Studiranje u Beču

Zdravo ljudi!
Imam par pitanja,zanima me da li postoje neki fakulteti na drugom jeziku,ili mora i iskljucivo je na nemackom?
Neke osnovne informacije kada,kako da upisem neki fakultet?Gde da citam i od cega da pocnem?

I uopste,kako je tamo studirati?Ziveti?

:bye:

Sto se e jezika procitaj odgovor iznad ovog...Za proceduru upisa idi ovde...http://www.studiraj.eu/ba/procedura-upisa/

kako je ovde ziveti....Sto se mene tice bolje ne moze biti...Ali dosta ljudi koji dodju od dole imaju problem da dodju od dole sa mentalitetom iz Srbije i prosipaju pricu kako su Srbi narod u nebesima naspram drugih naroda,kako je sve ovde bolesno drustvo itd itd. Ja iskreno po prvi put u zivotu cujem hvala,molim,dovidjenja i dobar dan gde god da udjes,s kim god da pricas,stanu ti automobili da predjes ulicu,zadrze ti ljudi vrata ako si iza njih(dobro naravno mozes neleteti i na ljude koji ne spadaju u ovu grupu ali ja nisam do sad naleteo na takve osim ako nisu bili "od dole"ili iz neke druge drzave) Moje pitanje na takve komentare je samo:
Sta takvi ljudi rade u Austriji kad je u Srbiji sve tako super?

Jos jednom izvinjavam se sto ne odgovaram cesto...A neki odg se pojave dosta kasnije jer moderatori ne odobre poruke toliko brzo pa ne ne vidim ko je sta napisao...

Cao ljudi,
ja bih molila ako moze neko da mi objasni par stvari,bila bih vam zahvalna.
tek sam pocela ovih dana malo da se raspitujem oko studija pa me zanima da li mozete da mi pomognete.
E,ovako u poslednje vreme razmisljam da upisem ove godine akademiju umetnosti u Novom Sadu tj.bar bi pokusala.Vise iz razloga sto me zanimaju studije u Austriji tj.u Becu slikarstvo,e sad koliko sam skontala svi nasi ovde upisuju fakultete pa se prebacuju za Austriju.

Pa mene zanima da li to vazi i za fakultete umetnosti ili ne?
Za sve fakultete vazi isto...

Posto je ipak specifican prijemni za te fakultete... ili moram/mogu polagati u Becu?
Bez obzira moras polagati prijemni u Novom Sadu pa kad se prebacis,ako ima prijemni u Becu moras polagati i taj....

I iskreno nije mi jasno zasto se to radi tj.polaze kod nas pa onda tamo prebacuje?
Zato sto Srbija nije u EU i to funkcionise kao razmena studenata...

Jel zbog lakseg prijemnog,skolarina ili cega?
Odgovor iznad...Znaci svi studenti koji dolaze iz drzava koje su clanice EU mogu da dodju u Austriju i upisu se kao i na fakultetu u svojoj drzavi...

Sto se tice skolarina zanima me da li neko zna sta se desava na tom polju,da li i dalje se ne placaju ili ce uvesti za akadmiju i skolarine?
Napisao sam vec ali ajd opet...Na svim Univerzitetima se uvodi skolarina od 726e po semestru...nazalost...Kad god cujete price o skolarinama budite sigurni da na svim univerzitetima moze da se u svakom trenutku uvedu skolarine bez obzira na tamo neki ugovor o besplatnom studiranju...Jedino eto na par univertizeta kao sto je recimo Uni Wien ce nasi studenti placati 380e mada to jos nije sigurno...tako pise na sajtu ali to treba da bude potvrdjeno...znaci besplatne studije trenutno mozete zaboraviti i samo se nadati da cete morati da placate 380e po semestru...

Sto se tice jezika,to mi je isto problem ne znam nemacki ali planiram da krenem da ga ucim,da li je on obavezan ili imaju kursevi u Austriji pri fakultetu koji mogu da se pohadjaju?
Nemacki nije obavezan ako planiras da studiras na engleskom i to samo ako tvoj smer ovde u Austriji podrzava studije na engleskom...Naravno vecina Univerziteta te posalje na kurs nemackog mada neko traze da im odmah prilozis sertifikat o znanju nemackog...Tako da to varira da li su to osnovni,master ili doktorski studiji,koji uni ili akademjia...

U svakom slucaju ja planiram da krenem da ucim jezik uskoro samo me zanima koji nivo predznanja jezika moras da imas da bi mogao da studiras u Becu?
Da bi mogao da studiras u Austirji moras imati minimalno B2 nivo znanja nemackog...A za kurs bi bilo pametno imati bar neko minimalno predznanje jer predavaci na kursu pricaju samo na nemackom...Nece vam pricati ni na srpskom ni na engleskom niti na bilo kojem drugom jeziku sem na nemackom...Tako da ako zelite da vam neko objasnjava na srpskom ili bilo kom drugom jeziku onda bolje upisite kurs u svojoj drzavi...Naravno moj predlog je upisati kurs ovde u Austriji jer je televizija na nemackom,slusas kurs na nemackom,ljudi pricaju na nemackom.Pa si u neku ruku primoran i da ga naucis,jer opet mnogi grese sa tim jer misle da im je nemacki samo da ga skinu sa vrata,a ne da ce ga pricati narednih 5 god.I opet sve to funkcionise ako izbegavas pricanje na srpskom cak i kad si ovde...

I sto se tice para posto imam 30 godina ja na racunu moram imati 9500e kao dokaz,ali ako ide i sa monom suprug da li to zanci da treba jos toliko i za njega?
Da moras imati i za njega...mada po mojoj logici mogla bi da stavis pare na svoj racun pa izvadis potvrdu pa onda prebacis na njegov racun izvadis potvrdu...

Uvedene su skolarine na Uni Wien, i one sada iznose za studente iz Srbije 380e po semestru.
Meni je vec izaslo da moram da platim 700 i nesto i onda ima pod jednom stavkom Befreiung, koji od ovog semestra vise nije citav iznos nego nekih 400e tako da 380 ostaje za uplatu.
Tako je i za sve ostale zemlje bivse sfrj.

kako je ovde ziveti....Sto se mene tice bolje ne moze biti...Ali dosta ljudi koji dodju od dole imaju problem da dodju od dole sa mentalitetom iz Srbije i prosipaju pricu kako su Srbi narod u nebesima naspram drugih naroda,kako je sve ovde bolesno drustvo itd itd. Ja iskreno po prvi put u zivotu cujem hvala,molim,dovidjenja i dobar dan gde god da udjes,s kim god da pricas,stanu ti automobili da predjes ulicu,zadrze ti ljudi vrata ako si iza njih(dobro naravno mozes neleteti i na ljude koji ne spadaju u ovu grupu ali ja nisam do sad naleteo na takve osim ako nisu bili "od dole"ili iz neke druge drzave) Moje pitanje na takve komentare je samo:
Sta takvi ljudi rade u Austriji kad je u Srbiji sve tako super?

Ajde brate da ti odgovorim ukratko na ovo, naravno sve iz dobre namere. Imao sam i ja delimicno takvo misljenje kada sam tek dosao. Sada apsolutno potvrdjujem da su istinite te price, i da smo u odnosu na njih i bolji,pametniji,lepsi,uspesniji da ne nabrajam dalje.
Problem je sto mnogo ljudi pogresno tumaci tu recenici Srbi nebeski narod. To ne znaci da smo mi narod koji je sisao sa nebesa ili tako neke gluposti, nego da smo mi narod koji je zavetno opredeljen prema nebu, prema Bogu. Znaci to nema nikakve veze sa ovim mojim prvim recenicama, ali iza kojih opet stojim a naravno mi je trebalo neko vreme da uvidim to. Imam mnogo drugova i drugarica austrijanaca, i to cak nekih koji dolaze iz "porodica sa poreklom" i mogu da ti kazem da niko od njih ne moze da bude ni po kojoj stavci ni 1% od bilo kog Srbina koga poznajem. Osim toga, "nazovi evropljani" su svi jaaaaako prljavi i neuredni, i jako ljubomorni na nas jer ne mogu da imaju ono sto mi imamo, a to je prave prijatelje! Imaju neverovatno malo postovanja prema nama, i jako se cude kada mene npr upoznaju, jer su culi drugacije price o Srbima. Kad vide da smo i mi normalni, i to i normalniji od njih, oni ne mogu cudom da se nacude.
Eto, videces polako da je tako kako ti kazem, nisam ni ja verovao jer sam dosao gnevan na neke stvari iz Srbije i gde mi je skoro sve nase bilo mrsko. A sad sam rekao kad odem za koji mesec ponovo u Bg, da cu da poljubim odmah onu zemlju dole cim izadjem sa aerodroma z:p i hvala Bogu pa sam ispolagao unapred dosta nekih ispita pa cu ostati do oktobra kuci.
Da ne bude samo da kinjim, ima ovde i mnogo dobrih stvari na koje treba da se ugledamo i da prenesemo kod nas, ali ja sam nakon nekog vremena koje sam ziveo u ovoj eu, kao i vecina nasih shvatio da nije to ono sto zelim i gde sebe vidim u buducnosti.
Sada ove studije posmatram samo kao nesto sto ce mi pruziti veliku mogucnost da se nakon nekoliko godina vratim u Srbiju na neku dobru poziciju, koju inace verovatno i ne bih mogao da imam da sam ostao tamo (sto je svakako najveca mana Srbije).

(Jeste malo off i pisao sam brzo tako da nisam obracao paznju na sklop recenica, ali mislim da treba da stoji na ovoj temi, kao eto razmisljanje nekog ko je vec duze vreme u inostranstvu, a cije misljenje deli bas mnogo nasih studenata)

Cao svima... vidim da ima dosta pitanja za studiranje. Ja zavrsavam lV srednje Gradjevinske skole u R.Srpskoj. Zanima me da li ima smjer u Becu koji se kod nas zove Prostorno planiranje? Ako ne, koji sve smjerovi imaju vezani za Arhitekturu? Caprkala sam po netu, ali posto ne znam njemacki nisam nista uspjela da nadjem :D Kakve su cjene, sta se sve placa za studente koje dolaze iz druge zemlje ( smjestaj obezbjedjen) ? Mogu li se dok studiram prijaviti na biro i da li ce mi oni ista placati? Hvala unaprijed :) :bye:

Pa mene zanima da li to vazi i za fakultete umetnosti ili ne?
Za sve fakultete vazi isto...

Posto je ipak specifican prijemni za te fakultete... ili moram/mogu polagati u Becu?
Bez obzira moras polagati prijemni u Novom Sadu pa kad se prebacis,ako ima prijemni u Becu moras polagati i taj....

I iskreno nije mi jasno zasto se to radi tj.polaze kod nas pa onda tamo prebacuje?
Zato sto Srbija nije u EU i to funkcionise kao razmena studenata...

Jel zbog lakseg prijemnog,skolarina ili cega?
Odgovor iznad...Znaci svi studenti koji dolaze iz drzava koje su clanice EU mogu da dodju u Austriju i upisu se kao i na fakultetu u svojoj drzavi...

Sto se tice skolarina zanima me da li neko zna sta se desava na tom polju,da li i dalje se ne placaju ili ce uvesti za akadmiju i skolarine?
Napisao sam vec ali ajd opet...Na svim Univerzitetima se uvodi skolarina od 726e po semestru...nazalost...Kad god cujete price o skolarinama budite sigurni da na svim univerzitetima moze da se u svakom trenutku uvedu skolarine bez obzira na tamo neki ugovor o besplatnom studiranju...Jedino eto na par univertizeta kao sto je recimo Uni Wien ce nasi studenti placati 380e mada to jos nije sigurno...tako pise na sajtu ali to treba da bude potvrdjeno...znaci besplatne studije trenutno mozete zaboraviti i samo se nadati da cete morati da placate 380e po semestru...

Sto se tice jezika,to mi je isto problem ne znam nemacki ali planiram da krenem da ga ucim,da li je on obavezan ili imaju kursevi u Austriji pri fakultetu koji mogu da se pohadjaju?
Nemacki nije obavezan ako planiras da studiras na engleskom i to samo ako tvoj smer ovde u Austriji podrzava studije na engleskom...Naravno vecina Univerziteta te posalje na kurs nemackog mada neko traze da im odmah prilozis sertifikat o znanju nemackog...Tako da to varira da li su to osnovni,master ili doktorski studiji,koji uni ili akademjia...

U svakom slucaju ja planiram da krenem da ucim jezik uskoro samo me zanima koji nivo predznanja jezika moras da imas da bi mogao da studiras u Becu?
Da bi mogao da studiras u Austirji moras imati minimalno B2 nivo znanja nemackog...A za kurs bi bilo pametno imati bar neko minimalno predznanje jer predavaci na kursu pricaju samo na nemackom...Nece vam pricati ni na srpskom ni na engleskom niti na bilo kojem drugom jeziku sem na nemackom...Tako da ako zelite da vam neko objasnjava na srpskom ili bilo kom drugom jeziku onda bolje upisite kurs u svojoj drzavi...Naravno moj predlog je upisati kurs ovde u Austriji jer je televizija na nemackom,slusas kurs na nemackom,ljudi pricaju na nemackom.Pa si u neku ruku primoran i da ga naucis,jer opet mnogi grese sa tim jer misle da im je nemacki samo da ga skinu sa vrata,a ne da ce ga pricati narednih 5 god.I opet sve to funkcionise ako izbegavas pricanje na srpskom cak i kad si ovde...

I sto se tice para posto imam 30 godina ja na racunu moram imati 9500e kao dokaz,ali ako ide i sa monom suprug da li to zanci da treba jos toliko i za njega?
Da moras imati i za njega...mada po mojoj logici mogla bi da stavis pare na svoj racun pa izvadis potvrdu pa onda prebacis na njegov racun izvadis potvrdu...

Ако из Србије донесеш потврду од Б2 новоу знања језика да ли мораш да идеш опет на курс у Аустрији?

Da moras se upisati prvo ovde pa onda uzeti potvrdu da si upisana na fakultet kao redovan student od dekana od ostale dokumentacije treba ti sve sto pise na ovom portalu http://www.studiraj.eu/ba/procedura-upisa/ dobro to procitaj jer je sve napisano jasnije da ne moze biti...
Sto se tice novca nadam se da znas da ako nemas nikoga tamo moras pripremiti 5000e na racunu ako imas ispod 24 godine,ako imas iznad 24. godine 9500e naravno te pare ne moras stalno imati na racunu,jer kad predajes za vizu oni traze izvod iz bankovnog racuna da ti te pare imas da sebe izdrzavas u Austriji...Znaci u principu je stavis pare,izvadis potvrdu...Kad je predas za vizu skines pare sa racuna i vratis ih...

Ako si pitala koliko para ti treba to tih nebih mogao tacno odgovoriti,ali evo par stvari koje sam ja morao platiti i moracu placati mesecno...
Ako ne znas nemacki placas kurs 434e(semestarski)+17,50e neko studentsko osiguranje na Uniju.
Treba ti oko 200-300e cak i do 400e za stan ili dom(Ali za domove se moras prijaviti dosta ranije,stanove ces tesko naci za 200e,mozda za 300e ali nadje se od 400-500e).
Za hranu i izlaske stvarno ne znam...jer je to relativna stvar.Ali evo ja mogu da ti kazem da sam izasao jednom i bez 50e i vise,nema izlazka...
Ako ces uzimati austrijsku karticu za telefon,a verovatno hoces racunaj na minimum 10e mesecno,ako hoces i telefon da uzmes onda 20e(mada za neke telefone moras i odmah uplatiti 100-200e i vise).
Racunaj 50e za WGKK(studentsko zdravstveno osiguranje).
Onda Semestarska karta za javni prevoz kosta 75e(ali je ne mozes kupiti bez semester tickett-a,to dobijes na uniju kad upises semestar i mozes je kupiti za toliko para samo do 26god,ako imas 26 ili vise placas je 150e)ili mozes kao ja godisnju kartu(ali je placas mesecno)po 50e ili manje.
Treba ti 160e za vizu to je to sto mi za sad pada na pamet...

Da li za basbas sve fakultete vazi to da moram ovde da se upisem? Recimo, ako zelim astronomiju ili fiziku da studiram..
Na koga se misli pod "nekim tamo", da li to znaci da moram da imam bilo koju osobu koja ce mi uplacivati mesecno kes na racun ili to mora da bude neki, opet recimo, poslodavac? Hvala.. :)

Student sam Fakulteta Organizacionih Nauka u Beogradu smer Menadzment i Organizacija, zanima me koji fakultet i smer u Becu bi bio najslicniji mom i da li bi mi priznali prijemni sa FON-a na nekom fakultetu, obzirom da kao takav ne postoji u Becu ? Takodje ako bi neko mogao da mi kaze da li priznaju neke ovde polozene ispite sa bilo kog fakulteta ne vezano za FON?

Da li za basbas sve fakultete vazi to da moram ovde da se upisem? Recimo, ako zelim astronomiju ili fiziku da studiram..
Na koga se misli pod "nekim tamo", da li to znaci da moram da imam bilo koju osobu koja ce mi uplacivati mesecno kes na racun ili to mora da bude neki, opet recimo, poslodavac? Hvala.. :)

Da bas bas,jer sam ja upisao Astrofiziku ovde u Becu.

Pod nekim tamo,mislim na nekog kod koga ces ziveti i ko ce te izdrzavati,ali naravno moras imati u vidu da on mora zaradjivati dovoljno da bih mogao da izdrzava vas dvoje,sad koliko je to "dovoljno" ne znam :P znaci nikakvo uplacivanje mesecno na racun u banci...i pogotovo posao nema nikakve veze sa tim jer ti ne mozes toliko kao student da zaradis...

Ако из Србије донесеш потврду од Б2 новоу знања језика да ли мораш да идеш опет на курс у Аустрији?

Pa ako ti prihvate tu potvrdu onda nemas problema...Ali ako ne,onda moras samo da polazes test za B2 nivo...A ako naravno padnes na testu,nisam bas siguran da li mozes izaci ponovo,ako da onda nemas problema ako ne onda moras ici na kurs...

Cao svima, ja sam Marko, i zanima me info ako neko moze da mi pomogne, studirao bih u becu neki fakulttet tipa veb dizajn ili tako neki softverski smer, studirao sam godinu dana nemacki jezik u beogradu, ali od toga nista, zanima me kako ide procedura oko upisa i da li se polaze prijemni i kakav je, da li moram kurs iz nemackog tipa b2 ili koji vec da polazem i to, hvala unapred svima :)

ПОЗДРАВ...живим у Републици Српској, идем у гимназију 2. година, интересује ме какве оцјене су потребне да би се уписало на тај универзитет, која је фора тог учења њемачког на том курсу...можда су ова питања постављана али ако неко може да одговори био бих захвалан...поздрав

Zanima me, da li neko zna sta mi je sve potrebno da upisem fakulet u Becu? Zarvrsila sam srednju elektrotehnicku za racunare i cula sam da moram nesto slicno tome da upisem, razmisljam o smeru informacione tehnologije i telekominikacije. Cula sam da prvo trebam u Srbiji da upisem fakultet, da imam 5 000e na racunu ili nekog ko ce grantovati za mene. E sada, zanima me kolika je skolarina i sta mi je sve potrebno?? Da li neko mozda zna???
:(

Cao svima, zanima me, da li neko sta mi je sve potrebno da upisem fakulet u Becu? Zarvrsila sam srednju elektrotehnicku za racunare i cula sam da moram nesto slicno tome da upisem, razmisljam o smeru informacione tehnologije i telekominikacije. Cula sam da prvo trebam u Srbiji da upisem fakultet, da imam 5 000e ili nekog ko ce grantovati za mene. E sada zanima me kolika je skolarina i sta mi je sve potrbno?? Da li neko mozda zna???

Školarina na TU Wien je 744e, dok je na Glavnom Univerzitetu (HauptUni) 380e semestralno za državljane Srbije.

Inače, ko hoće svoju diplomu nostrifikovati, može po ubrzanom procesu na osnovu bilateralnog sporazuma, ovo važi za struke navedene u aneksu dokumenta
nx9a9g.jpg

http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblPdf/1980_428_0/1980_428_0.pdf

2ly09xi.jpg

http://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblPdf/1976_479_0/1976_479_0.pdf

Ja sam obavio proces, procedura je prilično jednostavna i traje kratko (nedelju-dve dana) :)

Po semestru pretostavljam. Hvala puno! :) A da li neko zna da li je bolje da upisem Glavni Univerzitet (HauptUni) ili FH Campus Wien??? Cula sam da je i on dobar,ali ne znam koja je razlika izmedju njih. http://www.fh-campuswien.ac.at/ . Na nejmu je skolarina po semestaru oko 400e. Jel mozda zna neko koji je bolji?? :confused: :( Kada bi trebala online da se prijavim na fakultetu? Posle upisa na fakultet u Srbiji ili kako to ide? Da li neko zna???

Da po semestru. E ovako FH označava Fachhochschule, drugim rečima, ono što se kod nas zove viša škola ili sada strukovna škola. HauptUni je univerzitet sa tradicijom, naravno bi bio moj izbor, iako je možda malo pristrasno pošto radim na istom kao asistent :whistling:

Koji studijski program te interesuje? Onlajn prijavu za zimski semestar ćeš moći napraviti negde u maju, te poslati dokumente pošto upišeš fakultet u Srbiji. (btw. za FH Campus mislim da i ne moraš upisavti u Srbiji isti studijski program)

Poslednja izmena:
Pa upisala bih ''informacione tehnologije i telekomunikacije''. Mislim da nije los smer. Znaci u maju da podnesem online prijavu. :) Upis u Srbiji je krajem juna, pocetkom jula. Znaci cim se upisem u Srbiji trebala bi da dodjem u Becu da predam za upis ili? Hvala puno! :))

Pozzdrav. Ja studiram na Geografskom fakultetu zaštitu zivotne sredine pa me zanima da li postoji isti ili slican smer na Beckom univerzitetu? Cuo sam za one koji ne znaju jezik postoje kao kursevi nemackog koji traju 6 meseci, za koje treba da se nauci jezik dovoljan za studiranje. Koliko inace kostaju ti kursevi i da li mogu da budem u domu pre studiranja? Hvala unapred pozz

Zdravo svima!
Informisao sam se o svemu citajuci ove vase ranije post-ove, samo me interesuje, posto zavrsavam cetvrtu godinu srednje skole sada i zeleo bih da u becu studiram KOMUNIKACIONE NAUKE ili POZORISTE, FILM I MEDIJE zanima me koji fax moram da upisem ovde da bih mogao da se prebacim tamo?
I da li mogu da upisem zurnalistiku i prebacim se na neki od tih?
Pozzz

Pa upisala bih ''informacione tehnologije i telekomunikacije''. Mislim da nije los smer. Znaci u maju da podnesem online prijavu. :) Upis u Srbiji je krajem juna, pocetkom jula. Znaci cim se upisem u Srbiji trebala bi da dodjem u Becu da predam za upis ili? Hvala puno! :))

Kod mene na fakultetu (HauptUni) ima Bachelor Informatik i Bachelor Wirtschaftsinformatik
http://cs.univie.ac.at/prospective-students/our-courses-of-study/bachelorstudien/

Taj smer ne postoji koji ti želiš. Ukoliko želiš FH, koliko je meni poznato nije potrebno da upisuješ fakultet u Srbiji, već možeš direktno kod njih početi studije! Ipak ti predlažem da proveriš. Još jedan FH koji se afirmisao kada je IT i tehnika u pitanju je FH-Technikum. Na njihovom sajtu sam video da imaju Information and Communication Systems and Services

http://www.technikum-wien.at/en/study_programs/

Ukoliko želiš pak univerzitet imaj u vidu da se telekomunikacije izučavaju tek na master studijima na TU Wien, a kao osnova su studije elektrotehnike na istom fakultetu, odmah da upozorim da je to jedan od najzahtevnijih studijskih programa, čak možda više nego ETF u Beogradu.
http://www.tuwien.ac.at/en/teaching...rical_engineering_and_information_technology/

Back