Strah i kako ga prevazići

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pih samo lekar, pa gde je tu draž.
Zar je uspeh provesti život lečeći druge i tako rizikovati svoje zdravlje, a da ne spominjem prekovremene sate na poslu i bednu platu.

Kako jadno s tvoje strane..sigurno nemash zdravstvene prbleme kad to govorish tako nepromishljeno..ZDRAVLJE je jedna od najvazhnijih stvari u zhivotu...Ja volim ljude i volim da im pomazhem...Mnogo je onih koji se plashe sopstvenog izgleda,i iz straha da nece privuci partnera,ili da nisu dovoljno lepi odlaze kod hirurga...Eto plastichne operacije.Dosta je ljudi
,koji su invalidi i iz strha da nece prohodati,kao i zhelje da se krecu trazhe pomoc terapeuta...Zar se od ova dva primera koje sam navela mozhe zaraziti?

Kako jadno s tvoje strane..sigurno nemash zdravstvene probleme kad to govorish tako nepromishljeno..ZDRAVLJE je jedna od najvazhnijih stvari u zhivotu...Ja volim ljude i volim da im pomazhem...Mnogo je onih koji se plashe sopstvenog izgleda,i iz straha da nece privuci partnera,ili da nisu dovoljno lepi odlaze kod hirurga...Eto plastichne operacije.Dosta je ljudi
,koji su invalidi i iz strha da nece prohodati,kao i zhelje da se krecu trazhe pomoc terapeuta...Zar se od ova dva primera koje sam navela mozhe zaraziti?

Nemam zdravstvene probleme samo bolujem od raka krvi, ali teram dalje kao da je sve u redu.

Ti si pomenula samo dva primera a šta sa svim onim zaraznim bolestima koje samo vrebaju žrtvu?

Mnoge stvari u životu uradimo ili ne zbog straha.Zašto se plašimo?Da li je strah urođen ili stečen?
Naučno je dokazano da se rađamo sa dva straha,a to su: strah od pada i strah od buke.
Kako odrastamo ta dva straha nestaju ,ali se javlja mnogo drugih,stečenih strahova.
Ako smo uspeli da pobedimo ta dva urođena straha,zašto ne bi smo mogli i one koji su stečeni?
Šta vi mislite o tome i kakva su vaša iskustva?

ajmo nazad na temu
ostalo preko privatnih poruka mozete
:idea:

Ovde je krenula neka ozbiljna svadjica, usporite malo. Onda ljudi, kako prevazici strah? Meni je neurolog rekao da patim od agorafobije (strah od otvorenog prostora) posto mi se svaki put vrti u glavi kada izadjem, ali meni je to totalna glupost, ja doduse vise volim da sam napolju nego zatvorena unutra. Govorila sam sebi da je to cist idiotizam, ali i dalje imam vrtoglavice. Kako to da prevazidjem (glupi strah)?

Ovde je krenula neka ozbiljna svadjica, usporite malo. Onda ljudi, kako prevazici strah? Meni je neurolog rekao da patim od agorafobije (strah od otvorenog prostora) posto mi se svaki put vrti u glavi kada izadjem, ali meni je to totalna glupost, ja doduse vise volim da sam napolju nego zatvorena unutra. Govorila sam sebi da je to cist idiotizam, ali i dalje imam vrtoglavice. Kako to da prevazidjem (glupi strah)?

Gledaj to sa vedrije strane...dosta strahova se ponese iz detinjstva.Boravi sa nekim u otvorenom prostoru,pa cesh prevazici taj strah..Ne postoje lekovi za strah.Lechenje podrazumeva prevazici ga.

da li je to sto ti se vrti u glavi kada izadjes napolje jedino na osnovu cega je zakljuceno da je agorafobija?

moje je iskustvo da seljudi boje stvari koje nepoznaju dovoljno ili kada su labilne licnosti i podlozni su tudjem uticaju. ortak je godinama pokusavao da me ubedi da se plasim kerova ali ja jednostavno volim zivotinje bilo da su rasni psi konkretno ili dzumare(lutalice).
strahove svoje sam prevazisao tako sto sam svega prema svemu cega sam se bojao isao kao da nikad nisam imao predrasude. i tako....malo je stvari kojih sebojim jer na te stvari ne mogu da uticem.
....svi cemo pre ili kasnije u "rupu" 2x1x2...

Tebi treba psihoterapeut, koji služi samo kao neutralna ličnost (koja ima znanje i iskustvo u tim stvarima).Prvo da vidite (zajedno) da li je to uopšte agorafobija ili nešto sasvim drugo. Zatim da (zajedno) pronađete uzrok tome, ma šta to bilo, a kad se pronađe uzrok, koji je često banalan, ( samo ga čovek teško može sam otkriti, inače ne bi ni imao smetnje). Posle sve ide dosta brzo i stvarno lako. Svi neurolozi, psihujatri, neuropsihijatri, psiholozi i sl. ne bave se istim metodama, pa treba da nađeš nekog od njih koji se baš bavi psihoterapijom.

Ostavimo šta je bilo,strahovi se prevazilaze i znanjem.Prošlost ne postoji,zašto?Zato što ne možemo da utičemo na nju,ali na budućnost možemo.

jedno pitanje,,,,ako neko ne sme da izadje na ulicu, to prihijatri nazivaju agorafobijom,,da li mislite da se to lako leci, kad osoba ne zna da kaze lekaru cega se boji, ali ni u ludilu ne sme da korakne na ulicu>u takvim situacijama se covek mora obratiti za strucnu pomoc,,,jer kakva je njena buducnost(mislim na osobu koja ima ovaj problem?).

Pre 26.g. smo se uselili u ovu kuću u kojoj i dalje stanujemo, jednospratna. Pre toga sam uvek živela u prizemnim kućama, ali sam putujući tu i tamo bivala i na veeeeeelikim visinama, na pr. bila sam na Ajfelovom tornju, ali kada smo se ovde uselili, tokom spremanja i pranja prozora na spratu sam na momenat izgubila ravnotežu, pogledala nadole i strašno mi se zavrtelo. Od tada je samo gore i teže. Znači, svesna sam kada i kako je počelo, ali jednostavno ne vredi, strah je vremenom sve jači. Prijateljica živi na spratu porodične kuće, stepenice do tamo su spiralne, bez ograde, svaki put kada dođem, "vodi" me i gore i dole, tek tamo su vrtoglavice tako intenzivne da mi se povraća i imam utisak da se stepenište pomera.

Da li se neko,nekad zapitao sta bi bilo kada strah ne bi postojao...?:lol:

Pa iz mog iskustva, ja bih se popela, do trećeg stepenika spiralnog, pa bih se strmeknula nadole, al pošto ne bi bilo visoko, samo bih uganula nogu:D:D:D, ili bih perući prozore na spratu mirno sela na sims, pa kad bih se otuda strmeknula, eeeee, tada bi moj matori možda postao i udovac, a ko zna, možda bi ga to i usrećilo;););)

Pa iz mog iskustva, ja bih se popela, do trećeg stepenika spiralnog, pa bih se strmeknula nadole, al pošto ne bi bilo visoko, samo bih uganula nogu:D:D:D, ili bih perući prozore na spratu mirno sela na sims, pa kad bih se otuda strmeknula, eeeee, tada bi moj matori možda postao i udovac, a ko zna, možda bi ga to i usrećilo;););)

znas kako imam slicno iskustvo, svojom nepaznjom sam napravila jedan salto mortale zimus u zgradi, nisam nista slomila, ali sam se dobro izudarala, i bila modra,,,okliznula se i odletese noge...takav strah je ostao da nisam smela da sidjem 2 nedelje dole ...i potpuno te razumem, a to ces morati sama da prevazidjes, verujem da ti se vrti u glavi od straha, ali postepeno polako moras sama, ako se oslanjas na drugaricu ili muza nista od toga.Meni je bilo katastrofa kad sam sisla dole, ne da mi se vrtelo u glavi, nego sam imala osecaj staklenih nogu.To ti nece niko razumeti ko nema takvih problema, o tome mozes da pricas samo s ljudima koji imaju slican problem, ali ostaje ti sama da ga pobedis,,,tesko je do bola..mozes ti to....i kad sama uspes, bices sretna, ovako nisi nikada dok ti drugi pomaze da sidjes ili se popnes ili bilo sta drugo uradis u cemu je glavna prekretnica strah.:rtfm:

Kraljice, hvala na razumevanju, moj doca ima neku drugu teoriju, kao ako bih jednom zaista pala, pošto do sada još nisam, tada bih se verovatno oslobodila straha, pa ti vidi;)

neeeeeeeeeee...oni ovako govore....."da li ste pali?" ti ces reci.."Nisam pala"...oni ce reci ..."i da ste pali neko bi vam pomogao da ustanete",,,menjaj doktora...taj te plasi:rtfm:

dragice, pitaj svoj docu da te uputi sta bi to bila bihevijeralno_kognitivna terapija,ne znam iz kojeg si grada, ali bas me zanima sta ce ti reci,,,,jer je to prava stvar za resavanje takvih i mnogo gorih problema.(zaboravih danas napisati u podne,,nikad nije kasno), pitaj coveka, posto verovatno uzima 20 eura po jednoj terapiji, za to treba mnogo da ti pruzi.:otkacio:

Back