Sto je bio toliko popularan cobanski rok u staroj Jugi (bijelo dugme e.t.c)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Davno sam nasao odgovor na to pitanje
Zato sto je bio blizi mentalitetu i kulturi domaceg coveka u odnosu na teme koje su obradjivali englezi i ameri koji opet imaju drugi kulturalni milje. Cobanskim su ga prozvali kompleksasi kriticari palanacke svesti i mondijalne kvazi-pripadnosti koji su za "vrh" uzimali vrednosti koje dolaze sa strane. Sve sto je tudje je mnogo bolje za njih od najboljeg domaceg. Medjutim, imao sam prilike da vidim neke strance koji su slusali BD i koji su bili prosto odusevljeni. U isto vreme su bili potpuno ravnodusni prema nekim bendovima (npr EKV) u kojih se kvazi-mondijalisti kunu kao u nesto "urbano". Da je kojim slucajem Pink Flojd nastao u recimo Bugojnu, kompleksasi iz BG i ZG bi ga nazvali primitivnim i zaostalim. Analogno, da je BD americka grupa, dizali bi ih u zvezde.

Zato sto smo mi zemlja cobana.
Mozes ti da zivis u glavnom gradu,al si i dalje seljanin. Zapravo 98% ljudi,al dobro...

Cobanin ne znaci uvek lose. Ako je neko cobanin u gradu, to znaci da nije izgubio identitet i pretvorio se u sivu masu koja ne zna sta je i od koga je.
JEdini je problem sto ce unuci cobana da budu najzesci gradjani, mnogo zesci od onih koji su tu vec mnogo generacija.

Davno sam nasao odgovor na to pitanje
Zato sto je bio blizi mentalitetu i kulturi domaceg coveka u odnosu na teme koje su obradjivali englezi i ameri koji opet imaju drugi kulturalni milje. Cobanskim su ga prozvali kompleksasi kriticari palanacke svesti i mondijalne kvazi-pripadnosti koji su za "vrh" uzimali vrednosti koje dolaze sa strane. Sve sto je tudje je mnogo bolje za njih od najboljeg domaceg. Medjutim, imao sam prilike da vidim neke strance koji su slusali BD i koji su bili prosto odusevljeni. U isto vreme su bili potpuno ravnodusni prema nekim bendovima (npr EKV) u kojih se kvazi-mondijalisti kunu kao u nesto "urbano". Da je kojim slucajem Pink Flojd nastao u recimo Bugojnu, kompleksasi iz BG i ZG bi ga nazvali primitivnim i zaostalim. Analogno, da je BD americka grupa, dizali bi ih u zvezde.

Pa danas kad cuju stranci balkanska muzika onda misle na Bregovica.

Kad je neki moj drug bio u BG samo je hteo tu vrstu muzike da slusa.

Cobanin ne znaci uvek lose. Ako je neko cobanin u gradu, to znaci da nije izgubio identitet i pretvorio se u sivu masu koja ne zna sta je i od koga je.
JEdini je problem sto ce unuci cobana da budu najzesci gradjani, mnogo zesci od onih koji su tu vec mnogo generacija.

Pa u Srbiji su pre mnogo generacija u gradovima ziveli Muslimani uglavnom.

Moj omiljeni bend je Zabranjeno Pusenje. Koliko mogu da primetim,nije danas nesto popularan medju masama.
Bend koji je predvideo raspad Juge,i govorio ono sto vecina nije smela. A i pesme imaju duboko znacenje,ostavljaju jak utisak kad ih slusas...A sta se danas slusa...Tuga...
Jelena Karleusa nam je najpopularniji muzicar ( po broju preslusanih pesama i fanova na drustvenim mrezama).

Moj omiljeni bend je Zabranjeno Pusenje. Koliko mogu da primetim,nije danas nesto popularan medju masama.
Bend koji je predvideo raspad Juge,i govorio ono sto vecina nije smela. A i pesme imaju duboko znacenje,ostavljaju jak utisak kad ih slusas...A sta se danas slusa...Tuga...
Jelena Karleusa nam je najpopularniji muzicar ( po broju preslusanih pesama i fanova na drustvenim mrezama).

Pa zabranjeno pusenje je napravilo za Kusturicmo svetsku karijeru.

A nisam siguran da ova pesma spada u cobanski rok.

Pa ti si stvorio zanr cobanski rok,tako da ja ne znam sta spada u njega. Rekao bih da ne...

Ja stvorio nisam kum tom zanru.

Taj naziv je vec nastao u Jugoslaviji.

A najcesc za pesme bijelog dugmeta se koristi za njihove pesme lipe cvatu ili djurdjevdan.

Da se razumemo ja volim da slusam tu kombinaciju rock i narodne musike, a i volim ciste narodnjake kao Miroslav Ili i jos nekih.

Poslednja izmena:
НЕ КАЖЕ СЕ ЧОБАНСКИ РОК НЕГО ПАСТИРСКИ РОК!!!

Е сад извињавам се што се дерем, али кад кажеш чобански то је у пежоративном смислу. Право назив је био "пастирски рок".

Зашто је био популаран, а популаран је и данас одговор треба потражити у менталитету људи. "Наши" људи нерадо прате светске трендове, више су окренути севдалинкама, и кафанској музици, зато се рок најбоље примио у тој форми.

Али није то толико симптоматично само за Србе, па и Елвис је комбиновао "кантри" са роком.

Наш народ воли срцепарајуће мелодије и то му је најбитније у музици.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back