Stari manastir Devič

OBNOVLJENO GROBLJE
MANASTIRA DEVIČ

ČITAJUĆI O NEPRIJATNIM RASPRAVAMA I O HEDONISTIČKIM
POSTUPCIMA NEKIH EPISKOPA, POMISLIH, KOLIKO BI BILO LEPO
DA UPUTE BILO KAKVU PODRŠKU POTPUNO
IZOLOVANOM MANASTIRU DEVIČ.

manastir-devic25-1.jpg

Poslednja izmena:
OBNOVLJENO GROBLJE
MANASTIRA DEVIČ

ČITAJUĆI O NEPRIJATNIM RASPRAVAMA I O HEDONISTIČKIM
POSTUPCIMA NEKIH EPISKOPA, POMISLIH, KOLIKO BI BILO LEPO
DA UPUTE BILO KAKVU PODRŠKU POTPUNO
IZOLOVANOM MANASTIRU DEVIČ.

manastir-devic25-1.jpg

U SVEMU TE PODRŽAVAM MOJ STRARIMRGUDE. JUTROS ČITAM DA JE
FILARET SMANJEN ZBOG BLUDA RAZVRATA I KRIMINALA, I DA JE
SVOJEVRENENO ZA NJEGA INTERVENISAO I TADAŠNJI MINISTAR POLICIJE.
AKO JE TO TAČNO, ONDA NAM SE DOBRO NE PIŠE! CRKVA MORA BITI IZVAN
SVAKODNEVNIH POLITIČKIH POTREBA. ZBOG SVEGA TOGA DEVIČ MI JE
ISKRA NADE DA SU TO SAMO TRENUTNE NEDAĆA.

Poslednja izmena:
SPC izopštila Artemija i igumana Nikolaja
Tanjug | 29. maj 2015. 10:47 |

Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg
vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana
manastira Crna Reka Nikolaja.
OVO SU TUŽNE STVARI ZA SVE NAS KOJI SMO
PRIVRŽENI SVETINJAMA KOSOVA I METOHIJE.
TEŠKO JE NAĆI RAZUMEVANJE ZA OVAKAV
POSTUPAK DVOJE SVEŠTENIH LICA. OVO JE KONAČNA
ODLUKA CRKVE, KOJA SE MORA POŠTOVATI

artemije-1.jpg

Poslednja izmena:
Neizvesna sudbina Hrama Hrista Spasa u Prištini:
Ne daju ključeve svešteniku.
Pa gde su te evropske organizacije da intervenišu!?

hrista-spasa-1.jpg
đ

Još bilje, šta mi kao država možemo
da uradimo da nam ne poruše crkvu
usred Prištine

Poslednja izmena:
POVODOM STO HILJADITE POSETE
MOME STAROM MANASTIRU DEVIČ

PRE NEKOLIKO GODINA POKRENUO SAM TEMU POD OVIM
NAZIVOM KAKO BIH, EVENTUALNO, DOŠAO DO FOTOGRAFIJE
ULAZNOG DELE MANASTIRA DEVIČ IZ VREMENA PRE
RAZARANJA 1941. GODINE. ŽELEO SAM DA MI TAKO
UPAMĆENA FOTOGRAFIJA BUDE NA KORICAMA KNJIGE
O TOJ SVETINJI I PROGONU SRBA IZ TOG KRAJA. MOŽDA I
VIŠE OD TOGA, ŽELEO SAM DA UPOREDIM ONO ŠTO SAM
UPAMTIO NA PRIČESTI KAO DETE OD PET GODINA,
SA STVARNIM IZGLEDOM MANASTIRA.
ALI, VREME JE UČINILO SVOJE, PA SAM U PRILOŽENIM
TEKSTOVIMA OBJAVLJIVAO SVE ONO ŠTO NA NEKI NAČIN IMA
VEZE SA OVOM TEMOM. TAKO SAM DOŠAO DO IMPOZANTNOG
BROJA OD 100 000 POSETILACA. O TOJ TEMI SAM NAPISAO
VIŠE PRIČA, ALI KNJIGU, O KOJOJ JE REČ, POD NAZIVOM
DRENICA sveta srpska zemlja, NISAM OBJAVIO VEĆ SE
NALAZI U KOSOVSKOJ MITROVICI, U OBLIKU PRELOMA TEKSTA,
KOD VRLO CENJENOG IZDAVAČA ČASOPISA LESTVE. NAJPRE
SAM ČEKAO FOTOGRAFIJU, A ZATIM SU NASTALI PROBLEMI
FINANSIJSKE PRIRODE. MEĐUTIM, NEKA ZA SADA OSTANE TAKO.
OVIM PUTEM IZRAŽAVAM NEIZMERNU ZAHVALNOST SVIMA
KOJI I DALJE PRATE OVU TEMU. POŠTO SE NALAZIM U DUBOKOJ
STVARI, KRAJNJI ISHOD OVE PRIČE JE SASVIM NEIZVESTAN. ALI,
NAM OSTAJE DA ŽIVIMO, VERUJEMO I DA SE NADAMO!
ŽIVELI!?

1pdf-page-016-1.jpg

devicslike-1.jpg

Poslednja izmena:
Broj posetilaca ove teme samo pokazuje koliko
je ljudi za nju zainteresovano i koliko je dobro obrađena.
Za mene lično to je bio doživljaj, kao da sam se nalazio
u virtuelnom Manastiru. Želim Ti dobro zdravlje, da izdaš
knjigu i nastaviš da pišeš!
Srećno, moj Mrgude!

Poslednja izmena:
OVO PRENOSIM U SKRAĆENOM OBLIKU
JER JE BILO SUDBONOSNO ZA MANASTIR DRVIČ,
A MOŽE BITI OPET

Guranje Srba u fašiste
Učiniš sve što misliš da je ljudski, i više od toga, pređeš liniju koju bez državničkog bremena nikada ne bi prešao, ćutiš na uvrede, provokacije a onda umesto zrna razuma sa druge, suprotne strane, dobiješ novu salvu uvreda, najpodlijeg cinizma, isporuče ti nove zahteve, smeju ti se u lice; dobiješ rezoluciju o Srebrenici, cirkus s hapšenjem Nasera Orića, opomenu iz Zagreba garniranu uvredama. I kako se čovek nakon toga oseća? Pitajte Aleksandra Vučića.
Nema ovo veze s devedesetima, Miloševićem, "agresijom", proevropskim i antievropskim snagama, Rusijom, otvaranjem poglavlja, suvim smokvama... Ovo je još jedan brutalan pokušaj da se Srbi označe kao genocidan narod. Patetika! Teorija zavere, graknuće, znam, neki na ovu konstataciju.
Šta je ako nije rabota na označavanju Srba kao zločinačkog, genocidnog naroda, monstruma druge polovine dvadesetog veka, kad već dve decenije najuticajniji mediji i političari Zapada razvlače koru na kojoj piše da je Srbija razbila Jugoslaviju, napala Hrvatsku i Bosnu, okupirala Kosovo; da su Srbi u Bosni silovali 150 hiljada muslimanki, ubili 300 hiljada Bošnjaka, počinili genocid u Srebrenici; da su na Kosovu lišili života 100 hiljada Albanaca, proterali milion istih, kad neće, ni slučajno, da spomenu jednu jedinu srpsku žrtvu. A sve spomenuto je kolosalna laž. Tako ni Gebels nije lagao.
Naravno, znaju ti i takvi da je Jugoslaviju razbila secesija Slovenije i Hrvatske; da je rat u Hrvatskoj započeo izbacivanjem Srba iz Ustava i napadima na kasarne JNA; da je Hrvatska proterala 450.000 Srba (200 hiljada pre "Oluje", iz gradskih centara); da je ratu u BiH vrata i prozore otvorilo udruživanje Bošnjaka i Hrvata, potpuno ignorisanje Srba i njihovih interesa, nakon čega je usledio masakr Srba u Sijekovcu, marta 1992. godine.
Znaju da je Kutiljerov plan sprečavao rat, da su ga sva tri naroda u Bosni prihvatila, a onda je Izetbegović povukao potpis i uveo Bosnu u rat. Znaju ali ne spominju i ne daju drugima da spomenu, da je pune tri godine muslimanska vojska iz Srebrenice ("demilitarizovane zone"), vođena Naserom Orićem - zločincem, monstrumom koga kao svedoci terete njegovi sunarodnici - ubijala Srbe u Podrinju, njih preko tri hiljade, uglavnom žena i dece; znaju da je 1995. godine u Srebrenici ubijeno daleko manje Bošnjaka od broja koji spominju; znaju, na kraju krajeva, da tamo nije ubijeno nijedno dete, nijedna žena a to, citiraću Naoma Čomskog i Efraima Zurofa, jeste zločin - ali nije genocid. Čomski i Zurof su Jevreji, njihov narod, njih dvojica, bolje od drugih znaju šta je genocid.
Na konferenciji za novinare sazvanoj iz očajanja, u četvrtak veče, nakon odluke o izručenju Orića Sarajevu (u stvari, puštanja na slobodu) Aleksandar Vučić je kazao da se iz svega što se događa Srbiji, moraju izvući neke pouke.

DA PODSETIMO:
U intervjuu "Večernjim novostima" 2008. Ćosić je pojasnio da bi srednjovekovni
srpski manastiri - Pećka patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška, svetoarhangelski
koompleks, Devič, Gračanica sa kosovopoljskim kompleksom - povraćajem zemljišta
i šuma, nacionalizovanih 1945. godine, trebalo da dobiju samoupravni položaj po
atoskom mdelu za pravoslavne manastire u grčkoj državi.

Šta je Dobrica Ćosić ostavio da se objavi posle njegove smrti
Kako se i zašto istorija i dalje poigrava sa Srbijom? Kuda smo se zaputili? Kako smo i zašto izgubili Kosovo? Ovo su samo neka od pitanja koja Ćosić promišlja, pokušavajući da razume i rasvetli ulogu različitih političkih, kulturnih i javnih ličnosti u novoj Srbiji u kontekstu nove geopolitičke podele sveta

U svojoj testamentarnoj knjizi U tuđem veku II, koja se nedavno pojavila u izdanju Lagune, Dobrica Ćosić, kao značajan svedok epohe, tumači burnu istoriju Srbije 21. veka. Ovom knjigom Ćosić okončava dnevničke zapise koje je vodio više od šest decenija.
Kako se i zašto istorija i dalje poigrava sa Srbijom? Kuda smo se zaputili? Kako smo i zašto izgubili Kosovo? Ovo su samo neka od pitanja koja Ćosić promišlja, pokušavajući da razume i rasvetli ulogu različitih političkih, kulturnih i javnih ličnosti u novoj Srbiji u kontekstu nove geopolitičke podele sveta.
U tuđem veku II (2004-2010), kako napominje priređivač, Ana Ćosić Vukić, ćerka i verni saradnik Dobrice Ćosića, poslednja je knjiga ciklusa Lična istorija moga doba (1951-2000) i drugi deo dnevničkih beležaka U tuđem veku (2000-2003).
"Dobrica Ćosić je knjigu U tuđem veku II za štampu pripremio za života, uz dogovor sa priređivačem da ona bude objavljena posle njegove smrti. Ovo izdanje ispunjava testamentarnu želju autora", napisala je Ana Ćosić Vukić. "Poslednja knjiga Ćosićevih zapisa U tuđem veku II svedočanstvo je o srpskim porazima i u 21. veku, opasnostima neslućenog ubrzanja tehnološkog progresa, ljudskom otuđenju, pisanju romana Vreme vlasti II, ali i prva knjiga u kojoj Ćosić na najintimniji način piše o svojoj mladosti, roditeljima, vlastitim sumnjama, i najviše o svojoj supruzi Božici. Ovom osobenom i setnom knjigom završavaju se dnevnički zapisi Dobrice Ćosića. Oni obuhvataju 50 godina dvadesetog veka + 10 godina tuđeg, dvadeset prvog veka."
Uz saglasnost i dozvolu Lagune, izdavača ovog po mnogo čemu neprocenjivo značajnog dela, Nedeljnik objavljuje izvode iz dnevničkih zapisa Dobrice Ćosića, sakupljenih u knjizi U tuđem veku II.
Oproštaj s patrijarhom Pavlom, polemika s Tijanićem, istorijski razgovor s lordom Ovenom, o Miloševiću, Đinđiću, Tadiću, rehabilitaciji Draže, Dženifer Braš hoće nove odnose SAD i Srbije, o Bukovskom i spasu zemlje...

Poslednja izmena:

Back