Studiram u USA, pa ako nekoga zanima nesto...

..stella..:
3.Pri podnosenju dokaza o finansijskoj sposobnosti da placas svoje studije,mozes takodje navesti i neke sponozore.Ono sto me interesuje je da li ja vec platim pre nego sto dodjem,pa onda ako slucajno dobijem stipendiju,oni refundiraju,ili sta?

4.Znam da smaram-ali,jos samo ovo-da li bi mogla polako,postupno da objasnis proces prijavljivanja,koja je sve dokumenta nepohodno prikupiti,i koliko pre pocetka sk.godine treba zapoceti ceo taj proces?Da li se prijavis na sto je vise fakulteta moguce,pa onda cekas da vidis na koji si primljen?

Uh,to je valjda sve..Hvala unapred.Stvarno je super sto pomazes,i sto se trudis da svima iscrpno odgovoris.

Evo ja mogu da ti odgovorim na neka pitanja zato što sam ja pre nedelju-dve prošao kroz sve to i Bogu hvala bilo je uspešno :cool::cool::cool::cool::cool:.

Na osnovu svih testova što si polagala (ako ih ima), dokumentacije, diploma, proseka i ostalih neophodnih stvari ti se odredjuje stipendija - koliko te oni stipendiraju, a ostatak ti plaćaš.Te stvari o plaćanju, koliko si dobila stipendiju i ostalo će ti javiti pre nego što ti pošalju I-20 obrazac.Neophodno je samo imati devizni račun u Banci i na računu sumu malo veću od sume koju ti treba da platiš (oni ti već kažu koju sumu novca trebaš posedovati na računu-za to nemoj brinuti ;-) ).Što se tiče plaćanja-oni ti daju opciju ili da platiš odavde na njihov račun ili da tamo platiš kad dodješ.Što se tiče sponzora - to ti je bitno samo za ambasadu da oni znaju da ti sigurno imaš finansijsko pokriće i dokaz ko te sponzoriše, a za fakultet ti je najbitnije da ti možeš da platiš, njih ne zanima odakle, kako i šta.Nema refundiranja-sve znaš pre nego što odeš na univerzitet (koliko da platiš, koliko te oni stipendiraju...)

Što se tiče prijavljivanja, hm, to je diskutabilno.Ja sam u martu mesecu aplicirao pa evo negde sredinom juna sve saznao.Prvi korak ti je apliciranje putem interneta.Na osnovu on line formulara oni vide da li odgovaraš.Ukoliko odgovaraš - prošla si prvi i najjednostavniji korak.A nakon toga komunikacija se odvija putem maila i oni ti daju uputstva šta sledeće treba da uradiš i kako.Što se tiče dokumentacije neophodno ti je (što univerzitet traži) sve diplome prevedene na engleski, formulare koje ti oni pošalju da popuniš, TOEFL ili SAT ako je potrebno, ispit neki da polažeš on line (to sam ja imao), prosek ocena, sve baš sve -u svakom slučaju oni te obaveste šta da im šalješ za to nemoj da brineš to je najmanja stvar.
Eto, nadam se da sam ti pomogao koliko toliko.Ovo što sam napisao je iz mog ličnog iskustva pa ako te još nešto zanima slobodno pitaj dok je još sveže :wink: :wink: :wink: :wink: .

@ stella

Necu da kazem da su informacije koje je tragachic dao pogresne, ali su specificne za jedan Univerzitet (i to privatni). Hocu da dodam na ono sta je on rekao...

1. GPA je prosek. Maksimalno sta mozes da imas GPA je 4.0. Kod nas je maksimalno 5.00. Pa ti uporedi. GPA 3.9 je otprilike nas prosek 4.87 - tokom svih 4 godina Srednje Skole tako da nije dovoljno da budes vrlo dobar ucenik kod nas.
SAT je prijemni. I... da, ako se trazi - moraces da ga polazes. I to pre nego sto se prijavis na taj Univerzitet, jer tokom prijave moras poloziti dokumentaciju o podacima koji se traze.
Postoje stipendije - kao sto mozes da vidis, ali samo odabrani mogu dobiti te stipendije koje pokrivaju skoro sve troskove. Moras da budes odlican ucenik tokom celog skolovanja i da uradis SAT sa najboljim rezultatima... Necu da te obeshrabrim, jer je moguce da se to odradi i da se dobiju takve stipendije - samo hocu da kazem da nije lako.

2. Imas raznih vrsta stipendija. U nekim slucajevima (kao sto mislim da je ovaj), Univerzitet ima neku svotu koju moze podeliti ucenicima. I izbor se pravi nakon sto su prijave gotove i oni znaju ko im dolazi. Da bi bila primljena, moras da pokazes da mozes da platis svoje skolovanje, ako ne dobijes nista. Oni naprave listu studenata na osnovu njihovih ocena i uspeha i odluce (na primer) da prvih 5 na listi imaju 80% pokrivenih troskova, zatim da narednih 10 imaju 50% pokrivenih troskova itd. Naravno, ne dobijaju svi stipendije.
Vodi racuna da ima jako mnogo stipendija, ali jako je malo stipendija koje pokrivaju vise od 50% troskova. Imas da ti daju $100 mesecno i to je stipendija - a jedna knjiga moze da ti kosta $200.

3. Ovo ti znaci da imas sponzora - neko ko ce platiti umesto tebe tvoje skolovanje. To nema vracanja/refundiranja novca.

4. Treba poceti proces sto pre to bolje. Znam da kod nekih traje i preko 6 meseci. Treba da vidis koji ti ispiti trebaju (Engleski / SAT / ...). Onda polazes te ispite... predas papire.
Sigurno ce ti trebati neke preporuke profesora (kako si dobar/marljiv... ucenik).

Da li da se prijavis na sto je vise fakulteta??? To je vec stvar tvog izbora. Prijava se obicno placa nesto. Nije mnogo, ali ako se prijavis na 10 fakulteta, troskovi prijave bi ti bili *10. Ne zaboravi da treba svoju dokumentaciju (diplomu sa srednje/spisak predmeta i ocena/preporuka profesora...) da prevedes na engleski kod sudskog tumaca (sta opet kosta svaki primerak). Ako imas finansije to da podneses... sto da ne? Povecava ti sanse da ces biti primljena. A bices primljena, tu nema problema - nije se tesko upisati na Univerzitet u Americi - tesko je dobiti dobru stipendiju.
Znam da u Ambasadi moze "pogresno" da se protumaci ako se prijavis na vise Univerziteta... kao u fazonu da ne biras, samo hoces da odes iz Srbije (sto znaci da hoces i da ostanes u Americi). Na razgovoru za vizu treba da odgovoris na pitanje: "zasto bas taj Univerzitet".

Odluka je tvoja i nema pravog odgovora. Treba da vidis koje su ti mogucnosti i da krenes sa papirologijom. Sretno.

Hey...nisam mogla da ishchitavam celu temu,pa te molim,poshto sam jako zainteresovana za odlazak u inostranstvo na shkolovanje,da mi poshaljesh neki sajt na kome mogu da se informishem o svemu za taj tvoj fax...ti tamo placash ili imash neku stipendiju...?Molim i ostale da mi daju neku informaciju,poshto sama nikako ne mogu da se snadjem... :)

marjaki:
Hey...nisam mogla da ishchitavam celu temu,pa te molim,poshto sam jako zainteresovana za odlazak u inostranstvo na shkolovanje,da mi poshaljesh neki sajt na kome mogu da se informishem o svemu za taj tvoj fax...ti tamo placash ili imash neku stipendiju...?Molim i ostale da mi daju neku informaciju,poshto sama nikako ne mogu da se snadjem... :)

S'postovanjem... moram da pitam, nemoj da se ljutis:
Kako mislis da nadjes informacije o skolovanju u inostranstvu kad ne mozes ni ovu temu da iscitas?
Internet je pun informacija - razni Univerziteti imaju razne uslove prijema/razne postupke i sl. Da bi nasla ono sta ti odgovara treba mnogo vremena da trazis i citas - a to sto nisi procitala ni prvi post koji sam ja postavila na ovoj temi (tamo su uopstene informacije i linkovi) - meni govori da bas i nisi zainteresovana za odlazak u inostranstvo na skolovanje, ili hoces da neko nadje informacije umesto tebe.
Nije mi problem da tebi ili bilo kome drugom dam informacije, ali da ponavljam x puta na istom mestu - nije mi ni zelja ni namera.
Ako zaista imas zelju da studiras u inostranstvu - pogotovo na mom Univerzitetu, procitaj temu i pitaj ako te nesto zanima a nije pokriveno dosadanjim postovima.

Pozdrav od buduceg postdiplomca,

Evo i ja sam upisao magisterij - MBA program pa me muce neke stvari na koje ces ti nadam se imati odgovor. Nisam citao sve diskusije na tvoju temu pa se unaprijed ispricavam ako postavljam neka pitanja koja su vec bila.

Inace pocinjem u septembru 2007 sto je vrlo blizu ali jos sam u europi.

Evo pitanja:
1. Prvih 12 mjeseci ne smijem raditi izvan campusa, a na campusu trenutno nema posla. E sad, naravno da ja ne namjeravam sjediti kod kuce i samo ici na predavanja vec namjeravam raditi bilo kakav posao makar i po cijenu deportacije. Zanima me da li mogu, radeci na crno, zaradjivati 1000$ na mjesec (bilo bi jos bolje 1500$). Kakvi se poslovi nude uopce na crno??? I koliko su placeni po satu?

2. Moj univerzitet nije AACSB akreditiran sto je izgleda vrlo vazno za sve biznis skole. Da li cu zbog toga imati problema, nakon sto diplomiram, prilikom trazenja posla u USA?

3. Nakon sto zavrsim MBA program imam pravo aplicirati za OPT program i raditi u struci jos 12 mjeseci u USA. Da li OPT bude odobren svima ili postoji mogucnost da mi ne bude odobren? Kolike su place kada se radi u nekoj firmi na OPT programu? Da li su place normalne ili su ipak nesto manje od normalnih - jer mi smo ipak stranci pa nas ameri manje cijene i manje nas placaju??? Ili je ovo regulirano pa nas zakonski moraju jednako platiti kao i amere?

4. Kolike su mi realne sanse da me po odradjivanju OPT programa moj poslodavac sponzorira za H1B vizu ako bude zadovoljan samnom? Cujem da su postdiplomci posebna kategorija prilikom izdavanja H1B vize? Je li to stvarno tako? Cini mi se da je H1B danas gotovo nemoguce dobiti za nekoga ko zavrsava biznis skolu (MBA) pored svih strucnjaka sa diplomama kompjuterskih znanosti, strojarstva, elektrotehnicara i sl.

5. Ako znas: Koliko dodje osiguranje za auto (mjesecno) i koliko se potrosi na gorivo za mjesec dana ako se vozi umjereno, bez nekih dalekih voznji.

Molim te da sto detaljnije odgovoris na moja pitanja.

Hvala na razumijevanju i pozdrav!

@ C. Maltese: Vec odgovorih na email, ali hajde da se ponovim ovde (za slucaj da nekoga zanima)...

C. Maltese:
1. Prvih 12 mjeseci ne smijem raditi izvan campusa, a na campusu trenutno nema posla ... Kakvi se poslovi nude uopce na crno??? I koliko su placeni po satu?

Prvih 12 meseci ne smes raditi van kampusa... ali ako ides redovno na predavanja i polazes ispite - niko te nece pitati sta radis u slobodno vreme. Kakvi se poslovi nude na crno? Ima svega i svacega. I nista se ne nudi - moras da nadjes. Niko nece staviti oglas u novine (ili gde vec) da trazi radnike koje ne planira da prijavi. Ne ocekuj "ciste" poslove ili neke velike pare. To su uglavnom teski fizicki poslovi, koje niko nece da radi. Takodje kad te vide znaju da ti treba posao, pa ce da ti daju i vise da radis, a manje ce da te plate. Imas dve varijante:
a) Nadjes "naseg coveka" i on ti da posao... Dobra strana - verovatno te nece prijaviti kao ilegalnog radnika (ali nema garancija). Losa strana - jako malo ce da te plati, posto konta da ni kuci nisi bog-zna-sta zaradjivao, pa je u redu da ti da recimo 5 dolara na sat.
b) Nadjes "amerikance" i on ti da posao... Dobra strana - platice ti vise nego "nas covek". Losa strana - nikad ne znas da li ce da te prijavi ili ne.
Ali uvek imas neke poslove tamo-amo gde se radi par dana i placaju u kesu. To su poslovi za koje ti ne trebaju papiri.

C. Maltese:
2. Moj univerzitet nije AACSB akreditiran sto je izgleda vrlo vazno za sve biznis skole. Da li cu zbog toga imati problema, nakon sto diplomiram, prilikom trazenja posla u USA?

Posao se dobija na osnovu znanja, ne na osnovu skole. Medjutim, da bi dobio zakazan intervju za posao, treba da ih zainteresuje tvoj rezime - tu nastupa tvoja skola. Znaci da ako za isti posao konkurisete ti i jos jedan ciji je univerzitet akreditovan - onaj drugi ce dobiti zakazan intervju. Ako ima firma koja ceni studente sa tvog univerziteta - onda nemas problema. Ali ako konkurises u firmi koja nema predstavu odakle dolazis - prvenstvo ce imati oni sa "boljih" univerziteta.

C. Maltese:
3. Nakon sto zavrsim MBA program imam pravo aplicirati za OPT program i raditi u struci jos 12 mjeseci u USA. Da li OPT bude odobren svima ili postoji mogucnost da mi ne bude odobren? Kolike su place kada se radi u nekoj firmi na OPT programu? Da li su place normalne ili su ipak nesto manje od normalnih - jer mi smo ipak stranci pa nas ameri manje cijene i manje nas placaju??? Ili je ovo regulirano pa nas zakonski moraju jednako platiti kao i amere

Jos nisam cula da je neko odbijen za OPT.
Plata ti zavisi od posla i firme. Nema veze da li si stranac ili ne - ako budes imao manju platu to je zato sto si student koji radi praksu, a ne zato sto si stranac. OPT radis pod studentskom vizom.
Ne znam da li je zakonski regulisano. Znam da je zakonom regulisana plata za one sa H1B vizom, a za studente - ne znam.

C. Maltese:
4. Kolike su mi realne sanse da me po odradjivanju OPT programa moj poslodavac sponzorira za H1B vizu ako bude zadovoljan samnom? Cujem da su postdiplomci posebna kategorija prilikom izdavanja H1B vize? Je li to stvarno tako? ...

Da li ces nakon OPT programa dobiti H1B vizu zavisi od poslodavca i od tebe (tim redom). Imas firme koje uopste nece da sponzorisu radne vize - onda nemas sansi. Ako se firma bavi time (da sponzorise radne vize), onda je na tebi da "impresioniras" gazdu/menadzera i da mu das razloga da se upusta u papirologiju i troskove za tebe.
Postiplomci imaju "privilegije" kod dobijanja radne vize - to je tacno.

C. Maltese:
5. Ako znas: Koliko dodje osiguranje za auto (mjesecno) i koliko se potrosi na gorivo za mjesec dana ako se vozi umjereno, bez nekih dalekih voznji.

Osiguranje za auto - kao sto vec Marauder rece - zavisi od automobila (godiste, stanje i sl.) i od tvoje istorije (kakav si vozac, imas li udesa/prekrsaja i sl.).
Mada, 40$ mesecno je malo... racunaj da ti na osiguranje ide oko $1000 godisnje (to je neki prosek).
Gorivo? Cena goriva ti je otprilike kao i kod nas. Koliko sada trosis na gorivo? Koliko ces trositi u Americi zavisi od automobila koji ces imati (koliko trosi) i koliko ces koristiti auto. Recimo: nadjes posao iza coska (pa mozes peske) ili ti treba sat vremena voznje do posla - razlika u potrosnji je ocigledna.

san82:
@Alexandar

Ako si vec toliki patriota, zasto ne koristis svoje srpsko ime a ne "Alexandar" . Ne zvuci srpski...

Nevjerovatno mi je da na osnovu svoje rodbine donosis zakljucke i uporedjujes skolovanje u Americi i Srbiji. Navedi molim te jedan primjer gdje je srpsko skolstvo kvalitetnije od americkog...Ne razumijem tvoj stav. Smatras da je srpsko skolovanje kvalitetno i da smo mi najpametniji narod na svijetu, a zanemarujes cinjenicu da je prosjek studiranja kod nas mnogo vise od cetiri godine, da jako malo ljudi zavrsava faks itd. Npr. tako je mnogo ljudi koji studiraju medicinu i po desetak godina - ti zaista mislis da ce ti ljudi biti vrhunski doktori. Polovina inzenjera koja je sa mnom studirala naucila je da upali kompjuter tek neposredno prije diplomiranja - a neki jos ne znaju kako da ga pravilno iskljuce - na zalost. Da ne idem dalje, ali zaista mi je pretjerivanje mi ovo,mi ono a mi u stvari jedna od najzaostalijih zemalja u svijetu. Kazes da Ameri nista ne znaju, glupi su itd. sve same neprovjerene stavke a ja cu ti reci - otidji na Kalinica pijacu ili Futosku ili gdje si vec nebitno, pa pitaj ljude raznorazna pitanja - zabezeknuces se sta sve ljudi ne znaju. Takodje, zasto se gadjas procentima tipa "90% Amerikanaca" itd. kada su to sve neprovjereni statisticki podaci?

Alexandre, Alexandre treba ti jos mnogo mlijeka da popijes i porastes pa da shvatis neke stvari hehehe.
A ti si mi kao fakuletski obrazovana.
Oni podaci su tacni ako bas hoces da znas, i uzeti su iz ziskog blagovesnika, casopisa koji izlazi jednom mesecno, a podatke su licno uradili amerikanci tj. njihovi statisticari, sociolozi i analiticari, procitao sam ja dosta toga sta njihovi sociolozi misle o njihovom skolstvu. Ukratko jednom recenicom oni kazu da jedino bogata deca u americi dobijaju pravilno obrazovanje i ono o nepismenosti je potpuno tacno. Kad si tako "fakultetski obrazaovana" trebas prvo da se informises o necemu da bi opovrgla moje tvrdnje koje su zasnovane na naucnim dokazima. Zalim ljude koje misle da su zavrsili fakultete pa sad misle da su popili svu pamet na svetu.

Ne bih da se previshe bavim poslednjim porukama jedino cu dodati da mnogo volim kada shkolovanje na BU "pljuju" oni koji josh uve trpaju Jtamo gde mu mesto nije.Preplavili ste Beograd (i Srbiju)pa vam sad ne odgovara- ok. vratite se odakle ste doshli!
Neverovatno je kako se UVEK necija dobra namera -u ovom slucaju da posavetuje i pomogne druge ljude informacijama-pretvori u neukusnu i neprimerenu raspravu!!!!!!!
Shkolovanje je slozena i shiroka tema...verujem, da niko od vas nije dovoljno upucen u problematiku da bi se njom i bavio.

_alexandar:
i da iskoristio sam x, a ne ks, zato sto je ime aleKSandar vec bilo zauzeto. CISTO DA SE ZNA

ma zasto se ljutis, to je trebalo da bude sala...ali nema veze moja greska, zaboravila sam da stavim malog smjeska...:)

no da se vratim ne prethodni post...opet nema razloga da se palis i tako reagujes...podaci koje si naveo nisu relevantni...da bi nesto bilo potkovano naucnim dokazima kako tvrdis, mora da bude opsteprihvaceno...npr. internacionalni institut za statistiku ili nesto slicno ako govorimo o ovome...e tu vec neces naci te procente sa kojima se ti igras...ali mi nismo ovdje da se tim bavimo no da iznosimo iskustva i misljenja koja naravno variraju od pojedinca do pojedinca...naravno da postoji razlika kada su skole u pitanju, za to ti i ne treba statistika niti bilo sta drugo...kao sto ni peta beogradska niti jovina gimnazija nisu za poredjenje sa nekim drugim skolama...tako je svugdje u svijetu...ali to nikako ne znaci da je skola u srbiji vrijednija od one u americi...pogotovo ako pricas o fakultetu koji ces ti tek da iskusis...a ovo sto ti mi pricamo, to je nase iskustvo...ja sam faks zavrsila pa mogu cak i da solim pamet ako hocu(mada to ne radim) jer sam iskusila i jednu i drugu stranu, a ti nisi nijednu...i kad racionalno bez emocija razmislim....ne vidim nigdje mjesta toj prici kao mi smo najbolji...ali to je kod nas izgleda u krvi da druge omalovazavamo a sebe uzdizemo...

Zavisi na koju opciju se odlucis - mozes da ides preko neke agencije ili sama da nadjes Univerzitet i prijavis se (kao sto bi radila da hoces da studiras u Srbiji).
Prijavljujes se Univerzitetu (i ako resis da ides preko agencije, opet ce agencija da podnese prijavu Univerzitetu u tvoje ime).
Procedura ide: u zavisnosti koji te smer zanima, nadjes Univerzitete koji nudi te smerove - preko Interneta... Onda gledas koji od njih kakve uslove nudi (u smislu trajanja/tezine/sadrzaja studija, smestaja, hrane, cene, stipendija)... Ovo moze da bude malo dugotrajan proces, zato sto ima mnogo Univerziteta u US, ali posto hoces Kaliforniju - pretraga ce biti mnogo kraca. Kad nadjes jedan (ili vise) Univerziteta gde ti sve izgleda OK i htela bi doci - posaljes im email u kojem kazes nesto u smislu "dobar dan, ja sam ... iz ... sa ... zavrsenom skolom i zainteresovana sam za ... studije na vasem Univerzitetu... molim da mi objasnite koja je procedura da se upisem kod vas na Univerzitet...". I oni ce ti lepo odgovoriti sta ti treba od papira, od prethodno polozenih ispita (SAT, TEOFL i sl.) i koji je sledeci korak da bi pokrenula proceduru prijave. Ovde Univerziteti imaju veoma detaljne sajtove na kojima mozes naci mnogo informacija i kontakt email.
Svaki Univerzitet ima nesto specificno, tako da ne postoji uopsteno procedura za upis na fakultet. Ali sustina je da treba da im dostavis papirologiju o prethodnoj zavrsenoj skoli, uspesima, engleskom jeziku (da bi mogla pratiti nastavu) i novcu (da mozes platiti deo koji nije pokriven skolarinom).

@maldaneri
Konkretno za muziku i glumu ja nemam informacija...
Ali pogledaj sajt: http://www.topuniversities.com/gradschool/graduate_programs/graduate_programs_home/ tamo imas u gornjem levom uglu "Graduate School Search" i tamo mozes da izvrsis pretragu na osnovu drzave i smerova koji te zanimaju. Odaberi zemlju/drzavu koja te zanima i smer: "Creative/Performing Arts". Dobices listu Univerziteta i sretno... :)

Back