Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Malahija 3,5. И доћи ћу к вама на суд, и бићу брз сведок против врачара и против прељубочинаца и против оних који се куну криво и против оних који закидају најам најамнику, и удовици и сироти и дошљаку криво чине и не боје се мене, вели Господ над војскама.

Kažem ja, citiraš da bi... ništa gorre od hrišćana koji se krije iza Biblije. Jak si mi ti vojnik božiji :roll:

5.Mojsijeva 18,10. Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник,
11. Ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар ни који пита мртве.
12. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе.

Malahija 3,5. И доћи ћу к вама на суд, и бићу брз сведок против врачара и против прељубочинаца и против оних који се куну криво и против оних који закидају најам најамнику, и удовици и сироти и дошљаку криво чине и не боје се мене, вели Господ над војскама.

KRIKA 19. ETIRA
POP
Posmatram otvorenu knjigu misterija, a ona je otvorena na strani na kojoj se nalazi sveta tabela sa dvanaest kvadrata u sredini. Ona zrači jakom svetlošću, koja je isuviše zaslepljujuća da bih mogao da pročitam slova, a jedan glas mi govori: Non haec piscis omnium

:zcepanje: nije Biblija :lol:

Primanja su fina, imamo i komunu, hoćeš da se pridružiš? svi plešemo goli pod punim mesecom :lol:
Šalu na stranu... veštica se ne postaje, veštica se rađa. A kad sam osetila vešticu u sebi? pa ima dosta vremena, od rane mladosti, samo što joj nisam davala slobodu... VI, hrišćani ste je oslobodili, za to sam vam zahvalna :heart:
Pa ja ipak mislim da se veštica postaje....Kao što se postaje i homoseksualac...iako će neko reći da je to urođeno.
Ali šta te odvaja od nas ne-veštica? :lol:

Pa ja ipak mislim da se veštica postaje....Kao što se postaje i homoseksualac...iako će neko reći da je to urođeno.
Ali šta te odvaja od nas ne-veštica? :lol:

Vidiš, to je tvoje mišljenje na koje imaš pravo. Dosta si me ispitivao, daj da ti ja postavim pitanjce...
To važi i za tebe YHWH (ili kako već)... da li ste se ikada zapitali šta vas toliko ovde privlači? sad ste upravo u "grupnjaku" sa vešticom, da li to vaša vera dozvoljava? :lol:

Mihej 3,5. Овако вели Господ за пророке који заводе мој народ, који гризу зубима својим и вичу: Мир; и ако им ко не да ништа у уста, дижу рат на њ.
6. Зато ће вам утвара бити ноћ и прорицање ваше тама; и сунце ће заћи тим пророцима и дан ће им се смрачити.
7. Тада ће се постидети видеоци, и врачари ће се посрамити, и сви ће застрти усне своје, јер неће бити одговора Божјег.

KRIK 18. ETIRA
ZEN
Tada će prekinuti post i ješće jaku hranu, i piti slatka vina i penušava vina; odagnaće elemente i zvezde i sefirote; i tada će uzeti svetu tabelu koju je načinio za svoj oltar.

Vidiš, to je tvoje mišljenje na koje imaš pravo. Dosta si me ispitivao, daj da ti ja postavim pitanjce...
To važi i za tebe YHWH (ili kako već)... da li ste se ikada zapitali šta vas toliko ovde privlači? sad ste upravo u "grupnjaku" sa vešticom, da li to vaša vera dozvoljava? :lol:
Ja sam ovde jer te nisam odvano video. :lol:
Da si neka veštica (da ti je kuća kao na onoj slici :lol:), ne bih obraćao pažnju na tebe - govorim o praksi....ali ovde gde se gledamo preko slova....zašto da ne razmenimo mišljenje....uvek mi je želja dobronamerna.
Ne bi mi bio problem ni da se uvalim u forum kamikaza pa da razmenimo mišljenje. :lol:

Gospodine Biblija je jedina knjiga koja to opisuje, kuran je kopija biblije sa primesama svojih ucenja. A ostale knjige kao darvinizam koji nema nikakve osnovne cinjenice.. Biblija je jedina knjiga koja pokazuje jasan put. Na ovoj zemlji se vodi bitka izmedju dobra i zla a svaki covek ucestvuje u njoj, i bira stranu na kojoj zeli da bude. A Sotona radi na sav moguci nacin da odvuce sto vise ljudi sa sobom.

Kao prvo, Biblija nije zbirka činjenica. Da jeste, svi bi bili vernici i Božije prisustvo bi se svima moglo dokazati, a nauka bi tvrdila da gromovima i munjama upravlja lično Bog, kada se naljuti. Biblija je književno delo, i to eklektičko (što znači da postoji niz biblijskih priča koje se zasnivaju na mitovima ranijih civilizacija), te je stoga (naročito Stari Zavet) treba tumačiti metaforički i simbolički a nikako bukvalno. Pitanja kojima se bavi Biblija jesu religijsko-filozofska, a ne naučna. I, za razliku od "obične" filozofije, od ontologije Biblija ima samo "o", a proces saznanja u Bibliji je prikazan kao samospoznaja kroz spoznaju Boga.
Kao drugo, Kuran nije kopija Biblije ... al to nije tema.
Treće, a u vezi sa Biblijom spram natprirodnih pojava i misterija: kako čitaoci Biblije mogu imati kritički stav prema bilo kojim natprirodnim pojavama i misterijama kada je Biblija puna istih, logički neobjašnjivih i nedokazivih? :eek:
I sad mi reci da je, npr. postojanje Sotone empirijski dokazivo, ali da ne veruješ u Deda Mraza i trolove jer njihovo nije.

Kao prvo, Biblija nije zbirka činjenica.
Kao prvo,to je tvoje misljenje.Posto se kao agnostik pozivas na dokaze,dokazi svoju tvrdnju.
Da jeste, svi bi bili vernici i Božije prisustvo bi se svima moglo dokazati, a nauka bi tvrdila da gromovima i munjama upravlja lično Bog, kada se naljuti.
Da nije,ne bi bilo toliko mnogo vjernika.

Biblija je književno delo, i to eklektičko (što znači da postoji niz biblijskih priča koje se zasnivaju na mitovima ranijih civilizacija), te je stoga (naročito Stari Zavet) treba tumačiti metaforički i simbolički a nikako bukvalno. Pitanja kojima se bavi Biblija jesu religijsko-filozofska, a ne naučna. I, za razliku od "obične" filozofije, od ontologije Biblija ima samo "o", a proces saznanja u Bibliji je prikazan kao samospoznaja kroz spoznaju Boga.
Tacno tako,te stoga ne mozes traziti dokaze.
Takodje,reci da je nesto naucno ne znaci i da je smisleno,racionalno.
Bibliji ne trebaju prazne filozofije,po kazivanju covjecijem,po nauci svijeta.

Treće, a u vezi sa Biblijom spram natprirodnih pojava i misterija: kako čitaoci Biblije mogu imati kritički stav prema bilo kojim natprirodnim pojavama i misterijama kada je Biblija puna istih, logički neobjašnjivih i nedokazivih? :eek:
Citaoci Biblije imaju kriticki stav samo prema natprirodnim pojavama koje poticu od sotone, a ne prema svim.

Citaoci Biblije imaju kriticki stav samo prema natprirodnim pojavama koje poticu od sotone, a ne prema svim.

Meni je interesantna ta fascinacija Satanom.
Od prosečnog vernika ću tu i tamo čuti nešto o Bogu, ali o Satani vrlo mnogo.
S moje tačke gledišta, religija i duhovnost bi trebale da unaprede čoveka, da mu prošire svesnost, a ne da navodi ljude da pale i kolju.

Zapravo, svako ima pravo da sledi svoj put. Ako neko želi da provede vek meditirajući na "satanu", i to je ok.
Ali ne mogu nikako da se pomirim sa satanizovanjem svega i svačega uz nametanje drugima i napadanje drugih.
To je sve, samo ne duhovno i božanski.
Zapravo - to je đavolski (đavo-tamas-neznanje, iluzija), s moje tačke gledišta.

Kao prvo,to je tvoje misljenje.Posto se kao agnostik pozivas na dokaze,dokazi svoju tvrdnju.

Da nije,ne bi bilo toliko mnogo vjernika.

Hoćeš reći da treba da dokažem kako Bog NE upravlja gromovima i munjama? :lol:
Mislim da bi Tesla bolje objasnio od mene.

Tacno tako,te stoga ne mozes traziti dokaze.
Takodje,reci da je nesto naucno ne znaci i da je smisleno,racionalno.
Bibliji ne trebaju prazne filozofije,po kazivanju covjecijem,po nauci svijeta.

Te "prazne filozofije" su bile nauka sveta mnogo pre nastanka Biblije, a mnoge su modifikovane, kao i mitovi predhrišćanskih civilizacija, te ubačene u Bibliju.
Bez Epa o Gilgamešu priča o potopu izgledala bi drugačije.
Nauka podrazumeva empirijski dokazivo, a ne lično doživljeno i tumačeno parafraziranjem tuđih i prepričavanjem subjektivnih iskustava. Zato se religija i ne smatra naukom, kao, npr, ni književnost. Tumačenje je individualno, subjektivno i podložno trenutnom emocionalnom stanju ili zavisi od psihološkog tipa ličnosti.

Čitaoci Biblije, dakle, veruju u natprirodne pojave, inicirane od natprirodnog bića, predstavljenog kao entitet sveukupnog ljudskog Zla. :think:
Dok god je verovanja u zlo kao samostalni entitet koji utiče na ljude, dotle nema ni objektivnog, kritičkog stava, jer ih takvo verovanje u startu lišava odgovornosti njih samih.
A šta ako je najveći Sotonin trik da nas uveri da postoji, ali da zbog nemogućnosti da se on uništi, svu odgovornost treba prebaciti na ljude?

Meni je interesantna ta fascinacija Satanom.
Od prosečnog vernika ću tu i tamo čuti nešto o Bogu, ali o Satani vrlo mnogo.
S moje tačke gledišta, religija i duhovnost bi trebale da unaprede čoveka, da mu prošire svesnost, a ne da navodi ljude da pale i kolju.

Zapravo, svako ima pravo da sledi svoj put. Ako neko želi da provede vek meditirajući na "satanu", i to je ok.
Ali ne mogu nikako da se pomirim sa satanizovanjem svega i svačega uz nametanje drugima i napadanje drugih.
To je sve, samo ne duhovno i božanski.
Zapravo - to je đavolski (đavo-tamas-neznanje, iluzija), s moje tačke gledišta.

Ne zaboravi da sam se ja jedno vrijeme bavio okultnim :rumenko: Izgleda da ponekad moja mracna strana dodje do izrazaja :per:

:lol:

Kao prvo, Biblija nije zbirka činjenica. Da jeste, svi bi bili vernici i Božije prisustvo bi se svima moglo dokazati, a nauka bi tvrdila da gromovima i munjama upravlja lično Bog, kada se naljuti.
‘’А ово је основа за осуду: светлост је дошла у свет, али људи су волели таму, а не светлост, јер су им дела била зла. Јер ко чини зло, мрзи светлост и не долази к светлости, да се његова дела не би разоткрила. Али ко ради оно што је право, долази к светлости, да би се видело да су његова дела учињена у складу с Божјом вољом.”
Svaka moja reč je suvišna.....reći ću ti samo...nemoj da se povodiš za većinom.
Biblija je književno delo, i to eklektičko (što znači da postoji niz biblijskih priča koje se zasnivaju na mitovima ranijih civilizacija), te je stoga (naročito Stari Zavet) treba tumačiti metaforički i simbolički a nikako bukvalno.
To je samo tvoje mišljenje koje nije zasnovano na ozbiljnom temelju.
Pitanja kojima se bavi Biblija jesu religijsko-filozofska, a ne naučna.
Grešiš. Jer ne istražuješ, samo govoriš ono što je već neko rekao...a to se zasniva na slepom verovanju.
Kao drugo, Kuran nije kopija Biblije ... al to nije tema.
Oboje propagiraju moralan i pobožan život.
Pa Biblija nas upravo na to upozorava. Upozorava nas da ne bi bili izmanipulisani...da ne postoje neobjašnjive "misterije"...da postoji nešto i van našeg domašaja...Biblija nam govori upravo o tome.

Back