Ступио на снагу нови закон о саобраћају

Да ли сигурносни појас има безбедносни ефекат преко 60 км на сат ?
Ја увак стављам сигурносни појас због могућности наглог кочења када постоји могућност да глава удари у ветробранско стакло или грудни кош у точак управљача тада сигурносни појас испуњава своју намену, а да ли испуњава приликом већих брзина од 60 км на сат као и приликом самозапаљења или избијања пожара у мот. возилу или приликом слетања у реку ?

Питање је дискутабилно као и сигурносни ваздушни јастуци...

Mozda nije savrsen, ali u 90% slucajeva ublazava posledice....

Imala moja rođaka udes, ništa opasno po život... Svi su rekli, da je bila vezana pojasom, imala bi mnogo teže povrede, zbog same prirode udesa

A kakva je to... priroda udesa? Okretanje, prevrtanje, udar spreda, od nazad, bocno?

Inace, smatram da je onaj sportski pojas, koji ide preko oba ramena, oba kuka i ima kopcu otprilike u visini pupka, da je daleko bolji od ovog singl pojasa koji je uobicajen.

A kakva je to... priroda udesa? Okretanje, prevrtanje, udar spreda, od nazad, bocno?

Inace, smatram da je onaj sportski pojas, koji ide preko oba ramena, oba kuka i ima kopcu otprilike u visini pupka, da je daleko bolji od ovog singl pojasa koji je uobicajen.

Lančani... Nije bio težak udes, ali je njih ovaj otpozadi prikucao, i nabio ih na ovoga sprijeda... a bila je kolona

Vazdusni jastuk bez pojasa je smrtonosniji nego da nema nicega... Samo zajedno daju dobar efekat.

Kum mi je skoro imao saobracajku sa dzetom 90 god. bez vazusnog jastuka. Udario ga je neki klinac bez dozvole, ukljcivao se sa OMV na ibarskoj preko pune....... Kum je isao 50-60 km/h i imao je vezan pojas..... Posledice.... On modricu kod kuka i modricu kod ramena i bolovi u grudima 7 dana a klinac bez pojasa prelom rebara i razbijen nos i zubi....

Kum mi je skoro imao saobracajku sa dzetom 90 god. bez vazusnog jastuka. Udario ga je neki klinac bez dozvole, ukljcivao se sa OMV na ibarskoj preko pune....... Kum je isao 50-60 km/h i imao je vezan pojas..... Posledice.... On modricu kod kuka i modricu kod ramena i bolovi u grudima 7 dana a klinac bez pojasa prelom rebara i razbijen nos i zubi....

Da... samo onaj sportski pojas... preko oba ramena i kukova, to je pravi. Plus vazdusni jastuk, naravno.

Decko ti je postavio video gde se jasno vidi da pricas nebuloze i ti opet isto....
I druga stvar, moras da se vezes zato sto rizikujes da dobijes teske povrede prilikom sudara, a onda je duzna drzava da te leci..... Zasto bi drzava lecila bahate vozace i nekog koga zabole za propise i pravila....... Ovaj zakon ne odgovara samo divljacima i bolidima koji su navikli da divljaju i voze pijani.........

ja pricam nebuloze?
A dokaz je jedan sasvim netipican udes, kakvih svake godine ima na hiljade, sa sasvim drugacijim epilozima?
Na osnovu jednog snimka ti izvlacis neke zakljucke?
Pa zasto onda nije obavezno zakljucati zadnja vrata, zabraviti ih?
Shvatas li ti sta uopste pricas?
A drzava?
Pa ne leci te drzava.Ti si stekao to PRAVO uplacivanjem zdravstvenog osiguranja(mozda ne ti, neko tvoj svejedno).
To je takodje sasvim legitimno ljudsko pravo.....

Na stranu sve to.Prica o pojasu je siroka i odvela bi nas daleko.........Ja se svakako slazem da u mnogo slucajeva(mogu reci i velikoj vecini) pojas koristi i spasava putnike od tezih posledica.........Ali nije to problem.
SVI clanovi zakona o bezbednosti saobracaj, sem pomenutog, se odnose na propise , zabrane, pravila koja su propisana ili uspostavljena da bi bezbednost bila na visokom nivou, i da SPRECI los uticaj na DRUGE ucesnike u saobracaju.
Jedino se pravilo o pojasevima tice SAMO licne bezbednosti, a to zadire u oblast ljudskih prava.
Ako je u drustvu dozvoljeno da se legalno unistavas svoj zivot alkoholom, pusenjem, ako je dozvoljeno da se bavis ekstremnim sportovima sa velikim stepenom rizika, ako si slobodan da svojom voljom naudis samom sebi, po svom nahodjenju(ne znam za slucaj da su nekog samobicu koji je posle pokusaja samoubistva ipak ostao ziv tuzili za pokusaj ubistva, ili samoubistva), zbog cega je onda propisano da se moras vezati pojasom?
To bi, po meni morao biti licni izbor.
U redu je propisati da pojasevi moraju postojati u automobilu(zbog eventualnih saputnika koji zele da budu vezani, ili zbog lica za koja si odgovoran i koja treba da vezes)...Ali zasto propisati odraslom, svesnom icu, svesnom mogucnosti i posledica, da mora da veze pojas?
To je po meni sasvim nepotrebno i glupo.

Na stranu sve to.Prica o pojasu je siroka i odvela bi nas daleko.........Ja se svakako slazem da u mnogo slucajeva(mogu reci i velikoj vecini) pojas koristi i spasava putnike od tezih posledica.........Ali nije to problem.
SVI clanovi zakona o bezbednosti saobracaj, sem pomenutog, se odnose na propise , zabrane, pravila koja su propisana ili uspostavljena da bi bezbednost bila na visokom nivou, i da SPRECI los uticaj na DRUGE ucesnike u saobracaju.
Jedino se pravilo o pojasevima tice SAMO licne bezbednosti, a to zadire u oblast ljudskih prava.
Ako je u drustvu dozvoljeno da se legalno unistavas svoj zivot alkoholom, pusenjem, ako je dozvoljeno da se bavis ekstremnim sportovima sa velikim stepenom rizika, ako si slobodan da svojom voljom naudis samom sebi, po svom nahodjenju(ne znam za slucaj da su nekog samobicu koji je posle pokusaja samoubistva ipak ostao ziv tuzili za pokusaj ubistva, ili samoubistva), zbog cega je onda propisano da se moras vezati pojasom?
To bi, po meni morao biti licni izbor.
U redu je propisati da pojasevi moraju postojati u automobilu(zbog eventualnih saputnika koji zele da budu vezani, ili zbog lica za koja si odgovoran i koja treba da vezes)...Ali zasto propisati odraslom, svesnom icu, svesnom mogucnosti i posledica, da mora da veze pojas?
To je po meni sasvim nepotrebno i glupo.

Drago mi je da sam jedan zivot možda spasao... I ne zaboravite, deca uče od vas roditelja.

Да ли сигурносни појас има безбедносни ефекат преко 60 км на сат ?
Ја увак стављам сигурносни појас због могућности наглог кочења када постоји могућност да глава удари у ветробранско стакло или грудни кош у точак управљача тада сигурносни појас испуњава своју намену, а да ли испуњава приликом већих брзина од 60 км на сат као и приликом самозапаљења или избијања пожара у мот. возилу или приликом слетања у реку ?

Питање је дискутабилно као и сигурносни ваздушни јастуци...

Nije diskutabilno pitanje, vrlo je prosto. Ako sletiš u reku, udarac o povrsinu vode je vrlo sličan udarcu u tvrdo. Ako nisi vezan, udarices glavom u soferku i izgubiti svest, grudima u volan i ostaces bez vazduha... Izgubices dragocene trenutke dok se opasuljiš a voda polako ulazi. Ako uopste ostanes svestan posle udarca glave. Znači dragoceni trenuci dok voda jos nije usla, otkopčavaš pojas i lagano izlaziš iz vozila kroz prozor ili vrata ako si jak.
Ovo naravno ne važi za neplivače :cool:

Prema tome, godinama su na ovim zakonima radili ljudi i odlučili sta je najbolje.

Airbag moze da bude smrtonosan ako niste vezani! Povredi vratne pršljenove.

Kenyate za pojaseve nije vam dobro. I uvatili ste se za najnebitniju stvar u zakonu, koja je inace postojala i u starom i sirom sveta odavno.
To opravdanje, ne treba staviti pojas, zbog odredjenih situacija ne pije vodu zdravoj pameti. Ako neko ima problem da otkopca pojas u roku od sekundu, dve, taj je retardiran onda.
Drzava zahteva pojaseve, jer joj nije u interesu da placa saobracajne invalide, socijalno i slicno.
Odavno se air-bagovi ne aktiviraju, ako pojas nije vezan.

Back