Касно ноћу, очекујући последње вести са ратних барикада на путевима северног Косова, угледах на једној огромн крст, а затим речи коментатора да је висок око седам метара. У мојим мислима нисам могао да схватим да он представља изазов окупаторима и терористима, да се тим чином на било који начин може погорша-ти стање, већ пре свега, и изнад свега, да осликава њихову душевну патњу и да је то порука овоземаљским господарима и Господу, да им је после више деценијске патње, преостало једино то да буду распети на тај крст. Пре него напусте своју дедовину, по којој вековима није крочила нога тих освајача. После тога су се јавили неки црквени великодостојници, речима ограде од тог чина. На тренутак сам осетио и тугу и неспокој, што припадам овом нашем несрећном соју.
Кроз асоцијације сличних догађаја, сетих се вишедневног приватног боравка у „Вечном граду“, пре пет-шест година. Путовао сам путничким аутомобилом у околини града и одједном у равници без насеља указа се у даљини огромни дрве-ни крст; рустичног облика и у природној боји дрвета. Својом величином, нејас-ним порукама, али и историјским ратним деловањем те цркве на овим простори-ма, подсвесно сам осетио неки неспокој. Нешто, што је покренуло више питања: поводом чега, зашто баш такав, ко је иницијатор, каква су му поруке и још много тога. Потом сам схватио: ко се год појави у његовом видокругу – понеће његову слику и прекрстиће се, као што је то редовно чинио мој домаћин и пријатељ. Наравно, постављам питање као странац, да ли је то било толико неопходно у граду где на сваком кораку постоји неко црквено знамење. А при томе губим из вида да се у средишту тог знаменитог града налази оивичена њихова држава.
Стицајем околности, управо тих дана се у Миланској катедрали обављало опело преминулом кардиналу, који за живота само што није постао блажени. Неколико дана сам пратио, посредством малих екрана, необично чинодејствије којем су присуствовали, без изузетака, највиши државни и црквени великодостојници. По начину и обиму богослужења и дубини жалости које су на сваком кораку иска-зивали присутни, осећао сам се као да сам бануо са неке друге планете. После тога и онај несхватљиво велики дрвени крст, висине „тек“ 39 метара, и постав-љен недалеко од чувеног универзитета, изгледао ми је нешто мањи.
Можда ћете негде прочитати да га је свечано освештао Папа, лично. А мени се – као човеку који ће довека трагати за ликом „Старог Манастира Девич“, посредс-твом којег бисмо могли да завиримо у нашу свету прошлост – ипак, чини: да овај, наш, поникао на барикадама у току одсутне битке за голи живот и опстанак националног бића, у којег су уткане на хиљаде помисли тих несрећних људи, има неупоредиво већу овоземаљску световну поруку Богу, од сваког другог, постављеног, по уобичајеним канонима цркве.