Da malo prokomentarišem strip koji sam od leta naovamo dosta čitao,
a i već sam ga spominjao na ovoj temi, "Moje frendice".
Dakle, u pitanju je tinejdžerski strip koji, reklo bi se, nije toliko popularan: ako ga potražite na netu, naći ćete uglavnom sajtove na kojima možete kupiti albume, a podaci o samom stripu su dosta šturi. Ipak, "Mes Cop's", kako se u originalu zove, preveden je na nekoliko jezika među kojima je i hrvatski. Engleska publikacija ne postoji, ili barem ja nisam našao nikakav podatak o njoj.
Glavna protagonistkinja se zove Džesika ili skraćeno Džes (Jessica/Jess), i fokus je na njoj i odnosima sa njenim mnogobrojnim "frendicama". A kad kažem mnogobrojnim, to zaista i mislim jer u ovom stripu postoji jako puno likova, tako da je teško pohvatati ko je ko kada prvi put čitate. Naravno, nisu svi likovi jednako zastupljeni; neki se pojavljuju vrlo često, neki ređe, a neki skoro nikad. Evo nekih koji imaju veću ulogu u stripu:
Jessica - centralni lik oko koga se vrti cela priča. Džesika je tipična tinejdžerka koja ide u školu, voli kupovinu krpica i već sve što tinejdžerke vole, kao naravno i da provodi vreme sa svojim prijateljicama.
Mélanie - Džesikina najbolja prijateljica. Rođene su istog dana. Ima kratku plavu kosu, a želja joj je da postane veterinar; ceo jedan album je posvećen tome.
Christie - gotičarka. Oblači se, naravno, u tamne tonove, ima dve velike punđe na glavi, ali iako na prvi pogled deluje nepristupačno, dosta je prijateljski nastrojena.
Murielle - slična frizura kao Melani, samo malo tamnija. Ona je gurmanka i u svakom novom albumu je prikazana kao sve deblja. Slab je đak i nema previše talenata.
Romane - crnka koja je imala brojne poštapalice kada se prvi put pojavila, ali kasnije se odustalo od tog gega. Menjala je stil tokom vremena i od devojke koja je slabo brinula o svom izgledu postala je dosta elegantnija.
Dorine - iz bogate je porodice, živi u velikoj kući sa bazenom i raznim drugim zezalicama za zabavu, pa Džesika i društvo vole da svrate do nje. Muči je to što je "ravna k'o daska u području prsa".
Océane - muškobanjasta je, dobro razvijena, ima kratku crnu kosu i za nju je karakteristično da je "sportiva". Bavi se raznim sportovima i ostale devojke ne mogu da joj pariraju u sportskim nadmetanjima. Pliva i trči brže od svih, a kad igraju odbojku ili između dve vatre, baca loptu tako jako da i momke zaboli kada ih pogodi.
Sandrine - fora s njom je što ima karakterističan smeh koji podseća na kvakanje pataka. Inače se dobro slaže sa drugima.
Rona - arhetip plavuše koja dobro izgleda ali je "deficitarna sa brojem neurona". Ona uvek posluži autorima za štoseve u kojima neko ispada glup. Ali momcima se sviđa zbog svog dobrog izgleda.
Cécile - ima kovržavu crnu kosu i najprgavija je od likova u ovom stripu. Često pobesni i izdere se na sagovornika, i kada je opravdano i kad nije.
Isa - crkonosa, sa mladežom na obrazu, nije toliko omiljena u ovom društvu. Jednom su priredili žurku za njen rođendan, dobro se proveli, a samu Isu - nisu ni zvali!
Ima tu još likova koji se povremeno pojavljuju - Angeline, Karine, Janice, Lucie, Clotilde, Gaëlle, Médina, Virginie, Candy, Rokhaya... a svi ovi pobrojani likovi su samo iz prvog albuma! U kasnijim dolaze još neki novi, tu su i profesori, momci itd.
Uglavnom nema nekih dugih i kompleksnih priča u ovom stripu, već je reč o gegovima i štosevima - svaka tabla sadrži po jedan. Ipak, postoje i "arkovi", odnosno priče koje se razvlače na više tabli. U jednom albumu glavne junakinje idu na plažu, u jednom na koncert, u jednom Džesika ide na selo kod svoje rođake Ilone, u jednom u
escape room, zatim u London... itd, ali neke dublje i kompleksnije priče i poruke ovde nećete naći.
Sve u svemu, nije loš strip, posebno ako ste tinejdžer, mada slobodno mogu da ga "ošacuju" i mlađi i stariji. Postoji šansa da će vas osvojiti šarm ovog stripa i da će njegovi jednostavni štosevi da vam nabace osmeh na lice. Naravno, pošto uspete da pohvatate ko je ko od likova.