Studiranje u Beču

ah da, evo ti i link sajta hemijskog fakulteta (nemacka i engleska verzija)
http://chemie.univie.ac.at/aktuelles/

tu imas dosta informacija o planu i programu studija itd.

inace, kod nas na hemjskom ima studenata iz ex yu (kao i na svim ostalim faxovim po becu) ali i asistenata, doktoranata itd. ... ja sam jednom cak odgovarao i na srpskom jer mi je asistentkinja na vezbama bila iz srbije :lol:

pozz

Poslednja izmena:
evo ja studiram bas hemiju i to u Becu!
koji je fax dobar? svi su dobri, samo zavisi sta zelis...ja studiram hemiju na hemijskom fakultetu na glavnom univerzitetu...no imas nekih hemija i na tehnickom univerzitetu.
visina skolarine je kao i na svim ostalim faxovima, placa se od ovog semestra i iznosi ca. 400 eura.

zar skolarina nije 760 evra godisnje?

Mozda na HaupUniju (UniVie, University of Vienna, Glavni Univerzitet)* kako god i to za drzavljane Srbije, 2x363eura + studentske takse, na ostalim (vecini) univerziteta u Austriji je oko 750e po semestru, dakle, 1500 godisnje.

*Za one koji ne znaju, organizacija fakulteta i univerziteta u Becu nije kao u Beogradu, da manje vise, ako ne i svi drzavni fakulteti pripadaju Beogradskom Univerzitetu, ovde su studije prema oblastima koje izucavaju rasporedjene na:

Universität Wien (UNI Wien) / HauptUni/UniVie/University of Vienna/Glavni Univerzitet
Wirtschaftsuniversität Wien (WU) / Ekonomski (privredni) univerzitet
Technische Universität Wien (TU) / Tehnicki univerzitet
Medizinische Universität Wien (MedUni) / Medicinski univerzitet
Universität für Bodenkultur Wien (BOKU) / Poljoprivredni?! univerzitet (nisam siguran za ovo)
Veterinärmedizinische Universität Wien (VETMED) / Veterinarski univerzitet

oh, ljudi....vi postavljate tako opsta (i da se ne izrazim malo grublje reci cu jos bezvezna) pitanja na koja se odgovori mogu naci svugde na internetu i to detaljno i iz prve ruke! ne znate nemacki? molim lepo, svaki sajt ima i englesku verziju, pa i sam sajt beckog univerziteta!

na koliko sam pitanja odgovorio svojevremeno..pa cak i na ovom forumu, i sve ista pitanja, trebao bih da otvorim info liniju ....

dakle, jedino sto cu jos kao pomoc dati jeste sajt udruzenja studenata iz BiH u Becu (sajt je na bosanskom pa eto...ne mora se znati cak nijedan strani jezik)! Tu imate sve, ali sve (smestaj, kursevi nemackog, posao, stipendije, studiji)...pa cak i forum (gde je vec sve pitano) gde mozete sve pitati..i naravno mozete uspostaviti kontakt sa studentima iz Bosne i cele Ex YU!

http://www.collegium-bosniacum.org/ba.html

i jos jedan sajt...ovog puta oficijelni sajt glavnog beckog univerziteta (Hauptuni) na tri jezika (en, de, fr) koji nudi detaljne informacije o ama bas svemu sto se studija u Becu tice (ukljucujuci i mogucnosti za smestaj, posao, stipendije itd.)! Na tom sajtu cete naci i mogucnost licnog informisanja putem maila ili licno (to se zakazuje) na vise jezika za one koje imaju posebna pitanja i nejasnoce.. ima cak osoba zaduzena i za srpsko-hrvatski.

http://studentpoint.univie.ac.at/en/home/

Pozdraaaav svimaaa koliko Vas ima :)

Evo ja imam konkretno pitanje: Da li je moguće da se prebacim sa naših master studija na master u Beču, jer mi prosek ocena sa osnovnih studija nije zadovoljavajući (prosek mi je 7 :( ) a za upis na master studije u Beču je potrebno oko 7,4 a ovde kod nas bih upisao master (eventualno bih dao 1 ili 2 ispita) i kasnije se prebacio tamo. Zaboravio sam da napomenem da sam apsolvent računarske tehnike.

Hvala Vam unapred :D

Za prosek od 7,4 sam pročitao na jednom forumu o studiranju u Beču, zamolio bih te za odgovor pošto vidim da si na fakultetu informatičkih nauka: da li je taj prosek uslov za apliciranje za master na faxu inform nauka (meni je prosek 7)

Koliko je meni poznato, oni prosek uopste ne uzimaju u obzir, tako da je moguce upisati master ovde. Premda, da bi upisao ovde master potreban ti je tzv. admission statement, tj. potvrda da imas pravo upisa istog mastera u zemlji gde si zavrsio osnovne akdameske studije. Najsigurnija solucija jeste da si upisan na isti ili slican master u Srbiji. Imaj u vidu da je ovo jedan, ali ne dovoljan uslov. Na TU, bar kad je informatika u pitanju, su prilicno rigorozni, te se skoro potpuno uporedjuju polozeni ispiti u prethodnom obrazovanju, dok je na UniWien situacija malo opustenija.

Inace, ne znam gde studiras i sta taj studijski program obuhvata, ali racunarska tehnika, ako razumem cesto pripada elektrotehnici?

Pogledaj ovde>
https://tiss.tuwien.ac.at/curriculum/public/curriculum.xhtml?windowId=343&key=59068

Poslednja izmena:
E odlično hvala ti, sada mi je laknulo :D

BG, jeste rt pripada elektrotehnici..

Kada kažeš da mi je sigurnija solucija da sam upisan na isti ili sličan master u Srbiji,

da li to znači da moram da upišem master u Bg i odmah da apliciram gore za Beč

ili moram dati 1-2 ispita na masteru pa tek aplicirati za gore ??

Od ETF-a ne moraš možeš tražiti potvrdu da ispunjavaš uslove upisa na master studije, pogledaj par stranica, čini mi se da sam pisao. Znam ljude sa ETF-a koji su sa takvom potvrdom upisali master u Beču, bez da upisiju u matičnoj zemlji. Potpuno je svejedno da li ces poloziti jedan ispit, sve ili nijedan za upis, oni to ne gledaju.

Ukoliko budeš se odlučio za TU Wien, konkretno elektrotehnika, dobićeš 2 predmeta razlike (to svi dobijaju), najteži na BSc i Master studijama: Elektrodinamika + neki lakši. Ispiti na elektrotehnici na TU se skoro uvek sastoje iz usmenog i pismenog dela, i nemoj da te zavara da je fakultet lakši od beogradskog, čak naprotiv ljudi sa ETF-a se žale kako je u Beču teže. Na ostalim fakultetima u okviru TU Wien je lakše, tipa Informatika, ali svakako i na Glavnom Univerzitetu.

Poslednja izmena:
Nema bolje aplikacija, politka univerziteta u Austriji je takva da ako formalno zadvoljavas uslove, bivas upisan. Zbog toga uopste nije relevantno da li ti prilozis pisma preporuke ili imas dobre ocene ili lose ocene. Ukoliko si vec zavrsio osnove studije, moja preporuka je da posaljes dokumenta sa potvrdom sa ETF-a koje sve mastere tamo mozes da nastavis, sto veca lista to je bolje po tebe. Ukoliko ne bude bilo dovoljno, trazice ti dopunu papirologije.

Da rezimiramo, sto je Informatike i kompjuterskih nauka tice, u Becu to postoji na vise univerziteta.

University of Vienna

Faculty of Computer Science http://cs.univie.ac.at/
Bachelor programme Informatics
Bachelor programme Business Informatics
Master programme Media Informatics
Master programme Scientific Computing
Master programme Didactic for Informatics
Master programme Business Informatics

Vienna University of Technology

Faculty of Computer Science http://www.informatik.tuwien.ac.at/english
033 532 Bachelor programme Media Informatics and Visual Computing
033 533 Bachelor programme Medical Informatics
033 534 Bachelor programme Software & Information Engineering
033 535 Bachelor programme Computer Engineering
066 011 Master programme Double degree programme "Computational Logic (Erasmus-Mundus)"
066 931 Master programme Computational Intelligence
066 932 Master programme Visual Computing
066 935 Master programme Media Informatics
066 936 Master programme Medical Informatics
066 937 Master programme Software Engineering & Internet Computing
066 938 Master programme Computer Engineering
066 950 Master programme Didactic for Informatics

033 526 Bachelor programme Business Informatics
066 926 Master programme Business Informatics

Faculty for Electrical Engineering http://etit.tuwien.ac.at/
066 438 Master programme Computer Technology

Vienna University of Business and Economics
Master of Science in Information Systems (IS)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Zavrsavam drugu godinu farmacije u Beogradu i zelela bih da se prebacim na farmaciju u Becu. Nije mi bas jasna procedura, posto je uveden prijemni. Ne govorim nemacki i zanima me da li jos uvek postoji opcija par semestara da se uci jezik pa onda pocne sa studijama ili se mora prvo poloziti prijemni, tj. da li je znanje jezika sada obavezno posto pretpostavljam da se prijemni ne moze spremiti bez znanja nemackog? Hvala unapred!

Posto studiram na Elektronskom fakultetu u Nisu(koji je 4+1), zanimalo bi me koliko mi je zaista pametno da upisem master na TU u Becu? Koliko ce mi se zaista vise vrednovati ta diploma u Srbiji i u svetu? Da li je bolje da zavrsim tu 1 godinu kod nas i odmah trazim posao i sticem radno iskustvo? Engleski dobro znam a iz nemackog imam neko predznanje tako da mi jezik ne bi bio problem. Upisao bih "Master programme Software Engineering & Internet Computing".

Poslednja izmena:

Back