Strah od ponavljanja loših iskustava

• Začetnik teme Začetnik teme Loki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
:klap:
Pa:
Kod dualizma nije uvek dobro i loše.
Postoji i ljubav i strah.
Strah uvek pojede ljubav, ako ga se ne oslobodiš.
"Strah je ubica uma. Strah je mala smrt koja donosi potpuno brisanje. Spremno ću se suočiti sa strahom. Dopustiću mu do prođe preko mene i kroz mene. A kada bude minuo, upraviću svoje unutrašnje oko da osmotrim tragove koje je ostavio. Ali tamo kuda je strah prostrujao neće ostati ničega. Preostaću samo ja."
A na samom kraju:
Svi mi se rađamo i umiremo sami, pa i jeleni.
Tvoj odnos sa nekim neće pokvariti tebe, može te samo nadograditi?
Makar za iskustvo i nauk.

Samo oni koji imaju hrabrosti da se usude i upuste u "avanturu" zvanu život i ljubav , jednom će dobiti ono što žele i zaslužuju
Ako toga nema !
Biće žrtve svojih strahova

Бој се овна, бој се...

Живи брате! Ко се саплиће о репове прошлости сам себе спотиче. Лоша искуства су лекције а не разлози да се пропусте нове шансе. Ништа горе није по човека од страха. Ако има страха ту је и предаја.

stvar je da u trenutku mogu da se opustim i uživam...strah me hvata kad počnem da razmišljam o stvarima koje su mi se izdešavale ranije...
Међу мени наближим људима, они најнесрећнији, најнезадовољнији највише анализирају. И праве неке пројекције шта би било кад би било...
Или све испланирају као да само од њих зависи. И у том заносу се разочарају. Уместо да се опусте и живе дан по дан.

Једна од најближих другарица јако пати. А никако да научи. Са сваким потенцијалним партнером се преиспитује, превише здире у његову прошлост, прерано упозна дете са њим, прерано планира будућност... И пуф! Све се прекине и пре него што се залауфа да заличи на нешто озбиљно.
Уместо да призна себи да јој је тренутно лепо, да жели на тај викенд са њим, да оде без притиска и очекивања па полако где то доведе...

nemam nikakva očekivanja...nikakve planove...samo neki neodređeni strah...ne umem da opišem...

Loki...reći ću ti nešto na malo drugačiji način.
Nije to što osećaš strah, strah je odbrambeni mehanizam koji nam u toku žuvota nebrojeno puta spasi glavu, strah nije negativan osećaj..
Intuicija je ono što te muči. Intuitivno prepoznaješ u toj osobi neki model ponašanja koji ti na nekom nivou uliva nepoverenje.
Svi mi, čak i nesvesno, učimo iz iskustva i te vrste nelagode u nečijem društvu su nesvesne radnje, odgovor naše intuicije na dati problem..
Nema čega da te tu bude strah samo nemoj ignorisati svoju intuiciju koja nepogrešivo puca u metu..

...
E sad...sve bi to bilo super da ja nemam gomilu losih Iskustava u ljubavi i tesko mi je da se jednostavno opustim i uzivam jer bukvalno cekam kad ce i odakle da izleti nesto da me otrezni.Ne mogu da se otarasim osecaja da nije pitanje toga da li ce nego kad ce nesto da tu krene naopcke.Znam da je suludo i da verovatno nece ali imam tako momente da sednem i razmisljam o nekim predhodnim vezama i pokusajima koji (nesto na srecu a nesto na zalost) nisu ni stigli do veze i kako je i to sve pocelo lepo a zavrsilo kao spektakularni haos.
Kako se posle vise promasaja,otarasiti tog osecaja?
Pošto ti svoja iskustva nisi opisivao ni kako se ponašaš u vezama, teško je skontati uzrok koji dovodi do tako čestih završetaka. Prvo što bih ti rekla je kao i ostali-opusti se. Nemoj uopšte da razmišljaš kako vam veza teče. Druga stvar na čemu dosta ljudi griješe (al si ne priznaju) je da im ta veza postaje glavna preokupacija u životu. Neznam je li to slučaj kod tebe....ali za uspješnost opstanka veze je umjerenost. Dakle imaj svoj život i mimo veze, kafe sa drugarima, sport, hobi-čime se već baviš.

Ako se previše daš u tu vezu, forsiraš da provodite puno vašeg slobodnog vremena zajedno, onda to počinje da guši osobu. Time ne samo da se osoba hladi već dobija želju da iz veze pobjegne. Ne mora da znači da to ima neke veze sa tobom, ali davajući osobi slobode, stvaraju se uslovi da te više poželi.

Ne postoji osoba koja je baksuz za veze, a taj osjećaj će nestati sam od sebe-kad potraje. Eto nadam se da sam pomogla.

Prilicno skoro sam zapoceo nesto novo sa jednom devojkom i sve ide super.Razumemo se neverovatno dobro i svaki put kad pricamo nalazimo sve vise i vise zajednickih stvari.Sve se nekako poklapa,i smisao za humor i muzicki ukusi i nacin razmisljanja i smisao za estetiku...a kad se vidimo jednostavno je zabavno i uvek nadjemo neke nacine da zasmejavamo jedno drugo.
Poceo sam da se zaljubljujem i to brze nego sto mi se to ikad do sad desilo.Obicno mi treba vremena da se zagrejem za neku osobu ali eto...
Samo...sad ide ono veliko ALI...
E sad...sve bi to bilo super da ja nemam gomilu losih Iskustava u ljubavi i tesko mi je da se jednostavno opustim i uzivam jer bukvalno cekam kad ce i odakle da izleti nesto da me otrezni.Ne mogu da se otarasim osecaja da nije pitanje toga da li ce nego kad ce nesto da tu krene naopcke.Znam da je suludo i da verovatno nece ali imam tako momente da sednem i razmisljam o nekim predhodnim vezama i pokusajima koji (nesto na srecu a nesto na zalost) nisu ni stigli do veze i kako je i to sve pocelo lepo a zavrsilo kao spektakularni haos.

a da se prepustisdh bez da mnogo mozgash!?

Pošto ti svoja iskustva nisi opisivao ni kako se ponašaš u vezama, teško je skontati uzrok koji dovodi do tako čestih završetaka. Prvo što bih ti rekla je kao i ostali-opusti se. Nemoj uopšte da razmišljaš kako vam veza teče. Druga stvar na čemu dosta ljudi griješe (al si ne priznaju) je da im ta veza postaje glavna preokupacija u životu. Neznam je li to slučaj kod tebe....ali za uspješnost opstanka veze je umjerenost. Dakle imaj svoj život i mimo veze, kafe sa drugarima, sport, hobi-čime se već baviš.

Ako se previše daš u tu vezu, forsiraš da provodite puno vašeg slobodnog vremena zajedno, onda to počinje da guši osobu. Time ne samo da se osoba hladi već dobija želju da iz veze pobjegne. Ne mora da znači da to ima neke veze sa tobom, ali davajući osobi slobode, stvaraju se uslovi da te više poželi.

Ne postoji osoba koja je baksuz za veze, a taj osjećaj će nestati sam od sebe-kad potraje. Eto nadam se da sam pomogla.
Ja se ustvari ponasam prilicno normalno u vezama,nisam posesivan,nisam nesto narocito ljubomoran ako me neko namerno ne pravi i nedaje mi razlog da se tako osecam a u tom slucaju umem da se malo ohladim...povucem.Nisam onaj tip koga to motivise da se dokazuje niti sam onaj tip koji ce praviti scene ako posumnja samo cu poceti da se proispitujem da li je taj odnos stvarno toliko iskren koliko je delovao do tad.
Nisam neko ko zahteva konstatnu paznju...ustvari imam dane kad zelim da se posvetim i svom drustvu.
Problem je ustvari da su meni jedno prilicno dugo vreme iz nekih mojoh autodestruktivnih razloga bile neodoljivo privlacne problematicne osobe i dugo to nisam kapirao ustvari zasto ali je to bio neki moj uvrnuti trip da ako takve osobe mogu da me vole i ostanu verne i odane onda stvarno jesam vredan toga da budem voljen...
Trebalo mi je prilicno dugo vremena da prekinem taj krug...jer stvarno jeste bio krug...od svih opcija ja sam birao osobe za kojom se vucu repovi da varaju,lazu,nepouzdane su,imaju nezgodnu narav ili neke autodestruktivne tendencije i onda se ulozim u taj odnos kao bilmez,desi se ono sto se i iz atmosfere videlo da ce se desiti i onda se osecam jos gore i opet napravim slican izbor...
Mislim da sam taj krug prekinuo konacno.Mislim da me ustvari sad bas to i plasi sto je ova devojka sve samo ne ta vrsta osobe a ja nemam nesto mnogo iskustva u funcionalnim vezama.

Ja se ustvari ponasam prilicno normalno u vezama,nisam posesivan,nisam nesto narocito ljubomoran ako me neko namerno ne pravi i nedaje mi razlog da se tako osecam a u tom slucaju umem da se malo ohladim...povucem.Nisam onaj tip koga to motivise da se dokazuje niti sam onaj tip koji ce praviti scene ako posumnja samo cu poceti da se proispitujem da li je taj odnos stvarno toliko iskren koliko je delovao do tad.
Nisam neko ko zahteva konstatnu paznju...ustvari imam dane kad zelim da se posvetim i svom drustvu.
Problem je ustvari da su meni jedno prilicno dugo vreme iz nekih mojoh autodestruktivnih razloga bile neodoljivo privlacne problematicne osobe i dugo to nisam kapirao ustvari zasto ali je to bio neki moj uvrnuti trip da ako takve osobe mogu da me vole i ostanu verne i odane onda stvarno jesam vredan toga da budem voljen...
Trebalo mi je prilicno dugo vremena da prekinem taj krug...jer stvarno jeste bio krug...od svih opcija ja sam birao osobe za kojom se vucu repovi da varaju,lazu,nepouzdane su,imaju nezgodnu narav ili neke autodestruktivne tendencije i onda se ulozim u taj odnos kao bilmez,desi se ono sto se i iz atmosfere videlo da ce se desiti i onda se osecam jos gore i opet napravim slican izbor...
Mislim da sam taj krug prekinuo konacno.Mislim da me ustvari sad bas to i plasi sto je ova devojka sve samo ne ta vrsta osobe a ja nemam nesto mnogo iskustva u funcionalnim vezama.
Da, to se i ja pitam. Kada prekines krug losih odluka ostaje a sta sad, plus a kako se funkcionise u funkcionalnim vezama.
Pogotovo ljudi koji su oduvek funkcionisali u generalno losim zivotnim situacijama, ali koji su navikli i znaju da prezivljavaju u njima.
Valjda se i to nauci.

Prilicno skoro sam zapoceo nesto novo sa jednom devojkom i sve ide super.Razumemo se neverovatno dobro i svaki put kad pricamo nalazimo sve vise i vise zajednickih stvari.Sve se nekako poklapa,i smisao za humor i muzicki ukusi i nacin razmisljanja i smisao za estetiku...a kad se vidimo jednostavno je zabavno i uvek nadjemo neke nacine da zasmejavamo jedno drugo.
Poceo sam da se zaljubljujem i to brze nego sto mi se to ikad do sad desilo.Obicno mi treba vremena da se zagrejem za neku osobu ali eto...
Samo...sad ide ono veliko ALI...
Није било до тебе ако се понавља до тебе је. Најчешће се ово дешава јер се заљубљујемо у своју идеју о неком и епитете које смо му сами дали без да смо га реално сагледали .
Да није било повређивања не би било искуства да није болело не би се ни волело.
Него живот захтева од нас више храбрости и имамо менталних капацитета да то превазиђемо и нешто научимо.
Трба знати изабрати али не постоји гаранција да нећете бити повређени а тога се не треба бојати.

Back