Studentski protesti, opozicija i njena buducnost

Druge VŠU moraju da odobre izabranog kandidata. Postoje mehanizmi veta, baš ukoliko se desi da pobedi na izborima neko ko je problematičan za veliki broj studenata zbog ovog ili onog razloga.
Ne vidim kako neko moze biti opozvan osim celim novim izborima ili novim drzavnim udarom.

To je vazan uslov ako zelis demokratiju. Kad u nekoga nemas poverenja skines ga glasanjem baze a ne sudom ili pucom.

kakva koalicija ako opozicija ne izadje na izbore?
realno jedini nacin da se pobedi vucic je jedinstvena lista.

ovo ce biti direktan udar jedni na druge pa kom opanci kom obojci i mozda ce opet sps biti prevaga na tasu, kao svojevermeno sa demokratama tako i posle sa sns-om
Zamisli Đilasa i uopšte bilo koga iz SSP na listi sa studentima. To bi značajni deo glasova ostavilo kući ili kod Vučića. Nije drugačije i sa ostalim likovima iz opozicije. U principu SPN/Savo će se podeliti na one koji bojkotuju i one koji podržavaju studente ali ne učestvuju. Oni koji izadju će završiti ispod cenzusa. Verovatno najmanje samodestruktivno po opoziciju je da podrži listu jer možda im se studenti nekako oduže posle kako god da prodju. Oni što bojkotuju jedino da se nadaju propasti studenata a oni što izadju ako ne predju cenzus mogu samo da se samougase.

Pitam kako ce kandidat biti biran i opozvan?

Ja sam te pitao da li govoriš o sastavljanju izborne liste, a ti si rekao da.

Ne vidim kako neko moze biti opozvan osim celim novim izborima ili novim drzavnim udarom.

To je vazan uslov ako zelis demokratiju. Kad u nekoga nemas poverenja skines ga glasanjem baze a ne sudom ili pucom.

Mandat pripada narodnom poslaniku, po ustavima i zakonima Srbije.

U pricipu bez toga nista. Mora postojati mehanizam smene i kontrole deputata.

Sada ga naprimer u svojim rukama drze partije. Ni ovo nije u redu jer sef partije previse kontrolise clanstvo. Pa imamo sto imamo.

Ko bi kontrolisao deputata s studentske liste?

Ustav se ne može promeniti bez parlamenta pod starim ustavom.

Da li su studentski protesti unistili opoziciju?

U samom startu su rekli da ih zanima samo ispunjenje zahteva, izbori nisu bili predmet njihove borbe.

Sad odjednom postaju ali u isto vreme se odvajaju od opozicije i ne zele je na listi.

Narod voli studente.

Koja je onda poruka opoziciji?
Ako se odvoje od studenata propadaju, ako ostanu sa njima opet propadaju jer ih student ne zele na listi.

Koja je buducnost opozicije?
Opzicija i pozicija su ista kuhinja, jedan sistem.

Studenti i narod nisu vise slepi

Sudbina ista ko rezimu

Mnogi u buvare. Lustracija

Pa postoje osnovni kvalifikacioni kriterijumi, ako za to pitaš. Ne sme da bude iz SNS ili bilo kojeg partnera SNS, ne sme da bude neki funkcioner opozicije i ne bi smeo da bude student.

To kao da si mi rekao mora da bude stariji od 15 godina, da nije krivično osuđivan i da ima važeći srpski pasoš.

Pitanje je, evo za tebe lično, koje uslove jedan političar mora da ispuni da bi kvalitetno radio svoj posao političara?

Valjda si do sada video da to uključuje vrdanje istine, prazna obećanja, svađanje u skupštini i po potrebi fizičko razračunavanje.
Drugim rečima, mora da izgleda kao da radi ono za šta su ga izabrali. Kada ne može, onda treba da laže kako radi na tome i da će biti sređeno.

U samom startu su rekli da ih zanima samo ispunjenje zahteva, izbori nisu bili predmet njihove borbe.

Sad odjednom postaju ali u isto vreme se odvajaju od opozicije i ne zele je na listi.

Narod voli studente.

Ako se odvoje od studenata propadaju, ako ostanu sa njima opet propadaju jer ih student ne zele na listi.

Opozicija trenutno ne postoji.

Pre bih rekao da su je obesmislili/bacili u neki treći plan, takođe rekao bih da je našu opoziciju mahom čine mediokriteti (isto važi i za vlast) bilo da je obesmišljenja ili da postoji svede se mahom na isto.
Loše isplanirano od starta, sve je nekako otišlo u Q posle 15og - taj dan su se očekivale neke veće promene ali nije došlo do njih, tako da je moralo nešto da se smisli.
To mi deluje kao dobra ideja, kontam da uđu u neku priču sa možda par opozicionih stranaka da bi se ove kod AV utrkivale da ih prodaju za keš/korist.
Narod voli studente.
Upitno mi je ovo, lupiću ali mi još uvek deluje da je 50-50 što se tiče toga. Pored toga šta ta ljubav znači i na koji način su ljudi spremni da je ispolje?

Mirovanje - kontam da će se većina njih fokusirati na privatnu sferu tj. pritajiće se dok se ne ukaže neka prilika da poentiraju.
Kontam da će i AV neke svoje opozicionare da stavi u naftalin za kada mu zatrebaju.

Ono što mene zanima je da li će možda da se pojave neke alternativne stranke na našoj sceni u nekoj skorijoj budućnosti?
Kontam da bi to možda bila potencijalno dobra stvar za nas kao narod.

Videlo se jos na rezultatima proslogodisnjih lokalnih izbora da je vecinski deo antirezimskog naroda prezreo ovakvu opoziciju.

Problem je sto gro naroda ne kapira da kakve god da su stranke, one su ipak oslonac funkcionisanja normalnog politickog sistema.

Sta ce se desiti ako vlast i nakon izbora ostane u sedlu, a u opoziciji u skupstini ostane samo gomila plenumasa, bez ikakve (ili sa labavom) ideoloskom povezanoscu, svesti i kohezijom? Bice prostora za "alternativu", ali koja se pa to ovde ozbiljna alternativa bila pojavila i opstala u zadnjih 35 godina?

Opozicija trenutno ne postoji.

Da, opozicija ne postoji ali sopstvenom krivicom. Pokazali su se previše razjedinjeni i sujetni unazad više godina. Naravno, oni to ne priznaju, pratim njihova izlaganja i manje-više se prave ludi, kao ne razumeju što su studenti morali da naprave distancu od njih. I to nerazumevanje problema i "pravim se lud" govori da i kod njih nema neke preterane zrelosti u pristupu.

Po meni, ako su već sebi napravili negativan imidž, onda treba da rade na poboljšanju istog. A to u ovom slučaju znači podrška studentskoj listi. Ono, sklonili smo se da vam ne budemo teret, ali smo uz vas i dajemo podršku na neki svoj način (kroz skupštinu na primer, ili nekim svojim akcijama i slično...). I sviđa mi se kako je postupila Demokratska Stranka i to je primer kako treba raditi. Moraš da znaš šta ti je cilj, da li promene ili lično politikanstvo. Jovanović i Nestor će verovatno odabrati lično politikanstvo, dok Đilas i dalje ćuti i kalkuliše. Nit je vamo nit tamo, odlično da sebe predstaviš u nekom neliderskom maniru gde ćeš oklevanjem sebe još više da ukopaš. Ne znam, imam utisak da će većina opozicije uvek postupiti naopako zdravom razumu. Od nekoga ko treba da bude motor promena, oni su postali teret za promene. Potpuno bizarno.

Back