Moj ugao:
Upiši informatiku i izaberi Beograd.
Ljudi dosta zamišljaju o inostrantsvu i da tamo pare se beru na grani i živi kojekakvim luksuznim životom, ali se izbacuju iz vida sledeće stvari:
- Ako si solidan IT-evac, ali i bilo koja druga struka, plaćen si manje samo zato što si strani državljanin. Osim ako nisi brutalno brutalno dobar, ali tu već govorima o seniorima sa po 10+ godina iskustva, mada i oni su plaćeni manje nego njhivo državljani seniori. Možeš ti imati i njihovo državljanstvo, ali ti si za njih i dalje Darko iz Srbije, koji će biti etiketiran gdje god se pojavi.
- Tretiran si kao građanin drugog reda inače. Za sve, gotovo bez izuzetka.
- Za Italiju znam da nemaju neke vrhunske plate u IT, kao ni ostale zemlje. Skandinavija ima vrhunske plate, ali su "vrhunski" i porezi i dažbine.
- U Beogradu kao senior IT inženjer možeš da gađaš bez problema plate od 2000-3000 eura. Za ostale struke, složiću se da je tuga manje-više.
Imao sam priliku da razgovaram sa likom iz Pariza koji je dolazio da radi inspekciju u firmi u kojoj radim. Ima platu od 3500e, od 1000 i nešto ide na poreze i doprinose, stan 1200, računi, hrana i piće oko 600. Shvatio sam da mnogo bolje živim ja u Beogradu i mi više novca ostaje nego njemu kad ja svoje dažbine namirim, a on zadovoljan platom i životom. Shvatio sam tada jednu stvar: u inostranstvu je život tempiran da ostaneš na nuli. A potom i drugu stvar: koliko god da imaš platu, i da je čak smatrana jačom, nećeš se obogatiti iz dva razloga: jer je para sama po sebi obično ***** i sa većom platom možeš samo više stvari sebi da priuštiš.
Vidi sam i odluči ali imaj u vidu navedeno.
Što se tiče Beograda:
- Narod jeste naš, ali se vrlo malo manira se očuvalo nažalost i ponaša se nadmeno i sa puno marifetluka, ukratko iskvareno.
- Konstatno, nikad mira i tišine na Balkanu, naročito Srbija, cio život neka muka, ratovi, nemiri, prijetnje...
- IT je u povoju, može se uraditi mnogo šta na tom polju i napredovati, naročito činjenica koju sam već iznio a to je da možeš imati platu sa kojom bolje živiš nego stranac.
Šta god da izabareš, znaj da je život neprestana borba. Ljudi na zapadu žive u svom transu, lagodnim i neopterećenim životom prije svega što ne vode računa o egzistenciji i srodnim pitanjima, ali zato im je para i Bog i batina. Kod nas ljudi ustaju uglavnom ponedeljkom ujutru sa namjerom da zajebu nekog za 10e (toliko vrijedimo!! jedni drugima).
Ovo mi je dosad palo na pamet, ako se čega još sjetim, dopuniću se.