Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Тек је сада магла. Како то мислиш да сви Срби код своје куће по Хрватској, БиХ,... а да буду у Србији? Знааш ли ти да је Југославија морала да попуца по шавовима Република и никако дугачије. То су унапред рекли ,,велики''. Да је покушано другачије, одмах авиони, бомбе, ....
Заборавио сам да кажем да су иза плота већ чучале наше домаће хијене са већ додељеним задацима како треба уредити нову Србију. Прескочили су плот тек 2000-те године када се расплет већ знао. Тада су им задаци зацементирани и важе дан-данас и ко зна докле ће.
И ево, хвала Богу ту смо где смо, боље и нисмо заслужили.

Imali smo jedan kratak period, nekih 3-4 meseca da se opredelimo kojem ćemo se prikloniti carstvu, a mi, odnosno Sloba, izabra nepostojeće, komunističko carstvo. Niko mu nije javio da je pao berlinski zid. Da smo tada odigrali pametno, danas bi bilo onako kako sam rekao.

Zato što smo Iliri velikim delom. Zato što su nas i drugi dugo vremena zvali Ilirima. Tebi je sigurno poznata na bečkom dvoru "Kancelarija za ilirska pitanja". Opet dolazimo do apsurdnosti teorije o velikoj seobi Slovena.

Seobe je bilo,ali smo samo lingvisticki Sloveni,genetski smo vise Iliri i to nije nikakva Dereticevska teorija vec sasvim logican splet dogadjaja....Ovaj novi orao nije los,mada ni starom nema zamerki,ali zbog cega su ga tako brzo modifikovali ni sam ne znam kad je i ovaj u upotrebi tek 5-6 godina kad mso konacno ukinuli one snopove i petokrake,moglo se jos tad ici s ovim

Ja ti kažem da SPC slavi svetog Stefana, baš istog tog koji je mađarski sent Ištvan, a ti proveri!

Ако мислиш на Светог Стефана који се слави 9.Јануара (по новом календару), онда се грдно вараш, јер је то светац Божији који је први пострадао за Христа, те му је пуно име Свети првомученик и архиђакон Стефан.

menjaju,samo da bi nesto menjali,nebitno da li je na bolje(hahaha) ili na gore(uobicajeno) samo da se menja...
inace je odvratan...i sta sad,sad ce vojska,policija,vatrogasci,lovci,carinici,zandarmerija,grbovi na avionima,tenkovima,vojnim i policijskim vozilima da se menja? el znate vi to posto je to?za te pare bolje da su obnovili Mionicu i Kraljevo...

Ne znam ni sta ce grb uopste na trobojnoj zastavi
Ove nove države Istočne Evrope → Slovenija, Slovačka izgledaju slično: grb na trobojci.

200px-Flag_of_Slovenia.svg.png

200px-Flag_of_Slovakia.svg.png

Poslednja izmena:
Meni je grb PRELEP !!!
Ne znam zasto ga nazivate "novim grbom" kada je ovo prvi grb koji imamo. Jel se seca neko zasedanja kada se raspravljalo o Zakonu o drzavnim simbolima? Tada je donet zakon, ali ne detaljise se u zakonu vec se to radi podzakonskim aktom. Tako da je ovo PRVI GRB.
Zelim da cestitam "Gráthas Ó Domhnálainn" sto ima strpljenja da se uopste raspravlja o svom radu sa laicima koji pojma nemaju. Svaka mu cast sto trosi vreme objasnjavajuci tvrdoglavoj raji detalje svog rada. Ljudi mu ovde osporavaju strucnost u poslu za koji nemaju pojma ni sta podrazumeva. Nit znaju sta je heraldika, nit kako se prave grbovi, a njemu osporavaju strucnost. Ovde se mlatara nekim slikama, te "ovaj je bas kul orao, sto nas grb nije ovakav", ja bi stavio ovo, ja ono. A nikom ne pada na pamet da razmisli kako nastaju grbovi. Da li po tome sto nekom nesto izgleda lepo ili postoje neka pravila. Apelujem na ljude da ne pricuju o onom o cemu nemaju pojma jer postoje ljudi koji znaju sta rade za razliku od vecine koja radi sta zna.
Drago mi je sto su simboli konacno standardizovani, kako i trebada bude u jednoj normalnoj zemlji. Steta sto smo morali da cekamo toliko dugo.
Sto se tice samog grba, odusevio sam se kada sam video da je dvoglavi orao konacno postao DVOGLAVI. Kao sto je Nikolic na pomenutom zasedanju rekao, ne treba srpski orao da bude dvovrati, nego dvoglavi.Jes da mu je amandman odbijen, ali vidim ima pametnih i strucnih ljudi.
Ocila su mnogo tradicionalnija ovako. Mislim da su zamerke glupave. Sta treba da budu kao na logou FSS, suplja ocila. Mada logo je jako moderan. Kao i nas fudbal generalno :rotf:
Krst na stitu je savrsen na ovoj osencenoj verziji. Istaknut i upada u oci :)
Kad se pogleda izbliza vidi se da krst na kruni ima jednake krake. Samo donji izgleda krace zato sto je na kugli pa nema zavrsetke kao ostala tri kraka. Tako da su one "antihrist" prozivke suvisne. A ne znam sta imate protiv plave boje umesto zlatne. Plava je duboko povezana sa srpstvom. To sto je DS koristi, to je njihova stvar. Ta stranka je stara 15ak godina, a plava boja se koristi "malo" duze (btw razmislite zasto su je uzeli za svoju boju. ne samo oni vec i dss, srs i jos mnogo drugih stranaka). Tako da su i te prozivke krajnje smesne. A one o masonima za crkavanje od smeha :D
Krinovi su cini mi se puniji, sto mi se takodje dopada. I hvala Bogu kruna vise ne lebdi onako glupavo iznad grba, vec je na grbu. Oduvek mi je upadao u oci prazan prostor izmedju krune i stita.
I pojednostavljenje perja je za sve pohvale. Orao izgleda mnogo uredjenije, nije onako rascupan. Pogotovo mi je drago zbog perja na glavi. Ovako je sasvim dovoljno, ne treba mu ona frizura sa tri pera :)
I jedna od najboljih stvari je postavljanje stita na grudi orla. Savrseno je postavljen. Ne izgleda kao da delovi orla izlaze iz stita, vec da je on stvarno na grudima orla. Sjajno.
Samo taj nesrecni kljun bode oci :D Ako bi mogao da objasnis zbog cega je komisija uopste insistirala na skracivanju kljuna (ako su ti uopste rekli).
A inace, mene odusevljavaju ovi sistemi sa sa komisijama :) na sve strane komisije. Umesto lepo jedan covek, pa da znamo koga da pljujemo i krivimo ga kad nesto ne valja, mi imamo neke komisije pa ne mozemo ni da iskalimo bes ko ljudi. Ne znamo cije porodicno stablo (srbi zensko, djetici musko ;) ) da pominjemo u psovkama :eek:
I na kraju resice :) Pun pogodak. Plast izleda elegantnije, lepse, dostojanstvenije, a grb potpunije, skladnije.
Sve u svemu, ja sam ponosan. I grbom, i zastavom, a posebno himnom.

Kad smo vec kod zastave. Porucio bih ovima koji pljuju odluku o dve zastave, da nauce nesto od pametnih ljudi ovde, ili malo da citaju propise.

Ако мислиш на Светог Стефана који се слави 9.Јануара (по новом календару), онда се грдно вараш, јер је то светац Божији који је први пострадао за Христа, те му је пуно име Свети првомученик и архиђакон Стефан.

Nije taj... Ne znam tačno na koji datum u kalendaru, ali znam da mi je jedan pop rekao da sent Ištvana i pravoslavna crkva slavi kao sveca, svetog Stefana.

Nije taj... Ne znam tačno na koji datum u kalendaru, ali znam da mi je jedan pop rekao da sent Ištvana i pravoslavna crkva slavi kao sveca, svetog Stefana.

Mozda tu ima neke zabune. Ovde pise
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary

da ga je Vaseljenski patrijarh priznao za sveca 2000. godine.
U Madjarskoj se slavi 20. avgusta, kad su mu prenesene mosti.
15. avgusta kod nas se slavi prenos mostiju sv. Stefana, ali prvog sv.Stefana.
http://www.pravoslavnikalendar.iz.rs/

Inace, namerno je napravljena analogija izmedju njih, kad je promenio ime u Stefan.

Pa nismo...tj. nisu...nego su bauljali pogubljeni između srpstva i jugoslovenstva, i na kraju lipsali kao magarac između dva plasta sena.

valjda ti je bilo jasno da je jugoslovenstvo bilo pokusaj fintiranja svijetske javnosti u vidu opravdanja uloge srbije kakva je bila.
a pored toga,u slucaju prve opcije,imao bi crnogorski scenario odvajanja malo ranije nego sto je se to desilo poslje toliko godina,pa ko bi onda ratovao po hrvatskom jugu

dakle nije ni milos bio tako lud kako ti mislis

Prenosim sa drugog foruma

10wjiv9.png

Odavde možete i skinuti Službeni Glasnik u pdf formatu broj za novembar:

http://www.*************/?y2wjqmjg0vx747j

ODLIČNO URADJENO!!!! Red je bio da se donese knjiga standarda o srpskim simbolima, da ne bude kao do sada da svako crta i farba svoju verziju grba i zastave... a onaj BIVŠI grb je bio odrađen KATASTROFALNO... Previše je bio konfuzan i komplikovan!

I da, za postavljača teme... GRB nije promenjen već samo stilizovan!!!

Ево линка ка целом еталону

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/naslovna etalon.htm

Ево нормалне, неосенчене верзије (сенчена је уметнички приказ, неосенчена се званично користи, а не како попљуваше овде)

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/veliki grb kolorni.htm

Ја сам иначе најпоноснији овим

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/drzavna zastava konstrukcija.htm

коначно у милиметар прописана државна застава, у складу са законом. Мука ми је да је свака друга коју сам до сада видео постављала погрешно мали грб на тробојку.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back