Quantcast

Stitna zlezda

Miladinka

Početnik
Poruka
4
Dobila sam danas rezultate laboratorijskog nalaza pa dok ne dodjem do endokrinologa molim za neku pomoc u tumacenju (ranije nisam imala problema sa stitnom zlezdom, doktorka opste prakse kaze da rezultat nije dobar i da se javim endokrinologu sto pre; prve vrednosti su u okviru referentnih ali poslednje dve odudaraju bas mnogo...):

- TSH ultra - 1,37 (0,4 - 3,5)
- T3 2,15 (1,3 - 3,10)
- T4 128,6 (66-181)
- Free T3 6,29 (3,10 - 6,8)
- Free T4 13,96 (7,86 - 14,41)

- Anti TPO 43,7 (0-9)
- TgAt 621,3 (0-115)


Hvala unapred : )
 
Poruka
8.355
hormoni su ti u granicama normale, dakle nemaš hipotireozu, ali imaš autoimunu bolest, Hašimoto Tiroiditis, te zadnje povišene vrijednosti su autoantitijela, štitna žljezda se nalazi pod hroničnim zapaljenjem, ništa strašno, poslaće te vjerovatno na ultrazvuk, i to je to, ostalo je na tebi da se informišeš...
 

Miladinka

Početnik
Poruka
4
hormoni su ti u granicama normale, dakle nemaš hipotireozu, ali imaš autoimunu bolest, Hašimoto Tiroiditis, te zadnje povišene vrijednosti su autoantitijela, štitna žljezda se nalazi pod hroničnim zapaljenjem, ništa strašno, poslaće te vjerovatno na ultrazvuk, i to je to, ostalo je na tebi da se informišeš...
Hvala puno. Ultrazvuk je uradjen I receno mi je da je u redu, da pijem selen i da dodjem na kontrolu za sest meseci.

Po onome sto sam citala mislim da cu morati da korigujem ishranu (I naravno pokusati da smanjim stres).
 

sensimilija

Domaćin
Poruka
3.130
hm...i nije bas tacno.
korekcija ishrane je svakako od koristi, jer pojedine namirnice i te kako mogu uticati na funkciju stitne zlezde.
recimo, kupus, keleraba, karfiol, prokelj i kelj sadrze strumogene supstance koje ometaju preuzimanje joda i na taj nacin smanjuju proizvodnju hormana stitne zlezde.
zato previse tog povrca u presnom stanju moze da izazove strumu. (doduse, kuvanjem se te supstance unistavaju)
i zna se da na povoljan rad stitne zlezde uticu brojni vitamini (C, E, B2, B3, B6), minerali (cink, selen) i aminokiseline tirozina kojih ima u mlecnim proizvodima, ribi, mesu, mahunastom povrcu...spisak namirnica koje se preporucuju obolelima od hipotireoze je dugacak, kao i onoga sto je pozeljno izbegavati.
iz mog iskustva, najbolje rezultate daje kombinacija terapije, pravilne ishrane, zdravog nacina zivota (koliko je to moguce)
verujem i da je prevencija jako bitna, a ishrana tu igra jednu od kljucnih uloga...zato nemojte tako olako davati pogresne savete.
 

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.383
nemoj da čitaš svašta, nikakva ishrana ne pomaže, nije to neki jednostavan problem, pa da se riješi ishranom...
možeš najopuštenije da jedeš sve i svašta, nije hrana uzrok...


Hashimoto tireoiditis je autoimuna bolest npr i tu ne pomaze ishrana, tj ne leci bolest, poremecaj, kao i kod drugih autoimunih bolesti. Dobro, kod Kronove bolesti moze ishrana da ima uticaja tipa da imate manje ili vece tegobe u zavisnosti od toga sta jedete tacno, koje kolicine i slicno, ali ishrana sama NE MOZE DA IZLECI bolest. A pogotovo ne za stitastu zlezdu u kojoj nije hrana, ne odvija se varenje, apsorpcija i ostalo.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Poruka
8.355
hm...i nije bas tacno.
korekcija ishrane je svakako od koristi, jer pojedine namirnice i te kako mogu uticati na funkciju stitne zlezde.
recimo, kupus, keleraba, karfiol, prokelj i kelj sadrze strumogene supstance koje ometaju preuzimanje joda i na taj nacin smanjuju proizvodnju hormana stitne zlezde.
zato previse tog povrca u presnom stanju moze da izazove strumu. (doduse, kuvanjem se te supstance unistavaju)
i zna se da na povoljan rad stitne zlezde uticu brojni vitamini (C, E, B2, B3, B6), minerali (cink, selen) i aminokiseline tirozina kojih ima u mlecnim proizvodima, ribi, mesu, mahunastom povrcu...spisak namirnica koje se preporucuju obolelima od hipotireoze je dugacak, kao i onoga sto je pozeljno izbegavati.
iz mog iskustva, najbolje rezultate daje kombinacija terapije, pravilne ishrane, zdravog nacina zivota (koliko je to moguce)
verujem i da je prevencija jako bitna, a ishrana tu igra jednu od kljucnih uloga...zato nemojte tako olako davati pogresne savete.
ti dobro znaš da ja pričam o autoimunom uzroku, odnosno o Hašimotu...i da tu apsolutno nikakva ishrana ne igra bitnu ulogu, i ne djeluje na uzrok, na grešku imunog sistema...
cink, jod, selen, jesu bitni za normalno funkcionisanje štitne, za hipotireozu...ali nikakva ishrana, ne znam kako zdrava, ne može da smanji ta antitijela, moj odgovor se odnosio na to...

ps. bejbe nemoj da padaš ovako nisko, smatrao sam te kul djevojčicom, i prijateljicom....ako sam ti nedostajao, mogla si proći i bez ove male pakosti...moji savjeti nisu pogrešni...

nemoj više ovako, ljubi te brat Šime...:)

- - - - - - - - - -

TSH 0.004' FT4 17.4 Sta dalje?Zna li neko?
nemam pojma, malo podataka, mada ovaj nizak tsh ukazuje možda na hipertireozu..a i ne razumjem baš najbolje pitanje...

- - - - - - - - - -

Ne mislim da se time problem resava ali moze da ima uticaja na stanje i naravno pozeljno je da se zivi zdravo i da imunitet bude bolji
poželjno je da se živi zdravo, to niko ne spori...
znam da ćeš biti oduševljena, kad pročitaš na netu svašta, ali ne znači obavezno i da je to istinito...pričam iz svog isksustva, a svašta sam prošao, i eksperimentisao...
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
idealan tsh,je oko 1.5
prokakila se...loool

- - - - - - - - - -

a u trudnoći do 2, ali vjerovatno znaš to...
Ne preteruj..
Ovo za trudnice je tacno,altosmaoza njih..
U nekim sl neki endokrinolozi ne daju terapiju dak ne predje 7,8..(msm da sam citala za rib sto su joj rekli za 10)
Alo poenta je da bi 5,6 kao gornja granica,a ima i minimum..

- - - - - - - - - -

Hashimoto tireoiditis je autoimuna bolest npr i tu ne pomaze ishrana, tj ne leci bolest, poremecaj, kao i kod drugih autoimunih bolesti. Dobro, kod Kronove bolesti moze ishrana da ima uticaja tipa da imate manje ili vece tegobe u zavisnosti od toga sta jedete tacno, koje kolicine i slicno, ali ishrana sama NE MOZE DA IZLECI bolest. A pogotovo ne za stitastu zlezdu u kojoj nije hrana, ne odvija se varenje, apsorpcija i ostalo.
Brate a sta je sa ribama koje su ishranom smanjile antitela..A ima ih..To sto su antitela aktivirana ne znaci da ne mogu da se drze pod kontorolom,ili smanje..
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Ne preteruj..
Ovo za trudnice je tacno,altosmaoza njih..
U nekim sl neki endokrinolozi ne daju terapiju dak ne predje 7,8..(msm da sam citala za rib sto su joj rekli za 10)
Alo poenta je da bi 5,6 kao gornja granica,a ima i minimum..

- - - - - - - - - -



Brate a sta je sa ribama koje su ishranom smanjile antitela..A ima ih..To sto su antitela aktivirana ne znaci da ne mogu da se drze pod kontorolom,ili smanje..
Referentni okviri se razlikuju od laba do laba. U mom labu je konkretno ref. okvir za tsh 0,27 - 4,2.

Inače, moj endokrinolog je rekao da se u svetu smatra da je referentna vrednost od-do u slučaju tsh suviše široko postavljena, i da je najbolje da se tsh drži u donjoj polovini vrednosti referentnog okvira. Ima kod nas još onih koji terapiju ne uvode dok tsh ne pređe 10, ali po njemu je to budalaština. Moj tsh je na prvom merenju bio 5,05, i po njemu se on mora držati ispod 2,5, neovisno o trudoći. Uostalom, ja sam imala simptome na 5,05.. neću ni da zamišljam kako bih se osećala da sam čekala da skoči preko 10.

A što se antitela tiče, meni se iskreno ebe za njih; tu su gde su i tu će i biti.
Ono što je meni lično važno je da se osećam bolje otkad sam na terapiji, živnula sam i imam više energije, i ne pada mi na pamet da eksperimentišem sa alternativom za koju ne postoje masovna istraživanja, već od slučaja do slučaja. Hašimoto je hronična bolest, i sve da spustim antitela danas, porašće sutra, a žlezda neumitno propada. Tako da, hvala medicini na Eutyroxu koji održava na normali moje metaboličke funkcije.
 
Poslednja izmena:
Poruka
8.355
Ne preteruj..
Ovo za trudnice je tacno,altosmaoza njih..
U nekim sl neki endokrinolozi ne daju terapiju dak ne predje 7,8..(msm da sam citala za rib sto su joj rekli za 10)
Alo poenta je da bi 5,6 kao gornja granica,a ima i minimum..

- - - - - - - - - -



Brate a sta je sa ribama koje su ishranom smanjile antitela..A ima ih..To sto su antitela aktivirana ne znaci da ne mogu da se drze pod kontorolom,ili smanje..
hej djevojčice, ne pretjeruje Šime, već jedan od svjetskih autoriteta iz endokrinologije (a ja se slažem sa njim), jer je to pitanje logike, ako je za trudnice ispod 2, onda tvrdnja da je idealan tsh oko 1.5 ima apsolutno smisla...
inače, u zadnje vrijeme postoji tendencija, da se gornja granica spusti negdje do 3...
antitijela mogu da se smanje, prvi sam na ovoj temi još davno objelodanio te podatke, neki su smanjili putem konzumiranja đumbira, i slično, a posatvio sam i studiju o selenu...još prije tri godine..
međutim, činjenica je sljedeća, da broj antitijela nije u korelaciji sa progresom bolesti, sve je to mnogo komplikovano, i nedokučivo...neko sa recimo + 3000 antitijela ima očuvanu funkciju žljezde, dok neko već sa 150 zakači hipotireozu...to je velika misterija...tako da smanjenje antitijela, i ne igra neku ulogu...

brzopleto si dijete, dobro razmisli sljedeći put, prije nego postaviš post...moraš malo da poradiš na tome...a i na tom riječniku beogradskom "brate, riba, ovo ono.." ...to nije ženstveno, mislim ta spika, zvuči mnogo muški, ali ono seljoberski muški..:)))
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
Brate,druze prijatelju:lol: trudnice su poseban slucaj i one treba da se racunaju kao mininum ispod minimuma...
A ima ljudi kojima nista ne fali ni na 4,ni na 5(manji br al ih ima)A ako se ne osecas lose ne treba da pijes lek ni ako ti je tsh 4,5,a sve ostalo ok...
A odnos je 0.27-4.2,tj 0.35-4.94,i 0.3-5.5(za obican TSH al on je nebitan bitan je STSH)isti prosek od 2014 do sad....
A antitela mogu kod manjeg broja ljudi da ne uticu al kod veceg broja uticu,i treba ako je moguce da se drze pod kontrolom..Mada dr se time ne bave nesto vec samo daju lekic i cao zdravo...
Tj zavis kako koji,neki mogu da spomenu ishranu,neki mogu da preporuce da se urade neki vitamini itd,al vecina ce da samo da lekove...Al nebitno..Kod nas pola stvri nema kojih ima u inostranstvu..A da ne pricam i o ovom odnosu koji ume da bude drugaciji u razlicitim zemljama,gde granica negde nize a negde vise...
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
Referentni okviri se razlikuju od laba do laba. U mom labu je konkretno ref. okvir za tsh 0,27 - 4,2.

Inače, moj endokrinolog je rekao da se u svetu smatra da je referentna vrednost od-do u slučaju tsh suviše široko postavljena, i da je najbolje da se tsh drži u donjoj polovini vrednosti referentnog okvira. Ima kod nas još onih koji terapiju ne uvode dok tsh ne pređe 10, ali po njemu je to budalaština. Moj tsh je na prvom merenju bio 5,05, i po njemu se on mora držati ispod 2,5, neovisno o trudoći. Uostalom, ja sam imala simptome na 5,05.. neću ni da zamišljam kako bih se osećala da sam čekala da skoči preko 10.

A što se antitela tiče, meni se iskreno ebe za njih; tu su gde su i tu će i biti.
Ono što je meni lično važno je da se osećam bolje otkad sam na terapiji, živnula sam i imam više energije, i ne pada mi na pamet da eksperimentišem sa alternativom za koju ne postoje masovna istraživanja, već od slučaja do slučaja. Hašimoto je hronična bolest, i sve da spustim antitela danas, porašće sutra, a žlezda neumitno propada. Tako da, hvala medicini na Eutyroxu koji održava na normali moje metaboličke funkcije.
Moj STSH je(ako ne racunamo obican TSH od 4)bio 5.98 a odnos je bio 0.35-4.94 al sam imala visoka antitela,i nisam imala nikakve simptome, i dr mi je rekla da sam slucaj na granici,i da sama izaberem dal cu da pocnem da uzimam lekice(posto kod dr u takviom sl ne postoji konsenzus) al kao mig mig bolje da pocnes,a tesko hipohondara naterati..:dash:
A onda sam od dosta njih cula kako je bolje sto kasnije krenuti sa lekicima da bi ti stitna sto duze sama radila,cak je i Brus zli rekao da mu drugar endokrinolog isto preporucuje(bili eseji nasi na ovoj strani),tako da bi radije da sam pratila stanje i kasnije krenula sa supstitucijom...

A iskreno da imam zivaca i vise kesa bi se bakcala sa antitelima,al ovako samo pijem lekice(a i suvise sam hedonista da testiram kako mi uskracivanje hrane,i dr stvari pomaze)..Inace otidite malo na ana forum stitna,tamo ima vise riba kojima je to sredjivanje antitela pomoglo,to i oni protokoli..Tamo ima fazon 500 strana o stitnoj..

- - - - - - - - - -

E da cak je i tekta zvala nekog poznanika endok.koji je isto reko pogranicni slucaj,sama nek izabere..
Po meni iskreno,treba u nekim slucajevima kad nemas simptome,pratiti stanje a ne odma bum po lekovima..

Znaci da rezimiramo:svaki endokrinolog fura svoju pricu,al vecina su tu izmedju 2 i 5..Plus ima mnogo dr situacija i posebnih slucajeva tako da svakom pacijentu treba posebno pristupiti...Onda u Engleskoj imate i dr lekice koji kod nas ne preporucuju...Onda ovo onda ono,pa necu vise referate da pisem i svima sa srecom...
 
Poslednja izmena:

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Na ani na toj temi se opasno zagovara alternativa, a svaki naučni argument je manje-više proteran. Sve se svodi na laičku priču o izbacivanju glutena, propusnim crevima i ostalom, bez pozivanja na ozbiljnije studije, već na osnovu rekla-kazala i na osnovu ličnog primera ali onog trenutnog, ne i dugoročnog.

Hašimotu nema leka, i pre ili kasnije žlezda će propasti. E sad, neko to prihvati lakše, a neko teže.
 
Poruka
8.355
Brate,druze prijatelju:lol: trudnice su poseban slucaj i one treba da se racunaju kao mininum ispod minimuma...
A ima ljudi kojima nista ne fali ni na 4,ni na 5(manji br al ih ima)A ako se ne osecas lose ne treba da pijes lek ni ako ti je tsh 4,5,a sve ostalo ok...
A odnos je 0.27-4.2,tj 0.35-4.94,i 0.3-5.5(za obican TSH al on je nebitan bitan je STSH)isti prosek od 2014 do sad....
A antitela mogu kod manjeg broja ljudi da ne uticu al kod veceg broja uticu,i treba ako je moguce da se drze pod kontrolom..Mada dr se time ne bave nesto vec samo daju lekic i cao zdravo...
Tj zavis kako koji,neki mogu da spomenu ishranu,neki mogu da preporuce da se urade neki vitamini itd,al vecina ce da samo da lekove...Al nebitno..Kod nas pola stvri nema kojih ima u inostranstvu..A da ne pricam i o ovom odnosu koji ume da bude drugaciji u razlicitim zemljama,gde granica negde nize a negde vise...
batice, netačno...:)
još jednom da ponovim, idealan tsh je oko 1.5, a sve čak i da nije, to nije od prevelikog značaja...taj podatak...
i opet, broj antitijela, nije u korelaciji sa progresom bolesti...
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
E sto gnjavite sa tim opasno zagovra alternativa,znaci sad moramo da se kljukamo samo lekicima i ne do bog da neko koriguje ishranu i zivotne navike,proveri selen,vitamin D i slicno,jer to je glupost,a to sto ima sve vise ljudi kojima je promena pomogla sa problemima to nikom nista...
A ja koliko znam tamo svi uredno piju lekice,a imas par riba koje su izmenile ishranu pre par godina i sad im je bolje(ima i nekih dr primera al mi se ne pisu eseji tipa trudnica koja je pila selen i prilicno smanjila at)...
Ja sam recimo bila pogranicni slucaj,i receno mi je da zbog antitela itd da sama odlucim(znaci 2 endokrinologa) dal ocu da pijem il samo da pratim stanje,a da mogu sad da se vratim radije bi proverila ksliku(u privatnoj labaratoriji opet jer su mi bas bila visoka) i vitamine i minerale i gledala da ako mi nesto fali u organizmu to i nadoknadim,i pratila koliko promene iste uticu na krvu sliku,i pustila zlezdu da sto duze radi sama...
 
Poruka
8.355
Na ani na toj temi se opasno zagovara alternativa, a svaki naučni argument je manje-više proteran. Sve se svodi na laičku priču o izbacivanju glutena, propusnim crevima i ostalom, bez pozivanja na ozbiljnije studije, već na osnovu rekla-kazala i na osnovu ličnog primera ali onog trenutnog, ne i dugoročnog.

Hašimotu nema leka, i pre ili kasnije žlezda će propasti. E sad, neko to prihvati lakše, a neko teže.
i ovo nije tačno, nije istina da neminovno propada, postoji dobar dio ljudi, koji uprkos tim povišenim at, nikad ne zakače hipotireozu...vjerujm, ovu temu sam doktorirao..:))
što se tiče Ane, tamo sam ranije svraćao, uglavnom se nasmijem, većina priča se vrti oko rakije od orasa...hehe..
 
Poruka
8.355
protiv alternative nemam ništa, ali protiv svoje alternative, svog istraživanja, i ličnog iskustva...
ali tu moju alternativu, podržava i nauka, i bar 99 % endokrinologa, i generalno doktora, ne poznaju neke tajne, koje ja znam...:)))

- - - - - - - - - -

nema ona petlju da to uradi, ona je jedna od onih koje samo brbljaju i pričaju..:))

- - - - - - - - - -

ona meni priča o alternativi, meni koji sam prošao ishranu sirovim voćem i povrćem, nema ništa teže od toga....a da ne pričam da sam gledao i u sunce, stigao do 5 minuta looool
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
protiv alternative nemam ništa, ali protiv svoje alternative, svog istraživanja, i ličnog iskustva...
ali tu moju alternativu, podržava i nauka, i bar 99 % endokrinologa, i generalno doktora, ne poznaju neke tajne, koje ja znam...:)))

- - - - - - - - - -

nema ona petlju da to uradi, ona je jedna od onih koje samo brbljaju i pričaju..:))

- - - - - - - - - -

ona meni priča o alternativi, meni koji sam prošao ishranu sirovim voćem i povrćem, nema ništa teže od toga....a da ne pričam da sam gledao i u sunce, stigao do 5 minuta looool
Ovo nije alternativa ovo je nema veze s vezom(da ne kazem mozgom)...Ako si se samo sprdao u poruci onda izvini..Ako si ozbiljan ms sta da ti kazem...
 
Poruka
8.355
veliki sam zaebant u životu, ali na ovoj temi sam mrtav ozbiljan...sve to spada u alternativu, kao da je rakija od orasa i đumbir manje smješno...hohohoho...

- - - - - - - - - -

naša estradna zvezda Sneki, je imala hit početkom '90-tih : "Cica maca mi svi govore, cica maca mi svi govore..."
kad ti vidim nik, sjetim se nje..loool :valjam se:
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
Cica maco, moš ti i sada da prekineš sa terapijom i baciš se na alternativu, ako misliš da je u alternativi spas - i to ne trenutni, nego trajni dugoročni.
Ja lično ne mislim.
Vi ocigledno ne pratite sta pisem:
2.Vecni je alternativa alijas zdrava ishrrana i kombinatorika pomocno sredstvo(pored lekova),koje ublazava simptome i ne treba ga slepo odbacivati,posebno ako se zivi ljudi jave i kazu da im je to dugorocno pomoglo..
3.Postoje odredjeni slucajevi gde je dobro odgoditi terapiju posebno ako ti ne fali nista,cak ima sijaset lekara koji se slazu sa time(cak sam citala izjavu nekog nacelnika dal iz NS)...I tada bi sve ono vise pomoglo,kao jedini izvor dok se ne javi potreba za lekovima..
4.Ima mnogo ljudi sa visokim antitelima kojima ne fali nista,ali ima vise onih kojima vremenom at nagrizaju stitu...
5.itd itd..Svako nek radi sta mora,al mi njiste jasni sto odma smatrate da je nesto lose ako niste ni probali da proverite kako odredjene promene uticu na vas organizam(dugorocno)..
 

Top