Studiranje u Beču

@Stiven Imam neke nedoumice u vezi stipendije pa ako znas nesto, dobro bi mi dosla pomoc.
Naime, u tekstu se navodi da daju stipendije za oblastima " technology, natural science and economic science". E sad da li se pod tim podrazumeva i Medicinski fakultet ili natural science nesto konkretno...?
Zatim, na osnovu kojih kriterijuma se biraju kandidati, prosek, motivaciono pismo mozda...?
Takodje se u tekstu navodi da po zavrsetku studija, studenti nemaju nikakve obaveze zaposlenja prema organizaciji, pa me zato zanima da li postoje bilo kakve obaveze prema organizaciji, tokom i po zavrsetku studija...?

P. S. Ukoliko je neko dosao do detaljnijih informacija (mislim na one sitnice koje razlikuju upis od upisa na HU ili TU ili npr. cena semestra, upisni test i sl.) o upisu na Medicinski fakultet u Becu, bilo bi vise nego odlicno da napise nesto. Hvala...

Stipendiju nisam dobio, no dobio sam pohvalu da mi je aplikacija bila jako dobra . No to sada nije ni vazno . Ono sto mogu da ti kazem je sledece .
Mislim da se medicinski fakultet ne podrazumeva pod Natural science , mislim prirodna nauka je prirodna nauka, da je tako govori i cinjenica da je medicinski fakultet na medicinskom fakultetu a ne na prirodno - matematickom fakultetu . Dakle hemija, fizika, biologija prevashodno i slicno .

Ako bolje pogledas informacije o stipendiji videces da u sastavu aplikacije ulazi motivaciono pismo, resume (CV) , kurikulum , ocene , preporuke . Dakle, sve sto posaljes boduje se . Nista manje i nista vise . Sve doprinosi konacnom ishodu .

Sto se tice "Takodje se u tekstu navodi da po zavrsetku studija, studenti nemaju nikakve obaveze zaposlenja prema organizaciji, pa me zato zanima da li postoje bilo kakve obaveze prema organizaciji, tokom i po zavrsetku studija...?"

mislim da ni sam ne znas sta si zeleo da pitas . No dobro . Pusticu te da jos malo citas ovo sto si i sam napisao .

O detaljnom toku upisa na fakultet mozes videti na sajtu .

Onda mi se izgleda ucinilo da sam negde video da si dobio stipendiju. :|
Hvala za ovo sto se tice "Natural science", i meni se tako cinilo, ali reko' da proverim sa nekim ko je upoznat sa materijiom. A inace, ovo trece se nismo razumeli, ali nebitno sad zbog ove prve stavke otpada sve... Hvala na brzom odgovoru...

Onda mi se izgleda ucinilo da sam negde video da si dobio stipendiju. :|
Hvala za ovo sto se tice "Natural science", i meni se tako cinilo, ali reko' da proverim sa nekim ko je upoznat sa materijiom. A inace, ovo trece se nismo razumeli, ali nebitno sad zbog ove prve stavke otpada sve... Hvala na brzom odgovoru...

Ne, cini mi se da sam naglasio da sam odbijen za stipendiju ;)

Sto se tice ovog "treceg" ocigledno da ni sam ne znas sta zelis da pitas . Ako u konkursu za stipendiju stoji da nema nikakvog ugovora koji te obavezuje da radis za njih a ti me pitas "da li ima neka ugovorna obaveza ?" sta da ti odgovorim a da ne ispadnem smesan :neutral:

Pozdrav svima!
Brzinski sam pregledala postove, i vidim da nas ima mnoogo zainteresovanih. :)
Btw, zavrsavam ekonomiju, pa bih i ja na master u Becu :D

Zamolila bih Ivanu 1707, jovana_krstic88, Duh_iz_lampe, i ostale ako su raspolozeni da se jave na mirrjana.d@gmail.com radi grupisanja,moguceg cimerstva ;) i lakseg deljenja informacija.

Unapred zahvalna!:bye:

nego me interesuje za vizu, danas sam zvao ambasadu u Beogradu i rekli su da im treba nekoliko meseci da bi mi izdali vizu, ja potvrdu od fakulteta ne mogu dobiti do septembra, da li je jedina mogucnost ta da budem 90 dana bez vize tamo pa da se nadam da mi do tada odobre ili ima neki ubrzani postupak? kako su ranije nasi odlazili kada nisu bile ukinute ove turisticke vize?

nego me interesuje za vizu, danas sam zvao ambasadu u Beogradu i rekli su da im treba nekoliko meseci da bi mi izdali vizu, ja potvrdu od fakulteta ne mogu dobiti do septembra, da li je jedina mogucnost ta da budem 90 dana bez vize tamo pa da se nadam da mi do tada odobre ili ima neki ubrzani postupak? kako su ranije nasi odlazili kada nisu bile ukinute ove turisticke vize?

sto se tice vize ja sam od vise njih cuo da je najbolje da je najbolje da tamo predas zahtev za vizu (posto i tako moze) i da ti onda viza stize za desetak dana.

cao, ja sam sada upisala cetvrtu godinu medicine u Beogradu i htela bih da znam da li postoji sansa da nastavim svoje skolovanje u Becu ili Austriji uopsteno, mislim na Grac... ja bih zavrsila tamo petu i sestu godinu pa me zanima koji bi mi ispiti bili priznati i kolika je skolarina... unapred hvala svima... a molim vas ako neko ima bilo kakvih iskustava sa nastavkom studija medicine bilo gde u inostranstvu neka javi..:D

Maksimalno je iz jednog puta 90 dana...onda nakon nekog vremena moze opet 90, tako da ukupno 6 meseci u godini dana, tako sam ja shvatio.
Ok, pretpostavljam da mislite na nasu ambasadu koja se nalazi u blizini Karlsplatza, videcu da proverim to kod njih kako ide, samo da nadjem kontakt neki

cao, ja sam sada upisala cetvrtu godinu medicine u Beogradu i htela bih da znam da li postoji sansa da nastavim svoje skolovanje u Becu ili Austriji uopsteno, mislim na Grac... ja bih zavrsila tamo petu i sestu godinu pa me zanima koji bi mi ispiti bili priznati i kolika je skolarina... unapred hvala svima... a molim vas ako neko ima bilo kakvih iskustava sa nastavkom studija medicine bilo gde u inostranstvu neka javi..:D
prelistaj malo forum. mislim da medicinarima ne priznaju ni jedan ispit sa ovih prostora nego moras od prve godine da krenes kod njih.

prelistaj malo forum. mislim da medicinarima ne priznaju ni jedan ispit sa ovih prostora nego moras od prve godine da krenes kod njih.

Pozdrav svima,...trenutno sam treca godina na ftn-u u Novom Sadu, odsek inzenjerski menadzment. Imam uslov za upis u cetvrtu ali tu nastaje problem. Trebam da odaberem neki od sledecim usmerenja : preduzetnicki , projektni , investicioni, energetski, informacioni menadzment, menadzment ljudskih resursa, menadzment kvaliteta i logistike, inzenjerstvo menadzmenta osiguranja i menadzmenta medija.

Posle zavrsene 4. godine planirao sam da upisem master u Austriji. E sada mene zanima da li neko zna da li ima neki od prethodno navedenih smerova da se upise u Austriji na masteru i da li je neko ovde sa foruma to uradio. Sve informacije koje mislite da su mi od koristi pisite.
Unapred hvala ,....

Voleo bih da mi kaze neko da li i dalje vazi za srpske studente, da je skolarina besplata, a da se samo placa neko studentsko udruzenje (16evra) :dontunderstand: .

Troskove zivota i dom (stan) placamo jelte sami ... trazim vec3 dana :dash: po netu i nikako da nadjem tu informaciju. Uzgred ja bih tamo (na beckom drzavnom univerzitetu) studirao veterinu .

unapred hvala :)

Voleo bih da mi kaze neko da li i dalje vazi za srpske studente, da je skolarina besplata, a da se samo placa neko studentsko udruzenje (16evra) :dontunderstand: .

Troskove zivota i dom (stan) placamo jelte sami ... trazim vec3 dana :dash: po netu i nikako da nadjem tu informaciju. Uzgred ja bih tamo (na beckom drzavnom univerzitetu) studirao veterinu .

unapred hvala :)

Odgovor na prvo pitanje je da . Placa se samo ta studentska taksa ali samo za fakultete pri glavnom beckom Univerzitetu . Proveri da li je i veterina tamo a iskren da budem mislim da nije . Tako da za tebe to ne bi vazilo .

Troskove zivota i doma placas naravno sam osim ako ne dobijes neku stipendiju ili slicno .

Je li problem da se upadne u neki dom ili da se nadje stan, mislim da li je tesko, i kakve su cene iznajmljivanja stanova to jest doma ? :think:

Unapred hvala :)
Nije problem da se upadne ako se na vreme prijavis na isti . Inace , njihovi dmovi su znatno skuplji (oko 250e mesecno) i gotovo svugde se placa unapred za par meseci . Izlistaj temu ukoliko zelis da vidis agencije zvanicne za trazenje domova kao i izlgede, cene i uslove koriscenja doma , Za stanove pogledaj na sajtovima agencija za iznajmljivanje nekretnina.

ljudii, samo da vas pitam
da li je pametnije da se upisem direktno na wu bec ili da ovde na nas fax pa da se prebacim.
HVALA :)
Da se odmah upises tamo , naravno ako ti to finansijska situacija dozvoljava . Ovo kazem da bi izbegao eventualne komplikacije kod kasnijeg prebacivanja .

Back