Streberaj (Dodjite ponovo prvog septembra xD )

Na našem.:mrgreen:Sinoć bila sprdnja o koni i ja rek'o:"Ne da ima alter ego nego pet barem,svakog dana se takmiče koji je luđi".Odatle je krenula rasprava da li se ego može reći u množini i kako glasi.Bilo je zanimljivih predloga-egi,egoi,egovi...:lol:

Što se tiče mandarinskog-izgovor je jednostavan.Pisanje je jezivo,nisam pokušavao a ne verujem ni da ću.

Mi, na latinskom - nos ? :3

Inače Banz, kako se snalaziš sa ovim, deluje baš komplikovano učiti i izgovor i pismo :D (mada ako smo mogli to kao klinci, zašto ne bismo mogli i sad? :mrgreen: )

Na našem.:mrgreen:Sinoć bila sprdnja o koni i ja rek'o:"Ne da ima alter ego nego pet barem,svakog dana se takmiče koji je luđi".Odatle je krenula rasprava da li se ego može reći u množini i kako glasi.Bilo je zanimljivih predloga-egi,egoi,egovi...:lol:

Što se tiče mandarinskog-izgovor je jednostavan.Pisanje je jezivo,nisam pokušavao a ne verujem ni da ću.

Izgovor jeste jednostavan. Imaju 4 tona, ali je jebbeno što na primjer, ma ima mislim da čuh 30 značenja, zavisno od konteksta i načina na koji se izgovori, kojim tonom, ali je to 30 različitih znakova..

A pismo je meni zanimljivo :D pustim muziku kad dođem sa predavanja i crtuckam, baš je kul :D
I ima neku smiješnu logiku, kad napišeš znak za riječ žena i znak za riječ konj jedan pored drugog, dobiješ znak za "majka" xD

Ali baš lagano ide, polako nas uče, ne traže puno od nas, jer nam je ipak ovo potpuno nepoznat jezik, mislim da će mi biti srpski i engleski teži jer su tu profesori debili sa kojima ne možeš normalno, dok su kinezi duuušeee :D

Mi, na latinskom - nos ? :3

Inače Banz, kako se snalaziš sa ovim, deluje baš komplikovano učiti i izgovor i pismo :D (mada ako smo mogli to kao klinci, zašto ne bismo mogli i sad? :mrgreen: )
Jer prosto ne možeš. Postoji starosna granica za usvajanje jezika, i kad je pređeš (obično kad uđeš u pubertet ili pre toga), gubiš sposobnost da jezik usvojiš, i možeš samo da ga naučiš. Što znači da ti možeš da naučiš reči, tu i tamo da potrefiš izgovor ako imaš sluha, i naučiš pravila, tj gramatiku, ali nikad nećeš biti u mogućnosti da naučeni jezik koristiš kao usvojeni, koliko god da si mu izložen, jer je tvoje znanje ograničeno samo na POVRŠINU. Što bi se reklo, ne možeš da osećaš taj jezik kao što osećaš svoj. Tu sad mogu da ti izložim kompleksno neuro/socio/psiholingvističko objašnjenje, pričam o mogli deci koja nikad nisu savladala jezik jer im je taj deo mozga zakržljao itd, i da ti okačim moj seminarski na tu temu (koji nije preterano dobar al za laika je super), al to normalne ljude ne zanima toliko. xD Al za neku manje smaračku verziju toga možeš da izguglaš recimo "language acquisition device Noam Chomsky", to je čisto teorijski pristup.

Ega ja bih rekla, po analogiji sa drvo-drva, mesto-mesta, koleno-kolena, selo-sela, rebro-rebra, itd. :D Mada možeš da konsultuješ neku od gramatika, čini mi se da je Maretić imao poglavlje o deklinaciji imena (nažalost ne imenica al možda bude nešto korisno ipak) stranog porekla, duduše on je malčice hrvat (a i matora je baš ta gramatika), al za žutu se nešto ne sećam da se dotakla toga, al davno beše. :D

Izgovor jeste jednostavan. Imaju 4 tona, ali je jebbeno što na primjer, ma ima mislim da čuh 30 značenja, zavisno od konteksta i načina na koji se izgovori, kojim tonom, ali je to 30 različitih znakova..

A pismo je meni zanimljivo :D pustim muziku kad dođem sa predavanja i crtuckam, baš je kul :D
I ima neku smiješnu logiku, kad napišeš znak za riječ žena i znak za riječ konj jedan pored drugog, dobiješ znak za "majka" xD

Ali baš lagano ide, polako nas uče, ne traže puno od nas, jer nam je ipak ovo potpuno nepoznat jezik, mislim da će mi biti srpski i engleski teži jer su tu profesori debili sa kojima ne možeš normalno, dok su kinezi duuušeee :D

I, koliko slova je u principu cilj da se nauči? :lol:
Pazi, dobra strana je to što ti je praksa uvek lako dostupna :mrgreen:

PS: Majko mila :eek:
broj slova u kineskom alfabetu.png

Jer prosto ne možeš. Postoji starosna granica za usvajanje jezika, i kad je pređeš (obično kad uđeš u pubertet ili pre toga), gubiš sposobnost da jezik usvojiš, i možeš samo da ga naučiš. Što znači da ti možeš da naučiš reči, tu i tamo da potrefiš izgovor ako imaš sluha, i naučiš pravila, tj gramatiku, ali nikad nećeš biti u mogućnosti da naučeni jezik koristiš kao usvojeni, koliko god da si mu izložen, jer je tvoje znanje ograničeno samo na POVRŠINU. Što bi se reklo, ne možeš da osećaš taj jezik kao što osećaš svoj. Tu sad mogu da ti izložim kompleksno neuro/socio/psiholingvističko objašnjenje, pričam o mogli deci koja nikad nisu savladala jezik jer im je taj deo mozga zakržljao itd, i da ti okačim moj seminarski na tu temu (koji nije preterano dobar al za laika je super), al to normalne ljude ne zanima toliko. xD Al za neku manje smaračku verziju toga možeš da izguglaš recimo "language acquisition device Noam Chomsky", to je čisto teorijski pristup.

Zahvaljujem :)

Pa vidi brate, jedan kineski znak je jedna rijec, a koliko srpski jezik ima rijeci? Gledaj na to tako :D

Navodno 500 znakova kad znas, znakova iz savremenog jezika, iz upotrebe svakodnevne, mozes da razumijes 75% modernih tekstova, novine, natpisi, TV...
Sa 1000 znakova razumijes 89%, sa 2000 97%, a sa 3000 znakova razumijes preko 99%..

Ako znas 5000 znakova smatras se pismenim. E sad, znam da na prvoj godini ucimo 600 znakova, koliko ce ih biti do kraja faksa ne znam.

- - - - - - - - - -

Znam samo da cu biti profa kineskog jezika, pa kontam da za to treba maaalkice vise nego da si pismen :mrgreen:

Pa vidi brate, jedan kineski znak je jedna rijec, a koliko srpski jezik ima rijeci? Gledaj na to tako :D

Navodno 500 znakova kad znas, znakova iz savremenog jezika, iz upotrebe svakodnevne, mozes da razumijes 75% modernih tekstova, novine, natpisi, TV...
Sa 1000 znakova razumijes 89%, sa 2000 97%, a sa 3000 znakova razumijes preko 99%..

Ako znas 5000 znakova smatras se pismenim. E sad, znam da na prvoj godini ucimo 600 znakova, koliko ce ih biti do kraja faksa ne znam.

- - - - - - - - - -

Znam samo da cu biti profa kineskog jezika, pa kontam da za to treba maaalkice vise nego da si pismen :mrgreen:

Nego, zar se to znakovno pismo još uvek koristi? Ja sam mislio da je to predmet izučavanja radoznalih lingvističara, a da se ne primenjuje u praksi.

Wtf :lol:

Normalno da se koristi :lol: imaš tradicionalno kinesko pismo, ono je predmet izučavanja, nije u upotrebi jer su tu baaaš znakovi prekomplikovani..

a kinezi samo znakovno pismo i koriste, nećeš latinice u Kini vidjeti.

Imaš to pismo pinyin se zove, i ono je napravljeno za nas strance, na primjer zdravo na pinyin-u je Nǐ hǎo, to pismo ti samo pomaže u izgovoru, da znaš kako da pročitaš 你好

Onda sam poistovetio znakovno pismo sa tradicionalnim znakovnim. Uglavnom, znam da se ne koristi isto pismo kao pre, ali sam mislio da su marginalizovali upotrebu znakovnog, pogotovo posle pojave tehnoloških sredstava. Moja greška.

A taj pinyin, jesu li pravila izgovora kao u našem jeziku, tj. da li se čita onako kako piše?
I kako pišu na internetu, da li koriste tu varijantu ili imaju neke gigantske tastature od stotinu hiljada tipki? :)

ne znam kakve tastature imaju, ali oni svi znakovima pišu, ponavljam, pinyin je samo za nas strance :D

A Pinyin,paa slično je našem čitanju slova, samo što imaju te 4 crtice iznad samoglasnika koje označavaju 4 tona...e od njih ti uveliko zavisi izgovor riječi kao i značenje, jer, na primjer, riječ ma kad brzo izgovoriš dobiješ upitnu riječ (da li, je li) a ako izgovoriš maaAA (kad izgovaraš a spustiš se pa digneš, gasovno) e to znači konj :D tako da u izgovoru ti je sve :D

- - - - - - - - - -

Ma mene iznenadilo jer su nama u školi uvek kenjali 5000 znakova ovo ono, pa sam kapirao da kombinacija znakova pokriva najveći deo rečnika :lol:
Okej, ako poznavanje 3000 znakova čini da razumeš preko 99% jezika, koj moj đavo je tu onda onih 103.000 preostalih? :mrgreen:

Evo vidi, kineski je poprilično jednostavan :lol:

120716989424260291567267-1.jpg

čak i liči na drvo, gdje ćeš lakše :D

Meni deluje zajebano crtanje znakova, čini mi se da ako pogrešim liniju za mikron, sjebah značenje :P
Isto važi i za razlikovanje, pošto je veliki broj u pitanju. Mada, nije ni čudo što su ti azijati kefala u tom slučaju :D

Saznaj pa javi. :)

image-1.jpg

........................

To na slici tastatura, to je sala vjerovatno :D

A 3000 znakova ti treba da bi razumio svakodnevni jezik, ali sa 3000 znakova ne mozes bas procitati neku knjizevnu, istorijsku, naucnu knjigu..

A ono sto si ti postavio, bog zna sta je, mozda zajedno sa tradicionalnim pismom....mislim da standardizovani kineski jezik (koji danas se koristi u Ćini, i koji ja ucim, ima 15 ili 12 hiljada znakova, nisam sigurna. Mada ni Kinezi ne nauce sve znakove.

Ej ljudi jedno pitanje, kapiram da znate odgovor zasigurno.....dakle, kakvi su uslovi da ja upišem psihologiju na univerzitetu u I. Sarajevu i da se posle prebacim u BG...pošto u prestonici nemam šanse da upišem zbog ocjena, a ovde već mogu...Mogu li onda i pod kojim uslovima da se prebacim, jer mi ne pada na pamet da dijelim grad sa Fjodorom i ovom Banžajkom, pošalica o.O :) zna li neko nešto oko ovog problemčića :)) pozzzzzzzz.

Može li mi neko objasniti šta znači potpis profesora? Kad dobiješ potpis dobijaš li maksimalne poene za prisustvo, ili potpis znači da si zadovoljio minimalnu normu?

Potpis sluzi za overu semestra, bez overenog semestra nemas pravo da izadjes na ispite iako si stekla uslov na predavanjima i vezbama.
Index uvek nosi sa sobom, trazenje profesora zbog potpisa je teze i moze da potraje.

Mi imano poene za prisustvo, 10 je maksimum, pa mi nije jasno kako se bodovi uklapaju sa potpisom, jer je jedna profesorica rekla da ne moramo dolaziti na predavanja, potpis će nam dati.

Potpis je dokaz da si bila na predavanjima i glavni uslov za overu semestra.
Imas i minimalan broj bodova koji treba da sakupis kako bi dobila potpis iz nekog predmeta tj. od profesora.
Koliki je minimum zavisi od skole i univerziteta.

Savetovao bih ti da ides na ta predavanja iako kaze da ne moras, sedi tamo i radi sto treba. Isplatice ti se u prvom roku ;)

I kao sto rekoh, index uvek sa sobom, narocito poslednje nedelje kada obicno daju potpise.
Mozda ces morati sama da popunis neke rublike.

Back