Eh, aljoša, aljoša. Prvo, tema je zaključana pa bi trebalo da ti to ukazuje na moj stav o tome. A kada bih banovao za svako pokretanje neke nesuvisle teme, nikoga ne bi ni bilo na ovom pdf - svi bi bili banovani (i ti, zbog pokretanja OVE teme). Na kraju krajeva, po čemu se ta Salova teorija razlikuje od bezbroj priča o reptilima sa Sirijusa, drako ljudima i mjenjačima oblika (mjenjolikim - shapeshifters) i sličnim temama? Sve to treba banovati trajno - ali ja to ne radim.
A sad nešto sasvim drugačije:
Za svađu je potrebno barem dvoje. Ako niko ne odgovara na nečije pisanije to se pretvori u monolog i taj brzo odustane isfrustriran činjenicom da niko na njega ne obraća pažnju.
Vidi, Yoda, priznajem da ne znam šta je, u stvari, posao moderatora, ni koje su mu dužnosti i obaveze, a ni prava. Ipak, kontam, a ti me ispravi ako grešim, da je moderatorov posao, ili bar deo posla, da održava red u kući, pazi da ne dodje do svadje, vredjanja ili slične nepogode bilo koje vrste, i da slično ponašanje adekvatno sankcioniše.
Ako su članovima foruma već date mogućnosti da otvaraju teme, kako onda možeš da izjaviš nešto ovako ( citirano crvenom bojom )?
Ništa nije crno-belo, naravno, tako da verujem da, kada se forumašu već preda moderatorska palica, onda se dati forumaš, tj. sada moderator i poduči teorijski nekim stvarima. Verujem da mnogo više nauči iz iskustva, ali pretpostavljam da ti admini ili ko već, i skrenu pažnu na razne "mine" na koje možeš naići. Konkretno, mislim na talenat, iskustvo i osećaj da se prepozna šta je spam - tema, a šta ne. Naravno, moderator je čovek, i može da pogreši. Svakako da ti to znaš mnogo bolje nego ja, ja ionako samo iznosim svoja razmišljanja, pa rekoh, ispravi me ako grešim.
Ipak, ovo što si gore napisao navodi na zaključak da je moderator ustvari CENZURATOR. Ja to doživljavam kao da si rekao - eto otvarate nebulozne teme, sve same gluposti, ja u to ni jotu ne verujem, a kad ja ne verujem, onda niko ne treba da veruje. Ipak, ja sam toliko dobar i plemenit, pa ću dozvoliti deci da "pikaju" loptu na igralištu, gde im nikako nije mesto ( kao ni ovakvim temama na forumu npim ) i neću ih terati i zabranjivati im ulaz. Eto, tako je to meni zazvučalo.
Hmmm, pa prijatelju dragi, ako si već modrator na forumu npim, bez obzira koliko verovao ili ne verovao, treba da radiš svoj posao. Objektivno. A ne da daješ izjave kako bi sve trebalo banovati zbog tema o vanzemaljcima, duhovima, vampirima i sličnim sandjamama. Svakako , ima i spam tema, a prepoznavanje i sankcionisanje istih ti je pokazatelj koliko si dorastao svom poslu. I svaki drugi moderator, jasna stvar.
Uz napomenu da je ovo zaista samo dobronamerna kritika, sa ciljem da se ovaj forum konačno pretvori u mesto za kulturnu i artikulisanu diskusiju, moram da kažem i to da se sa poslednjom rečenicom tvog posta, plavo citiranom, u potpunosti slažem.