1DaL
Iskusan
- Poruka
- 5.531
BTW,zna li neko da li imenica ego ima množinu i kako ona glasi?
Mi, na latinskom - nos ? :3
Inače Banz, kako se snalaziš sa ovim, deluje baš komplikovano učiti i izgovor i pismo

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
BTW,zna li neko da li imenica ego ima množinu i kako ona glasi?
Mi, na latinskom - nos ? :3
Inače Banz, kako se snalaziš sa ovim, deluje baš komplikovano učiti i izgovor i pismo(mada ako smo mogli to kao klinci, zašto ne bismo mogli i sad?
)
Na našem.Sinoć bila sprdnja o koni i ja rek'o:"Ne da ima alter ego nego pet barem,svakog dana se takmiče koji je luđi".Odatle je krenula rasprava da li se ego može reći u množini i kako glasi.Bilo je zanimljivih predloga-egi,egoi,egovi...
Što se tiče mandarinskog-izgovor je jednostavan.Pisanje je jezivo,nisam pokušavao a ne verujem ni da ću.
Jer prosto ne možeš. Postoji starosna granica za usvajanje jezika, i kad je pređeš (obično kad uđeš u pubertet ili pre toga), gubiš sposobnost da jezik usvojiš, i možeš samo da ga naučiš. Što znači da ti možeš da naučiš reči, tu i tamo da potrefiš izgovor ako imaš sluha, i naučiš pravila, tj gramatiku, ali nikad nećeš biti u mogućnosti da naučeni jezik koristiš kao usvojeni, koliko god da si mu izložen, jer je tvoje znanje ograničeno samo na POVRŠINU. Što bi se reklo, ne možeš da osećaš taj jezik kao što osećaš svoj. Tu sad mogu da ti izložim kompleksno neuro/socio/psiholingvističko objašnjenje, pričam o mogli deci koja nikad nisu savladala jezik jer im je taj deo mozga zakržljao itd, i da ti okačim moj seminarski na tu temu (koji nije preterano dobar al za laika je super), al to normalne ljude ne zanima toliko. xD Al za neku manje smaračku verziju toga možeš da izguglaš recimo "language acquisition device Noam Chomsky", to je čisto teorijski pristup.Mi, na latinskom - nos ? :3
Inače Banz, kako se snalaziš sa ovim, deluje baš komplikovano učiti i izgovor i pismo(mada ako smo mogli to kao klinci, zašto ne bismo mogli i sad?
)
Ega ja bih rekla, po analogiji sa drvo-drva, mesto-mesta, koleno-kolena, selo-sela, rebro-rebra, itd.Na našem.Sinoć bila sprdnja o koni i ja rek'o:"Ne da ima alter ego nego pet barem,svakog dana se takmiče koji je luđi".Odatle je krenula rasprava da li se ego može reći u množini i kako glasi.Bilo je zanimljivih predloga-egi,egoi,egovi...
Što se tiče mandarinskog-izgovor je jednostavan.Pisanje je jezivo,nisam pokušavao a ne verujem ni da ću.
Izgovor jeste jednostavan. Imaju 4 tona, ali je jebbeno što na primjer, ma ima mislim da čuh 30 značenja, zavisno od konteksta i načina na koji se izgovori, kojim tonom, ali je to 30 različitih znakova..
A pismo je meni zanimljivopustim muziku kad dođem sa predavanja i crtuckam, baš je kul
I ima neku smiješnu logiku, kad napišeš znak za riječ žena i znak za riječ konj jedan pored drugog, dobiješ znak za "majka" xD
Ali baš lagano ide, polako nas uče, ne traže puno od nas, jer nam je ipak ovo potpuno nepoznat jezik, mislim da će mi biti srpski i engleski teži jer su tu profesori debili sa kojima ne možeš normalno, dok su kinezi duuušeee![]()
Jer prosto ne možeš. Postoji starosna granica za usvajanje jezika, i kad je pređeš (obično kad uđeš u pubertet ili pre toga), gubiš sposobnost da jezik usvojiš, i možeš samo da ga naučiš. Što znači da ti možeš da naučiš reči, tu i tamo da potrefiš izgovor ako imaš sluha, i naučiš pravila, tj gramatiku, ali nikad nećeš biti u mogućnosti da naučeni jezik koristiš kao usvojeni, koliko god da si mu izložen, jer je tvoje znanje ograničeno samo na POVRŠINU. Što bi se reklo, ne možeš da osećaš taj jezik kao što osećaš svoj. Tu sad mogu da ti izložim kompleksno neuro/socio/psiholingvističko objašnjenje, pričam o mogli deci koja nikad nisu savladala jezik jer im je taj deo mozga zakržljao itd, i da ti okačim moj seminarski na tu temu (koji nije preterano dobar al za laika je super), al to normalne ljude ne zanima toliko. xD Al za neku manje smaračku verziju toga možeš da izguglaš recimo "language acquisition device Noam Chomsky", to je čisto teorijski pristup.
Pa vidi brate, jedan kineski znak je jedna rijec, a koliko srpski jezik ima rijeci? Gledaj na to tako![]()
Pa vidi brate, jedan kineski znak je jedna rijec, a koliko srpski jezik ima rijeci? Gledaj na to tako
Navodno 500 znakova kad znas, znakova iz savremenog jezika, iz upotrebe svakodnevne, mozes da razumijes 75% modernih tekstova, novine, natpisi, TV...
Sa 1000 znakova razumijes 89%, sa 2000 97%, a sa 3000 znakova razumijes preko 99%..
Ako znas 5000 znakova smatras se pismenim. E sad, znam da na prvoj godini ucimo 600 znakova, koliko ce ih biti do kraja faksa ne znam.
- - - - - - - - - -
Znam samo da cu biti profa kineskog jezika, pa kontam da za to treba maaalkice vise nego da si pismen![]()
Pa vidi brate, jedan kineski znak je jedna rijec, a koliko srpski jezik ima rijeci? Gledaj na to tako
Navodno 500 znakova kad znas, znakova iz savremenog jezika, iz upotrebe svakodnevne, mozes da razumijes 75% modernih tekstova, novine, natpisi, TV...
Sa 1000 znakova razumijes 89%, sa 2000 97%, a sa 3000 znakova razumijes preko 99%..
Ako znas 5000 znakova smatras se pismenim. E sad, znam da na prvoj godini ucimo 600 znakova, koliko ce ih biti do kraja faksa ne znam.
- - - - - - - - - -
Znam samo da cu biti profa kineskog jezika, pa kontam da za to treba maaalkice vise nego da si pismen![]()
Evo vidi, kineski je poprilično jednostavan
![]()
čak i liči na drvo, gdje ćeš lakše![]()
Saznaj pa javi.![]()
Može li mi neko objasniti šta znači potpis profesora? Kad dobiješ potpis dobijaš li maksimalne poene za prisustvo, ili potpis znači da si zadovoljio minimalnu normu?
Mi imano poene za prisustvo, 10 je maksimum, pa mi nije jasno kako se bodovi uklapaju sa potpisom, jer je jedna profesorica rekla da ne moramo dolaziti na predavanja, potpis će nam dati.