Stitna zlezda

• Začetnik teme Začetnik teme d
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bravo, cestitamoooo !

:klap::super:

E sad iskoristi free serotonin i budi srecna jer je nalaz dobar, zamisli mogao da bude mnogo los. :p

E i jesam srecna bas, sad jos da prodje oredstojeca operacija pa kad to sve saniram da vidim sta dalje i kako sa stitnom. Da li da i dalje pijem lek ili ne. Videcemo to, tad, za sad nastavljam da pijem. :)

...evo ovako ...

...FT4 20,15 a ref.vrednost je od 12,00-22,00
...tsh 0.947 """" 0,40-4,00

...ono tsh bi po meni mogao da bude i visi, ali dobro je da nije ispod 0.40 ili se varam, m?

- - - - - - - - - -

...evo ovako ...

...ono tsh bi po meni mogao da bude i visi, ali dobro je da nije ispod 0.40 ili se varam, m?

..sad vidim pise....serum blago lipemican, i pojma nemam sta to znaci pa me malo zbunilo...sta li je to sad?

...evo ovako ...

- - - - - - - - - -

..sad vidim pise....serum blago lipemican, i pojma nemam sta to znaci pa me malo zbunilo...sta li je to sad?

Ovo za serum sto ti pise, ja mislim da se to odnosi na to jer si jela pre vadjenja krvi. Najbolje je raditi ujutru i na prazan stomak ipak, kao kada vadimo krv za proveru secera....Ono, nece sad katastrofa biti ako i jedemo nesto, ali ipak nemoj....Bas sam skoro pricao sa jednim prijateljem lekarom o tome.

Znaci verovatno si jela nesto a to nesto uvek sadrzi i masti u sebi, lipide (jer su to makronutrijenti kao i seceri i belancevine koje nalazimo isto u hrani).

Ne bi trebalo da to menja rezultat, mada, biohemicarima pravi neki problem prilikom pregleda krvi, nemam pojma....

Hormoni - pa fT4 ti je skoro pa gornjoj granici.... Dobro da nije presao.

TSH ti je bas nizam, npr zene koje zele da zatrudne ne bi valjalo da im je TSH preko 2 (neka me ispravi neko strucan ako sam ovo lupnuo, ali tako sam negde procitao).

I mislim da se ne varas, dobro je da nije ispod 0.4 jer onda to ne bi bilo normalno stanje, referentni okvir je ovakav - 0.4 - 4.00.

Posto je TSH zapravo hormon koji sluzi da bi hipofiza komunicirala sa stitastom zlezdom najbolje je zlatna sredina uvek. Kada stitna manje luci T4 hipofiza povisi TSH koji je stimulisuci hormon da se stitasta napregne i vise luci T4 hormon. To mi u analizama vidimo kao visoki TSH hormon, a ako je t4 i dalje mali, onda se uvodi eutirox i slicni lekovi za dizanje T4 hormona.

Nego, izvini sto pitam, zaboravio sam ili nisam citao pre, a kakvu to operaciju imas, i sta da vidis sta ces raditi sa stitastom zlezdom, ako ti je izvade...Ako ti je izvade, mozes da se igras sa njom rukama, nece ti biti vise u vratu.... :dontunderstand:

I imaj na umu da kada covek nema zlezdu sa unutrasnjim lucenjem, nikakav lek koji ce nadomestiti njenu funkciju nece to raditi tako dobro kao sto bi radila zlezda koja desetinama i stotinama puta u toku dana moze da izlucuje hormone koliko kada treba i usled nekih stimulisucih i inhibitorskih situacija nasim aktivnostima i nacinom zivota, a kada popijes lek ujutru, to ti je to, a jos jedno pitanje stoji tu - da li ce se ceo taj lek apsorbovati lepo, 75% , 50% ili nista ko ima jos i komplikacije sa gastro-intestinalnim sistemom.

Idem na opetaciju tumora na nozi, a zahtevali su te hormone zbog Hasimota. Nemam nameru, a ni potrebu nsdam se da operisem stitnu, ali imam nameru da promenim lekara za nju cim se resim ovih prioritetnih problema.
Malo mi je to komplikpvano oko hormona, nisam se nikad bas ni udubljivala narocito. Pij lek uredno i po pnom kako mi je savetovano i to je to.
Vidim ja da to nije idealno, ali bih rekla da je puno bolje u odnpsu na predhodne godine, moram da nadjem te stare nalaze.

Zli gresis meni su bar 4 lekara potvrdila to da se sme ujutru jesti pre vadjenja hormona ali samo blago nesto tipa kifla itd,nista caj i kafa ili agresivno ili terapija koju uzimas.

Pa eto, kao "moze" a posle se u praksi desi da napisu - "Serum lipemican" i sl. Mnogi ljudi i ne znaju sta je "blago" a sta teze, ne radi svim ljudima isto varenje i razgradjivanje masti u telu, ne luci se svima isto zuc, nemaju isto brz metabolizam (pogotovo ovi ljudi sa hipo i hiper tiroidnim stanjima - kotalna kontrarnost u brzini rada metabolizma).

Tako da, sto je sigurno, sigurno je. Da ja moram da vadim krv, jbg ne vadis krv svakog dana, jadni secerasi stalno vade i stalno moraju gladni da dolaze bez iceg u stomak, pa mogu i ja jednom ili 2 puta godisnje da izvadim krv za tu stitastu a da dodjem rano ujutru i da ne pojedem nista, kao ni celu noc, jer se radi o ozbiljnom mozda stanju i o hormonima, a ne o cisto onako nekoj proveri da vidim koliko sam jak, koliko imam hemoglobina i eritrocita u krvi...

A lekari....ko lekari...svasta pricaju.....Kontradiktorno jedni drugima....Kontradiktorno cak i sami sebi....Nesto ti kaze u ponedeljak a posle totalno kontradiktorno u petak, pa jos - "nisam ja to vama rekao, ne ne, to ste vi izmislili nesto". :roll:

Eto znam za primer kada lekari ribaju osobu koja je imala temperaturu i zavrsila kod lekara a nije imala blizu 38 i preko 38 da bi pila lekove za obaranje temperature, nego 37 sa nesto.... Lekar opste prakse joj je rekao da je dobro postupila sto nije skidala temperaturu jer se ta do 38 "ne skida" jer ona sluzi nasem telu da se brani protiv uzrocnika, tako sto povecanjem temperature topi hemijske supstance mikrobioloskog uzrocnika i tako ga onemogucava da se biohemijski razvija, mnozi, da nam napada telo, a da se samo ona preko 38 skida, jer je ta opasna i po nase enzime u telu koje unistava.....

Osoba je poslata kuci, i kada se stanje pogorsalo i jos nesto se nakalemilo na temperaturu (a nema veze sa temperaturom), osoba ode u hitnu a tamo je izdriblaju i izvredjaju sto nije pila nesto za temperaturu, cak i ta mala subfebrilna "mora da se skida". Kada je osoba rekla da joj je lekar opste prakse rekao da ne treba da pije i pohvalio je sto nije nista pila, lekar iz hitne za svog kolegu lekara kaze: "Ma ko je to rekao, koji je to lekar, koja je to glupaca sto nema pojma".

Drugi primer, sa kojim sam se upoznao dok sam pricao sa prijateljem lekarom je bila da je doktor, specijalista, inace veliki strucnjak u svojoj pransi izjavio neopevanu glupost da se u proteinima surutke namerno stavljaju "kortiko"steroidi. Znaci totalna glupost i teorija zavere....E da, bilo je i onoga - "zao zapad nam to namerno stavlja da se unisti nebeski narod". :roll:
Hajde, da je bar rekla da mrve i stavljaju oralne androgenoanabolicke steroide pa ih mesaju sa prahom proteina da bi eto vezbaci imali veci ucinak tokom vezbanja, i rasta misica i snage - pa da nekako sve i ima neke logike i konzistentnosti, iako je i dalje takva logika, logika zaverenistva, ali je opet sve dosledno u (sumanutom, deluzionom) izlaganju uzrocno posledicnih veza.
Ali ne, ona nije to rekla, nego da se stavljaju "kortikosteroidi". Haha, veoma agresivni lekovi koji se koriste protiv upala i zapaljenskih procesa u telu.... Lekovi koji zapravo nisu anabolni lekovi i ne povecavaju snagu, misice i nisu doping lek. Sta vise, kortikosteroidi smanjuju anabolizam, i smanjuju misice. I zasto bi to stavljali zli Ameri u praskove proteina "da prevare ljude da se sto pre urade" ?

Znaaaaci nigdeeee veze. PLus sto je vecina proizvoda pregledana na VMA i Farmaceutskom fakultetu i da imaju dozvolu za promet i prodaju.

Ali neee, mi svi sada treba da verujemo da unutra ima nekih "kortikosteroida" (wow kako strasna, opasna zesca, masna rec, dobar efekat cu napraviti u zaplasivanju ljudi ako je iskoristim) jer je to rekao lekar, i to lekar specijalista internista koji je izuzetno cenjen i vazan u svojoj podstruci u kojoj se bavi.

Lekari. :roll:

bas ste ga napeli sa tom alternativnom medecinom, zasto ne napravite neki javni skup
svak ima pravo na svoje misljenje, niti podrzavam niti sam protiv alternativnog lecenja
samo ne znam sto tako agresivni sa argumenti protiv, nije ovo sajt ministarstva zdravstva pa da postoji za sve zvanicni dokazi
vec forum za diskusiju, cuo sam ( od bliskih ljudi) da postoje slucajevi gde su se ljudi izlecili i to u poodmakloj fazi bolesti(nevezano za temu) gde nije postojala mogucnost izlecenja medicinskim putem tako da ne postoji ni teoretska mogucnost da je to placebo efekat
sto se dokaza tice mislim da ne postoje ni dokazi za "crnu magiju" pa ipak retko ko to moze da ospori da postoji (jer postoji 10001 slucaj)
licno nisam koristio nista alternativno, sem farmaceutsek mafije :)

@tema
pitanje: redovna kontrolo za hasimoto, sta bi trebalo proveravati od hormona i antitela, sta ima svrhe da se ispituje, a sta ne ili sve proverit...
i na kolko bi trebalo raditi kontrole?

Zli gresis meni su bar 4 lekara potvrdila to da se sme ujutru jesti pre vadjenja hormona ali samo blago nesto tipa kifla itd,nista caj i kafa ili agresivno ili terapija koju uzimas.

ja prvi pit cujem da neko spominje hranu zbog vadjenja krvi za tsh itd..totalno nebitno..
s dr str pala sam na dupe kad mi je doktorka pre neki dan pitala dal znam da ne sme da se pije lek pre vadjenja krvi(a fazon bila sam kod nje vec nekoliko puta) ja reko pa dobro to je logicno..a ona promrlja nesto na foru da ima onih sto nisu znali...verovatno je neko odusevio skoro svojim stavomXD
msm kako da ne znas da ne smes da pijes lek pre testa...kaako?XD
al dobro meni super jer nema vise redova od sedam ujutru(ko nije znao sad zna:))

bas ste ga napeli sa tom alternativnom medecinom, zasto ne napravite neki javni skup
svak ima pravo na svoje misljenje, niti podrzavam niti sam protiv alternativnog lecenja
samo ne znam sto tako agresivni sa argumenti protiv, nije ovo sajt ministarstva zdravstva pa da postoji za sve zvanicni dokazi
vec forum za diskusiju, cuo sam ( od bliskih ljudi) da postoje slucajevi gde su se ljudi izlecili i to u poodmakloj fazi bolesti(nevezano za temu) gde nije postojala mogucnost izlecenja medicinskim putem tako da ne postoji ni teoretska mogucnost da je to placebo efekat
sto se dokaza tice mislim da ne postoje ni dokazi za "crnu magiju" pa ipak retko ko to moze da ospori da postoji (jer postoji 10001 slucaj)
licno nisam koristio nista alternativno, sem farmaceutsek mafije :)

@tema
pitanje: redovna kontrolo za hasimoto, sta bi trebalo proveravati od hormona i antitela, sta ima svrhe da se ispituje, a sta ne ili sve proverit...
i na kolko bi trebalo raditi kontrole?
*sta ti doktor kaze..
a ovo je mm:
zavisi sta imas...ako su vec radjena antitela onda nema svrhe...ona se rade prvi put i mogu ukazati na autoimuni t.ali dalje radis tsh i ft4 da vidis dal su ti u okvirima normaletj recimo ako preteras sa terapijom moraces da smanjis upotrebu leka i obrnuto...
ono sve zavisi od tvoje dijagnoze ..tako da bi bilo najbolke da odes kod doktora....

Najbolje je vaditi sva 3,tako sam ja jednu budalu slusala i nisam vadila ft3 ili kako se vec zove oko godinu i kad mi je puls skocio na 100 i nesto a ona me uveravala da je to ok i kad sam zavrsila na propranololu SA 29 GODINA DOK ONA D*KA PI... ne bih se ja sa time igrala vise.T3 mi je toliko pao da je bio na donjoj granici normale.

ja prvi pit cujem da neko spominje hranu zbog vadjenja krvi za tsh itd..totalno nebitno..
s dr str pala sam na dupe kad mi je doktorka pre neki dan pitala dal znam da ne sme da se pije lek pre vadjenja krvi(a fazon bila sam kod nje vec nekoliko puta) ja reko pa dobro to je logicno..a ona promrlja nesto na foru da ima onih sto nisu znali...verovatno je neko odusevio skoro svojim stavomXD
msm kako da ne znas da ne smes da pijes lek pre testa...kaako?XD
al dobro meni super jer nema vise redova od sedam ujutru(ko nije znao sad zna:))

Kako ne znaju da ne smeju piti? Pa lepo. Ne znaju. I to je to. Kada covek ima neznanje on....pa ne zna.... Kada sazna, onda se cini da je veoma prosto, lako i logicno i cudi se sam sebi kako nije to znao :dash: ili pak drugima.

Vecina ljudi idu mehanicki kod doktora i cak ne umeju ni da izraze adekvatno sta osecaju i kako im je, koriste nepravilne laicke termine prilikom navoda, sto sve moze doprineti da lekar donese neadekvatnu dijagnozu i terapiju.

Mada i neki lekari su gom.na. Secam se da sam jednom radio ekg, i rekao lekaru lepo, jasno i glasno, kako osecam neko stezanje u srcu odn samo sa leve strane, on iskuckao i poslao drugom lekaru anamnezu - "Pacijent se zali na probadanje po sredini grudnog kosa :roll::roll::roll::roll:

Pre jedno 7-8 godina bio kod gastroenterologa, imao sam nesto izduven stomak, pita me je l podrigujes, ja - nikada u zivotu, mozda sam jednom u zadnjih 15 godina. A je l imas kiselinu u zelucu, je l ti nekada izadje kiselina u unoj duplji? Ja - Ne, nikada, ama bas nikada nisam imao problema sa zelucem, mogu bre kamenje da varim i da jedem kasno nocu i bilo sta - ja skoro pa i ne znam kako je to kada covek "ima kiselinu".

Elem retard nije znao kako da me "diskvalifikuje" odn kako da me dijagnostikuje i ubaci me u neku fioku, a da bi izbegao dalja strucnija ispitivanja napisao je dg: GERB, anamneza - Pacijent se zali na ucestalno podrigivanje :roll:, ima izduven stomak, zali se na mucninu, cesto ima zeludacnu kiselinu, pa sumnjam na gastro-ezofagealni refluks :roll::roll::roll::roll:

Kada sam video kuci sta mi je ispisao, hteo sam da se vratim i izlupam mu 5-6 samarcina. Pogotovo sto je bio privatnik i uzeo masne pare za ove lagarije. 10 puta mu kazem da nemam podrigivanja, stucanja i sl, i on aha dobro nemas, i kuca - bolesnik dolazi zali se na ucestalo podrigivanje....Heeej bre, alooo? :evil::dontunderstand:

Neg' da se vratim na temu ja...:mrgreen:
Mnogi ljudi idu mehanicki kod doktora i ne samo da ne shvataju mehanizam delovanja leka i popravljanja njihovog stanja, nego cak ne znaju nista ni o leku, a omiljena aktivnost, posle kupovine leka im je, da sto pre bace uputstvo za lek, jer ono, smeta u kutiji. :roll:

Te ljude da pitas koliko je 7x8 ne bi znali a kamoli da ima zakljucivanje na nivou "ako mi lek za stitastu povecava lucenje T4 hormona, a ja trebam da vadim krv da ispitam kolika mi je koncentracija prirodnog T4 u krvi, zakljucujem da ne smem da popijem sinteticki lek odn hormon T4 jer ce onda on biti povecan ili normalan u krvi pa objektivno necemo znati koliko se luci prirodno moj T4". I obrnuto kada je T4 preveliki pa ga treba smanjivati.

Ti mislis ljudi mogu da procesuiraju ovakva zakljucivanja, razmisljanja, znaju sta radi njihov lek koji piju i slicno? :hahaha::rotf:
Pa puno ljudi jedva ume da se potpise bre. Mozda tebi deluje iz tvoje perspektive cudno i nezamislivo, ali eto tako je, ziva istina.

Jos retardiranije stvari se desavaju kod ljudi, pa nikom nista. :lol:

sta ja znam ja prvo procitam uputstvo(mada ja malo i hipohondrisem:lol:)
al i ti ga pretera oa nisu ljudi bas toliko zalapeli...ja kapiram neki starac sto mu je i pamcenje otislo bogi na istinu al ono prosecan cova bi trebalo da sve to zna...

sta ja znam ja prvo procitam uputstvo(mada ja malo i hipohondrisem:lol:)
al i ti ga pretera oa nisu ljudi bas toliko zalapeli...ja kapiram neki starac sto mu je i pamcenje otislo bogi na istinu al ono prosecan cova bi trebalo da sve to zna...

Ih kada bi ljudi zaista bili prosek, a ne "prosek".

Vidis da su morali da napisu u SVAKOM uputstvu za lek - "Ako ste preskocili jednu ili vise doza leka, sledeci put kada uzimate lek nemojte uzimati duplo ili troduplo, odn duplu dozu leka, da bi nadomestili zaboravljanje uzimanja".

I ja dok sam to citao pomisljao sam - "Jbt koji retard to moze uraditi, zaboravio da pije lek ceo dan, nije bio kuci a pije ga 3 puta dnevno, i sutra izjutra ce popiti 3+1 dozu leka, 3 od juce i danas 1 redovno = 4 tablete.....
Ali eto, ima, urade mnogi to.

Isto tako sam se zgranuo kada sam saznao da postoje ljudi koji lek u "kapsulama" dozivljavaju iz nekog cudnog razloga kao "kinder jaje sa igrackom", odn ono sto se nalazi u cokoladnom kinderjajetu - Ono zuto, narandzasto sto se otvori na pola, baci i uzme se prava vrednost kinderjajeta - igracka unutra.
E tako i oni - otvore kapsulu i bace, jer su uvereni da se to ne sme progutati a popiju samo prah iz nje.
Eto, ni na kraj pameti mi nije bilo da to mogu raditi ljudi, pa sam se uverio da neki rade. Jos nailazis na otpor kada mu kazes da ne otvara kapsulu nego da je celu proguta.....Pogotovo kod onih koje valjda trebaju da prodju zeludacnu kiselinu ili tako nesto. Gledaju te podozrivo, ne veruju ti i zadrti su u stavu da je ipak otvore i popiju samo unutrasnjost. Jedva ih uveris da slobodno popiju tako kako je.

:mrgreen:
ja sam jutros zbog toga sto sam se budila celu noc razmisljala dal da popijem lek jer nisam sigurna dal sam ga popila,ar reko bolje ne.
problem je bio jer treba da radim test za par nedelja..
u sv sl nisam uzela al sam razmisljala:mrgreen:

Ih kada bi ljudi zaista bili prosek, a ne "prosek".

Vidis da su morali da napisu u SVAKOM uputstvu za lek - "Ako ste preskocili jednu ili vise doza leka, sledeci put kada uzimate lek nemojte uzimati duplo ili troduplo, odn duplu dozu leka, da bi nadomestili zaboravljanje uzimanja".

I ja dok sam to citao pomisljao sam - "Jbt koji retard to moze uraditi, zaboravio da pije lek ceo dan, nije bio kuci a pije ga 3 puta dnevno, i sutra izjutra ce popiti 3+1 dozu leka, 3 od juce i danas 1 redovno = 4 tablete.....
Ali eto, ima, urade mnogi to.

Isto tako sam se zgranuo kada sam saznao da postoje ljudi koji lek u "kapsulama" dozivljavaju iz nekog cudnog razloga kao "kinder jaje sa igrackom", odn ono sto se nalazi u cokoladnom kinderjajetu - Ono zuto, narandzasto sto se otvori na pola, baci i uzme se prava vrednost kinderjajeta - igracka unutra.
E tako i oni - otvore kapsulu i bace, jer su uvereni da se to ne sme progutati a popiju samo prah iz nje.
Eto, ni na kraj pameti mi nije bilo da to mogu raditi ljudi, pa sam se uverio da neki rade. Jos nailazis na otpor kada mu kazes da ne otvara kapsulu nego da je celu proguta.....Pogotovo kod onih koje valjda trebaju da prodju zeludacnu kiselinu ili tako nesto. Gledaju te podozrivo, ne veruju ti i zadrti su u stavu da je ipak otvore i popiju samo unutrasnjost. Jedva ih uveris da slobodno popiju tako kako je.

Objasnio covek!
Da dodam i one koji misle da ako imaju slicnu dijagnozu kao ti da je to isto i da ste isto bolesni A NISTE nego te persone malo (vise) nepismene i onda ti pricaju sta treba da radis.
E to je tek dijagnoza.

**ako se nadje neko strucan tipa bruz li i onaj dr molim lepo odgovor:mrgreen::lol:
*ovo je pitanje za sve slucajeve,al moj je npr subklinicka hipotiroza,hasimoto,iliti antitela su mi 3000 bila(nisam skoro merila) a ostalo je ok
ponekad tsh poraste almax je 6 sto je ikad bio(ref vrednosti su 5,5 msm a uglavnom mi je manje).. a za simptome ne znam svi me fpitaju sta ti fali ja jbt nista,dodje mi nesto da izmislim:lol::lol:

tj pijem eut 25,pa mi je povecala jednom na pedeset jer se tsh igarao oko 5ice pa mi se bukvalno obrnulo stanje tj tsh je posle 3 meseca terapije bio 0,08
(pa sad opet pijem 25,dodatno pitanje sto mi ne recedanapravim pauzu doktorka?,msm 0.08 mi ne zvuci bajno mislila sdam bar da ce reci 1-2 nedelje pauza)
plus sto sam u isto vreme cepala a bas dosta brazilskog oraha,msm ne zbog zdravlja nego zbog ukusa:mrgreen: al ne znam da
li je i to moglo da utice na obrtanje stanja...

ovako pitanje
1.)koliko se antitela mogu smanjiti sa selenom?
2.)koliko se mogu drzati pod kontrolom sa selenom?
ovo pitanje se odnosi na
1.prirodne izvore selena
2.suplemente,tj lekice
*znaci 1 i 2 prosirit sa 1.)i 2.):lol:tj cetiri odgovora zelim:mrgreen::D

ovo je devojka neka nadr mestu napisala
Kod mene Hasimoto tireoditis, TSH sa terapijom Eutyrox-om oko 2 se krece, malo gore malo dole.
U procesu VTO doktorka mi je smanjila antitela sa 2500 na 330, tableticama Selena 3*50 dnevno. Samo je kod njega caka to sto ne sme dugo da se pije i nikako u trudnoci...
Ne sme dugo da se pije jer je izuzetno jak antioksidant, tipa tri meseca pa mesec dana pauza. Iskreno ne znam razlog zasto ne bi neko smeo da ga pije, to je mineral. Jedino ako pijes tipa neki multivitamin sa mineralima u kome ga vec ima pa da ne preteras. Npr.u brazilskom orahu ga ima dovoljno za dnevnu dozu potrebnu organizmu i to u bukvalno tri komada istog.
I da, antitela ne moraju cesto da se kontrolisu, moja dr kaze i da je jednom godisnje mnogo.
.

inace ja se mislim da stalno konzumiram brazilski orah(iopnako ga obozavam:mrgreen:) a vestacke suplemente nikako ne bih uzimala(a usput bi povremeno proverila nivo selena i antitela),pa me zanima
1.da li je neko u kontinuitetu konzumirao malo vece kolicine selena iz prirodnih izvora i da li ste proveravali pritom kolicinu selena i antitela?
2.i sta mislite o mojoj ideji,jel bez osnova,jel ok,jel bulaznim?:lol:
3.i da zaboravih,ako bi se antitela dovela u normalu,a sve ostalo je ok da li bi ja moral da pijem eutiroks,pod uslovom da povremeno kontrolisem sve vrednosti i sve su ok(tj ako se poveca da pijem ako ne ne posto me ionako non stop buse ko svajcarski sir:mrgreen::lol:...)
hvala na svakom odgovoru:super:

evo zanimljivog lika pride koga zanima
http://chriskresser.com/selenium-the-missing-link-for-treating-hypothyroidism/
Selenium: The Missing Link for Treating Hypothyroidism?

A healthy thyroid is a critical component of one’s overall health, and many people are struggling with thyroid disorders such as hypothyroidism, specifically Hashimoto’s autoimmune thyroiditis. In this autoimmune condition, the immune system attacks the thyroid gland, with the resulting inflammation leading to an underactive thyroid gland or hypothyroidism. Hashimoto’s disease is the most common form of hypothyroidism and was the first condition ever to be classified as an autoimmune disease.

I’ve written extensively about thyroid health, focusing on a multitude of environmental factors that may affect thyroid function, including gluten, gut health, stress, excess iodine, and vitamin D deficiency. I’ve also discussed why dietary changes are always the first step in treating Hashimoto’s, and why replacement thyroid hormone is often necessary for a successful outcome.

There is yet another nutritional factor that may play a role in thyroid health: selenium.
Selenium deficiency is not thought to be common in healthy adults, but is more likely to be found in those with digestive health issues causing poor absorption of nutrients, such as Crohn’s or celiac disease, or those with serious inflammation due to chronic infection. (1, 2) It is thought that selenium deficiency does not specifically cause illness by itself, but that it makes the body more susceptible to illnesses caused by other nutritional, biochemical or infectious stresses, due to its role in immune function. (3) Adequate selenium nutrition supports efficient thyroid hormone synthesis and metabolism and protects the thyroid gland from damage from excessive iodine exposure. (4)

Several research studies have demonstrated the benefits of selenium supplementation in treating autoimmune thyroid conditions. One study found that selenium supplementation had a significant impact on inflammatory activity in thyroid-specific autoimmune disease, and reducing inflammation may limit damage to thyroid tissue. (6) This may be due to the increase in glutathione peroxidase and thioredoxin reductase activity, as well as the decrease in toxic concentrations of hydrogen peroxide and lipid hydroperoxides which result from thyroid hormone synthesis. (7)

Another study followed patients for 9 months, and found that selenium supplementation reduced thyroid peroxidase antibody levels in the blood, even in selenium sufficient patients. (8) While these studies show promise for the use of selenium supplementation in preventing thyroid tissue damage, further research is needed to determine the long-term clinical effects of selenium treatment on inflammatory autoimmune thyroiditis.

Additionally, selenium is also essential for the conversion of T4 to T3, as deiodinase enzymes (those enzymes that remove iodine atoms from T4 during conversion) are selenium-dependent. As I’ve explained before, T3 is the active form of thyroid hormone, and low T3 can cause hypothyroid symptoms. A double-blind intervention study found that selenium supplementation in selenium deficient subjects modulated T4 levels, theoretically by improving peripheral conversion to T3. (9) In cases of severe selenium deficiency, conversion of T4 to T3 may be impaired, leading to hypothyroid symptoms. As T3 conversion is not performed by the thyroid, the dependence on selenoproteins for this conversion demonstrates how significant selenium deficiency could lead to hypothyroid symptoms.

So the question is, should you start supplementing with selenium if you have hypothyroidism, Hashimoto’s thyroiditis, or low T3 levels?
As the answer often is, it depends. These preliminary studies show the positive effects of selenium supplementation on inflammatory activity in autoimmune thyroid conditions, but the long term effects of supplementation on thyroid health are still unknown
. And we know that selenium is an essential component of the enzymes that convert T4 to T3, but whether supplementation will increase serum T3 levels is unclear.

While it seems that selenium supplementation would be an obvious solution to poor thyroid function, long term consumption of high doses of selenium can lead to complications such as gastrointestinal upsets, hair loss, white blotchy nails, garlic breath odor, fatigue, irritability, and mild nerve damage. (10) Additionally, supplementing selenium in the context of low iodine status may actually aggravate hypothyroidism. Mario Renato Iwakura discusses this particular topic extensively on Paul Jaminet’s Perfect Health Diet blog.

Moreover, a large clinical trial examining the effects of selenium supplementation on prostate cancer risk in over 35,000 men found that those with normal to high selenium levels at baseline experienced a significant increase in the risk of prostate cancer after supplementing with 200 mcg/d of selenium. For more details on this study, see my article “Important Update on Selenium Supplementation“.

For now, the best option for most people may be to include selenium-rich foods in the context of a healthy Paleo diet. Great sources of selenium include: brazil nuts, crimini mushrooms, cod, shrimp, tuna, halibut, salmon, scallops, chicken, eggs, shiitake mushrooms, lamb, and turkey. Brazil nuts are particularly rich in selenium; it only takes one or two per day to improve your selenium status and boost immune function. (11)

Making sure your selenium intake is optimal may give your immune system and thyroid the boost it needs to help it function better. It is especially important for those managing thyroid conditions to ensure their selenium status is adequate.
i jos jedno pitanje ajd ja imam komp al recimo sta je sa onim starijima koji ni ne znaju da koriste,msm zasto doktori retko do nikad ne preporucuju promene u ishrani,ili nas barem ne upute kod nekog strucnog po tompitanju?
i za sve pametnjakovice da imam doktora i da pitacuga ali me zanimaju i ostala misljenja i iskustva;)

Odakle to da antitela mogu da padaju? Ja mislim da kada se jednom povise, da nikada vise ne mogu biti u normalnom, zdravom referentnom delu.....

E sad antitela od 3000 su bas preeeeterano velika, tj previse ih ima.....Valjda do 22 je normalno....

Odakle to da antitela mogu da padaju? Ja mislim da kada se jednom povise, da nikada vise ne mogu biti u normalnom, zdravom referentnom delu.....

E sad antitela od 3000 su bas preeeeterano velika, tj previse ih ima.....Valjda do 22 je normalno....

pa citala sam po netu i starne i domace stranice...
a na dr forumu je riba napisala ono sto si video ne znam dal si citao i onaj deo sa spojlerima...
u sv dazlrezimkram deo za antitela..
u vecem br slucajeva kad jednom buknu ostaju u tom broju gore dole,i ono sve ti je ok al moras da pijes eutirox i blablabla....al isto moze i da se desi i da se primire al to su onako redji sluxlcajevi...

a pogledaj deo u spojleru sta je riba napisala..

Poslednja izmena:
Ma gde ti sve ok kad moras da pijes eutirox....I to samo u slucaju da osoba ima hipotireozu...Ako ima hipertireozu a lekar joj prepise eurotirox, nadrljala je, moze da postane srcanipacijent jer ce onda imati previse T4 u telu.

A povisena antitela u krvi mogu svasta znaciti....Nije to uvek hipotireoza samo.

Ma gde ti sve ok kad moras da pijes eutirox....I to samo u slucaju da osoba ima hipotireozu...Ako ima hipertireozu a lekar joj prepise eurotirox, nadrljala je, moze da postane srcanipacijent jer ce onda imati previse T4 u telu.

A povisena antitela u krvi mogu svasta znaciti....Nije to uvek hipotireoza samo.

meni
su dva doktora endokrinologa rekla da ne moram da pijem jos al da je uputno jer ce vremenom antitela da pocnu da uticu na stitnu...
tj meni je tsh od od 3 do 6(samo jednom,a inace je 5,5 ref vrednost) kako kad..al nije mi bio preko 4 kad sam pocela terapiju msm..poenta je bolje da pijem redovno eutiroks najslabiji i da se drzi nize pre nego stonbinantitela pocela da deluju sto bi se verovatno vremenom i desilo..evo kad dosjem kici cu ti i napisati svoj prvi nalaz...
ono t3 t4 i sv ostalo ok sem antitela...
tako da ja sam pocela da pijem eutiroks iako nisam bila u obavezii...
dr ne znam dal si procitao dr spojler gde sam napisalq sta je riba rekla za smanjena antitela a i nisi mi odgovorio na ostala pitanja..

- - - - - - - - - -

odakle ti da imam hiper...
ja imam HIPOTIREOZU SUBKLINICKU*msm procitaj za subklinicku ako ne znas sta je...
i u dijag.pise i AUTOIMUNI tireoiditis..

- - - - - - - - - -

a inace samo su mi povecali bili jednom sad na 50 eutiroks pa mi je to mnogo snizilo tsh na 0.08 pa mi je vratila na 25 eutiroks...
jedno od vise pitanja je bilo zasto mi nije rekla da npravim par dana pauzu tipa nedelju dana pa da nastavim...al ovo pitanje sam vise postavila jer hipohondrisem a realno ona zna sta radi..

Poslednja izmena:
meni
su dva doktora endokrinologa rekla da ne moram da pijem jos al da je uputno jer ce vremenom antitela da pocnu da uticu na stitnu...
tj meni je tsh od od 3 do 6(samo jednom,a inace je 5,5 ref vrednost) kako kad..al nije mi bio preko 4 kad sam pocela terapiju msm..poenta je bolje da pijem redovno eutiroks najslabiji i da se drzi nize pre nego stonbinantitela pocela da deluju sto bi se verovatno vremenom i desilo..evo kad dosjem kici cu ti i napisati svoj prvi nalaz...
ono t3 t4 i sv ostalo ok sem antitela...
tako da ja sam pocela da pijem eutiroks iako nisam bila u obavezii...
dr ne znam dal si procitao dr spojler gde sam napisalq sta je riba rekla za smanjena antitela a i nisi mi odgovorio na ostala pitanja..

- - - - - - - - - -

odakle ti da imam hiper...
ja imam HIPOTIREOZU SUBKLINICKU*msm procitaj za subklinicku ako ne znas sta je...
i u dijag.pise i AUTOIMUNI tireoiditis..

- - - - - - - - - -

a inace samo su mi povecali bili jednom sad na 50 eutiroks pa mi je to mnogo snizilo tsh na 0.08 pa mi je vratila na 25 eutiroks...
jedno od vise pitanja je bilo zasto mi nije rekla da npravim par dana pauzu tipa nedelju dana pa da nastavim...al ovo pitanje sam vise postavila jer hipohondrisem a realno ona zna sta radi..

Jao bolje ja da ne pisem sta su sve pricali endokrinolozi mojoj mami pre.... Kao oni retardirani majstori za kola - "ko ti ovo radio bre? - Taj i taj. - Auuuuuu pa de si naso kod njega da ides ccccc. - Jaoj a sto, sta je sa mojim autom? - Auuu, ccc, nista, nista, bolje da ne znas....."
Posle se vratis kod tog prvog a on ti kaze za ovog drugog - "Pa ko je ovo posle mene radio na autu? - Taj i taj. - Auuuuu ccccc, pa de si naso kod njega bas da ides u celome gradu a ti kod njega, taj ne zna nista.... - Ali on je to isto re.... ma taj je najveca neznalica, nema pojma, a poceo da se uci kod mene ispocetka eeee". Itd.

E tako je bilo i za endokrinologe.... A i ostali lekari nisu bolji - "Ako ako samo idi ti kod tog endokrinologa, pa ce da ti vade stitastu za 3 godine". Ovaj drugi - "Ako ako samo ti nemoj da pijes to, pa ces oboleti od srca i doziveti anginu pektoris od hipertireoze" itd.

Mojoj kevi su tako dali vestacki T4 da pije, ona pocela, i htela zena da umre koliko joj 200 puta bilo gore.....Posle isla kod drugih, oni rekli - Nikako niste smeli da pijete, u pravu ste bili sto ste to bacili, i od tada joj mnogo bolje bilo, a i cvorici ne rastu, nego se stopirali i ne mrdaju.

Poslednji put kada sam razgovarao sa lekarom (mladim sa svezim znanjem a ne nekim matorcima), svojim prijateljem, govorio mi je da treba sto duze sacekati pre pijenja tih hormona, jer to jednom kada se pocne......Onda ide i tako do kraja zivota manje vise..... Zato treba maximalno koliko je moguce pustiti da sama stitasta zlezda luci kako-tako, jer nikada tableta ne moze da napravi efekat lucenja zlezde koja preko celog dana izbacuje hormone kako je kada potrebno....
Po njemu, treba se nadati da ce ta subklinicka forma bolesti sto duze trajati i da se nece brzo ispoljiti prava forma bolesti sa mnogo teskom simptomatologijom, i do tada "ne cackati mecku" jer iovako ionako doci ce dan kada ce osoba morati da pije ta sranja do kraja zivota posle.

Za stitnu ne znam nesto na licnom iskustvu, ali veoma dobro znam taj mehanizam uzimanja hormona iz sveta sporta - muski adrogeni hormoni, jer preko 15 godina u teretani i po raznim sportovima vidim sta sve ljudi uzimaju, sta se desava sa njima, kako im se menja zivot, i jednom kada uzmu vestacki testosteron, posle njihova zlezda sa unutrasnjim lucenjem - testisi, nikada nece proizvoditi testosteron koliko su proizvodila, jer se inhibise lucenje jer dolazi od spolja......

Tako da kada prestanu da uzimaju to, desavaju se ludosti sa njima, prava psiho-fizicka pometnja celog organizma i dusevnog zivota (mnogi zaglave i na psihijatriji cak, zbog depresija, psihoticne agresije, fobija, anxioznosti itd).

Nisam ja rekao da imas hiper, ja sam pisao, ako pogledas, samo o HIPO.

ovo ostalo sam citao pod spojlerima i prvog puta, i opet mi nije jasno kako to mogu da padaju antitela, ok mozda nesto padne sa mnooogo velike brojke tipa 3000.....Ali sa 200 nikad nece joj vise pasti npr ispod 50 ili 40 a oko 20 je normalno....

Jednostavno receno - Imas autoimunu bolest? - Slicno je kao da imas i neizlecivu vrstu raka.....

Tako je i sa Hashimotom, i G. Bazedovljevom, i sa Kronovom bolescu i sa Lupusom, i mnogim drugim.

Nema nista gore od autoimune bolesti i od malignog tumora u medicini.

Jao bolje ja da ne pisem sta su sve pricali endokrinolozi mojoj mami pre.... Kao oni retardirani majstori za kola - "ko ti ovo radio bre? - Taj i taj. - Auuuuuu pa de si naso kod njega da ides ccccc. - Jaoj a sto, sta je sa mojim autom? - Auuu, ccc, nista, nista, bolje da ne znas....."
Posle se vratis kod tog prvog a on ti kaze za ovog drugog - "Pa ko je ovo posle mene radio na autu? - Taj i taj. - Auuuuu ccccc, pa de si naso kod njega bas da ides u celome gradu a ti kod njega, taj ne zna nista.... - Ali on je to isto re.... ma taj je najveca neznalica, nema pojma, a poceo da se uci kod mene ispocetka eeee". Itd.

E tako je bilo i za endokrinologe.... A i ostali lekari nisu bolji - "Ako ako samo idi ti kod tog endokrinologa, pa ce da ti vade stitastu za 3 godine". Ovaj drugi - "Ako ako samo ti nemoj da pijes to, pa ces oboleti od srca i doziveti anginu pektoris od hipertireoze" itd.

Mojoj kevi su tako dali vestacki T4 da pije, ona pocela, i htela zena da umre koliko joj 200 puta bilo gore.....Posle isla kod drugih, oni rekli - Nikako niste smeli da pijete, u pravu ste bili sto ste to bacili, i od tada joj mnogo bolje bilo, a i cvorici ne rastu, nego se stopirali i ne mrdaju.

Poslednji put kada sam razgovarao sa lekarom (mladim sa svezim znanjem a ne nekim matorcima), svojim prijateljem, govorio mi je da treba sto duze sacekati pre pijenja tih hormona, jer to jednom kada se pocne......Onda ide i tako do kraja zivota manje vise..... Zato treba maximalno koliko je moguce pustiti da sama stitasta zlezda luci kako-tako, jer nikada tableta ne moze da napravi efekat lucenja zlezde koja preko celog dana izbacuje hormone kako je kada potrebno....
Po njemu, treba se nadati da ce ta subklinicka forma bolesti sto duze trajati i da se nece brzo ispoljiti prava forma bolesti sa mnogo teskom simptomatologijom, i do tada "ne cackati mecku" jer iovako ionako doci ce dan kada ce osoba morati da pije ta sranja do kraja zivota posle.

Za stitnu ne znam nesto na licnom iskustvu, ali veoma dobro znam taj mehanizam uzimanja hormona iz sveta sporta - muski adrogeni hormoni, jer preko 15 godina u teretani i po raznim sportovima vidim sta sve ljudi uzimaju, sta se desava sa njima, kako im se menja zivot, i jednom kada uzmu vestacki testosteron, posle njihova zlezda sa unutrasnjim lucenjem - testisi, nikada nece proizvoditi testosteron koliko su proizvodila, jer se inhibise lucenje jer dolazi od spolja......

Tako da kada prestanu da uzimaju to, desavaju se ludosti sa njima, prava psiho-fizicka pometnja celog organizma i dusevnog zivota (mnogi zaglave i na psihijatriji cak, zbog depresija, psihoticne agresije, fobija, anxioznosti itd).

Nisam ja rekao da imas hiper, ja sam pisao, ako pogledas, samo o HIPO.

ovo ostalo sam citao pod spojlerima i prvog puta, i opet mi nije jasno kako to mogu da padaju antitela, ok mozda nesto padne sa mnooogo velike brojke tipa 3000.....Ali sa 200 nikad nece joj vise pasti npr ispod 50 ili 40 a oko 20 je normalno....

Jednostavno receno - Imas autoimunu bolest? - Slicno je kao da imas i neizlecivu vrstu raka.....

Tako je i sa Hashimotom, i G. Bazedovljevom, i sa Kronovom bolescu i sa Lupusom, i mnogim drugim.

Nema nista gore od autoimune bolesti i od malignog tumora u medicini.
znaci darezimiramo ti si bio u fazonu bolje da nisi pocinjala dom ti se neki simptomi nisu ispoljili al kad pocnes bolje da neprekidas jer moze lose organizam dagi reaguje..
al bre nemoj meuporedjujes sa rakiticnima ja sam bre hipohondric pa lose reagujem na te stvari:lol:,a i ono ne umjrem ja odovog(mogu jedino od savrsenosti moje malenkosti:malav:)ono nit mi ista fali nit mi ista smeta..

a za hasimoti kazu da je najbolja od svih autoimunih:D.samo pijes lekice i nist dalje...ono ja nemam nikakav osecaj preomene u zivotu samo sto se cimam po dokrtorima eto to me smara..:mrgreen:
al ne znam dal si ikad isao na net i sl na ovu temu ima mali broj sl gde se poboljsa stanje sa antitelima...zato sam bila u fazonu e kad bi antitela opaldala manje bi me zlezda spopadala(auuu vreme jeza spavanje XD) tj selen/jod sesrede>onda sesrede i atitela>i onda oni manje uticu ili i ne uticu vise toliko na stitnu(i onda neka fantazija kao mozda ne bi morala neko vreme da gutam eutirox al to je vise hipohondarski e sta mogu dauradim da nebude da nisam nesto preskocili o brizi o svom liku i delu:lol,al ao ista bar da dovedem antit.namaji broj,msm nista menekosta da probam,naravno uz neku kontrolu krvi ono da neprereram sa selenom i sl..)..
eto i to je to od mene necu vise da te smaram:lol:

- - - - - - - - - -

i hvala na odgoworima;)

- - - - - - - - - -

ustvari evo jedino sto se tripujem da osecam malo zleszdu al mozda je to jer su mi ranije preterali sa terapijom,a mozda jer smrkcem i trcim po hladnoci..XD

Back