Quantcast

Stari manastir Devič

srbicanova1941

Obećava
Poruka
76
Сведок: Криминална група организовала мартовски погром

понедељак, 15.01.2018. у 09:58
У мартовском погрому запаљени и разрушени манастир Светог Архангела код Призрена (Фотодокументација Политике)
ПРИШТИНА – Криминална група, формирана крајем 2001. и за чије активности су знала „велика имена”, организовала је мартовско насиље 2004. године, тврди сведок Специјалног тужилаштва Косова Шкумбин Мехмети за ТВ Кљан Косова, пренео је портал Кос сев.

„Мисија групе била је да организује мартовско насиље 2004. године, а подршку за то имала је од 'свих ратних странака', тајне службе и 'великих породица'. За успешну 'мисију' обећана им је амнестија. Иста група је 'уништена' крајем 2004. „, тврди тај сведок.

Како се наводи на порталу, крајем 2001. године на Косову је формирана криминална група која је починила многа послератна убиства, укључујући политичка.

Мехмети је у емисији телевизије Кљан Косова изнео детаље у вези са убиствима, тврдећи да је и он био део групе.

Мехмети је прецизирао и за која је све убиства одговорна ова група, а међу њима су убиство Тахира Земаја, за којег се тврдило да је сведочио против ОВК и пред српским тужилаштвом за ратне злочине, председавајућег Демократске лиге Косова Џемајла Мустафе, члана ОВК Рамиза Муриција, који је требало да сведочи у важном судском процесу, наводи Кљан Косова.

Међу убиствима су и убиства посланика ЛДК-а, Смајља Хајдараја и припаднице Косовске полиције, Сабахате Толај, која је истраживала Земајево убиство.

Управо за то убиство Шкумбин Мехмети тврди да није крив онај ко је осуђен, већ „неко ко никада није осуђен” и ко је за убиство платио 25.000 евра.

Како даље тврди овај заштићени сведок, на мети групе био је и Џавит Хаљити.

Мехмети тврди и да су постајала лица која су била „задужена за скривање свих трагова злочина које су починили припадници групе”, а један од њих је и даље део Косовске полиције.

Сви злочини које је починила та група, нису имали „никакве везе са ОВК”, али су били у контакту са званичним нелегалним тајним организацијама „Сигуримин е Атдхеут” и ШИК-ом - који, како тврди, не стоји иза убистава, преноси Кос сев.

Мехмети је иначе осуден на 30 година затвора за убиства УНМИК-ових полицајаца 2004. године код Подујева.

У међувремену, приштински „Експрес” је објавио и да је још један од сведока, самозвани агент ШИК-а, Назим Блаца, информисао српске правосудне органе да је Мехмети спреман да сведочи у случају Ниш експрес.

Према његовм речима, Мехмети „има доказ да је Фљорим Ејупи у случају Ниш експреса и једном догађају наводно имао 'директну подршку' Кадрија Весељија, преноси Кос сев.

Мехмети је наводно одустао од сведочења.

„Био сам изненађен његовим изјавама, све те изјаве требало би да буду предмет
судија и тужилаца, а не да постану медијски спектакл,” рекао је косовски премијер
Рамуш Харадинај, преноси Лајми, реагујући на Мехметијеве наводе.

У међувремену је реаговало и Специјално тужилаштво Косова, наводећи да су,
како преносе преносе приштински медији, преузели конкретне радње у вези са
Мехметијевим изјавама.
 
Poslednja izmena:

srbicanova1941

Obećava
Poruka
76
Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је 23. јануара 2018. године на свечаности у Патријаршији
српској у Београду висока црквена одликовања оснивачу добротворне организације „Солидарност за Косово“
из Француске г. Арноу Гујону и бившем потпоручнику Ратне морнарице Републике Грчке г. Мариносу Рицудису из Пиреја.

 
Poslednja izmena:

srbicanova1941

Obećava
Poruka
76
[/SIZE]

Храм Светог Саве на извору српске историје

У Дежеви код Новог Пазара гради се храм посвећен највећем српском просветитељу
Аутор: Славка Бакрачевићсубота, 27.01.2018. у 10:01
Завршени су основни грађевински радови (Фото С. Бакрачевић)
Дежева код Новог Пазара – Ово село требало би да буде место српског ходочашћа. Многа деца у Београду, Нишу или Новом Саду нису чула за Дежеву и Мишчиће. Воде их на екскурзије у Грчку и Турску, а заобилазе постојбину Стефана Немање и Светог Саве, казује пензионисани професор Мирко Поповац, који свакодневно пролази поред остатака Саборне цркве Немањића.

Није Дежева обично село, овде је Стефан Немања стварао прву српску државу, у овој долини били су његови двори и саборна црква, овдашњим стазама ходали су његови синови Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, овде су расли и други велики Немањићи: Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин. Из Дежевске долине у свет су кренула два српска цара – Душан Силни и Урош Нејаки.

Остаци Саборне цркве Немањића откривени су сасвим случајно, 1981. године, док су сељаци орали њиву, па наишли на неки чудан камен. Уследила су археолошка истраживања и сада напола откривени зидови са траговима живописа и некрополе са надгробним споменицима из 13. и 14. века сведоче о догађајима пре осам векова. На стотинак метара од остатака цркве и сада, мада запуштена, постоји Краљева чесма, коју народ зове „вода цара Симеона”. Немањини двори, крунски посед Немањића, по претпоставци историчара требало би да су у близини.

Одатле, па све горе до подно планине Голије, иако је Дежева дала православљу највећег просветитеља, нема ниједне православне богомоље. И тако је било читавих осам векова. Пре шест година, под геслом „Срби сложно цркву граде”, уз велике напоре тадашњег дежевског пароха Радослава Јанковића, почело се са прикупљањем добровољних прилога за нову богомољу непосредно поред остатака Саборне цркве Немањића.

Пројекат је урадио Завод за заштиту споменика у Краљеву, а камен темељац освештао владика тимочки отац Јустин у октобру 2012. године, уз благослов владике рашко-призренског Теодосија.

– Ово није црква од локалног значаја, као што ни Свети Сава није значајан само за Дежеву и овај крај, него за цео српски народ. Док у Београду наша црква и верни народ подижу велелепни Храм Светог Саве на Врачару, ми у његовој родној Дежеви подижемо скромнији храм на месту где је највећи међу Србима угледао светлост овог света. Зато с правом кажемо да животни пут Светог Саве почиње у Дежеви, која је тада била у срцу српских земаља – каже дежевски парох Иван Јеремић.

Дежевски домаћини давали су за нови храм колико су могли. И они који живе овде, али и они расути широм света.

Пре две године, приликом боравка у Новом Пазару, светињу је обишао и тадашњи српски премијер Александар Вучић. Свештенство му се пожалило да је понестало новца од донација. Премијер је обећао да ће Влада Србије издвојити средства да се храм заврши. Тада одобрена средства већ су „узидана” у нови храм.

Храм Светог Саве је сазидан. Али, потребно је још доста новца. Преостали су завршни, али најскупљи радови – да се кров опточи бакром, уреде фасада и унутрашњост храма. И верници у Дежеви и парох Иван очекују да неће бити заборављени, и да у каси државе Србије има новца за цркву на извору српске историје.

Нови храм Светог Саве види се из просторија основне школе. Школа од прошле године носи име српског просветитеља, а ђаци о најсветлијем периоду средњовековне српске историје могу да уче гледајући кроз прозор на места одакле је та историја почела.
 
Poslednja izmena:

srbicanova1941

Obećava
Poruka
76


Srpska pravoslavna crkva menja ime?

Takođe će i procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena
Paljenje badnjaka ispred hrama Svetog Save na Vračaru, Badnje veče Foto: Tanjug/Tanja Valič
Srpska pravoslavna crkva u maju će dobiti novi naziv "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", a promena u nazivu objašnjava se željom da se ojača veza sa njenim istorijskim sedištem u Pećkoj patrijaršiji, ali i sa Kosovom i Metohijom.
Crnogorci žele da otmu Ostrog od SPC: Traže od države da vrati "otetu crkvenu imovinu"
Takođe će i procedura izbora patrijarha biti pojednostavljena, a crkveni poglavar biraće se tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.
Dosadašnja praksa "apostolskog žreba", nasumičnog izbora jedne od tri koverte sa imenima kandidata, napuštena je. To znači da će se patrijarh ubuduće birati na tzv. Izbornom saboru, jednoglasno ili uz obaveznu dvotrećinsku većinu glasova članova ovog tela.
Ukoliko nijedan kandidat ne obezbedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta dok jedan od kandidata ne dobije onoliko glasova koliko je propisano ustavom.
Ako se to ne dogodi ni nakon sedmog glasanja, krug će se suziti na dva kandidata sa najvećim brojem glasova. U tom slučaju patrijarh će biti onaj koji bude imao više od polovine glasova.
 
Poslednja izmena:
Top