Statini - lekovi protiv holesterina

Kad je covek bolestan, ima neki problem pa ode kod lekara i lekar
napise koje su vrednosti potrebne, onda se i pacijent tako ponasa,
ali ako ja zelim 3x godisnje da vidim samo tri vrednosti i da ih uporedjujem
zasto da idem zbog toga kod lekara? Da mu kazem da sam radoznala?
i ja tako godinama, dva puta godišnje uradim kks - kompletnu krvnu sliku, lipide...
bitno mi je da pratim masnoće, šećer i sl
ostala mi navika iz vremena kad sam zbog sporta išao svake godine i po dva puta na pregled
pratiti svoje zdravstveno stanje je jak bitno, jer medecina slabo leči ali zato u preventivi i u početku oboljenja je odlična
dakle, ako se na vreme javiš sve je rešivo, ali ako dočekaš da padneš u krevet, tada samo pop pomaže :D

ti si sada naš mali medecinski pokusni mišić :cmok:
Pokusni se misic javlja ( valjda i pet nedelja vec uzimam ovaj statin)
i objavljuje da je stanje redovno, nikakve nezgodacije nemam.
Tek cu za sest nedelja ( sredina juna) ici na kontrolu krvi
( znaci 3 meseca od pocetka uzimanja leka) i onda cu znati da li
ovo ima veze s mozgom ili nema pa cu tako i nastaviti.

To je kod tebe jeftino. :D
Ovde je skuplji od atorisa.
A zavisi i od proizvodjaca, od Galenike je 800 din za 30 tableta. A od astrazeneke je 2-3 hiljade isto 30 tableta.

Kod nas u Srbiji nema jeftino nista. Recimo moja keva je pila Jarrow Q10, Pakovanje od 60 kapsula 100mg je 13 dolara u inostranstvu, a kod nas je 30 kapsula 3700 - 37 dolara.

I to ima samo dva varijante 30 mg - 60 kapsula i 100mg 30 kapsula kod nas. A u inostranstvu ima 50 vrsta Q10 od jarrowa, pakovanja od 120, 150 kapsula...

To je kod tebe jeftino. :D
Ovde je skuplji od atorisa.
A zavisi i od proizvodjaca, od Galenike je 800 din za 30 tableta. A od astrazeneke je 2-3 hiljade isto 30 tableta.

Kod nas u Srbiji nema jeftino nista. Recimo moja keva je pila Jarrow Q10, Pakovanje od 60 kapsula 100mg je 13 dolara u inostranstvu, a kod nas je 30 kapsula 3700 - 37 dolara.

I to ima samo dva varijante 30 mg - 60 kapsula i 100mg 30 kapsula kod nas. A u inostranstvu ima 50 vrsta Q10 od jarrowa, pakovanja od 120, 150 kapsula...
Ovaj je Q10 zaista neuporedivo jeftini, a pakovanja su 100 i 200 komada. U Srbiji se ne proizvodi pa zato.
I ovde ima ( mislim na lekove) velikih razika u cenama, ovde se
lekovi ne placaju, moras da platis 5 evra po receptu u apoteci
nezavisno od cene leka, moze lek cak i jeftini da bude, ali bez receepta
nema leka.Ovi lekovi koje lekari prepisuju skoro su uvek genericki lekovi
kojima je istekla licenca, zato su neuporedivo jeftiniji od nekih originalnih.

Pokusni se misic javlja ( valjda i pet nedelja vec uzimam ovaj statin)
i objavljuje da je stanje redovno, nikakve nezgodacije nemam.
Tek cu za sest nedelja ( sredina juna) ici na kontrolu krvi
( znaci 3 meseca od pocetka uzimanja leka) i onda cu znati da li
ovo ima veze s mozgom ili nema pa cu tako i nastaviti.
Čitam dalje. I ja sam od juče počela da pijem Roxseru-rosuvastatin

Uglavnom vodim računa šta jedem, ali ne preterano. Jedem umereno ( neko bi čak rekao i nedovoljno) ali češće. Umela sam ranije mnogo eurokrema da jedem, nekad i da žđživim na njemu. Što svakako nije dobro, ali to je davno prošlo vreme. Zadnje dve tri godine se baš kontrolišem. Jedno godinu dana sam jela samo ribe salate, barenu piletinu bez mlečnih proizvoda, izbegavala sve moguće proizvode koji sadrže zasićene masti, ujutru mix pahuljica i čaj ili nemasni jigurt, losos lignje, morske plodove... Imam porok, pušač sam. Kafu retko i slabo pijem. Alkohol ne pijem, jednom u 3. Meseca čašu belog vina( 1dc). Četiri dana sam pila Roxeru od 20 mg i parametri su mi postali normalni, doktor tvrdi da je to nemoguće od statina. Nastavila sam da ga pijem još 3 nedelje, sa tim da sam svaki treći dan preskakala dozu. Od prvog dana sam mislila da mi treba slabija doza od 5 mg, što je on potvrdio ali tek posle još tri nedelje ispijanje, usput pijem i oko 50mg aspirina ali ne redovno. Statini su mi skoro uvedeni jer mi režim ishrane nije značajno pomogao. Imala sam ukupan 6,7 ldl 4,7 non- Hdl 5,3 ostalo sve u redu. Sada mi je smanjio dozu na 5mg, pa videćemo, za 15 dana rezultate, a ako budu u redu on bi da mi ih isključi. Ali otom potom. U poslednjih nedelju dana imam neke tahikardije, kao neko ubrzano poskakivanje srca, ne znam zašto. Imala sam ranije te miokarditise, perikarditise uglavnom posle nekog stresa. Na par godina ranije i na deset, ali srce mi je zdravo, osim zalizaka, za koje tvrde da nisu problem značajan. Zna puls da mi ode i pritisak od nervoze, i kažu da sam samo anksiozna. Što nije da nije. Previše brinem i sve je na meni i svi sve čekaju i očekuju od mene, a ja se baš i ne osećam kako treba.

Kada kažete da ste vodili računa o ishrani , znači li to da više ne vodite ?
Statini se ne preskaču , a svakako doza od 20 mg nije za tu vrednost holesterola . Mislim i da je glupo pratiti vrednosti u tako kratkom vremenskom intervalu . Zbog čega je uveden statin ? Protektivno ili imate neki rizik ili samo zbog povišene vrednosti holesterola ? Ostalo u vezi problema sa tahikardijom , to morate kod lekara da Vas pregleda naravno .

Naravno da vodim ali pojedem i neko jaje, parče mesa, kolač... Što se tiče rizika, ja nisam lekar pa da umem da procenim rizik. Rekli su mi da moram da pijem da ne šlogiram i to je to, nemam nikakve pridružene bolesti, krvna slika savršena, šećer normalan. Nego ne znam šta ste vi po struci, pa delite takve savete. Na forumu sam pre svega zbog razmene iskustava sa korisnicima statina i onima koji imaju problem sličan mom, a ne zbog savetovanja ili '' konstruktivnih kritika''. Za to se obraćam specijalistima.Mada je takvih stručnjaka sve manje ili su nedovoljno zainteresovani. Vrlo površni. Takoreći neodgovorni.

Očigledno nije glupo što sam proverila holesterol posle 4 dana, gde su mi bili idealni rezultati, pošto je moj doktor, kao i vi tvrdio da je to nemoguće i da su pogrešili u laboratoriji, žalila sam se pa su mi opet ponovili analize i rezultati su opet bili dobri. Ako niste lepo pročitali moj post, posle još tri nedelje sam ponovo odradila i bili su još niži,tada je tek priznao da mi je dovoljna doza od 5 mg. Meni je bilo loše od statina, verovatno od prejake doze i zato sam preskakala. Pa nisam luda da verujem baš u sve što mi doktori daju i preporučuju. Toliko malouman nisam. Vodim se još uvek onom činjenicom da nikad više lekova, lekara i terapija a nikad više bolesnih i umirućih.

Ne bih delila savet da nisam lekar. Specijalista.Moram da Vam kažem nešto što Vam se neće dopasti. Iskustva drugih ljudi su potpuno irelevantna , zato što je svaki organizam za sebe , razlog nastanka nekog poremećaja je različit , a rezultat isti , tako da je opasno po Vas da slušate šta je komšinici ili forumašu pomoglo , a Vama nije ili jeste i obrnuto. Poređenja su besmislena, a moja nije dužnost da Vam to kažem ovde , ali eto jesam .

Šta znači razmena iskustva u ovom slučaju ? Nekom je pomogao lek ,nekom nije , nekom smetao , nekom nije smetao ...šta to znači u Vašem konkretnom slučaju ?

Ako sumnjate u Vašeg lekara , promenite ga.
I naravno ako Vam smeta ono što pišem , neću pisati na temi , nikakav probem .

Ne znam za šta ste Specijalizovani? I jasno je svakom normalnom da je svaki organizam za sebe, ali i lekari imaju parametre kojima se vode pa se ipak svima isti lekovi prepisuju. Ne postoji individualnih lek za zvali organizam ponaosob. Ja samo pravim poređenja, po mogućstvu, ljudi sa što sličniji simptomima, njihove reakcije na lek, utisci. Ne idem glavom kroz zid, nisam ograničena. A lekara dobrih stručnjaka više nema. Deset sam ih promenila. Ovaj je navodno najstručniji, ne možeš ni privatno, lako da dođeš do njega... Pa eto poslušala sam i počela da pijem statine, ja koja ni kafetin nisa pila za zubobolju. Lekove sam ceo život izbegavala maksimalno. U bolnici mi je prijatelj internista. Radio ultrazvuk srca, Šta će čovek a inače je nefrolog. Ništa veze sa vezom nema. Lekara u bolnici nema.

Imam povišen holesterol, 6,4. Na poslednjoj kontroli pre tri nedelje kardiolog mi je prepisao lek biostatine. @pikax, volela bih da mi napišete svoje mišljenje o ovom suplementu.
Da napomenem da sam ga pila pre godinu dana nekoliko meseci i da sam prilično vodila računa o ishrani pa sam uspela da ga snizim na 5,8. Onda se nešto dogodilo što je uticalo i na ishranu a i prestala sam da ga pijem. Sad sam ponovo počela...

Imam povišen holesterol, 6,4. Na poslednjoj kontroli pre tri nedelje kardiolog mi je prepisao lek biostatine. @pikax, volela bih da mi napišete svoje mišljenje o ovom suplementu.
Da napomenem da sam ga pila pre godinu dana nekoliko meseci i da sam prilično vodila računa o ishrani pa sam uspela da ga snizim na 5,8. Onda se nešto dogodilo što je uticalo i na ishranu a i prestala sam da ga pijem. Sad sam ponovo počela...
Sasvim je korektan , neće imati tako drastičan efekat kao statin , ali i nećete biti vezani za njegovu upotrebu kao u slučaju statina . U kombinaciji sa korigovanom ishranom i nekom fizičkom aktivnošću ( koliko vam to zdravlje dozvoljava , dovoljna je i lagana šetnja npr, ali opet ponavljam ako Vam to ne predstavlja zdravstveni problem ) , ja se nadam da ćete regulisati nivo holesterola u krvi.
Pokušaću da objasnim bez previše medicinske terminologije : organizam je jedna kompleksna mašina , višak holesterola u krvi može biti rezultat neadekvatne ishrane , postoji i grupa porodičnih ( naslednih ) hiperlipidemija , a nekada je sasvim nešto drugo ( npr. šećerna bolest ili bolest štitne žlezde) uzrok poremećaja lipida ( masti ) u krvi, pa i otklanjanjem tog uzroka i rešavanjem tog problema - nivo masnoća u krvi se stabilizuje na normalan nivo.
Nadam se da sam Vam malo objasnila , veliki pozdrav .

Sasvim je korektan , neće imati tako drastičan efekat kao statin , ali i nećete biti vezani za njegovu upotrebu kao u slučaju statina . U kombinaciji sa korigovanom ishranom i nekom fizičkom aktivnošću ( koliko vam to zdravlje dozvoljava , dovoljna je i lagana šetnja npr, ali opet ponavljam ako Vam to ne predstavlja zdravstveni problem ) , ja se nadam da ćete regulisati nivo holesterola u krvi.
Pokušaću da objasnim bez previše medicinske terminologije : organizam je jedna kompleksna mašina , višak holesterola u krvi može biti rezultat neadekvatne ishrane , postoji i grupa porodičnih ( naslednih ) hiperlipidemija , a nekada je sasvim nešto drugo ( npr. šećerna bolest ili bolest štitne žlezde) uzrok poremećaja lipida ( masti ) u krvi, pa i otklanjanjem tog uzroka i rešavanjem tog problema - nivo masnoća u krvi se stabilizuje na normalan nivo.
Nadam se da sam Vam malo objasnila , veliki pozdrav .
Hvala puno!

Back