Stari manastir Devič

Grupa akademskih slikara više od dve godine oslikava novu kriptu i
Crkvu sv. Kneza Lazara u Hramu svetog Save na Vračaru. Jednu ekipu vodi
Goran Jović, freskoslikar po likovnom opredeljenju. Osim umetničkog rada,
bavi se i akademskim, pa je asistent na predmetu “Zidno slikarstvo – mozaik”
na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je i doktorirao. Jović je naš vodič
kroz malu istoriju freskoslikarstva i svoj rad

freska-1.jpg

Poslednja izmena:
ZA KRST 100.000 EVRA
Biće visok 33 metara i videće ga pola Srbije

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara,
biće podignut pravoslavni krst visine 33,5 metara i težak 40 tona.
Krst će biti postavljen na planini Stolovi, na vrhu Usovica
Za podizanje krsta, koji će koštati preko 100.000 evra, blagoslov
je dala Eparhija Žička još 2007. godine. Plan je da krst bude
osvetljen noću, električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vetra.
- Krst će biti visok 33,5 metara jer je toliko godina imao Hrist godina kada je
razapet, težak 40 tona i videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca,
Rudnika, Kopaonika... Struju koja će krst osvetljavati dobijaće se iz solarnih
ćelija ili mini-vetrenjače koja će biti postavljena na vrhu. Teško je reći koliko
će koštati, ali sigurno preko 100.000 evra - kaže za “Blic” sveštenik Ljubinko
Kostić, predsednik odbora za podizanje krsta, naglašavajući da je dobijen
blagoslov i od novopostavljenog episkopa Žičkog Justina.

KADA BI POSTOJAO OVAKAV KRST NA ZVEČENU, VIDEO BI SE
SA CELOG KOSOVA. SADA GA NE BI MOGLI PORUŠITI!?
.

krst-1.jpg

Poslednja izmena:
DANIMA SAM NASTOJAO DA NAĐEM PODATAK
KADA JE U POSLEDNJE VREME NEKI VISOKI CRKVENI
VELIKODOSTOJNIK POSETIO USAMLJENI MANASTIR
DEVIČ. I NISAM U TOME USPEO. UKOLIKO TAKVI PODACI
POSTOJE - MOJA GREŠKA. UKOLIKO NISU TAMO BILI -
NJIHOVA GREŠKA. JER TAJ ČUVENI MANASTIR TO ZASLUŽUJE.
HVALA!

Poslednja izmena:
SLOVO VLADIKE GRIGORIJA O MUČENICIMA
PREBILOVAČKIM I POZIV NA NJIHOVO PROSLAVLJENJE

ПОЗИВ НА ПРОСЛАВЉЕЊЕ МУЧЕНИКА И ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА
У ПРЕБИЛОВЦИМА ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА И СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ
ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИЋЕ ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ
У суботу 8. августа 2015. са почетком у 8 часова Тамо на југу, крај Хутова, Неретве, Брегаве, на бријегу у Пребиловцима, догађа се чудо. Збива се догађај најважнији за човјека, свијет и постојање његово. Догађа се Васкрсење. Бог походи народ свој; Бог васкрсава кости људске, премудрост Божија зида дом себи и њима, мученичким костима. Прије седамдесет и пет година пребиловачки мученици су живјели исто као и ми данас: бринули се, радили, стрепили, надали се, имали, оскудијевали, радовали се и туговали, некада пјевали, некада плакали; маштали, вољели, снивали. Међутим, неки други људи, пустивши у своја срца зло и злога, одлучише да их убију. Не да им узму имања само, њихову радост и тугу, него много више, наумили су да им одузму сами живот. И то су злодјело и починили. Убили су жене, дјецу, одрасле људе, старце и старице. Бацили су их у јаме тамнице, безданице, у таму најкрајњу, у дубину земље. Потом су дијелили плијен, њихова имања, њихов мал, овце и коње, волове, воће и поврће, жита и винограде. Али убрзо, чим се рат сврши, не би им дато да уживају у уграбљеном плијену. Ходили су земљом зли људи, убице и крвници, опијали се, лагали, траг заметали и нетрагом нестајали. Коначно, педесет година послије страдања, кости мученика угледаше свјетлост и сунце и засијаше у тами људске злобе као мир и опомена, а синови страдалника напокон достојно сахранише кости предака. Авај, људи ипак од њиховог страдања не научише много. Синови злочинаца, синови по хтјењу и опредјељењу, бомбама и минама разорише започети храм и костурницу, и по други пут мучки убише већ убијене. Од њихових експлозија подиже се силан пепео и избише непрегледне варнице. Као и оне прве, тако и ове убице почеше да као несрећни тумарају по свијету, носећи на себи пепео невиних и спаљених костију као неизбрисив траг. А варнице те страшне експлозије падоше пак нечујно у домове синова мученика, у пригушена кандила, и почеше смирено и тихо да служе и да свијетле. Потомци њихови, многи Херцеговци расути по свијету, стојећи пред тим иконама молише се Богу и свецима и разгоријеваше у себи сјећање на претке мученике. Из њихове вјере изниче овај храм Васкрсења Христова у Пребиловцима, бијел и свијетао, саздан на праху и костима невино убијених, саздан на вјери у Христа који изведе из ада, из утробе земље, сваку душу умрлу и смрћу заробљену. Он, Христос, у Пребиловцима изведе из смрти и преведе у живот мартире пребиловачке и херцеговачке. Зато вас позивамо да на празник освећења и прослављења ових светих страдалника дођете као на празник Васкрсења. Обуците се свечано; пјеваћемо побједи, неће то бити опијело. Дођите ма гдје да сте и ма колико далеко били, чекаће вас они, мученици пребиловачки. А са њима чекаће вас и сам Христос. Зато умијте душу праштањем, тијело миром и кајањем, срце пустите да гори као кандило; радошћу прекријте лице. Дођите у Пребиловце јер боље је бити потомак убијеног него убице. То што смо чекали, збило се: побједа правде и живота, јер срамота је бити не убијени, већ убица. Стога нам је боље, браћо, да се огријемо на огњишту славе и страдања неголи да цијели свијет задобијемо, души својој наудивши. Молим вас кољенопреклоно обуците се у радост и у бијело. Имајте добру вољу и хтјење, дођите у Пребиловце да славимо живот и Васкрсење!
Епископ ЗХиП Г. Григорије

Освештан Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима
ПРЕБИЛОВЦИ - Патријарх српски Иринеј освештао је данас Храм
васкрсења Христовог у Пребиловцима који је саграден у сећање
на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, које су у Другом
светском рату убиле усташе на подручју Доње Херцеговине.

prebilovacki-hram-1.jpg

prebilovci1-1.jpg

prebilovci2-1.jpg

Poslednja izmena:
Mati Anastasija, devička
Intervju NOVOSTI

ZAHTEV Kosova da naše kulturno nasleđe proglasi svojim isto je kao kada bismo mi, bilo gde, tražili da se sačuvaju džamije i da džamije budu naše kulturno nasleđe, ili ako bismo, na kraju krajeva, tražili da sinagoge nazovemo našim kulturnim nasleđem. To je zaista van svake logike, ali ako Albanci smatraju da su bili pravoslavni, neka onda to opet postanu, ako već nisu, otkud im pravo da traže nešto što im ni po kakvim pravilima ne pripada.
Ovim rečima, ironično i revoltirano, mati Anastasija, igumanija manastira Devič, komentariše u razgovoru za "Novosti" zahtev Kosova da postane članica Uneska. Ipak, ističe da za rušenje pravoslavih svetinja na Kosmetu, koje sada Albanci žele da proglase svojim kulturnim nasleđem, ne okrivljuje samo njih, već da podjednako odgovornim smatra i pripadnike međunarodne zajednice..
* Da li su i u kojoj meri pravoslavne svetinje na Kosmetu bezbedne, ako je poznato da je od dolaska Međunarodne zajednice više od stotinu pravoslavnih hramova porušeno i uništeno dok je manji broj njih obnovljen?
- Naše svetinje će biti bezbedne onoliko koliko to žele i dozvole stranci, savremenije rečeno, predstavnici međunarodne zajednice. Jer, ukoliko oni nađu za shodno da obezbede naše svetinje, odnosno ukažu da je njihova sigurnost neophodna, Albanci, Šiptari, ili kako god ih mi zvali, pristaće trenutno na tu odluku...
* Upravo zbog velikog broja svetinja, Kosmet se smatra srcem Srbije, međutim, mnogi će reći zašto nam Bog ne pomogne da sačuvamo te svetinje?
- Pomoći će nam ako budemo tražili i bili dostojni... verovali u njegovu pomoć. Dajemo li mi nekome nešto što od nas ne traži. Ni mi od Boga ne tražimo pomoć, kako će nam je dati. Jer sve ove svetinje koje su, rekla bih, duša duhovnosti našeg naroda su zasluga naših predaka....
DEKOR
* Posle višegodišnjeg bojkota, Srbi pokušavaju da kroz kosovske institucije ostvare svoje interese, da li je po vašem mišljenju to moguće?
- Da li smo imali drugog izlaza, to ne znam, ali javna je tajna da su Srbi donekle dekor u tim institucijama. Jer, po onom principu, ako učestvujemo u institucijama naša reč se ne čuje, a ako ne učestvujemo oni imaju načina da nas diskriminalizuju.
* Da li to znači da je skrnavljenje naših svetinja zapravo kazna našem narodu zbog toga što nismo pravi i iskreni vernici?
- Svakako da nam je to kazna, kazna nam je bio i pedesetogodišnji ateistički režim, kada su jedni bili deo tog režima iz interesa - jer su bili bežbožnici, a veliki broj nas, jer smo, rekla bih, bili kukavice. Jer, uprkos svemu, nije bilo u našoj zemlji toliko komunista da bi mogli da čine većinu, ali najmanje dve trećine su bile kukavice, dakle bili su u većini, ali niko nije smeo da ustane. I sada smo kukavice jer ne branimo ono što nam je najsvetije... Strah za život ima neku meru opravdanja, ali strah za egzistenciju i bolji život, to je već pravi kukavičluk, zbog posla, novca, ugleda, zbog svega što prati savremeni život. A da li smo verni ili neverni, to bismo znali kada bi neko rekao da svako ko bude išao u crkvu neće imati građanska prava, tada bismo saznali koliko smo verni, a da odemo u crkvi i javno govorimo o veri to nije merilo.
* Dakle, nas Bog kažnjava jer mu se ne molimo iskreno, ali šta je sa kaznama za one koji su rušili i palili naše svetinje?
Poznato je da Bog ne kažnjava istog momenta, da je Božija pravda spora, ali uvek dostižna... baš kao što je poznato da oni koji svojataju tuđe neće imati napretka, jer kao što naš narod kaže: tuđa muka ne hrani unuka.
* Političari govore o pomirenju Srba i Albanaca i kako to vole da kažu, suživotu, odnosno životu jednih pored drugih...Da li verujete u tu mogućnost?
- Mislim da bi možda to i bilo moguće, ali bez posrednika, pošto bi u tom slučaju međunarodna zajednica bila suvišna. Jer, javna je tajna da su upravo svetske sile ili ta međunarodna zajednica i napravili sve ovo, izazvali konflikt na Kosovu u onom smislu, "hajde da zapalimo nečiju kuću pa da je gasimo". To im i nije bilo teško, pošto je poznato da ljudi koji žive negde u manjini uvek smatraju sebe potčinjenima i zato žele da podrivaju dom, zemlju u kojoj žive... Zato su nekakvi navodni ciljevi Albanaca potpomagani sa strane, ali je suštinski problem zapravo što mi ovde decenijama, a da ne kažem vekovima na Kosovu trpimo, što je matični narod prognan, da bi se naselio neki drugi, da bi moćniji ovog sveta naselili one koji im trenutno pogoduju za završavanje svojih poslova, mada to, naravno, ne znači da to isto kasnije ne bi mogli i sa njima uraditi... Jasno je da oni koji izazivaju konflikte imaju svoj cilj, ali iako kod običnog naroda, običnih Albanaca ima i dobrih ljudi koji bi želeli da žive mirno u susedstvu, čim dođe do konflikta, uglavnom, moraju da se svrstaju na jednu uli drugu stranu.Samo izuzetno jake ličnosti kojima je savest čista mogu da se odupru u nečemu što je nečasno, ali tih je na žalost sve manje..

anastasijanov-1.jpg

- - - - - - - - - -

NASTAVAK INTERVJUA
MATI ANASTASIJE

PROTERIVANjE HRIŠĆANSTVA
* Sve je više pretnji od islamskog radikalizma na Kosovu. Da li je u tom smislu "đavo" došao po svoje jer su islamske zemlje godinama ulagale u Kosovo?
- Ne Kosovu nema ništa osim građevina, koje su umrtvljavanje novca, a Albanci su poznati po tome da imaju ogromne kuće iako su do nedavno mnogobrojne porodice živele u samo jednoj prostoriji ali žele da se vidi da imaju veliku i lepu kuću, u smislu izgleda ali i uzurpacije prostora, da pokažu da je to njihovo... Zato ne verujem u mišljenje da islamske zemlje zbog datog novca traže zauzvrat učešće Albanaca u ratu, već da je u pitanju prostiji razlog, treba proterati hrišćanstvo sa ovog prostora....
* Koji je po vašem mišljenju cilj svetskih sila koje su, kako kažete, izazvale konflikt na Kosmetu?
- To je daleko dublje pitanje, ali svakako da nije prosto zauzimanje prostora od strane jednog naroda. To su dalekosežni interesi, ali Albanci zapravo misle da su te sile njima pomogle da otmu teritoriju, mada ne smatram da je tako. Inostrani mentori su izabrali Albance za svoje ciljeve jer su mislili da će biti poslušni, da će ih slušati.
* Albanci su, dakle, bili prihvatljiviji partneri tim silama?
- Zamislite recimo, da u neko selo dođu navodni humanitarci i tim seljanima odnosno meštanima govore kako su ugroženi, kako bi mogli da budu napredi, da moraju da se osamostale... To bi naravno odmah "očešalo uši", ušlo u svest ljudi... Takođe, nažalost, u njihovoj veri ima malo više mesta za zlodela nego u hrišćanskoj. Pa tako, iako je svirepo, Albanci, recimo žele da ubijaju iz zasede jer, ipak ni oni ne žele da se izlažu opasnostima na koje ih mentori teraju. Njima trebaju samo žrtve, kamikaze da stradaju, ali ti koji ih tome uče, ne bi to uradili, zašto neko ko sprema i obučava kamikaze on to ne radi....
* Zašto, recimo, Srbi nisu bili pogodni za ostvarivanje tih ciljeva svetskih sila?
Suštinska stvar je u tome što smo mi malo stariji, matični narod svoje zemlje i držimo malo do ponosa, imamo neki ego... i u datom momentu nismo im bili pogodni za ostvarivanje tih ciljeva. Koliko god kao narod imamo i dobrih osobina, ne bismo mi bili tako poslušni, sasvim sigurno ne bismo prihvatili i počinili zločine poput trgovine organima, mi to nismo mogli... Bez obzira na to što se i od naših ljudi neko ogrešio, sasvim sam sigurna da su to radili pojedinci.
* Ipak, Srbi su godinama slovili za "loše momke". Može li se tome stati na put?
- Činjenica je da moćni žele tako da nas predstave, i ukoliko oni kažu da je zid crn, iako je beo, neupućeni će poverovati u to. Međutim, iako oni koji su režirali prevaru znaju pravu istinu, oni koji je ne znaju poveruju u laži, prihvate ih...
* Šta u tom slučaju sada učiniti da ne ostane takva istina?
- Za to je potrebno mnogo znanja i našeg truda, potrebno je pre svega buđenje i da nesmetanog uma odredimo šta nam je cilj, da li je to očuvanje svoje zemlje, da očuvano ono što su nam preci ostavili. Ukoliko me pitate da li je to moguće, verujem da bi bilo, ali sa nekim drugim shvatanjem. Mislim da sada živimo u smislu samo da sam živ, radim nešto uspevam da sastavim kraj s krajem, mada ni to nije baš toliko lako, a nije ni toliki teško koliko kukamo, koliko se žalimo...
* Da li ste optimista po pitanju budućnosti uopšte srpskog naroda, ali pre svega opstanka na KiM?
- Jesam optimista, ali da bismo ustali, da bismo se podigli, uvek treba da se dasi neki pad, odnosno da bi se narod osvestio, treba da propadne, a mislim da smo mi dovoljno propali. Koliko još možemo, ne znam, ali verujem da će doći period otrežnjenja... Zato smo valjda i osuđeni na tako veliku patnju i žrtve.. Ali rekla bih da je sve moguće za one koji veruju...

rusevina2004-1.jpg

Poslednja izmena:
A ja sto ću, ali sa kime ću ?
Malo rukah, malena i snaga,
jedna slamka među vihorove,
sirak tužni bez nigdje nikoga...
Moje pleme snom mrtvijem spava,
suza moja nema roditelja,
nada mnom je nebo zatvoreno,
ne prima mi ni plača ni molitve;
u ad mi se svijet pretvorio,
a svi ljudi pakleni duhovi
.

Poslednja izmena:
DA SE POTSETIMO NA STIHOVE
KOJE SMO KO ZNA KOLIKO PUTA IZGOVORILI!

U dorbu je lao dobro biti,
na muci se poznaju junaci.

Udri vraga, ne ostav mu traga,
ali gubi obadva svijeta.

Bič sam božji za tebe ispleten
da se stavljaš šta si uradio.

Čaša meda jošt niko ne popi
što je čašom žuči ne zagrči
čaša žuči ište čašu meda
Smiječane najlakše se piju.

Bez muke se pesma ne ispoja
bez muke se sablja ne sakova.

Blago tome ko dovijeka živi
imao se rašta i roditi.

Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tirjanin na slaba coeka;
alć tirjanstvu stati nogom za vrat;
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetija!

Mlado žito, navijaj klasove,
pređe roka dočla ti je žetva.

Neka bude broba neprestana,
neka bude što biti ne može.
Na groblju će iznići cvijeće
za daleko meko pokoljenje.

Med za usta i hladna prianja,
a kamoli mlada i vatrena.

Strah životu kalja obraz često.

Kome zakon leži u topuzu,
tragovi mu smrde nečovještvom.

usred podne da ga čovjek sretne,
sva bi mu se koža naježila

Pokoljenje za pjesnu stvoreno
vile će se grabit o vjekove
da vam vjence dostojne sapletu
vaš će primjer učiti pjevača
kako treba s besmrtnošću zborit.

Slavno mrte, kad mreti morate.

Svijet je ovan tiran tiraninu
a kamoli duši blagorodnoj.

Zdravo tvoja glava na ramena,
ti ćeš pušku drugu nabaviti
a u ruke Mandušića Vuka
biće svaka puška ubojita.

Kada čovek vidi ovu priloženu kapelu sa
Mitrovačkog groblja, i ima u vidu na njemu
ne postoji ni jedan neoštećen spomenik,
tek onda može a pretpostavi u kakvim
mukama živi naš narod u severnom delu
grada. Kakav nagon tera tu primitivnu hordu
da sve pred sobom ruši i posredstvom zvaničnih
organa preti da još nisu završili svoj posao.
Ali kao što se staljingradski mostobran održao pred
najezdom fašista, a zatim im zadao samrtni udarac, tako će,
nadam se, i ovaj naš preživeti ovozemaljske nedaća!
Taj grad pamtim iz srednjoškolskih dana, i samo me
Internet podseća da je to daleka prošlost.

kapela-na-grobljukm-1.jpg

Poslednja izmena:
DNEVNE NOVINE PIŠU
Novo čudo čudotvorca
Sveti Vasilije nam je poslao signal da treba da se pokajemo
i popravimo. Ostroška stena koja se obrušila na ulaz
manastirske palionice sveća nikog nije povredila

ostrog2-1.jpg

ostrog1-1.jpg

ostrog3-1.jpg

Poslednja izmena:

Back