Književnost Knjiga koja vas je promenila?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1751130384924.jpeg

pokušao sam više puta da živim i radim po ovoj knjizi, to je nemoguće ako nisi u društvu koje se time bavi
imao sam par kratkih momenata nekakve čiste svesti, to ne mogu da opišem rečima
kao što rekoh, težak rad, odustao sam odavno
tu i tamo se držim nekih opštih pravila iz knjige, ni to nije malo

Ima još par knjiga koje su uticale na mene

Brdo zime od Širli Šunover
Zaduzbina Isaka Asimova
Klanica pet Kurt Vonegat
1984, Džordž Orvel
Sto godina samoće Markes
Istorija umetnosti..H.W.Janson
Slika Dorijana Greja Oskar Vajld
Autostoperski vodič kroz galaksiju Daglas Adams
Alhemičar – Paulo Koeljo
Bludni sin – Čarls Bukovski

Ima ih i previše.

Dakle, koje su formirale i li promijenile svjetonazor..

Konfucije- Analekti, Doktrina sredine
Platon- Fedon, Apologija, Gozba
Kolakowski- Glavni tokovi marksizma, 1-3
Dostojevski- Zapisi iz podzemlja, Karamazovi
Eliade- Povijest vjerovanja i religioznih ideja
Lem- Summa technologiae
Corbin- 3 knjige o sufizmu i gnozi
Friedell- Kultura modernoga vremena
Tolstoj- Smrt Ivana Iljiča
Proust- Traganje
Whitman- Vlati trave
Campbell- Maske Boga, 1-3
Solženjicin- Arhipelag Gulag
Rasel -Istorija filosofije, 1. izdanje u FNRJ
Wing Tsit Chan: A source book in Chinese philosphy
Jung- Autobiografija (Sjećanja, snovi, razmišljanja)
Moody- Život poslije života
Max Jammer- 4 knjige o pojmovima fizike i Einsteinu
Feynman- Lectures on physics
Bloom- Zapadni kanon, Omens of the Millennium
... još 5-10 puta toliko

Promenila? Ilustrovani Rock Almanah.

Pročitao sam ga jedno 30 - 40 puta kao tinejdžer slušajući radio, ploče i kasete i nosio ga sa sobom na raspust i uz to ko zna koliko puta samo otvorio knjigu i pročitao ponovo nekoliko stranica. Jedino nisam nosio na odsluženje vojnog roka gde sam poneo Istoriju Filmske Umetnosti od Ena i Patalasa, ali ta me knjiga osim perioda 1910-1952 ili 1953 nije toliko fascinirala. Pišući odgovor na ovo pitanje ovde shvatam da je Almanah odredio i moje interese i moj dalji životni put kao nijedna druga knjiga.

”1. Srpske epske pesme
Citao sam ih kao osnovac i definitivno sam dosta naucio iz njih, neke stvari sam shvatio odmah, ali sam se mucio da shvatim zasto je Marko Kraljevic plakao za Musom Kesedzijom,

2. Pripoverke Laze Lazarevica
Takodje sam citao rano pa je samim tim bila uticajna. Nekoliko lekcija nauceno ovde, pre svega o tome kako su pohvale, zahvalnost i obecanja jedno, a stvarnost drugo: “Sve ce to narod pozlatiti”.

3. “Od pasnjaka do naucenjaka”, Mihajlo Pupin- procitao sam je jer je bila u maminoj kolekciji i njegov put u SAD i snalazenje tamo me poprilicno inspirisalo, i bila mi je jaka mentalna podrska kad sam ja emigrirao.
Inace ova knjiga je toliko kvalitetna da se i dan danas uci kao lektira u nekim skolama u SAD.

4. “Zen budizam i psihoanaliza” - E. Fromm i D.T. Suzuki, dobio sam je na poklon pa sam se osecao obaveznim da je procitam, knjiga objasnjava i uporedjuje Zen budizam i psihoanalizu i zapadnjacki i istocnjacki nacin razmisljanja, nisam narocito uzivao citajuci- ali mi je poprilicno prosirilo vidike i uticalo na nacin razmisljanja.

5. “Knjiga pet krugova” - druga knjiga koju sam kupio od druge plate, jedna od najboljih investicija koju sam ikada uradio, knjiga je povezana s borilackin vestinama- ali vecina principa se moze prenesti i u stvarni zivot.

6. “Umece ratovanja”- Sun Tzu- dosta korisna knjiga, definitivno je uticala na moj bacin razmisljanja.

6.”Nema opravdanja;moc samodiscipline”- Brian Tracy
Veci deo mi je bio neinteresantan, ali jedno poglavlje me je udarilo kao malj u celo, autor objasnjava kako nikako ne smes da optuzujes druge za tvoje probleme u zivotu, jer si onda kao saputnik u automobilu- preuzmi volan i uradi sta mozes, posle te knjige sam smanjio sa kuknjavom i to je bilo korisno, sto se ove knjige- dovoljno je procitati recenziju.

7. “A path through the jungle”- Steve Peters
Najkorisnija knjiga koju sam ikada procitao, na domacem izdanjima ima samo “Čimpanz paradoks” koja se bavi slicnim pitanjima i preprucio bih je svakom.

Back