Studiram u USA, pa ako nekoga zanima nesto...

Caos narode!Imam jedno pitanjce za vas, ali bih pre svega htela da vam se zahvalim sto ste odlucili da podelite svoja iskustva sa nama!!:)Super ste;)
Naime, htela bih da pitam da li drustvene aktivnosti(tipa- sport, sekcije, etc..)uticu na dobijanje stipendija(osnovne studije), i u kojoj meri?Ili je uspeha na SAT,TOEFL,GPA presudan?
Hvala unapred:D

PoZz

Drustvene aktivnosti ne uticu na stipendije ako nemas neke izuzetne rezultate - pobeda na nekom takmicenju i sl. "Rekreativno" bavljenje sportom ili necim drugim ne uticu na stipendije.
Uspeh na SAT utice na stipendiju. To ti je prijemni za studije i sto bolje ga uradis, to imas bolje rangiranje.
TOEFL - je neki pokazatelj tvog znanja engleskog jezika; moras imati odredjeni nivo da bi usla u obzir kao student, da te prime uopste. Kad si preko tog trazenog nivoa, ne gledaju dalje. TOEFL ne utice na stipendiju.
GPA - prosek koji imas sa prethodnog skolovanja - naravno da utice na stipendiju.

A kako se utvrdjuje prosek ranijeg skolovanja? AFAIK, ne saberu se ''ocene'' pa se podele sa brojem ocena?

Kako se prosek utvrdjuje? Pa kao i kod nas.
Razlike su sto kod nas u osnovnoj/srednjoj skoli, prosek moze da ide do 5.00; na visoj/faxu kod nas prosek moze da ide do 10.00; GPA u US moze da ide do 4.00.

Pa svaki prosek proporcionalno mozes da izracunas. Primer:
osnovna/srenja 5.00 = GPA 4.0
osnovna/srednja 4.50 = GPA 3.6
visa/fax 10.00 = GPA 4.0
visa/fax 9.00 = GPA 3.6
visa/fax 8.00 = GPA 3.2
... pa racunaj za ostalo...

Ćao Sonia, razmišljam o školovanju u inostranstvu, tačnije o nastavku šk. Ovde sam
završio oko 1,5 god. više el.teh. u BG smer Rač.Tehn. Interesuje me programiranje. Prvo
me interesuje koliko se priznaju ispiti sa naših viših škola, konkretno na tvom bivšem
univerzitetu. I naravno, interesuje me cena školovanja, po semestru, godini, kako to već ide
tamo (opet mislim konkretno na tvoj uni). Takođe i kako ide u vezi campusa, da li na to
imaju pravo svi stud. i cene toga takođe. Nisam baš upućen u školstvo u US... Hvala.

@Tsutomu
Sta je potrebno da bi bio mogao konkurisati za moj Univerzitet je dato u detaljima na sajtu Univerziteta: http://www.mum.edu/compro/requirements.html. To su Masters studije i da bi upisao moras imati zavrseno:
- fax (4-godisnje skolovanje) ili
- visu (3 godine) + 3 godine iskustva u struci
Cena skolovanja je za kompletan program i ukljucuje: skolarinu+smestaj u domu+hranu u menzi. Cene se menjaju za svaki semestar, a trenutne cene mozes videti na: http://www.mum.edu/compro/financial.html. Svi inostrani studenti dobijaju 'financial aid'. Koliko ces ti dobiti saznajes kad ti jave da si primljen.
Moj Univerzitet ima kampus sa domom/menzom. Smestaj u domu i hrana u menzi su uracunati u ukupnu cenu. Svi inostrani studenti imaju smestaj u domu (jednokrevetne sobe) i hranu u menzi (vegetarijanska, organic hrana)...
Vidi informacije o programu na: http://www.mum.edu/compro/. Slobodno pitaj sta te jos zanima.

Cao Sonia!
Da li imas neke informacije u vezi sporta,postdiplomskih studija?Zavrsio sam DIF u Beogradu pa me zanima mogucnost priznavanja diplome i nastavka studija u USA.Bio bih ti jako zahvalan na nekoj informaciji,savetu, na nekom sajtu od koga bih mogao da pocnem.
Unapred hvala.

Sto se tice studija sporta - ne znam Univerzitete... znam da mozes da se bavis sportom na vecini Univerziteta, ali da ga bas studiras... to ne znam. Ali pogledaj: http://www.topuniversities.com/gradschool/graduate_programs/graduate_programs_home/
Tu imas u gornjem levom uglu pretragu Univerziteta po drzavama i smerovima, pa vidi sta ces dobiti kao rezultat pretrage. Sretno.

E pa svaka cast,postati radnik MICROSOFTA,WOW :)
Pretpostavljam mnogo rada,ali BRAVO!!!!!!!!!!
Ja sam exchange student ove godine,iz Srbije sam ali trenutno u Tacomi,WA.
I ja isto pokusavam da se uvucen na neki od univerziteta.Sledece godine I am back to Serbia....
Inace srednjoskolka sam...Spremam se za SAT.
Interesuje me da li je negde moguce dobiti potpuno pokriveno skolovanje...Ili bi moji roditelji ipak morali nesto da plate :(
Unapred hvala :)
unapred hvala

Tacoma? E... pa to mi je komsiluk :)
Nazalost, nisam jos cula da je neko dobio potpuno pokriveno skolovanje. Ima stipendija, ali ni jedna ne pokriva sve troskove. Za tako nesto kontam da bi morala da kombinujes (stipendija na ocene+stipendija na sport) - mada i sa time tesko da bi dobila 100% pokrivene troskove.
Ima jos jedna varijanta da pokrijes troskove, ali za to moras imati nekoga sa green card ili citizenship - dobijes zajam od banke koji otplacujes nakon sto diplomiras. Neko odavde treba da ti bude zirant... mada, to ce malo teze da ide - sem ako imas nekog rodjaka ili nekoga ko zna da neces da ga ostavis 'na cedilu' i ne placas rate banci nakon diplomiranja (jer ako ti ne platis, zirant placa). Znam dosta banaka koje nude takve 'pakete', jedna od njih je Citi bank.

Tacoma? E... pa to mi je komsiluk :)
Nazalost, nisam jos cula da je neko dobio potpuno pokriveno skolovanje. Ima stipendija, ali ni jedna ne pokriva sve troskove. Za tako nesto kontam da bi morala da kombinujes (stipendija na ocene+stipendija na sport) - mada i sa time tesko da bi dobila 100% pokrivene troskove.
Ima jos jedna varijanta da pokrijes troskove, ali za to moras imati nekoga sa green card ili citizenship - dobijes zajam od banke koji otplacujes nakon sto diplomiras. Neko odavde treba da ti bude zirant... mada, to ce malo teze da ide - sem ako imas nekog rodjaka ili nekoga ko zna da neces da ga ostavis 'na cedilu' i ne placas rate banci nakon diplomiranja (jer ako ti ne platis, zirant placa). Znam dosta banaka koje nude takve 'pakete', jedna od njih je Citi bank.

Samo jedan scholarship pokrije jako malo. Recimo ja sam dobio maksimalan scholarship za ocene i on je svega $8,000 godisnje (college je $26,000 godisnje).

@stefke111
Ja sam imala financial aid...
Vecina Univerziteta ima kosarkaske timove. Univerziteti sa kosarkaskim timovima ce najverovatnije da ti nude i sportske stipendije. Iznos zavisi od Univerziteta do Univerziteta. Ali nemoj ocekivati da ce ti 100% troskova biti pokriveno.
Nisam sigurna na sta mislis kad kazes da ti treba neka veza da bi dobio sportsku stipendiju...
Da bi konkurisao na studije, mozes ici preko neke od agencija - ima ih dosta po BG-u, a mozes i sam. Da bi sam konkurisao, treba ti internet i vreme. Treba naci Univerzitete koji nude smerove/programe koji te zanimaju + imaju kosarkaski tim - na Internetu ces naci sajtove sa svim informacijama koje ti trebaju i e-mail Univerziteta. Onda im lepo napises email gde kazes da si zainteresovan za studiranje kod njih i pitas ih koji su uslovi da bi bio primljen i da kakve stipendije su na raspolaganju.
Nije lose da malo procesljas sajtove gde mozes naci uopstene informacije, kao na primer: http://www.topuniversities.com/ - gde mozes naci rankiranje skola, pretragu skola na osnovu drzave/smera i sl...
Znam da za sportsku stipendiju ti obicno treba portfolio sa slikama (ti za vreme utakmice), uspesi i sl. To da napravis kao reklamu, jer ce da gledaju taj portfolio i na osnovu toga ce ti (ili nece) dati sportsku stipendiju.

Slazem se da sportske stipendije dobijaju samo najbolji... stipendije dobijaju najbolji u svakom slucaju. Zato je bitno da se dobro uradi portfolio. Znam lika koji je dobio sportsku stipendiju - nije bio nesto narocito dobar, ali je imao dobar portfolio i skola je imala utisak da je on izuzetan kosarkas... sve je u 'reklami' ;)

pozdrav redsonia,

imam pitanje vezano za ovo.da li mozda znas da li mogu u obzir za te loans-e doci ziranti koji recimo zive i rade u susednoj canadi,ili banke za te kredite traze iskljucivo u.s citizens,posto u u.s nemam bas rodjaka,ali zato u canadi imam plenty-od najblizih do distant cousin-a:grin::p:?:

hvala in advance

Koliko ja znam, za zajam iz US banke, zirant mora biti iz USA - Canadski zakoni ne vaze u Americi, takodje US zakoni ne vaze u Canadi. Zirant ne mora biti US citizen - green card se takodje prihvata. To mu dodje kao neka garancija da ce biti tu, a ne da ce napustiti zemlju i ne platiti, ako ti ne budes placao rate.
Posto imas rodjake u Canadi, sto ne probas neki Univerzitet u Canadi?

Back