STARDUST CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve ce to o, mila moja
prekriti ruzmarin, snjegovi i sas
i dvije ce pokisle ptice
sa tvoga oka prhnuti na jug

Nijedna suza, nimalo volje
nijedna slutnja ni glas
a moglo je bolje

Reci ces, malo je tuzno
a on je bio kopile i jad
i stacemo goli i sami
pred ovo ledeno nebo i mrak

Pitanje za vas je ko je on?

"On" je taj koji je rastužio opjevanu...a narator je njen novi nabacivač. XD

Nije. Pesma je uzvisena :zcepanje:, on je takodje neko uzvisen cije ime u datom kontekstu nisu smeli da spominju, but rock 'n' roll. Originalna pesma je sadrzala njegovo ime ali je potom "cenzurisana". Je l znate sad ko je on? Ko je to kopile?
Dobar dan :)

Poslednja izmena:
Nije. Pesma je uzvisena :zcepanje:, on je takodje neko uzvisen cije ime u datom kontekstu nisu smeli da spominju, but rock 'n' roll. Originalna pesma je sadrzala njegovo ime ali je potom "cenzurisana". Je l znate sad ko je on? Ko je to kopile?

Drug Tito? :think:

Ili su kivni na Boga jer kazes da je pesma uzvisena.

Mada cenzura je imala i lepu stranu, tada je Bora pisao dobre pesme. Kako su ga pustili da prica sta hoce tako propade i Riblja corba :(

"On" je taj koji je rastužio opjevanu...a narator je njen novi nabacivač. XD
potpuno sam isto napisala:D

- - - - - - - - - -

Dobar i tebi:)cenzurisali su samo pominjanje političara,koliko se ja sećam tog vremena
Ko što je Zabranjeno pušenje imalo problema jer je Nele na koncertu reko CRKO MARŠAL -misleći na poznatu marku pojačala:cool:

Drug Tito? :think:

Ili su kivni na Boga jer kazes da je pesma uzvisena.

Mada cenzura je imala i lepu stranu, tada je Bora pisao dobre pesme. Kako su ga pustili da prica sta hoce tako propade i Riblja corba :(

Idoli su u pesmi Poslednji dani imali strofu o Titu, ali su morali da je uklone. Pesma je objavljena 1982.

A Riblja čorba je propala jer su Rajko i Bajaga otišli iz benda a Boru je kreativno dokrajčio alkohol.

Agi, da li znaš Boru? :mrgreen:
Što sam dosadan sa ovim pitanjima.:lol:

Sve ce to o, mila moja
prekriti ruzmarin, snjegovi i sas
i dvije ce pokisle ptice
sa tvoga oka prhnuti na jug

Nijedna suza, nimalo volje
nijedna slutnja ni glas
a moglo je bolje

Reci ces, malo je tuzno
a on je bio kopile i jad
i stacemo goli i sami
pred ovo ledeno nebo i mrak

Pitanje za vas je ko je on?

Deluje mi ovo sve nekako Strelcevski (Merkur u Strelcu).

Prve dve deluju kao plakanje za otadzbinom ili nesto na tu foru
Treca strofa deluje dosta drugacije u odnosu na prve dve, gotovo religiozno, sto bih rekao da je bilo tipicno za ono vreme kada su ljudi mahom pevali o patnji naroda.
Rekao bih da on je u stvari Balkan.

Naravno, ne mora da bude, ali kod ovakvih poeticnih fazoncica bitan je kontekst jer "mila moja" moze biti i domovina, a moze biti i sestra, moze biti i zena itd...

- - - - - - - - - -

Evo i van halen 1995 ima slican vibe trece strofe :mrgreen:

Idoli su u pesmi Poslednji dani imali strofu o Titu, ali su morali da je uklone. Pesma je objavljena 1982.

A Riblja čorba je propala jer su Rajko i Bajaga otišli iz benda a Boru je kreativno dokrajčio alkohol.

Agi, da li znaš Boru? :mrgreen:
Što sam dosadan sa ovim pitanjima.:lol:
nisi dosadan:cmok2:
Ne znam Boru
On je kafanski čovek a ja sam visila po podzemnim klubovima:D

Deluje mi ovo sve nekako Strelcevski (Merkur u Strelcu).

Prve dve deluju kao plakanje za otadzbinom ili nesto na tu foru
Treca strofa deluje dosta drugacije u odnosu na prve dve, gotovo religiozno, sto bih rekao da je bilo tipicno za ono vreme kada su ljudi mahom pevali o patnji naroda.
Rekao bih da on je u stvari Balkan.

Naravno, ne mora da bude, ali kod ovakvih poeticnih fazoncica bitan je kontekst jer "mila moja" moze biti i domovina, a moze biti i sestra, moze biti i zena itd...

- - - - - - - - - -

Evo i van halen 1995 ima slican vibe trece strofe :mrgreen:

Baš je išla strofa - Hrist je bio kopile i jad. Činjenica. :mrgreen:

nisi dosadan:cmok2:
Ne znam Boru
On je kafanski čovek a ja sam visila po podzemnim klubovima:D

Šumatovac vs. Akademija. :mrgreen:

Ovo je klasik i masterpis iz tog vremena
I Adolf je koristio etno motive - čuveni petoosminski makedonski ritam, jedini takav u svetu
Al nije ukro celu stvar ko onaj hohštapler Bregović
aO5Beq-D74A

Nesto mi tu ne stima, nagli preokret, ide jednim tonom, pravi konstataciju, a onda naglo presece i pise o necemu drugom iako tako na prvi pogled ne izgleda. Kao da nije ista strofa. To je samo moje misljenje :mrgreen:

Jeste, odudara. Shvatam šta hoćeš da kažeš.

Ja to posmatram kao čist marketinški potez, usmeren da izazove kontroverzu. Verovatno je hteo da malo testira granice tadašnje cenzure. Pojaviše se pankeri, pa je hteo i on malo da se, hm, pravi važan. :mrgreen:

I onda je video da ne može, pa je objavio pesmu ovakvu kakva jeste. I omot je trebao da bude provokativan, ni to mu nije prošlo.

Volela me jedna Vranjanka
mladost mi je kod nje ostala
nit je Sofka, nit je Kostana
vec najlepsa Lela, Jelena
Ref.
Pusto, pusto, pusto mi je sve
nema, nema moje Jelene
dodji, dodji Lelo, Jelena
ti si moju mladost odnela
Ko zna gde je moja Vranjanka
lepsa od svih, lepa Jelena
sve bih dao kad bi saznao
ko je moju Lelu ukrao

skroz/ evo probajte :D

Makedonija - jedan od najlepših soloa na gitari jugoslovenskog roka.

Inače, Bregović je puno toga naučio od gitariste Bate Kostića, iz Yu grupe. Yu grupa je pre Bijelog dugmeta imala pesme sa narodnim melosom, ali su njihove pesme bile mnogo originalnije.

Čak je Točak jednom rekao da je Bijelo dugme ukralo rif Yu grupi za pesmu Kad bih bio bijelo dugme. Ali, nikad nisam našao tu pesmu Yu grupe.

Jeste, odudara. Shvatam šta hoćeš da kažeš.

Ja to posmatram kao čist marketinški potez, usmeren da izazove kontroverzu. Verovatno je hteo da malo testira granice tadašnje cenzure. Pojaviše se pankeri, pa je hteo i on malo da se, hm, pravi važan. :mrgreen:

I onda je video da ne može, pa je objavio pesmu ovakvu kakva jeste. I omot je trebao da bude provokativan, ni to mu nije prošlo.

Verujem ti na rec.

A pravo da ti kazem, pojma nemam o cemu pises.

Isao sada na google i gledao tekst, kaze ima neki stari pesnik od koga je ovo ukradeno. Vidim da je i Bijelo Dugme, jedan od retkih ex-yu bendova koje ne mogu da smislim, a ne znam zasto, bas su mi ogavni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back