Stručnjak za NDH: U Jasenovcu nije stradalo 700.000

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Многи се нису вратили. Шта је са децом која су одведена, покрштена, дата хрватским породицама?
Немам поузданији начин, да имам не бих овде губила време. Твој проблем је што догађаје од пре 70+ година сагледаваш из данашњег угла.

Reč je o nekoliko hiljada, do preko 10.000 dece. Nažalost, ta deca su zaista izgubljena, većinom
Mnogo njih (u hiljadama brojano) je spasila ova žena-svetica, Bog da je proslavi u Carstvu Svome!
220px-Diana_Budisavljevic_1.jpg

A za drugi način, znam da ne postoji pozdaniji od ovoga što sam ga ja naveo.
Zato sam ga i pomenuo.
Mene ova priča o broju žrtava interesuje već 15 godina.

sta vazi za zrtve Jasenovca?....ako uzmes u obzir podatak da je u najkrvavijoj bitci, tj. njemackoj ofanzivi, poginulo manje od 6 000 partizana, gdje nalazis ratne gubitke, tj. one u borbama od 800 000 ili 900 000 zrtava...de malo razmisljanja, molim....

Rekoh ti lepo da je po većini istraživanja broj stradalih u Jugoslaviji u II svetskom ratu oko 1-1,1 milion.

Ako je to tačno, ne treba ti mnogo pameti da zaključiš da je nemoguće da je samo u Jasenovcu ubijeno 600.000 ljudi.

U industrijskom ubijanju u Aušvicu se procenjuje da je stradalo između milion i milion i sto hiljada.

A ti logori nisu za poređenje. Ustaše su uživale u ručnom radu.

]Greška Srba je što nisu napravili popis svojih žrtava.[/B]
Upravo licitiranje brojem, kao i naša težnja da taj broj bude što veći, degradira stvarne žrtve i ne ide u korist naših interesa.
Jasenovac je, kao i cela NDH monstruozan, sve i da je imao 8.000 žrtava, umesto onih 80.000 koje Hrvati zvanično priznaju, a da ne pominjem scenarija od preko 100.000.

Dr Bogoljub Kočović je istraživanjem došao do broja od oko 1.000.000 ukupnih žrtava u Jugoslaviji tokom WW2, od čega su 537.000 žrtava bili Srbi, 207.000 Hrvati, 80.000 Muslimani (ostale da ne nabrajam)...

SPC je mogla dati doprinos utvrđivanju broja žrtava, čistim poređenjem broja svojih vernika

Tacno, cesto sam ovo pisao

Reč je o nekoliko hiljada, do preko 10.000 dece. Nažalost, ta deca su zaista izgubljena, većinom
Mnogo njih (u hiljadama brojano) je spasila ova žena-svetica, Bog da je proslavi u Carstvu Svome!
220px-Diana_Budisavljevic_1.jpg

A za drugi način, znam da ne postoji pozdaniji od ovoga što sam ga ja naveo.
Zato sam ga i pomenuo.
Mene ova priča o broju žrtava interesuje već 15 godina.

Јако је тешко утврдити стваран број жртава, зато и могу да лицитирају. Многе жртве су у јамама, недоступне, Козара је била очишћена у буквалном смислу, целе породице нстајале, нема ко да посведочи, многе жртве пуштане низ Саву и Дунав, стизале до Београда и даље. Незамисливе су размере њиховог злочина и начина на који је све изведено.

Mi bismo trebali da napravimo memorijal za žrtve genocida.
Pa gde može, napišemo sva lična imena i prezimena žrtava, gde nemamo ime, onda bar prezime ili naselje..
Naše žrtve treba da budu imenovane, a ne da budu neki bezlični broj koji je predmet licitiranja.
Sve i da se ispostavi da je u Jasenovcu stradalo recimo 250.000 ljudi za koje imamo imena, to ustašku monstruoznost neće ničim umanjiti, ali bi naša stvar dobila na kredibilitetu

Pa postoji poimenični popis žrtava Jasenovca: POIMENIČNI POPIS ŽRTAVA
KCL JASENOVAC 1941-1945. » PREGLED I PRETRAGA POIMENIČNOG POPISA ŽRTAVA KCL JASENOVAC 1941.-1945.

Američki muzej HOlokausta navodi 312.000 Srba civila koji su stradali genocidu koji je počinila NDH
https://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10008193

Ако не саградимо барем Цркву у Доњој Градини и један озбиљан музеј као сведочанство шта се тамо десило,за 10 година ће Јевреји убедити свет да је то заправо њихово стратиште а не православних Срба...буди сигуран у то...Иди па види,тамо данас нема озбиљних трагова и докумената о томе...

A bas i ja to gledam..

Inace da, brojka od 700 000 je apsolutno preterivanje, a kolika je..ne zelim kao na pijaci da se razmecem brojevima, ali i to sta oni kazu da je oko 100-130 000 je smesno malo

I samo fokusiranje na Jasenovac je pogrešno.

U stvari je mnogo više Srba ubijeno van Jasenovca, bukvalno tamo gde bi ih ustašluk i muslimanski bašibozuk zatekao.

Ovako, uvalili su nam naduvane cifre za Jasenovac, baš da bi se pojavili likovi kao ovaj stručnjak, koji tvrde da to što je ređeno nije bio genocid, mada je postojala namera da se Srbi istrebe...:roll:

Па Јевреји су пописали свцоје жртве,као што видиш тамо је већина Јевреја...Јевреји су страдали само у почетку стварања НДХ док локалци нису добили јасне директиуве да су Срби једини непријатељ...Дотад их је страдало око 30 000...После тога су Јевреји имали неупоредиво бољи положај од Срба,често су имали командне положаје.Па сама чињеница да је већина усташких поглавника била ожењена Јеврејкама говори томе у прилог...
https://www.vesti.rs/Vesti/Jevreji-i-ustastvo-od-Jozue-Franka-do-Mladena-Svarca.html

Ja se izvinjavam što ovo ne uzimam kao konačni broj.
Naime, vrlo sumnjam u to da su Ustaše pedantno popisale sve one nesrećnike sa Kozare koje su en masse poterali u Jasenovac.
Kao i uopšte sumjam u ustašku pedantnost, ipak u pitanju su bili pasionirani koljači i rukovaoci macolama, a ne neki nemački administrativci... :(

Ако не саградимо барем Цркву у Доњој Градини и један озбиљан музеј као сведочанство шта се тамо десило,за 10 година ће Јевреји убедити свет да је то заправо њихово стратиште а не православних Срба...буди сигуран у то...Иди па види,тамо данас нема озбиљних трагова и докумената о томе...

Slažem se.
Da ovde ima pameti, svesti i savesti, Donja Gradina bi trebalo da bude mesto koje svaki Srbin mora da poseti.
Tamo se, bar jednom, moraju voditi đačke ekskurzije, bar maturantske.
Da se tamo odćuti bar 1 sat, pomoli Bogu za naše sunarodnike koji su tako tragično i mučenički stradali.
Da to bude centralno mesto obeležja genocida koji su prošli prekodrinski Srbi.
Mesto sećanja, mesto kolektivnog pamćenja.
Mesto sabranih imena, koliko god je moguće...

Da...da...taj popis je sigurno tačan i konačan...:roll:

Uredno su im uzimali generalije, pre noža...

Pričati o broju žrtava u Jasenovcu uopće nije politička tema, nego istorijska i faktografska.

Kao što vidiš, na ovoj temi se lupeta o tome, sve sve znaju, i koliko love je Švabo dobio, a nitko ne zna da li se pod terminom "Jasenovac" smatra logora Jasenovac, ili sistem logora po zajedničkom upravom u Jasenovcu, ili svi ubijeni Srbi na području NDH. :roll:

- - - - - - - - - -

А како се зову она деца из Јаске? Они са Пага? Они из Реметинца? Они из Јадовна? Они из . . .?

Ко нема образа, гуз.ице се стиди!

Od kada je Remetinac u Jasenovcu?

Slažem se.
Da ovde ima pameti, svesti i savesti, Donja Gradina bi trebalo da bude mesto koje svaki Srbin mora da poseti.
Tamo se, bar jednom, moraju voditi đačke ekskurzije, bar maturantske.
Da se tamo odćuti bar 1 sat, pomoli Bogu za naše sunarodnike koji su tako tragično i mučenički stradali.
Da to bude centralno mesto obeležja genocida koji su prošli prekodrinski Srbi.
Mesto sećanja, mesto kolektivnog pamćenja.
Mesto sabranih imena, koliko god je moguće...

Sa ovim stvarima treba biti jako oprezan i odmeren.

Nikako se ne bi trebalo dozvoliti da se kod mladih USADJUJE MRZNJA koja ce u buducnosti procvetati nekim novim stratistima, ratovima i osvetama.

I ne treba poistovecivati ondasnju NDH sa danasnjom Hrvatskom.

kao sto niko normalan ne poistovecuje danasnju Nemacku sa fasisticnom Nemackom

Kolikogod da je - previse je.

Jako ruzna i tuzna tema.

Ali, zivot uvek tece dalje, ljudi se menjaju u vremenu.

Treba okrenuti stranicu.

тако су говорили и 45те због братства и јединства...па се десила 95та...без да смо знали зашто и шта се десило 45те...баш као и данас...немој опет молим те...

Јако је тешко утврдити стваран број жртава, зато и могу да лицитирају. Многе жртве су у јамама, недоступне, Козара је била очишћена у буквалном смислу, целе породице нстајале, нема ко да посведочи, многе жртве пуштане низ Саву и Дунав, стизале до Београда и даље. Незамисливе су размере њиховог злочина и начина на који је све изведено.

Etički i moralno jesu nezamislive razmere tog zločina.
Ja u istoriji sveta nisam naišao na primer takvog ovaploćenog zla na zemlji, toliko izkeženo lice đavola, kao u te zle godine NDH.
Čitanje svedočanstva o ustaškim zlodelima mi je toliko bilo stresno, da mi je doveo u pitanji samu veru u nekom trenutku, jer nisam mogao sebi objasniti kako to Bog može dopustiti toliko zlo da čine njegovi "vernici" u njegovo ime.
Pa, ljudi, primer Međugorja je krajnji satanizam!
Napravili su "svetilište" od mesta gde je u neposrednoj blizini sasuto u jamu 1.000 Srba.
Ćute o tome ti dobri kršćani hercegovački, a lažu i varaju i bogate se o viđenjima Gospe.
Boje li se Boga, uopšte???

Ipak, na zemlji, te razmere imaju svoj broj.
I taj broj je konačan, tj ne veći od onoga što demografska računica (koju sam ti naveo) pokazuje.

Pričati o broju žrtava u Jasenovcu uopće nije politička tema, nego istorijska i faktografska.

Kao što vidiš, na ovoj temi se lupeta o tome, sve sve znaju, i koliko love je Švabo dobio, a nitko ne zna da li se pod terminom "Jasenovac" smatra logora Jasenovac, ili sistem logora po zajedničkom upravom u Jasenovcu, ili svi ubijeni Srbi na području NDH. :roll:

Švabo (ako je Švabo) se dohvatio Jasenovca.

No, nije to toliko važno, koliko njegov veleumni zaključak da u II svetskom ratu nad Srbima nije izvršen genocid, mada je postojala jasna namera da se Srbi (i druge manjine) iz Hrvatske eliminišu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back