Stilistika i versifikacija :D

Save_Our_Souls

Aktivan član
Poruka
1.050
Dok citate obracate li paznju da gradju koja je problematika ove dve nauke, ili vam je je dovoljno da vas delo zainteresuje svojom radnjom i emocijom?(Zanemarimo cinjenicu da i stilistika i versifikacija imaju svog udela u izgradnji emocionalnog tona pesme, ili je cak uzmimo u obzir, nebitno :) :)

hatorka je l' ti to studiraš književnost? šta je versifikacija za nas neupućene?
pa pokusavam :D
nauka koja se bavi gradjenjem stihova, obraca paznju na broj slogova u stihu, vrstu stiha, vrstu rime, naglasenost i nenaglasenost slogova, sto sve zajedno daje stihu odredjeni ritam itd :D

Sto se mene tice, versifikacijom se nisam zanimala dok i sama nisam pokusala da napisem nesto iz reona poezije, tu sam pocela da cackam tematiku konstrukcije stihova :) dok je stilistika nesto cemu nas uce jos od osnovne skole, u skromnoj meri, naravno, pa mi to nekako prirodno dodje.

Uvek obratim pažnju, jer se uglavnom od mene zahteva da detaljno analiziram pesmu :D
i onda ti jednostavno pređe u naviku da to radiš.
Mogu reći da su naši pesnici delimično zatucani što se toga tiče, svi koriste iste/slične šeme rimovanja, a oni koji idu na slobodan stil ne koriste uopšte(naravno).
I korišćenje rimovanja na slogove ne nalazim gotovo nigde, što je šteta pošto postoje neograničene mogućnosti kod takve vrste rimovanja i ono samo ne ograničava pesnika na rimu.
Da ne govorim o multisilabičnim rimama što bi trebao da postane neki standard valjda

Uvek obratim pažnju, jer se uglavnom od mene zahteva da detaljno analiziram pesmu :D
i onda ti jednostavno pređe u naviku da to radiš.
Mogu reći da su naši pesnici delimično zatucani što se toga tiče, svi koriste iste/slične šeme rimovanja, a oni koji idu na slobodan stil ne koriste uopšte(naravno).
I korišćenje rimovanja na slogove ne nalazim gotovo nigde, što je šteta pošto postoje neograničene mogućnosti kod takve vrste rimovanja i ono samo ne ograničava pesnika na rimu.
Da ne govorim o multisilabičnim rimama što bi trebao da postane neki standard valjda

U odnosu na čije pesnike su zatucani?

Ova poslednja rečenica...mislim da treba da je ispraviš.

Ne gledam u odnosu na druge pesnike, jer ne želim da poredim sa stranim ali rimovanje je vekovima staro i nema napretka, nikakvog.. svi koriste slične rime koje im same na neki način određuju tekst jer se rimovanje siluje dosta-
Što se poslednje rečenice tiče, nadam se da ne postoji neki grammar nazi koji će me streljati zbog nje... nema veze :mrgreen:

Logic Nazi su ti za petama, gramatički deluješ korektan. z:lol:

A što se rime tiče, pre bih rekla da su sve moguće kombinacije istrošene, nego da nema napretka (računam, naravno, samo ovu stranu Urala). U suštini, imaš 2 dužine od kojih praviš stope, a ne može svaka reč u stih - nema tu mnogo mudrovanja, odkad je dozvoljen slobodan stih.
Da zlo bude najveće, naši pesnici su se strukturom stiha bavili više nego većina drugih. Samo za Lazu treba pola života.

Pa ne znam šta nije jasno u poslednjoj rečenici, višeslogovne rime bi trebale da uđu direktno u poeziju, ne znam što to ljudi izbegavaju, što rimuju samo na jedan slog ili krajeve reči/rečenica.

pticama/
rekama

za mene nije rima iako se nekom čini da jeste zbog boldovanog

pticama
ispada
priznata
nisam ja

to je već rimovanje, slogovno, i to tri :)
može se reći višeslogovno ali ja preferiram barem 5 :mrgreen:

Nije, ukoliko nije reč o slobodnom stihu, tj. kad je sam pesnik sastavljao pesmu sledeći neke poznate stihovne/stilske norme. Naravno, može i bez toga, uživati u poeziji i sviđanju. Versifikacija i stilistika su najčešći uzroci tog "sviđanja", a malo je poezije "iščupane iz srca", više je one "iskovane u glavi". Govorim, naravno, o ne - modernoj umetnosti.

U prozi se ide i dalje.

Evo solidnog primera, Sterijinog :

Mladost ludost, kažu stari
Stari kude mlade.

U pitanju je hijazam - X struktura.

Pa ne znam šta nije jasno u poslednjoj rečenici, višeslogovne rime bi trebale da uđu direktno u poeziju, ne znam što to ljudi izbegavaju, što rimuju samo na jedan slog ili krajeve reči/rečenica.

pticama/
rekama

za mene nije rima iako se nekom čini da jeste zbog boldovanog

pticama
ispada
priznata
nisam ja

to je već rimovanje, slogovno, i to tri :)
može se reći višeslogovno ali ja preferiram barem 5 :mrgreen:

Rimovanje je, rekla bih, najmanje bitno u poeziji. Čak mislim da nije preterano reći da se i najmanje vrednuje.
Postoji mnogo, mnogo finijih "tehnika" od rime, daleko efektnijih.
Potraži, na primer daktilske stihove, troheje, jambe,..
Ili termine: skandiranje (samo nemoj da ga poistovetiš sa repovanjem :D), prozodija, iktus, izosilabski stih...
Ima svačega tu. Zato sam te i upozorila na poslednju rečenicu (terimn multisilabična rima, iako može zvuči (relativno) smisleno, na žalost - ne postoji. Polimetrija je nešto drugo.

Inače ja sam govorio o ovim savremenim pesnicima :D
Ne mogu da govorim tako nešto za Disa ili Šantića ali mi se čini kao da današnji pesnici koriste njihove metode sklapanja stiha, a i rimovanja. A tu su i oni drugi, pod uticajem avangarde ili ko zna čega, pa uopšte ne poštuju nikakva pravila, a rimovanje je potpuno izbačeno.
E sad, koliko je rimovanje važno, to određuje sama pesma jer ako se primeti ono silovanje rima to automatski znači da se gubi kvalitet same pesme..

Eto, neko moje mišljenje o svemu ovome, ja kao "pisac" koristim slogovno rimovanje pa mi zato toliko upada u oči ono drugo, već omatorelo i neinovativno :)
Mislim, mogućnosti su neograničene

evo nešto što sam sad smislio kao primer:

Njene oči su morska dubina.. on je nju voleo zbog
korala od kojih svaki stvara pogled u prokleto dno

Back