Quantcast

Stitna zlezda

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Nema, ja sam pokušao sa selenom, pa ništa...međutim, u nekim studijama, ljudi su uspjeli da prilično spuste nivo antitijela, tako što su pili 200 mcg selena, tokom par mjeseci...

Isto tako, pod terapijom, mnogi su smanjili nivo antitijela...sa tim nemam iskustva, jer nisam na nikakvoj terapiji...

inače, bio sam ubjeđen, da će tebe lično nešto slično da te zakači jednog dana, kako, zašto ne pitaj...:cool:
U suštini, ne opterećujem se nešto previše antitelima, tu su gde su, šta sad, ali rekoh hajde da priupitam iskusnije.
Jesi li mi baš Hašimota prognozirao? :lol:
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
iskren da budem, Hašimoto je bio u igri jedno 50 %, a ostalo neka druga autoimuna bolest...:)))

žao mi je, ali nije to ništa strašno...nikakva opaka boleština...nemoj da se brineš...
Ne brinem previše, iako je u početku bilo malo strašno prihvatiti činjenicu da je stanje trajno.
No, kao što rekoh, šta sad... trenutno se uhodavamo Haši i ja u našoj partnerskoj zajednici, još smo svež par!

- - - - - - - - - -

A statistički gledano, u ne znam kom većem procentu se javlja kod žena, tak` da... voli me statistika :malav:
 

Софија

Buduća legenda
Poruka
39.381
Болести штитне су готово резервисане за жене.
Не знам шта ће ту Шиме. :lol:
Само је идентичан ризик, за недајбоже, анапластични карцином од ког се умире, у просеку, за 6 месеци.
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Болести штитне су готово резервисане за жене.
Не знам шта ће ту Шиме. :lol:
Само је идентичан ризик, за недајбоже, анапластични карцином од ког се умире, у просеку, за 6 месеци.
Ne'u ni da guglam [ta je to, hipohondri;na sam malo u poslednje vreme :sad2:
 
Poruka
8.353
Болести штитне су готово резервисане за жене.
Не знам шта ће ту Шиме. :lol:
Само је идентичан ризик, за недајбоже, анапластични карцином од ког се умире, у просеку, за 6 месеци.
pa nisu baš rezervisane, ima dosta i muškaraca, iako je odnos u korist žena dosta veći...kao i u skoro svakoj autoimunoj bolesti...

- - - - - - - - - -

inače, funkcija moje štitine je sasvim normalna, a prilično sam siguran da će tako i da ostane...:)))))

- - - - - - - - - -

Ne brinem previše, iako je u početku bilo malo strašno prihvatiti činjenicu da je stanje trajno.
No, kao što rekoh, šta sad... trenutno se uhodavamo Haši i ja u našoj partnerskoj zajednici, još smo svež par!

- - - - - - - - - -

A statistički gledano, u ne znam kom većem procentu se javlja kod žena, tak` da... voli me statistika :malav:
da, razumjem te potpuno, te 2013-te kad sam slučajno otkrio, osjećao sam se kao dog shit, iako nije bilo potrebe...ali jbg, takav sam...hoću da budem 100% zdrav, i tačka! hehe
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Inače, kupila sam onu plastičnu kutiju za lekove podeljene po danima nedelje ponedeljak-utorak-sreda itd, onu za babe :lol: i u to nabacala tablete, da ne zaboravim da li sam tog jutra popila ili ne.
Još mi nije sasvim prešlo u automatizam da pijem bez razmišljanja ujutro, ali valjda ću se navići.
 
Poruka
8.353
Sofija ne crnjači sa tim karcinomima...isprepadaćeš Cvetnu...:lol:

- - - - - - - - - -

Inače, kupila sam onu plastičnu kutiju za lekove podeljene po danima nedelje ponedeljak-utorak-sreda itd, onu za babe :lol: i u to nabacala tablete, da ne zaboravim da li sam tog jutra popila ili ne.
Još mi nije sasvim prešlo u automatizam da pijem bez razmišljanja ujutro, ali valjda ću se navići.
auu jbt, pa to ni bake ne kupuju...:lol:
 

Софија

Buduća legenda
Poruka
39.381
pa nisu baš rezervisane, ima dosta i muškaraca, iako je odnos u korist žena dosta veći...kao i u skoro svakoj autoimunoj bolesti...

- - - - - - - - - -

inače, funkcija moje štitine je sasvim normalna, a prilično sam siguran da će tako i da ostane...:)))))

- - - - - - - - - -



da, razumjem te potpuno, te 2013-te kad sam slučajno otkrio, osjećao sam se kao dog shit, iako nije bilo potrebe...ali jbg, takav sam...hoću da budem 100% zdrav, i tačka! hehe
Има мушкараца али код већине је однос 4:1-6:1 у корист жена. :lol:
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
98.255
Inače, kupila sam onu plastičnu kutiju za lekove podeljene po danima nedelje ponedeljak-utorak-sreda itd, onu za babe :lol: i u to nabacala tablete, da ne zaboravim da li sam tog jutra popila ili ne.
Još mi nije sasvim prešlo u automatizam da pijem bez razmišljanja ujutro, ali valjda ću se navići.
....sta pijes?

...ja stavim uvece na tacnicu tabletu za ujutro (eutirox) i kad se probudim popijem, nekad nemam pojma da sam to uradila, ali kad vidim da nema tablete na tanjiricu
tu je to :lol:

...inace sto se antitela tice, meni je receno da se ona ne prate dalje, jer su prisutna i to je to....kad idem na kontrlu uKCS kod endokrinologa ona trazi samo tsh..i kaze ako je
on dobar, nema sta dalje da se kontrolise...samo da se pije lek uredno....kad sam pitala zasto ne radimo i antitela rekla mi je da ona variraju i da prosto ne moze nista da
se uradi da bi se ona smanjila ili normalizovala.....pitala sam i da li moj tumor ima veze sa tim, da li je mozda nastao useld nepravilnog rada stitne rekla je da ne, mada
nisam sigurna koliko je to bas tacno..al ajde, prosto moras verovati lekarima da bi mogla da se lecis i izlecis...

...nemoj da preskaces terapiju i pij tacno po uputstvu i bice sve ok, videces...
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
@ Affro

Еutyrox 25 mg, za početak. Prva kontrola mi dolazi za nekih 10-tak dana, isto mi je rekao da vadim samo tsh, pa ćemo videti.
Imače, kod mene je tsh bio povišen, a ft3 i ft4 su u okviru referentnih vrednosti, ali bliže donjoj granici. Ali sam prilično bila umorna i najgore simptome sam imala ujutro, kada mi je jako teško bilo ustati (još uvek je, ali kao da sam malo živnula), tako da sam u dogovoru sa endokrinologom krenula sa terapijom. Mislim, ja sad da tu čekam i pratim svaka tri meseca tsh da vidim kad ću krenuti sa terapijom, pri čemu se vučem ujutro kao prebita mačka.. nije mi padalo na pamet. Tako da sam krenula sa terapijom.

- - - - - - - - - -

I da... povišena antitela plus dva čvorića, tako da mi je dijagnoza Haši.
 

Софија

Buduća legenda
Poruka
39.381
znam bre, zar si mislila da ne znam??
neki izvori navode i 9:1...

- - - - - - - - - -

samo mi nije jasno koji q se smiješ, šta sad, treba da se posramim zbog toga?
Зависи о чему је реч, тако се и креће статистика.

Шала Шиме, шала...ништа озбиљно и страшно, зато је себи и допуштам.
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
98.255
@ Affro

Еutyrox 25 mg, za početak. Prva kontrola mi dolazi za nekih 10-tak dana, isto mi je rekao da vadim samo tsh, pa ćemo videti.
Imače, kod mene je tsh bio povišen, a ft3 i ft4 su u okviru referentnih vrednosti, ali bliže donjoj granici. Ali sam prilično bila umorna i najgore simptome sam imala ujutro, kada mi je jako teško bilo ustati (još uvek je, ali kao da sam malo živnula), tako da sam u dogovoru sa endokrinologom krenula sa terapijom. Mislim, ja sad da tu čekam i pratim svaka tri meseca tsh da vidim kad ću krenuti sa terapijom, pri čemu se vučem ujutro kao prebita mačka.. nije mi padalo na pamet. Tako da sam krenula sa terapijom.

- - - - - - - - - -

I da... povišena antitela plus dva čvorića, tako da mi je dijagnoza Haši.
...razumem, meni nisu odmah dali terapiju, jer sam ja moju prvu dijagnozu ustanovila u PG i tamo mi je receno da ne treba kao nista za sad, nego da se prati, ja
ko mrtav konj po celi dan, isla na posao i spavala sve vreme, kako sednem negde ja kao u nekom bunilu...a nagurala 14 kg za 6 meseci...pritom nikad manej nisam
jela..samo sam nekako nakvasala kao testo....strasno je bilo....
...e onda sam ovde otisla kad mi je pozlilo u KCS i kod te doktroke kod koje sam i dan danas...nisam nesto odusevljena sa njom (to je ona sto je izjavial da ne vazi
prica ne jedem puno, a gojim se, i da u logoru debelih nije bilo)...pila sam 75mg pa mi je vratila na 50 od kad mi je tsh u normali...i tako evo vec 3 godine....ustvari on
je vise na donjoj granici ali je ko vazno da ne padne ispod....
...imala sam i ja te cvorice ali su se vremenom smanjili, i to onako primetno, mada je to sve u milimetrima pa kad kazu jednom 21, a sledeci put 18 to ti bude kao super,
i kazu jeste samo hoce li se ikad skroz povuci ne bih znala....uostalom samo neka ne rastu...i to je dobro, tako su bar meni objasnili....a ja sam inace smor po tom pitanju
i gnjavim i ispitujem sve po sto puta dok mi ne objasne :lol::rumenko:

...najevecu muku mi taj Hasimoto pravi kad moran u neku anesteziju pa zbog toga moram svaki put da vadim krv, jer nece ni jedan anesteziolog da radi bez tog nalaza, ovo drugo
se sve da resiti i kilaza i raspolozenje i taj neki zivotni polet, sve se sredi kad se nadje odredjena kolicina hormona koja je potrebna....
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Tako i ja, baš kao mrtav konj dugo dugo u poslednje vreme, ali sve kao puno radim, malo spavam i tako to.
E sada, i dalje jednako malo spavam i puno radim, ali se osećam življe ujutro... pre je bukvalno bilo da se probudim i budna sam, međutim ne mogu da ustanem, kao u nekom bunilu.
Sad i redovnije idem na wc ujutro, a pre je bilo daj prvo jednu kafu, pa drugu kafu, pa se dupe konačno smiluje :lol:

Elem, za 4 dana navršavam onih 6 nedelja i idem na prvo kontrolno vađenje krvi, pa ćemo videti kakva je situacija sa tsh. Moj dr je za to da ga držimo oko 2 (poslednje merenje je bio 5,05).
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
98.255
Tako i ja, baš kao mrtav konj dugo dugo u poslednje vreme, ali sve kao puno radim, malo spavam i tako to.
E sada, i dalje jednako malo spavam i puno radim, ali se osećam življe ujutro... pre je bukvalno bilo da se probudim i budna sam, međutim ne mogu da ustanem, kao u nekom bunilu.
Sad i redovnije idem na wc ujutro, a pre je bilo daj prvo jednu kafu, pa drugu kafu, pa se dupe konačno smiluje :lol:

Elem, za 4 dana navršavam onih 6 nedelja i idem na prvo kontrolno vađenje krvi, pa ćemo videti kakva je situacija sa tsh. Moj dr je za to da ga držimo oko 2 (poslednje merenje je bio 5,05).
...da samo znas kako te razumem, ko nije prolazio kroz to ne moze da shvati kako je to grozno stanje....inace i moj tsh je oko 2 bio prosle godine u maju, sad sledeceg maja cu videti
kakva je situacija kad budem isla da dam krv...:)

..javljaj kakvi su rezultati, ima li pomaka...i drzi se nije to smak sveta, samo kad uredno pijes lek po uputstvu, sredice se....:ok:
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Hvala ti, šta je tu je, ne opterećujem se previše, u svakom slučaju sam relativno na vreme otkrila dok je sistem još koliko-toliko funkcionalan.
Samo da ubodem pravu dozu što pre i da nemam neke prevelike oscilacije, čitam da ljudi dosta imaju problema sa time.
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
98.255
Hvala ti, šta je tu je, ne opterećujem se previše, u svakom slučaju sam relativno na vreme otkrila dok je sistem još koliko-toliko funkcionalan.
Samo da ubodem pravu dozu što pre i da nemam neke prevelike oscilacije, čitam da ljudi dosta imaju problema sa time.
...da, ima ih dosta...ja sam jedno vreme imala problem dok sam pila Letrox za koga tvrde da je identican lek kao sto je i Eutirox, ali meni nije, meni je tek sa njim pocelo
stanje da se normalizuje.....i ne samo meni, jos neke osobe koje znam su imale isti slucaj....
...nemoj ni da se opterecujes, svako opterecivanje stvara stres, a stres opet utice na stitnu...nije ona tek tako iz cista mira iskocila iz svog ustaljrnog dobrog rada...nesto
je uticalo....a kazu oni koji znaju mnogo vise od mene, da stres i jeste okidac broj jedan za mnogo bolesti gde je stitna na prvom mestu...
 

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.164
Da znate da sad uopste nema tolike guzve..Ja otisla jedan dana i bukvalno me je dr opste ubacila u termin za dr dan u Klinickom..Da ne verujes:lol:
Ja se secam kad je bilo cekanje u 7h ujutru ono redovi ispred KC,pa onda su promenili i pobojsali sistem i mogao si recimo da banjavas u petak popodne kad si hteo,a sad mi rekose da nema tog banjavanja vise kod dr,ali su mi zato expresno zakazali....Ja ih jos pitala da li i dalje vaze inace oni uputi na kojima pise da nema slobodnog termina,a sestra mi rece kod nas ti to ne treba jer nema guzve:D..
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Ja idem privatno.. prvi pregled kod endokrinologa, tsh i ultrazvuk štitne je bio u okviru sistematskog.
Nakon što sam po njegovom uputstvu izvadila ft3, ft4 i antitela (privatno u lab), na drugom pregledu (koji nisam platila, jer ga računaju kao kontrolni) mi je odredio terapiju sa kontrolom tsh za 6 nedelja.
Sad kad budem vadila tsh, neću ići kod njega i neću ništa platiti, jer je rekao da ga nazovem telefonom sa rezultatom tsh, pa će mi preko fona revidirati terapiju :flert:
Tako da... kapiram da ću sledeće platiti pregled i ultrazvuk kroz 9 meseci, a do tada ćemo se dopisivati fonom :malav:
 

Cvetna

Poznat
Poruka
9.335
Ćao hašimotovci i ostali štitaši :)

Elem, ja danas izvadila krv.... nakon 6 nedelja Eutyroxa od 25, tsh pao sa 5,05 na 3,36.
Hepi sam što je krenuo da pada i što se osećam bolje, konačno sam življa ujutru, a i kakam redovno :malav:
Moj dr baš i nije zadovoljan, kaže da ga moramo spustiti ispod 2,5, tako da mi je uveo jedan dan 25, drugi dan 50, pa tako naizmenično u narednih 12 nedelja.
I tako...
 

Affro*

Stara legenda
Poruka
98.255
Ćao hašimotovci i ostali štitaši :)

Elem, ja danas izvadila krv.... nakon 6 nedelja Eutyroxa od 25, tsh pao sa 5,05 na 3,36.
Hepi sam što je krenuo da pada i što se osećam bolje, konačno sam življa ujutru, a i kakam redovno :malav:
Moj dr baš i nije zadovoljan, kaže da ga moramo spustiti ispod 2,5, tako da mi je uveo jedan dan 25, drugi dan 50, pa tako naizmenično u narednih 12 nedelja.
I tako...
...dobro, krenulo je....pa polako....:lol:
...da se razumemo "kakenje" je vrlo znacajna stvar za celi ogranizam...:ok:

..ja treba krajem aprila da idem da dam krv za kontrolu u maju...poslednji put je tsh bio oko 1, 5 mozda nesto malo visi...bas cu da potrazim te nalaze za vikned,
moram i kod mog dr za uput....
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.