Statini - lekovi protiv holesterina

Mislim da ne snizavaju dobar holesterol. Evo sad sam pogledao mamine rezultate poslednjih 5 godina zivota. Svi holesteroli su joj bili dobri, i dobar i los. Jedino na poslednjoj analizi koju je uradila u zivotu je dobar holesterol bio 1,47, a donja granica je 1,5, to je u granicnoj zoni, nije u rizicnoj. Tad je vec bila u problemu. Inace, pila je obican atoris.
Donja granica je za zene 1,7 (HDL), tako bar stoji u nekim mojim
svezim laboratorijskim izvestajima iz Srbije. Mene licno zeza to sto imam visok 1,9 HDL, onda tu postoji neki odnos sa LDL-om koji je kod mene takodje povisen ( 4,1) pa su do sada to delili, mnozili, oduzimali
tako da je koeficijent uvek bio kao OK, ali sada kazu da ovaj HDL nikakve veze nema a povisenim LDL-om.

Ne bih ja na to sve uopste i obracala paznju da mi nisu pre godinu
dana nasli da mi je jedna karotis arterija skoro pa totalno "zakrecena",
usput i zavezana u cvor :D

Kod moje keve u rezultatima je 1,5. To se setalo tokom godina od 1,6 do 1,9.

Ako te dobro razumem imas kinking i coiling karotide. To je i moja majka imala, ta karotida je bila zapusena 65-70%. A druga je bila 100%.
Proglasili su je neoperativnom na Dedinju. Posle 2 godine razvlacenja po listama cekanja poslali su je kuci da umre.
Ipak nismo se predali. Borili smo se. Nabavljali lekove u inostranstvu, vodili na terapije, trentalske koktele, hiperbaricnu komoru.
Zivela je jos 6 godina. Cak se i oporavila koliko je to moguce.
Onda je sotona doneo pravilnik 2015te kojim je zabranio da ljudi bez dijabetesa idu na komoru ako nemaju gangrenu. Pa je komora koja je radila od 8 ujutru do ponoci, spala na to da radi samo prepodne. Ko zna koliko je ljudi ubio tako.

Kod moje keve u rezultatima je 1,5. To se setalo tokom godina od 1,6 do 1,9.

Ako te dobro razumem imas kinking i coiling karotide. To je i moja majka imala, ta karotida je bila zapusena 65-70%. A druga je bila 100%.
Proglasili su je neoperativnom na Dedinju. Posle 2 godine razvlacenja po listama cekanja poslali su je kuci da umre.
Ipak nismo se predali. Borili smo se. Nabavljali lekove u inostranstvu, vodili na terapije, trentalske koktele, hiperbaricnu komoru.
Zivela je jos 6 godina. Cak se i oporavila koliko je to moguce.
Onda je sotona doneo pravilnik 2015te kojim je zabranio da ljudi bez dijabetesa idu na komoru ako nemaju gangrenu. Pa je komora koja je radila od 8 ujutru do ponoci, spala na to da radi samo prepodne. Ko zna koliko je ljudi ubio tako.
A jel ona imala nekih tegoba inace? Ja sam ovo sasvim slucajno saznala, ni pre ni posle toga to uopste i ne osecam. Trcim, disem normalno, ne umaram se, pritisak relativno nizak, odlicno se osecam.

Tih gornjih desavalo joj se da izgubi vid na jednom oku. Ali je to prestalo kasnije.
A donjih problema je imala zbog zapusenih arterija u nogama. Nije mogla da hoda. U smislu da napravi neki broj koraka pa mora da stane zbog bolova .
Pojavljivale su joj se i ranice na nozi. Ali joj je kasnije komora pomagala, zatvarala sve ranice i produzavala se ta distanca koliko je mogla da hoda.
Tako da je funkcionisala relativno normalno.
Na kraju smo sacuvali i glavu i noge, a umrla je od srca, blokade aorte.
Nikad nije imala dijabetes, niti bila gojazna.

Od veceras pocinjem sa statinom, nocas sam citala razne studije
jer mene u sustini samo zanima kako ce moja carotis arterija ( desno)
moci da ponovo normalno funkcionise, ili bolje, kako da se ne zatvori potpuno i saznala sam kako ti statini deluju bas za ovaj primer koji sam
navela. Statini su tu samo neki stabilizator, svakako da ne ciste taj
kalcijum i naslage iz arterije, ali ( ovo mi je bilo najvaznije) ucvrscuju
taj kalcijum ( sprecavaju naravno novi) tako da on nije vise kao pesak
nego je cvrst.

Ovaj Rosuvastatin zaista zvuci obecavajuce jer posao vrsi

i 5 miligrama, a ja cu se potruditi da ne zamisljam i umisljam da me nesto boli. Lekari kazu da je najveci problem kod statina da su izvikani,
stavljeni na stub srama i onda svaki pacijent samo ceka da ga zaboli
noga, ruka, rame, ili da ima grc u nozi i da to sve batali.
Tako sam i ja, ali sada cu pokusati drugacije i redovno cu vas obavestavati :)

Poslednja izmena:
ti si sada naš mali medecinski pokusni mišić :cmok:

Uredno cu vas obevestavati, ali tek u junu cu ici da vidim sta
je i kako je. Ja zivim u zemlji gde je zdravstveni sistem savrsen,
ali ja ne mogu da odem u laboratoriju i da zahtevam da mi izvade krv
i ispitaju na holesterol. To ovde ne postoji. Morala bih prvo kod kardiologa, onda da on salje neke izvestaje i da se obratim svom lekaru,
a to me mrzi pa cu sacekati Beograd, a i ne bi imalo smisla da posle
nedelju dana idem na ispitivanje LDL-a.

Uredno cu vas obevestavati, ali tek u junu cu ici da vidim sta
je i kako je. Ja zivim u zemlji gde je zdravstveni sistem savrsen,
ali ja ne mogu da odem u laboratoriju i da zahtevam da mi izvade krv
i ispitaju na holesterol. To ovde ne postoji. Morala bih prvo kod kardiologa, onda da on salje neke izvestaje i da se obratim svom lekaru,
a to me mrzi pa cu sacekati Beograd, a i ne bi imalo smisla da posle
nedelju dana idem na ispitivanje LDL-a.
Pa to ne moze ni kod nas u Srbiji.Potreban je uput i sta se trazi od nalaza krvi.Mozda poneki privatnik da uzme pare,ali ne bi smeo bez nalaza prethodnog specijaliste.

Statini nisu uopšte naivni lekovi. Imaju čitav niz ozbiljnih neželjenih dejstava. Moja žena ima problema sa visokim holesterolom(na sreću ima visok nivo ovog "dobrog") i prvo je uzimala nešto od tih statina a sad uzima neki normolip. Nije statin. Nešto na biljnoj bazi. Sad će da vadi krv pa da vidimo da li to pomaže.

Statini nisu uopšte naivni lekovi. Imaju čitav niz ozbiljnih neželjenih dejstava. Moja žena ima problema sa visokim holesterolom(na sreću ima visok nivo ovog "dobrog") i prvo je uzimala nešto od tih statina a sad uzima neki normolip. Nije statin. Nešto na biljnoj bazi. Sad će da vadi krv pa da vidimo da li to pomaže.
Ja nisam tvoja zena ( hvala Bogu;)), ali i ja imam visok ovaj dobar
pa je koeficijent uvek bio savrsen da bi sada nauka rekla da ovaj dobar
zapravo nema veze sa losim. Meni je malo pomoglo to na "biljnoj bazi",
ali izgleda da bez hemije nema vajde.

Ja nisam ni jednom izvadio krv kod privatnika,a da nisam poneo uput i da pise na uputu sta se trazi.Vi koji to radite tako dobijate sture nalaze,jer ne znate ni da objasnite sta vam treba od nalaza.
Kad je covek bolestan, ima neki problem pa ode kod lekara i lekar
napise koje su vrednosti potrebne, onda se i pacijent tako ponasa,
ali ako ja zelim 3x godisnje da vidim samo tri vrednosti i da ih uporedjujem
zasto da idem zbog toga kod lekara? Da mu kazem da sam radoznala?

Kad je covek bolestan, ima neki problem pa ode kod lekara i lekar
napise koje su vrednosti potrebne, onda se i pacijent tako ponasa,
ali ako ja zelim 3x godisnje da vidim samo tri vrednosti i da ih uporedjujem
zasto da idem zbog toga kod lekara? Da mu kazem da sam radoznala?
Za uput, radi ispitivanja trazenih preoblema.Odabrani lekar napise tacno sta trazi.Sta znaci vise od 70% naroda da ode tako,a da ne zna koje su prave mere nalaza.Ja znam da procitam svoje nalaze,jer sam ih radio mnogo puta,a sta ko ide prvi put i ne zan sta da pogleda u nalazu,vadjenja krvi.Zato je tu odabrani lekar da te uputi,pa i da ti procita vrednosti nalaza,da li su dobri ili ne.

Back