Stereotipi i predrasude

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.124
a-photograph-of-a-cracked-mirror-reflect_DqWRtMyUScG1D6XP7J9fdw_7urwrkEYQveUJgdXGuB5Dw.jpeg

Stereotipi i predrasude postoje i u drugim zemljama, ne samo kod nas.

Stereotipi, koje obično zovem generalizacije, su pojednostavljene predstave o grupama ljudi.

Stereotipi kao što su "Svi Englezi su hladni" ili " Svi Italijani jedu samo lazanje i pice" su loše jer se donosi sud na osnovu poznavanja jedne, dve, možda i tri osobe koje su Englezi i Italijani.

Predrasude imaju emocionalni naboj—često negativan. Iako mogu delovati kao mentalni prečaci, oni utiču na naše ponašanje, odluke i odnose.

Svi imamo predrasude ali ih negiramo pošto smatramo da smo otvorenog uma.

Kada si prvi put postao/la svestan/na da imaš predrasude prema nekoj grupi ili osobi? Kako si reagovao/la?

Da li si se ikada suočio/la sa stereotipima koji drugi imaju o tebi? Kako si se nosio/la s tim?

Koji su najčešći stereotipi u tvojoj sredini, i kako utiču na međuljudske odnose?

Može li empatija biti lek protiv predrasuda?

Kada si prvi put postao/la svestan/na da imaš predrasude prema nekoj grupi ili osobi? Kako si reagovao/la?

Ne znam da li je predrasuda da Mađari na granici i zatim u Budimpešti razgovaraju samo na mađarskom i ne žele sa strancima da razgovaraju na engleskom?

Ovo sam čula od osoba iz bliže i dalje okoline koji su turistički išle u Mađarsku. Nemam lično iskustvo zato što nikada nisam išla u Mađarsku.

Moja reakcija nije bila jaka. Na mom spisku zemalja koje bih rado posetila ne nalazi se Mađarska.

Da li si se ikada suočio/la sa stereotipima koji drugi imaju o tebi? Kako si se nosio/la s tim?

Da, kada sam počela da radim većina mojih kolega je mislilo da sam previše stroga i ozbiljna.

Objašnjavala sam tim koleginicama i kolegama da nisam stroga niti sam mnogo ozbiljna. Tada sam se u potpunosti uklopila u društvo i bilo mi je lepo na poslu.

Koji su najčešći stereotipi u tvojoj sredini, i kako utiču na međuljudske odnose?

Odlazak kod psihologa, stav prema Romima. Ti stereotipi narušavaju međuljudske odnose.

Mislim da mnogo može da pomogne. I edukacija.

Реченица "сви Енглези су хладни" је нетачна. Реченица "Енглези су хладни" је тачна ако стварно постоји корелација између тога бити Енглез и бити хладан. Проблем је што људи реченицу "Енглези су хладни" тумаче потпуно исто као и "сви Енглези су хладни", што било какву генерализацију тумаче као 100% тога нечега је такво и плус су спремни да ударе и осуде. Зато треба користити реч "генерално" да се зна да то нешто није 100% јер увек постоје изузеци, нпр. "Енглези су генерално хладни" што искључује то да је 100% Енглеза хладно.

Генерализације ако су тачне, јер могу бити и тачне и нетачне, научно се каже "постоји корелација између тога и тога" мада би рогобатно звучало такво изражавање у свакодневици али ако је толико проблем рећи "генерално" онда тако треба рећи. Било коју заједничку именицу да изговориш, нпр. "пас" то је нека врста генерализације јер нису сви пси исти и по истом калупу а и много се разликују између себе, на било какав појам да се помисли и то је нека врста генерализације јер то је природан начин размишљања а треба бити робот да би имао апсолутно нијансирано размишљање.

Ne znam da li sam u zivotu spojio par dana da nisam cuo neko baljezganje o nekoj grupi ljudi.
Da li rasizam , sovinizam ili bilo sta drugo , neko bi pomislio da ce nauka genetike da sve to srusi , ali ti ljudi i dalje postoje , cak su i vecina , iako smo 99,9% svi identicni genetski i postoje vece genetske razlike izmedju dva Afrikanca sa dve strane tog kontinenta nego izmedju Srbina i Afrikanca , jedina ralzika je u kulturi , a i to se je evoluiralo kroz istoriju kao i sve drugo.

Nisam sigurna, u srednjoj školi recimo. Sama spoznaja da imaš predrasude je već prvi korak ka njihovom prevazilaženju.

Naravno. Prvo su to bili stereotipi na relaciji ruralno-urbano, pa onda palanka-metropola, pa do konkretno ličnih svojstava. Kao mlađu me pogađalo.

Ovde ne poznajem dovoljno društvo, a u Srbiji su recimo uobičajeni rasni stereotipi prema Romima. Ne utiče sigurno pozitivno jer su Romi toliko isključeni iz društvenog života da zapravo nikad nisam imala u društvu nekoga ko je Rom ili romskog porekla ili mi to nije bilo poznato.

Ne može, mora više da se radi na tome i to ozbiljno jer je u pitanju dubokoprožimajući društveni proces, ali je empatija preduslov. Na sociopate ne može da se računa kad je dobrobit društva u pitanju.

Nisam sigurna, u srednjoj školi recimo. Sama spoznaja da imaš predrasude je već prvi korak ka njihovom prevazilaženju.

Naravno. Prvo su to bili stereotipi na relaciji ruralno-urbano, pa onda palanka-metropola, pa do konkretno ličnih svojstava. Kao mlađu me pogađalo.

Ovde ne poznajem dovoljno društvo, a u Srbiji su recimo uobičajeni rasni stereotipi prema Romima. Ne utiče sigurno pozitivno jer su Romi toliko isključeni iz društvenog života da zapravo nikad nisam imala u društvu nekoga ko je Rom ili romskog porekla ili mi to nije bilo poznato.

Ne može, mora više da se radi na tome i to ozbiljno jer je u pitanju dubokoprožimajući društveni proces, ali je empatija preduslov. Na sociopate ne može da se računa kad je dobrobit društva u pitanju.
Kakve predrasude prema Romima? Oni žive ovde petsto godina pa ako do sada nismo razbili te predrasude onda jbga. To je prosto fakat, nisu predrasude.

Kakve predrasude prema Romima? Oni žive ovde petsto godina pa ako do sada nismo razbili te predrasude onda jbga. To je prosto fakat, nisu predrasude.
Ne predrasude već rasni stereotipi. Mada vrvt nije okej ni koristiti termin "rasni". U svakom slučaju, jel tebi okej što te pojedini smatraju balkanskim divljakom? Istina je da divljaka ima, ali nisu svi takvi.

Ne predrasude već rasni stereotipi. Mada vrvt nije okej ni koristiti termin "rasni". U svakom slučaju, jel tebi okej što te pojedini smatraju balkanskim divljakom? Istina je da divljaka ima, ali nisu svi takvi.
Kako god ga krstiš, u tome ima istine. Oni su takvi kakvi jesu, ne zbog naših predrasuda ili "rasnih stereoripa" (uzgred, oni nisu belci).
I balkanski divljaci ima osnova jel tako? Mogu da imaju takvo mišljenje o meni dok me ne upoznaju, onda predrasuda nestaje.

Kako god ga krstiš, u tome ima istine. Oni su takvi kakvi jesu, ne zbog naših predrasuda ili "rasnih stereoripa" (uzgred, oni nisu belci).
I balkanski divljaci ima osnova jel tako? Mogu da imaju takvo mišljenje o meni dok me ne upoznaju, onda predrasuda nestaje.
Ali poenta je da mogu da te upoznaju. A da si segregiran kao Romi, pitanje je da li bi iko ikada mogao da zna da nisi divljak kakvim te smatraju samo zbog pripadnosti nekoj grupi.

Uglavnom kada bih tu osobu ili grupu upoznavao, što se reakcija tiče bilo je svega i svačega - dosta iznenađenja.
Uglavnom je bilo tako da sam morao da se suočavam. Ili te ljude skorz odbacim/ignorišem jer nema tu šanse za neku priču i promenu ili uđem u sukobe sa njama.
Nisam siguran ... Kada malo mućnem glavom ne mogu provaliti šta zapravo nije stereotip u mojoj sredini???
Mislim da ne, čak šta više deluje mi da može više problema stvoriti ili pak probleme staviti pod tepih.
Uglavnom je učenje toleranciji različitosti, kao i razumevanje onoga što nam je stereotip način da se predrasude provale.

Samo sam surovo iskren a ti živiš u imaginarnom svetu. Ništa ja nisam surovije iskren ni prema Srbima
Ne radi se uopste u iskrenosti vec o razmisljanju, shvatanju, ucenju i prihvacanju naucenog- a tu je problem s stereotipima i predrasudama- a tebi covek moze objasniti vise puta; sto jesam u proslosti- ali uzalud, uostalom da si hteo mogao si sam prostudirati nesto, pogledati naucna istrazivanja- a ne oslanjati se na informacije od komsije i nekih propagandnih medija.

Ne radi se uopste u iskrenosti vec o razmisljanju, shvatanju, ucenju i prihvacanju naucenog- a tu je problem s stereotipima i predrasudama- a tebi covek moze objasniti vise puta; sto jesam u proslosti- ali uzalud, uostalom da si hteo mogao si sam prostudirati nesto, pogledati naucna istrazivanja- a ne oslanjati se na informacije od komsije i nekih propagandnih medija.
Ali čoveče imaš li ti oči i mozak? Tebi trebaju "naučna istraživanja" za skroz očigledne stvari? To što ti pričaš to je totalni bullshit

Iz iskustva sam se do sada uverio da ni stereotipi ne nastaju tek onako i da grubo gledano ima dosta istine u određenim predrasudama.
Ne, naravno da u određenoj grupi ljudi nisu svi isti i da ću u jedan na jedan situaciji svakog u početku tretirati kao gospodina dok ne dokaže suprotno ali brate ako znam da određene države, gradove, kvartove naseljuju pripadnici naroda koji je na lošem glasu naravno da neću tamo slobodno šetati i biti u fazonu "mir braćo", bez brige i opreza da će me neko napasti, opljačkati ili prevariti.

Naravno dvosmerna je to ulica, pa i sam nisam previše osetljiv na predrasude jer sam svestan da ni mi kao narod nismo cvećke. Pređem preko toga, prezentujem se u najboljem svetlu, pa ako lik i pored toga istrajava u diskriminaciji do njega je, ne do mene.

Ali čoveče imaš li ti oči i mozak? Tebi trebaju "naučna istraživanja" za skroz očigledne stvari? To što ti pričaš to je totalni bullshit
To kad se neko oslanja na svoje “oci i mozak” i kad neko na osnovu ogranicenog iskustva i statistike donosi zakljucke na globalnom nivou je vrlo los znak- zapravo to je primer losih predrasuda- totalno ignorises socijalne, psiholoske i razne druge faktore.
A dokazano je da se vremenom ako se prihvate razne eticke grupe integrisu u drustvo; ako ih onemogucavas, vrsis segregaciju ili podcenjujes onda se tesko integrisu.

Back