vise referentne tacke za razlikovanje Srba i Hrvata.
Imalo bi razlike. Nije to jedina tačka razdvajanja.
Verovatno bi probali i verovatno bi se završilo kao Jugoslavija.

Back