Stižu me sećanja

79904779_2692221450847405_8103206817590411264_n.jpg

Secam se slike
ja od pre par godina
na slici prolece i suncan dan
u basti mirisa cvetovi irisa
sarena hartija, i ti i ja

Secam se slike
ja pre jedno mesec dva
na slici, septembarski vreo dan
na reku uzdaha sunce se ne vraca
zelena obala, i ti i ja

Godine prolaze nervoznim korakom
godine prolaze mi stojimo
jesmo li sretniji i jesmo pametniji
godine prolaze mi gledamo

Secam se slike
ja od pre par godina
na slici prolece i suncan dan
u basti mirisa cvetovi irisa
sarena hartija, i ti i ja

Secam se slike
ja pre jedno mesec dva
na slici, septembarski vreo dan
na reku uzdaha sunce se ne vraca
zelena obala, i ti i ja

hqdefault.jpg

Bajaga

Pre nego su nam se prsti sreli, dodirujući istovremeno slova na dve različite tastature koje su naše misli pretvarale u reči, bili smo samo dve udaljene zvezde u nepreglenom bespuću vasione, dovoljne same sebi.

Sećaš li se, kako su u vreme embarga, naše majke pravile "kolač od ništa", čiji su glavni sastojci bili mašta i ljubav? Imao je neponovljiv ukus, aromu nežnosti, boju mekoće jagodica majčinih prstiju koji su mesili i oblikovali testo u nedokučivoj magiji stvaranja nečega ni iz čega.
Godinama posle, pri spravljanju nebrojenih vrsta kolača tražila sam, baš taj osećaj, tu posebnu slast, koja mi je izmicala, uvek za mrvu ili dve nekog sastojka koji mi je nedostajajao, a nisam ga umela pronaći.

Mnoge su mi rime kao pesak iscurile kroz prste, a da ih se setiti ne mogu, pre nego što sam srela tvoja slova. Postojala sam i pre te iskre, ali ne mogu se opisati. Ne sećam se ni šta sam, ni da li sam volela, sanjala, mislila, čekala, tražila, čemu sam sam se nadala. Nemam slike ni uspomene, nemam stare dnevnike, razglednice s mora, karte sa koncerta omiljenog benda, suve latice ruže koju si mi prvu poklonio, ni pertle sa izbledelih starki koje smo nosili oko vrata dok smo bosi trčali po pesku. Nisi mi crtao srce u prvom snegu, ni pleo lančić od stabljike maslačka, nismo se držali za ruke na klupi u parku i hranili golubove, nema naših inicijala urezanih u stablo kestena na kraju ulice, ne pamte nas koševi i ljuljaške u parkiću, nemamo omiljeni sto u jedinoj poslastičarnici u gradu i nikada nismo ostavili napojnicu umornom konobaru pred fajront...

Ali uprkos svim neimanjima, imam napokon, tu mrvicu slasti kojom me hrane slova kroz koja tvoje misli teku, kao svici koji osvetle noć, oblikujući mi snove mekoćom dlana na koji spustim oči umorne od čekanja.

6a00d83451d62469e201b8d1045a66970c-7240.jpg

Hodam lagano stazama starim
slike mladosti roje se u meni,
vesela lica prijatelja naših
međ’ njima pogled stidljivi sneni.

Hodam lagano, ništa isto nije
samo me sećanja toplinom greju,
i slike stare prijatelja naših
dok mi se sa njih veselo smeju.

Hodam lagano, slike se roje
sve tako lepo blistavo , čisto,
ja idem dalje po stazi staroj
a znam da na njoj ništa nije isto.

Hodam lagano, slike se vrte
od jedne brže srce zakuca,
taj pogled sneni i osmeh nežni
za moju jesen zraci su sunca.

Hodam lagano, slike još traju
ni jedna od njih u meni ne bledi,
samo što sat života kuca
a kosa!? … Kosa i dalje sedi.

c0a15tU.jpg

Milovan Petrović

Kad ljubav izda sva vrata se zatvore
prolece kasni, a oci ne govore
jednom se ljubi, a ti razvencavas sve
prsten od zelja bacas u oblake

Necu te kleti, vesela budi mi
nek' ti od sunca budu svi putevi
neka ti ljubav moja nad snovima bdi
neka ti od ptica budu prozori

Ref.
Mirisu aprilske noci
na tvoja nedra medena
ko li ih sada ljubi, ne bi mu zubi
ne bi mu zubi Svetlana

Sve u meni jos te zove, jos si nemir moj,sklopim oci da u snove dodjes dusi nesretnoj. Kazu nisam isti covjek, otkad te nema tu, u srcu ostao je koren,drugom cvjetas u narucju..
Ref: Gdje si milo moje jos te svojom zovem, bez tebe ne umijem i ne zelim, drugovi mi case broje, a ja pijem za nas dvoje, gdje si milo moje jos te svojom zovem, bez tebe ne umijem i ne zelim, drugovi mi case broje,a ja ispijam za nas dvoje, ti jos zivis u meni...
Sve bih s tobom iz pocetka, kroz sve bih prosao, samo da si tu k'o nekad, da te cuvam pred kosavom, kazu nisam isti covjek, otkad te nema tu, u srcu ostao je korjen, drugom cvjetas u narucju...
Gdje si milo moje jos te svojom zovem, bez tebe ne umijem i ne zelim, drugovi mi case broje, a ja pijem za nas dvoje, gdje si milo moje jos te svojom zovem, bez tebe ne umijem i ne zelim, drugovi mi case broje, a ja ispijam za nas dvoje, ti jos zivis u meni...

Back