Statusi i odnosi

Dijenek

Elita
Poruka
22.033
Vec duze vreme se razmisljam da pokrenem neku ovakvu temu...

Naime, cesto se desava da kad ljudima damo odredjeni status u zivotu na osnovu odnosa koji tad gradimo (tipa, najbitnija si mi osoba u zivotu) i da oni se oni iznenade sto ga ne zadrze ako odnos pocne da stagnira ili propada. Ili prestane.

Nekako, kao da izgube iz vida da je odnos taj koji definise statuse...
A odnos je uvek stvar dvoje ljudi...
Ako je stvar jednoga, onda je fantazija...

E, ono sto me zanima jeste da li se neko iznenadio promenom statusa koji je imao kod vas, a da vam je pre toga odnos otisao u minus?

ja sam se iznenadila
bile smo najnajdrugarice
i kad se nismo dugo vidjale uvek bismo nastavile bez mnogo pitanja tamo gde smo stale
podrska jedna drugoj i sve
i posle selidbe u belgiju ko da vise ne postojim
otisli smo jednom u posetu,sve je bilo ok,ali posle toga mi se vise nikad nije javila
i dalje ne znam zasto
pokusala sam kontakt nekoliko puta i naisla na cutanje
eto bila sam joj prioritet
sad se pravi da me ne poznaje

ja sam se iznenadila
bile smo najnajdrugarice
i kad se nismo dugo vidjale uvek bismo nastavile bez mnogo pitanja tamo gde smo stale
otisli smo jednom u posetu,sve je bilo ok,ali posle toga mi se vise nikad nije javila
i dalje ne znam zasto

Razumem te.

Ali, ja sam mislio na kontekst u kojem bi se ona iznenadila sto ti vise nije najbolja drugarica kad se sretnete, a na taj nacin se prethodno odnosila prema tebi...

Možda radi kao prostitutka ili je očekivala da joj poneseš Louis Vuitton torbicu pa se nadrndala za ceo život, žene su to nikad' se ne zna, da bi je razumela moraš biti kreativna - šta god to značilo.

Elem, nemam tih problema, samo stavim masku M.Majersa i pojavim se u gluvo doba noći.

Naime, cesto se desava da kad ljudima damo odredjeni status u zivotu na osnovu odnosa koji tad gradimo (tipa, najbitnija si mi osoba u zivotu) i da oni se oni iznenade sto ga ne zadrze ako odnos pocne da stagnira ili propada. Ili prestane.

E, ono sto me zanima jeste da li se neko iznenadio promenom statusa koji je imao kod vas, a da vam je pre toga odnos otisao u minus?

Ma i to me zabole dal su se iznenadili..kao glumataju vernost dok ne bude stani pani..kad ih navatas na sitnicu nema ih..iznenade se sto sam za sitnicu odreagovao a nisam za nesto krupnije

Ne dodeljujem statuse i titule. Oni koji su mi vazni osecaju to jer im pokazujem svakom svojom porom. Oni manje vazni,to isto znaju. Ne igram igrice u odnosima. Smorilo me to i opterecuje. Ako te volim,ja cu ti to reci. Da li je to hrabrost mojih godinica ili ludost,ne znam. Saopstavam svima koji su mi bitni da jesu. Neki oko mene tesko hendluju s tim :lol:
Cak su u shoku kako olako to iskazujem. To je zato sto sam skoro naucila jednu od najbitnijih lekcija,a to je da nikad u zivotu ne mogu nesto da izgubim jer u sustini nikada nisam nista ni imala.
Ljude,prijatelje, momke "nemam" tj vise nikada me niko nece cuti da kazem "imam momka" ili "imam najbolju drugaricu" jer ko sto rekoh- nemam ih i ne posedujem nikog. Niti iko poseduje mene.
Trenutno imam privilegiju da je on/ona u mom zivotu.
I to je toliko promenljivo,da je bolno.
Imam samo sebe i svoje roditelje koji su uvek tu za mene bez obzira na sve. :heart:
I to je to. ;)

Vazim za strasno promenljivu osobu tako da svi koji poznaju mene ne poznaju rec iznenadjenje u vezi sa mnom.

Ponekad ljudima prelazim preko bezbroj sitnica i bezbroj krupnih gresaka ne ljuteci se i ne stvarajuci zidove, cak i ne trazim objasnjenja a ponekad dovoljan je los smisao za humor ili nepromisljena posalica da mi neko padne u ocima i da bude vise nikad...

Osim za jednu osobu sa kojom sam godinama pokušavala da održim odnos pa ipak nismo uspeli, nemam drugih primera.
Ali znam da je on bio strašno iznenađen i zaprepašćen.
Džabe što sam ja 'radila sve' da opstanemo kad njemu nisam nijednom rekla šta sam ja to tako radila i pokušavala i trpela i šta mi je smetalo...
Apsolutni nedostatak komunikacije. Ili njemu nije bilo stalo. Ne znam, a više me ni ne interesuje.
Iako sam odavno osećala da više nije vredno i dalje sam pokušavala da formu održim netaknutom.
A onda se samo sve potpuno dezintegrisalo.
On se izgubio u svemu a ja sam najzad prodisala.

Ne dodeljujem ljudima status (ti si važan, manje važan, samo za ponekad), prijateljstva se prirodnim putem menjaju, razvijaju, ugase, a nekada i ponovo rasplamte...

isto tako
sa mnom ili jesi u mom svetu ili nisi
to je krug za odabraner koji umeju da postuju i mene, i moju porodicu, i moj dom
ja uvek dajem mnogo, i previse, i posto sam takva, vecina ljudi to zloupotrebljava
zato sam postavila granice
postoje ljudi koji zasluzuju da mi budu prijatelji i drugari, i postoje oni koji ne zasluzuju
tesko pustam nekog u moj svet
i desava se da pustim preko muza neke nove poznanike, ponovo se vezem i ponovo razocaram
najsrecnija sam sa svojim sopstvenim izborom
on je iskreniji i uglavnom trajniji

isto kao koto. sad, ja crtu mogu da podvucem samo u odnosu na partnera jer su za mene ti odnosi podlozniji degradaciji od onih sa prijateljima.
sto se prijatelja tice, oni su mi osovina uvek bili, jedina stabilna tacka u promenljivom svetu. do sada smo uspevali da isplivamo iz raznih oluja, desi se povremeno kriza ali uvek neko popusti i vratimo se jedni drugima nakon izvesnog vremena (doduse kod mene to moze da potraje i do deset godina). pricam o prijateljstvima koje negujem po 20 - 30 godina, bas od malih nogu.

Vazim za strasno promenljivu osobu tako da svi koji poznaju mene ne poznaju rec iznenadjenje u vezi sa mnom.

Ponekad ljudima prelazim preko bezbroj sitnica i bezbroj krupnih gresaka ne ljuteci se i ne stvarajuci zidove, cak i ne trazim objasnjenja a ponekad dovoljan je los smisao za humor ili nepromisljena posalica da mi neko padne u ocima i da bude vise nikad...

Slicno meni. Takodje vazim sa letimicnu osobu kojoj je dovoljna rec da podigne zid dok pojedinim ljudima uz osmeh dajem za pravo da mi se penju na glavu i uzmu sta god pozele. Pretpostavljam da na nivou podsvesti imam neke granice i kada covek pokaze odredjeno lice samo ga isecem iz zivota...nisam se do sada prevarila, stomak mi kaze da li neko vredi ili ne vredi spram mog sistema vrednosti.

Слично је и са мном. Играм се док ми не дојади.
Иако сам са свима са којима сам била у комуникацији остала у добрим односима, дешава се да се са неким виђам интензивно, а онда изненада престанем.
А шта мења нечији ,,статус'' код мене? Понекад заиста нека ситница, понекад ми се ,,напуни чаша''... Ретко коме саопштим да више није ,,на лествици'', јер можда опет буде..
Кума ме зеза да увек имам нову ,,најбољу другарицу''. И то јесте истина, јер се за другарице не везујем много.
Немам најважнију особу у животу, осим моје деце.
Сигурна сам у два пријатеља. Једног (једну и непоновљиву) ми је родила мама :heart:, а за другог сам се удала.
Један од њих ће ме можда некад изневерити. Ако до тога дође, јавићу за ,,промену статуса''. ;)

Ne dodeljujem ljudima status (ti si važan, manje važan, samo za ponekad), prijateljstva se prirodnim putem menjaju, razvijaju, ugase, a nekada i ponovo rasplamte...

Iz ovoga proizilazi da su ti svi ljudi jednako bliski u svakom trenutku, mada mi je jasno da to nisi htela da kazes. Prosto, to je posledica prvog dela tvoje izjave...
Dodeljivala ti svesno statuse ili ne, to ne znaci da oni kod tebe ne postoje.

Ja jos nisam sreo osobu kod koje ne postoje.

To je moguce samo u teoriji.

Isto. Zato sto polazim od toga da nismo svi cvecke, gresimo, bitno je kakvi smo stvarno..
Tj. ako za nekog znam da je u sustini dobar covek, necu se ljutiti ako me povredi ili ucini nesto sto mi se ne svidja, jer mu nije losa namera, ali ako je neko prosto zloban, procenim to iz nekih postupaka, naizgled nebitnih, ne mora mnogo da uradi da bih se sklonila od njega.

Inace, imam najbolju drugaricu, ne mogu da zamislim koji bi to bio razlog da skroz prekinemo prijateljstvo. Jesmo se posvadjale milion puta, bilo je i teskih svadja, ali uvek se pomirimo na kraju, jer jednostavno ne zelimo da zivimo jedna bez druge. :)

Poslednja izmena:

Mislim da je to pitanje koliko uzimamo zdravo za gotovo neciji odnos prema nama i/ili nas prema toj osobi. Na odnosu se radi i on se gradi, prijatelji, poslovni partneri, ljubavni partneri, nebitno. Ako gradi samo jedna strana, brzo dodje i do urusavanja izgradjenog. A onda se druga strana pita sta bi.

Види, ја сам јако постојана у односима.
Посебно пријатељским.
Имам две пријатељице из основне- дружимо се 20+ година.Са њима сам ишла и у гимназију.
Имам пријатељицу са факултета- са њом се дружим 10 година.
Имам пријатеља из периода основне (историјска секција)- дружимо се 15 година.

А како ти градиш своја пријтељсва, другарства?

Ако неко добије титулу ''најнечег'' после три месеца доброг зезања, онда је нормално да изненађење може да се деси. ;)

Moja prijateljstva traju veoma, veoma dugo tako da imam malo iznenadjenja od svojih prijatelja , jer ih jako dobro poznajem, kao i oni od mene. Uglavnom znamo sta mozemo da ocekujemo jedni od drugih.
Ti ljudi koji dugo ''traju'' u mom zivotu imaju neki status da tako kazem i nije mi se desilo da je neko to izneverio.
Naravno, u moj zivot ulaze mnogi novi ljudi, sa kojima gradim i negujem neke odnose , ali sam po prirodi osoba koja ne voli mnogo stvari da menja oko sebe, tako da ne nameravam da te nove ljude unapredim u najbolje prijatelje.
Zna se ko su ''najbolji'' zasto i od kada.U mladosti mi se desavalo da me neko izneveri , da se osetim povredjeno , verovatno su se i drugi ponekad tako osecali zbog mene, ali sam vremenom shvatila da prijatelje i vazne ljude ne mozemo tek tako menjati i da kada sa nekim provedemo neke bitne zivotne trenutke i resimo neke probleme , sa tom osobom gradimo specijalan odnos,koji prosto u sebi sadrzi sve te godine, dogadjaje i slicno. Tesko da mozemo, kada nas ta osoba naljuti, da kazemo da nam od danas nije prijatelj i da na mesto te osobe stavimo nekog drugog.

Види, ја сам јако постојана у односима.
Посебно пријатељским.
Имам две пријатељице из основне- дружимо се 20+ година.Са њима сам ишла и у гимназију.
Имам пријатељицу са факултета- са њом се дружим 10 година.
Имам пријатеља из периода основне (историјска секција)- дружимо се 15 година.

А како ти градиш своја пријтељсва, другарства?

Ако неко добије титулу ''најнечег'' после три месеца доброг зезања, онда је нормално да изненађење може да се деси. ;)

Delimicno se slazem s tobom. I vreme u svemu igra veliku ulogu.
Ali, nikad presudnu.
Jer, kad bi vreme uvek pozitivno uticalo na kvalitet odnosa, to bi znacilo da su neki neunistivi...
A nisu...

Poenta dinamicnih stvari jeste upravo u tome da one mogu ici i u pozitivnu i u negativnu stranu, bez obzira na bilo koji faktor koji neko koristi da bi naznacio kvalitet...

kod mene se nikad niko nije cudio promeni odnosa i statusa. jer je obicno ta osoba dobro znala zasto se menja...

sa jednom drugaricom sam prekinula kontakt, tj.ona... a da nikad nisam saznala zasto... i bez veze je...

Pa status najvažnije osobe na svetu može da se promeni i bez prethodnog odlaska u minus, mislim minus mu dođe kao bonus;) hoću reći, kad počne minus, počneš da se preispitavaš šta,gde, kako, ali ako te neko o'ladi, 'nako bezveze, kao danas jesmo, sutra ko zna gde smo, e, tada ti je rebus u glavi, zašto, kako, ko je kriv.
Moja drugarica maltene iz pelena pa sve do nedavno odjedared je prestala da me gotivi a da meni nikako nije jasno zašto. Preispitivala sam se milion puta, imam pogan jezik, ali, ona je to navikla od malena, šta bi moglo biti??? Kopala sam i tamo i vamo, po svojoj savesti ponajviše, tek nedavno (posle skoro pet godina) skapirah u čemu je problem.
Ona i ja, ja i ona, to je tako bilo odvajkada, ona se udala, ja se udala ali smo nastavile da se družimo iako nismo baš blizu jedna druge (nekih 100km). Pre deset godina joj je umro muž, 'nako naprasno, srčka, u isto vreme ona ostala bez posla a dvoje dece još uvek studenti. Moralna podrška je bila jedina pomoć koju sam joj mogla pružiti jer sam i sama bila u sličnim govnima sem da je moj matori hvala Bogu i danas živ i zdrav. Posle tri godine je otišla kod majke u Nemačku i za kratko vreme se udala za Nemca, fin čovek, ma duša od čoveka, baš sam je podržavala. E, tada se ona od mene otuđila.
Nedavno, ovog leta sam bila u rodnom kraju, čula da je i ona kod kuće, pohitah da je vidim, nema je reče njena majka. (kasnije se ispostavilo da je bila u drugoj sobi i nije htela da se vidi samnom).
Teta A. i ja smo sedele i divanile o svemu i svačemu, sve sam čekala da će moja C. doći konačno, da je vidim i zagrlim, ali mrka kapa. U razgovoru sa njenom majkom sam shvatila da se C. udala radi zelene karte, da je muž obožava a ona njega prezire, te je mator, te je ćelav, te je ne znam ni ja šta. Pa šta onda, upitah, i moj je već odavno ćelav i prilično mator, pa šta da se radi, vreme napravi sranja od čoveka, a teta A. će: - pa vidi, ti si bila uvek ružnija od nje, uvek si se zadovoljavala manjim od nje, uvek si umela i od malo da napraviš mnogo, eto, sad ona ima to što imaš ti, izgleda joj nije po volji. Uhhhh, pa ja mog matorog volela kad smo se uzeli rekoh, aaaa, daaaa reče teta A. ali tvoj matori nikad nije bio lep kao njen D. nikad ona ne bi takvog nekog mogla da voli, uhhhhh, ako je to, velika je muka čini mi se, rekoh i pobegoh glavom bez obzira:(

ja sam se iznenadila
bile smo najnajdrugarice
i dalje ne znam zasto
i ja imam istu pricu,samo sto je jos crnje,u istom smo gradu :neutral:

Back