Studiranje u Beču

Zdravo svima! Ono što mene interesuje da li neko ima neke informacije u vezi sa ceepus-ovim stipendijama, freemover aplikacija?
Fakultet koji me interesuje je University of applied arts Vienna. Takodje nejasna mi je sama procedura, da li se prvo aplicira za stipendiju ili treba prvo upisati fakultet?
Hvala unapred na odgovoru!

Cao ljudi, ja sam iz Nisa idem u gimnaziju filoloski smer, dobro govorim engleski, nemacki B2 nivo i zanima me studiranje germanistike u Becu. Recite mi koja je procedura upisivanja na faks, sta se sve od dokumentacije trazi, ima li prijemnog ispita ili je samo potreban sertifikat da sam zavrsila srednju skolu? Takodje je i moje poreklo slovenacko, a cula sam da studenti iz Slovenije imaju pravo na besplatno skolovanje u Becu, pa me zanima i da li je to tacno? Nije mi jasno kako funkcionisu semestri u Becu, jer ako semestar pocinje septembra, nije li kasno da maja meseca izvadim sertifikat za zavrsenu srednju skolu, posto tad i radim maturski ispit? Cula sam razlicite podatke o cenama skolarina, negde da su 15, negde 100, a negde vise evra, pa me zanima sta je od svega toga tacno? Takodje sam cula i da je kao uslov zivljenja u Becu i studiranja tamo da se mesecno ima 800 evra na racunu, sto je realno mnogo za nas standard, pa pitam da li moze tu da se kalkulise da imam taj jedan racun od 800 evra i da te pare ne diram i njima pokazujem kao mesecni budzet? Inace, postoje li domovi tamo, da li se placaju i koliko i da li postoje stipendije za besplatan zivot u domu kao i za besplatno skolovanje i koji su uslovi da se one dobiju ako postoje? Na koji nacin oni selektuju ko ce da studira a ko ne i sta bi mi pomoglo da imam vecu prednost pri prijavljivanju? Ima jos hiljadu pitanja posto mi je ceo proces upisivanja faksa kao njegovog funkcionisanja nejasan i nepoznat, tako da bi mi svaka pomoc bila dobrodosla. Hvala unapred! :D :dash::bye:

Koliko sam ja upucena, procedura je sledeca: traziti se diploma iz srednje skole, B2 nivo znanja, ali da imas njihov sertifikat(izlazis na ispit u nekoj privatnoj skoli koja rezlutate salje za Bec, pa dobijas odgovor da li si polozila, ili ides u Bec direktno da polazes), mislim da je to OSD. Ne znam sta bih ti rekla u vezi skolarine, jer je to i meni nejasno. Moja drugarica je sada upisala Ekonomski u Becu i ona jos uvek ne mora da placa godinu. Sad, koliko ce to trajati ne znam. Moras da imas odredjenu sumu novca na racunu, samo ne znam koliko tacno. Domovi postoje, jako su lepi, a cene domova se krecu od 250-350e. Izgledaju kao hoteli sa dve, tri zvezdice, imate zajednicku kuhinju, lepo je uredjeno. Nalaze se u blizini centra, ako ne i u samom centru. Ne postoji neka posebna nacin na koji te selektuju. I ja imam tonu pitanja i podpitanja, ovo je nesto sto je sigurno. Cekam da drugarica ode, pa ce sve detaljno reci. Znam samo da ima dosta papirologije u vezi doma, studiranja i ostalog. Najbolje bi bilo da se raspitas da li je neko u tvojoj blizini isao u Bec na studiranje, u nekoj privatnoj skoli zbog cega omladina i uci nemacki, ili kod svoje profesorke nemackog u skoli. Mi smo imali jednu koja je radila sa nama privatno i dosta je upucena u sve to. Kad budem imala detaljnije informacije o skolarini, odgovori cu ti.

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje: da li postoji smer inzenjerski menadzment na njihovom TU? Da li se neko od vas prebacivao sa neke godine fakulteta na neki u Becu? Ja bih prvu ovde zavrsila, a onda se prebacila u drugoj. Kakve god informacije da imate, dobrodosle su. :)

Takodje, posto imas taj nivo znanja, samo polozis u Srbiji ili u Becu taj zavrsni ispit i to je to sto se tice jezika. Skolarina je od ove godine klimava, jer se zakon poostrava. Tako da se ne zna sta ce biti do kraja. Uglavnom, za sada je to kao i ranije, besplatno, placaju se samo neke takse mesecno. Vidi, raspitaj se. Ako postoji nemacki kulturni centar u Nisu, ili ako budes dolazila do Beograda. Pronadji osobu koja bi mogla da ti obavi veci deo posla, kao sto su ti papiri.

* dokaz o osiguranim primanjima, kojim se mogu podmiriti životne potrebe, dokaz o zadovoljavajućoj imovini ili prema Saveznom zakonu pretpostavljena izjava o jamstvu
* izjava o jamstvu, ukoliko sami ne možete dokazati pravo na uobičajeni smještaj i ili primanja kojim se mogu podmirit životne potrebe

Nisam uspjela nigdje da nadjem odgovor, pa me zanima da li bi mi neko od vas mogao pomoci..
Da li se pod "dokaz o osiguranim primanjima" i "izjava o jamstvu" podrazumijeva i izjava neke firme (koja je iz moje drzave) da pristaje da te finansira tokom tvog skolovanja, i ako da, sta je od dokumenata potrebno? Samo izjava firme ili i prikaz njihovog bankovnog racuna? Naravno, uz prevod..

Takodje, posto imas taj nivo znanja, samo polozis u Srbiji ili u Becu taj zavrsni ispit i to je to sto se tice jezika. Skolarina je od ove godine klimava, jer se zakon poostrava. Tako da se ne zna sta ce biti do kraja. Uglavnom, za sada je to kao i ranije, besplatno, placaju se samo neke takse mesecno. Vidi, raspitaj se. Ako postoji nemacki kulturni centar u Nisu, ili ako budes dolazila do Beograda. Pronadji osobu koja bi mogla da ti obavi veci deo posla, kao sto su ti papiri.

Evo sta imaju
https://tiss.tuwien.ac.at/curriculum/studyCodes.xhtml?windowId=1ea

Pozdrav draga gospodo..
Ja sam 4 razred gimnazije i sad vec polako pocinjem da se raspitujem o studiranju u inostranstvu,tacnije u Ausriji,Becu.
Interesuje me koje su mane i prednosti ovog studiranja i kako se rijesava situacija oko jezika,odnosno kako sae snalaze ucenici koji odu a ne znaju njemacki uopste.
Takodje me zanima koliko kosta odprilike godina sa svim troskovima i kako se moze doci do smjestaja u domu...zamolio bi neko ko ima iskustva sa ovim da mi odgovori jer bi mi mnogo pomoglo,hvala unaprijed :bye:

Ako sam sve dobro shvatila, sto sam citala na ovom i ostalim forumima - ja sada kada zavrsim 4 razred gimnazije, mogu npr da upisem PMF(informatiku) i ako upadnem tu, mogu tada da se prebacim na TU u Becu? Hvala unapred na odgovoru. :bye:

Da li neko zna nesto u vezi online-registracije na UniWien?Posto hocu da se registrujem ali pre toga moram izgleda da budem registrovan na sajtu fakulteta a to ne mogu nikako da pronadjem gde je ,jako mi je bitno to?Hvala:)

Pozdrav draga gospodo..
Ja sam 4 razred gimnazije i sad vec polako pocinjem da se raspitujem o studiranju u inostranstvu,tacnije u Ausriji,Becu.
Interesuje me koje su mane i prednosti ovog studiranja i kako se rijesava situacija oko jezika,odnosno kako sae snalaze ucenici koji odu a ne znaju njemacki uopste.
Takodje me zanima koliko kosta odprilike godina sa svim troskovima i kako se moze doci do smjestaja u domu...zamolio bi neko ko ima iskustva sa ovim da mi odgovori jer bi mi mnogo pomoglo,hvala unaprijed :bye:

Isto pitanje... :)

nam da ste ova pitanja sigurno x puta culi al ja nemam puno slobodnog vremena da pregledam ceo forum i da trazim sve odgovore tako da bi bio veoma zahvalan kada bi neko bio ljubazan da mi odgovori na pitanja.

Dakle zeleo bi od Oktobra 2014 da studiram informacione tehnologije u Becu tako da me zanima ledece:
Kada treba da predam dokumenta da bi bio primljen u tom vremenskom intervalu?Da li moram da polozim prijemni ispit u Srbiji ili dali mora da bude na istom fakultetu koji postoji u Austriji?Da li se placa skolarina ili je na snazi jos uvek sporazum ismedju Austrije i Srbije? Koliko se dugo ide na kurs nemackog i da li se za to vreme ide na predavanja ili se samo ide na kurs godinu dana?Da li moze da se radi za vreme studiranja u Austriji?

Back