Što je za vas raj?

s obzirom da sam u par navrata bio na ivici, mogu samo da kazem da sve sto sam osecao je da se nekako gasim.

Ima jedan mnogo lep opis u Zemljomorju Ursule LeGuin gde Ged glavni junak ide niz nizbrdicu i nailazi na kameni zid. Recimo da mi se vise svidja ta prica od bibliske.

s-l400.jpg

Kako izgleda smrt?
Stanje u kom si bio pre rođenja. U potpunosti isto.
Ne pričam iz svoje glave, tako je po Bibliji.
Kakav je to božji sud?
Plata za greh je smrt...a dar je život večni.
Prema Bibliji postoje dva puta...život i suprotnost životu, smrt...trećeg nema.
Kako zamisljate raj?
Kao maldivi recimo, pa na stoti. Bez i jedne emocije koja može izazvati suze u oku...osim sreće naravno.

Stanje u kom si bio pre rođenja. U potpunosti isto.
Ne pričam iz svoje glave, tako je po Bibliji.

Plata za greh je smrt...a dar je život večni.
Prema Bibliji postoje dva puta...život i suprotnost životu, smrt...trećeg nema.

Kao maldivi recimo, pa na stoti. Bez i jedne emocije koja može izazvati suze u oku...osim sreće naravno.
Vjerujes li samo u duhovni raj ili lokaciju

Kako zamisljate raj?
Raj mi je sve i svako koga volim na ovom svetu.
Utešan mi je bio vladika Grigorije snimljen kada je rekao: "Šta će mi raj ako u njemu nisu i sve moje mačke?"
O tome stalno mislim, pa samo menjam "mačke" sa svime ostalim što volim na ovom svetu.
"Šta će mi raj ako tamo nisu ljudi koje volim/ako tamo ne radim posao koji volim/ako tamo nije cvet/parfem koji volim?"
Zamišljam da je tamo možda sve kao i ovde, ali bez klice zlog i naopakog.
Ovaj život onda služi kao obuka za sve najgore i pomalo rajskog ambijenta i društva, a onaj život sledi kao potvrda da smo sposobni da održimo raj rajem.
Takođe, ne mislim da ću kročiti u raj po svojim zaslugama, već po suštoj Božijoj milosti.

Vjerujes li samo u duhovni raj ili lokaciju
Ovo što sam rekao o maldivima...mislio sam bukvalno na zemlju...mesto gde živimo. Eden je bio na zemlji i maldivi predstavljaju obrise rajskih ostataka...i ne samo maldivi, lepih krajolika ima širom zemlje. Bog nikada nije promenio svoj plan i rajski vrt će uskoro...sudeći prema proroštvima...biti vraćen na zemlju...
Što se tiče nebeskog ili duhovnog područja...raj već postoji... Molitva 'oče naš' kaže...da bude volja tvoja i na zemlji kao i na nebu...Na nebu u potpunosti vlada Božja volja i 'gore' je blaženstvo koje je sastavni deo raja...Tamo su pozvani samo pojedinci sa zemlje koji će se posle određenog vremena vratiti na mesto gde je Bog od stvaranja svega predvi da čovek živi...Nebeski svodovi su ipak za duhovna bića.

Back