Stephen King vas savetuje kako da postanete bolji pisac

gost 204907

Elita
Poruka
22.654
Renomirani autor Stephen King napisao je preko 50 knjiga koje su doprle do miliona ljudi šitom sveta. U svojim memoarima “Za pisanje” King je podelio vredne savete kako da postane bolji pisac. I nije ih zašećerio: “Mogu da vam lažem i da kažem da nema loših pisaca. Izvinite, ali ima ih i to mnogo.” Ne želite da budete jedan od njih? Ovo su saveti iz njegove knjige kako da budete fantastičan pisac.

Prestanite da gledate televiziju. Umesto toga, čitajte što je više moguće

Televizija je otrov za kreativnost, rekao je King. Pisci treba da gledaju u svoja unutrašnja bića i da se okrenu životu mašte. Zato treba da čitaju što je više moguće, i da isto tako pišu. “Čitajte raznovrsnu literaturu, i stalno radite da usavršite i korigujete svoj rad.”

King svuda nosi knjigu, a čita čak i za vreme obroka.

Pripremite se za više promašaja i kritika nego što možete da podnesete

Ne samo da sumnjate u sebe i svoj rad, već vas i drugi potkopavaju. King poručuje da ne odustajete samo zato što nije lako, i da uvek sa sobom imate dozu optimizma.

Ne traćite vreme tako što ćete pokušavati da ugodite drugima

Ne možete da ugodite svakom ukusu. King je shvatio do svoje 40.godine da je svaki pristojan pisac bio optužen da je protraćio svoj talenat. Tako da kritika i ne bi trebalo toliko da brine.

Pišite, pre svega, za sebe

Trebalo bi da pišete jer vas to čini srećnima i ispunjenima. “Ako pišete zbog radosti, možete da radite to zauvek”.

Zagrebite po stvarima o kojima je najteže pisati

“Najvažnije stvari je najteže napisati” kaže King. “Postoje stvari kooje vas posrame jer nisu u skladu sa vašim osećanjima. Za Kinga pisanje usavršava razmišljanje.

Kada pišete, isključite se od ostatka sveta

Pisanje je potpuno intimna aktivnost. Stavite sto u ćošak sobe, i sklonite sve što može da odvuče pažnju, od telefona do otvorenog prozora. “Pišite sa zatvorenim, a ispravljajte sa otvorenim vratima”, poručuje King.

Pišite svakog dana

Kada počnem rad na nekom projektu, ne stajem i ne usporavam dok ga ne završim – kaže King i dodaje: Ako ne pišem svakog dana, slova nestaju iz moje glave. Počinjem da gubim priču. Jednostavno, pisanje knjige shvatite kao posao.

Kada završite, napravite dugačak korak nazad.

King upoređuje process pisanja i popravki sa prirodom: Kada pišete knjigu, provodite dan za danom tražeći i nalazeći drveće. Kada završite, trebalo bi da se vratite nazad i pogledate šumu.

Takođe, ne treba brinuti o greškama, one izvlače najbolje od nas.

http://www.bizlife.rs/vesti/80312-stephen-king-vas-savetuje-kako-da-postanete-bolji-pisac

Njemu ide lako, mada ne drži uvek ujednačen tempo u romanima (a nekad su mi i previše opširni, smorio sam se od IT-a u dva toma).

U svakom sl. on je zabavan i pametan, evo da vas lepim rečima podstakne kreativnost :)

Poslednja izmena:
То и није толико чудно; у рангу је с оним причама, како на ранчу Стива Џобса, и још неколицине магната из Силицијумске долине, није било телевизора, рачунара, таблета, смартфона, интернета, дјеца су се играла међусобно и читала су књиге.

Ovo u vezu gledanja holivucki filmovi i pisanje scenarija pogrešijo onaj Vuk Drašković po Nožu,
menjo tri stila pisanja prema seljačkoj studenckoj akademckoj pameti kad je došo u Beograd:
amerikanski filmovi, novinarska reportaža i seljačko rekla kazala za budjenje najnižih strasti.

Ali jopet, kod NOŽ-a je pobedila treća komponenta jer je stoka pisala za stoku.
Uglavnom će da uspete akoj u knjigu ima mlogo seksualno jerbo taki narod
Da nije tako ne bi stavljali sisate trafikantkinje i guzate na suto salone.
Ma knjigu da napišem odma...

nego mene nije jasno ako je stanovnik grada gradjanin a stanovnik sela seljak
šta mu dodje kad seljak završi vakultet?
akademski seljak?

Dobre su Kingove smernice.
Zašto ne gledati televiziju? Zato što obluje beskorisnim, neproduktivnim sadržajem. Pretpostavljam da King nije mislio da UOPŠTE ne treba gledati TV, već u akutnoj fazi pisanja. U akutnoj fazi pisanja ne treba ni čitati knjige, jer se može desiti da vam se (tuđa) rečenica, pasus, pa i ideja, neosetno i podlo naseli u mozak pa postanete slučajni plagijator.
Inače, pisac mora da čita. Čitanje je istovremeno i učenje kako treba ili kako ne treba pisati. Opismenjavanje.

Zašto ne gledati televiziju? Zato što obluje beskorisnim, neproduktivnim sadržajem. Pretpostavljam da King nije mislio da UOPŠTE ne treba gledati TV, već u akutnoj fazi pisanja. U akutnoj fazi pisanja ne treba ni čitati knjige, jer se može desiti da vam se (tuđa) rečenica, pasus, pa i ideja, neosetno i podlo naseli u mozak pa postanete slučajni plagijator.
Inače, pisac mora da čita. Čitanje je istovremeno i učenje kako treba ili kako ne treba pisati. Opismenjavanje.

socijalna drama o ljudima sa društvenog dna gde on fizikališe na gradjevinu a ona brez posla povremeno čisti tudje stanove a dok je ovaj na poso ona gleda televizor i glasa za pevače da ne pobedi onaj sledeći i troši čitavu dnevnicu od muža koji kad saznaje na šta su otišle pare rešava da prekrati muke...
Posle nerazumevanja od ženskog sudije dobiva višegodišnju robiju gde upoznaje mnogočije sudbine, ideje i planove pa kad izadje iz zatvor otvara svoju privatnu i ličnu TV stanicu sas narodnjaci da glasaju tudje žene koji da pobedi... Proverom ohoho stanja sa računa ustanovljava da mu najviše glasa ona sudija što ga osudila ko da je silovo...

Mislim da će ovo bidne besceler... :heart:

- - - - - - - - - -

el zna neko telafon od Lagunu, oni objavljadu ovake knjige?

- - - - - - - - - -

a dele i po safun i kremadu kuj kupi jednu njinu knjigu...

jao sad sam se setijo kakvu knjigu da napišem... kuj bude ovo kupio od lagunu i šampon će da dobije pa da ne smrdi...

daklem... duševni bolesnik dobiva otpusnu listu iz Guberevac i dolazi kući al nema ključevi a njegovi ko na poso ko po komšilaku, odlazi do trafiku da kupi halo karticu pa da ih nazove na mobilni da ih obraduje da je odslužio rok, e medjutim dobiva čudan broj iz neki drugi svet i uspostavlja kontakt sa mrtvi... kad je prekino vezu nije znao kome da javi sa otpusnu listu u zadnji džep, a kredit sas karticu naravno odbiven po komfornoj mt:s metodi ko da smo svi delili prostoriju sas glavni junak... totalno sjeban on na lokalnoj klupi provodi celu noć i rešava da jopet okrene kuću pred svitanje i ponovo dobiva ona broj...
e, šta je dalje bilo saznaćete kad dobijete šamponče u Lagunu...

les11.gif

Poslednja izmena:

Bilo mi je smiješno što se na TV ostrvio pisac čije knjige su očito savršene za ekranizaciju, što znači da, na neki način, i on govori jezikom vizuelnih medija.
Inače, ne ulazim u to šta se gleda, čita, jede, pije dok se piše, ali pretpostavljam da je to za svakog pisca unekoliko drugačije.
Naravno da je tačno da pisac morada čita. Meni je, kao nekreativcu, potpuno nejasno kako neko može misliti da može postati pisac, ako bar neki poduži period u životu nije bio pasionirani čitalac.

Bilo mi je smiješno što se na TV ostrvio pisac čije knjige su očito savršene za ekranizaciju, što znači da, na neki način, i on govori jezikom vizuelnih medija.
Inače, ne ulazim u to šta se gleda, čita, jede, pije dok se piše, ali pretpostavljam da je to za svakog pisca unekoliko drugačije.
Naravno da je tačno da pisac morada čita. Meni je, kao nekreativcu, potpuno nejasno kako neko može misliti da može postati pisac, ako bar neki poduži period u životu nije bio pasionirani čitalac.

Ja bih volela da znam koje on knjige cita i koji su mu autori omiljeni i da li poklanja ili prodaje autorska prava za ekranizaciju svojih dela;)
Citala sam jednu knjigu ( valjda se zove Groblje plisanih zivotinja), ali sam shvatila da vise volim staromodne pisce knjiga strave i uzasa , ovo
je sve preterano.

Недавно сам на неком сајту наишао на гомилу неких "шта тај и тај писац чита" листа, између осталих и Кингова. Не могу сад да пронађем, пробаћу касније, радило се о 30-40 наслова које је недавно читао, или има у плану. Било је ту свега, од "јаке" литературе до трилера, од старијих наслова до савремених па и још неафирмисаних писаца.

А што се права за екранизацију тиче, прије пар година сам негдје прочитао, да студенти режије, глумци аматери и сл, смију екранизовати Кингова дјела без икакве накнаде, наравно, све док је у академске а не комерцијалне сврхе.

Ja bih volela da znam koje on knjige cita i koji su mu autori omiljeni i da li poklanja ili prodaje autorska prava za ekranizaciju svojih dela;)
Citala sam jednu knjigu ( valjda se zove Groblje plisanih zivotinja), ali sam shvatila da vise volim staromodne pisce knjiga strave i uzasa , ovo
je sve preterano.

"Groblje kućnih ljubimaca"
Spada u Kingove rane radove. Ekranizovano u vidu drugorazrednog horora.
Neke ekranizacije bile su mnogo uspešnije: "Mizeri","Bekstvo iz Šošenka", "Zelena milja".

Mada, toplo preporučujem ovaj film, snimljen po Kingovoj noveli:
http://www.imdb.com/title/tt0884328/
(nema veze sa Karpenterovom "Maglom")

Renomirani autor Stephen King napisao je preko 50 knjiga koje su doprle do miliona ljudi šitom sveta. U svojim memoarima “Za pisanje” King je podelio vredne savete kako da postane bolji pisac. I nije ih zašećerio: “Mogu da vam lažem i da kažem da nema loših pisaca. Izvinite, ali ima ih i to mnogo.” Ne želite da budete jedan od njih? Ovo su saveti iz njegove knjige kako da budete fantastičan pisac.

http://www.bizlife.rs/vesti/80312-stephen-king-vas-savetuje-kako-da-postanete-bolji-pisac

Njemu ide lako, mada ne drži uvek ujednačen tempo u romanima (a nekad su mi i previše opširni, smorio sam se od IT-a u dva toma).

U svakom sl. on je zabavan i pametan, evo da vas lepim rečima podstakne kreativnost :)

Lepo od tebe sto si podelio sa nama, ali to nije nista novo i ekskluzivno. JA sam godinama davala savete mladim umetnicima, kako da budu uspesni u domenu svoje umetnosti. Sami vidite, koliko je moje pisanje popularno i zapazeno. Odlucila sam se da pisem i blog, koji je dobio neverovatnu popularnost, tako da on je samo jedan davez, koji je imao vezu da se njegove knjige stancuju.

Lepo od tebe sto si podelio sa nama, ali to nije nista novo i ekskluzivno. JA sam godinama davala savete mladim umetnicima, kako da budu uspesni u domenu svoje umetnosti. Sami vidite, koliko je moje pisanje popularno i zapazeno. Odlucila sam se da pisem i blog, koji je dobio neverovatnu popularnost, tako da on je samo jedan davez, koji je imao vezu da se njegove knjige stancuju.

Pa da, JA sam mu bila veza.:cool:

Od Stivena Kinga sam citao "Groblje kucnih ljubimaca","Gospodin Mercedes" i "Isijavanje".I mogu reci da su na mene sve tri ostavile odlican utisak.Ono sto se meni najvise svidja kod njegovog stila pisanja je cinjenica da je u stanju da uz jako malo reci detaljno i verno opise situacije i likove.I to cini na veoma lagan nacin.Tako da mislim da bi neko ko zaista zeli da se bavi pisanjem trebao da prati ove njegove smernice jer je on odlican pisac od kejg sigurno ima sta da se nauci.(pogotovo uzimajuci u obzir broj knjiga koje je napisao i tiraz koji su te knjige ostvarile).

- - - - - - - - - -

Stiven King slika malopalanačku Ameriku i ljudske karaktere u kriznim situacijama. Male sredine pune zla.

Istina.

Od Stivena Kinga sam citao "Groblje kucnih ljubimaca","Gospodin Mercedes" i "Isijavanje".I mogu reci da su na mene sve tri ostavile odlican utisak.Ono sto se meni najvise svidja kod njegovog stila pisanja je cinjenica da je u stanju da uz jako malo reci detaljno i verno opise situacije i likove.I to cini na veoma lagan nacin.Tako da mislim da bi neko ko zaista zeli da se bavi pisanjem trebao da prati ove njegove smernice jer je on odlican pisac od kejg sigurno ima sta da se nauci.(pogotovo uzimajuci u obzir broj knjiga koje je napisao i tiraz koji su te knjige ostvarile).

- - - - - - - - - -

Istina.

Redovno prati moj blog i naucices da pises i ti.

Nemoj Stiv meni da priča kako da pišem, kada ni sam nikada nije naučio kako da prestane da pati od toga da piše filer materijal od nekih cirka 100-150 strana, svaki duži roman, samo zato jer mu je mrsko da ga baci. Pa ga umesto toga akumulira na jedno mesto, i nazove ga poglavljem!

Bravo! I ja to stalno govorim. Dobro je da se bar neko razume u citanje.

Има неколико добрих савета и констатација, мада су све дате у тону америчког сна. Све је могуће, сви можемо да пишемо и бла, бла..

Писање, које је код мене, изузетно ретко, аматерско и дилетантско, представља у мом случају, искључиво преиспитивање мога сопственог ЈА и суочавање са пројекцијама неких мојих страхова. Дакле, ја писање доживљавам као терапију. То је примарни задатак који стављам пред неку моју причу. Желим, после, када је прочитам, да осетим катарзу или макар неко осећање блиско катарзи.

Да би то постигао, ја у својим причама морам бити ИСКРЕН, а та искреност је једина ствар у којој могу да парирам правим талентима и писцима. Додуше, неки стављају таленат испред искрености, може им се...:D

После неког времена писања искључиво за себе, послао сам неколико прича на конкурсе овог форума из чисте радозналости, да ли ће неко препознати ту искреност коју форсирам. И, на моје изненађење, доста људи је разумело моју намеру и резон. Не могу рећи да ми то није био додатни подстицај.

Сматрам да сваки човек који промишља, анализира и има критичку свест, има таленат и за писање, само је питање која форма му одговара и да ли има вољу да се посвети томе.

Има неколико добрих савета и констатација, мада су све дате у тону америчког сна. Све је могуће, сви можемо да пишемо и бла, бла..

Писање, које је код мене, изузетно ретко, аматерско и дилетантско, представља у мом случају, искључиво преиспитивање мога сопственог ЈА и суочавање са пројекцијама неких мојих страхова. Дакле, ја писање доживљавам као терапију. То је примарни задатак који стављам пред неку моју причу. Желим, после, када је прочитам, да осетим катарзу или макар неко осећање блиско катарзи.

Да би то постигао, ја у својим причама морам бити ИСКРЕН, а та искреност је једина ствар у којој могу да парирам правим талентима и писцима. Додуше, неки стављају таленат испред искрености, може им се...:D

После неког времена писања искључиво за себе, послао сам неколико прича на конкурсе овог форума из чисте радозналости, да ли ће неко препознати ту искреност коју форсирам. И, на моје изненађење, доста људи је разумело моју намеру и резон. Не могу рећи да ми то није био додатни подстицај.

Сматрам да сваки човек који промишља, анализира и има критичку свест, има таленат и за писање, само је питање која форма му одговара и да ли има вољу да се посвети томе.

Potpuno te razumem. Moja dela nastaju iz patnje.

Back