”1. Srpske epske pesme
Citao sam ih kao osnovac i definitivno sam dosta naucio iz njih, neke stvari sam shvatio odmah, ali sam se mucio da shvatim zasto je Marko Kraljevic plakao za Musom Kesedzijom,
2. Pripoverke Laze Lazarevica
Takodje sam citao rano pa je samim tim bila uticajna. Nekoliko lekcija nauceno ovde, pre svega o tome kako su pohvale, zahvalnost i obecanja jedno, a stvarnost drugo: “Sve ce to narod pozlatiti”.
3. “Od pasnjaka do naucenjaka”, Mihajlo Pupin- procitao sam je jer je bila u maminoj kolekciji i njegov put u SAD i snalazenje tamo me poprilicno inspirisalo, i bila mi je jaka mentalna podrska kad sam ja emigrirao.
Inace ova knjiga je toliko kvalitetna da se i dan danas uci kao lektira u nekim skolama u SAD.
4. “Zen budizam i psihoanaliza” - E. Fromm i D.T. Suzuki, dobio sam je na poklon pa sam se osecao obaveznim da je procitam, knjiga objasnjava i uporedjuje Zen budizam i psihoanalizu i zapadnjacki i istocnjacki nacin razmisljanja, nisam narocito uzivao citajuci- ali mi je poprilicno prosirilo vidike i uticalo na nacin razmisljanja.
5. “Knjiga pet krugova” - druga knjiga koju sam kupio od druge plate, jedna od najboljih investicija koju sam ikada uradio, knjiga je povezana s borilackin vestinama- ali vecina principa se moze prenesti i u stvarni zivot.
6. “Umece ratovanja”- Sun Tzu- dosta korisna knjiga, definitivno je uticala na moj bacin razmisljanja.
6.”Nema opravdanja;moc samodiscipline”- Brian Tracy
Veci deo mi je bio neinteresantan, ali jedno poglavlje me je udarilo kao malj u celo, autor objasnjava kako nikako ne smes da optuzujes druge za tvoje probleme u zivotu, jer si onda kao saputnik u automobilu- preuzmi volan i uradi sta mozes, posle te knjige sam smanjio sa kuknjavom i to je bilo korisno, sto se ove knjige- dovoljno je procitati recenziju.
7. “A path through the jungle”- Steve Peters
Najkorisnija knjiga koju sam ikada procitao, na domacem izdanjima ima samo “Čimpanz paradoks” koja se bavi slicnim pitanjima i preprucio bih je svakom.